<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Ismét jó a hangulat az európai tőzsdéken, pedig a hírek vegyesek, és egyre többen tartanak az indiai mutáns gyors terjedésétől. A GameStop-on edződött kisbefektetők ezúttal az AMC-t nézték ki maguknak. A magyar piacon egy index átsúlyozása okozott nagy forgalmat. Mikor vegyünk eurót a nyaraláshoz?

Joe Biden elnök alaposan megnövelné a szövetségi kiadásokat, az EKB-nak döntenie kell a kötvényvásárlásokról, és a Fed kedvenc inflációs mutatója ma érkezik. Az OPEC jövő heti tanácskozása kérdőjeleket vet fel, és aggasztó az indiai vírustörzs gyors terjedése. Alapvetően azonban a gazdasági fellendüléssel kapcsolatos optimizmus a legfontosabb most – szűrhető le a tőzsdei kommentárokból ma délelőtt.

A német és a francia index így fél százalékos, a brit párjuk 0,2 százalékos emelkedést ért el eddig. Az amerikai határidős mutatók is pluszban vannak.

Itthon a BUX index 0,6 százalékkal megy fel, az OTP 0,4, a Mol 0,6 és a Richter 0,8 százalékos drágulásának eredőjeként. Felfelé tart a Telekom és az Opus is, esik a Maserplast. Az euró/forint 348,20, ami tegnaphoz képest nem jelent ugyan jelentős változást, de két napja még 350-351 volt az árfolyam.

Árfolyamok és grafikonok

Az árupiacon az arany, a réz és az ezüst süllyed, az olaj, a palládium és a platina emelkedik kissé. Újabb történelmi mélyponton áll a török líra.

Megint középpontban az infláció, Biden még jobban költekezne

Tegnap közzétették az amerikai munkanélküli segélykérelmek számát, ami jobb lett a várakozásoknál. (A várt 425 helyett 406 ezer.) Az amerikai munkaerőpiac a vártnál gyorsabban áll helyre.

Janet Yellen pénzügyminiszter tegnapi nyilatkozata szerint az év végéig fennmaradhat a magasabb infláció. Az USA-ban a fogyasztók árszínvonalát mérő inflációs mutatót, a PCE indexet teszik közzé délután, ami okozhat mozgást a piacon. Joe Biden elnök pedig hatezer milliárd dollárra emelné az USA költségvetését.

A New York Timeshoz került információk alapján rekord magas lehetne a költségvetés, 1,3 ezer milliárd dolláros hiánnyal tervez az elnök a következő évtizedre. A teljes tervezetet ma fogják nyilvánosságra hozni, ebből kiderülhetnek az adminisztráció növekedési és inflációs várakozásai is. A republikánusok közül egyesek már most egyenesen „hihetetlennek” és „őrültnek” nevezték a tervezetet írja az Equilor Befektetési Zrt.

Pompás az üzleti hangulat Európában

A légkör majdnem olyan jó, mint 2017 végén, az Eurózóna hangulata májusban ismét jelentősen javult. Az Európai Bizottság adatai szerint a gazdasági érzékenység mutatója (ESI) 4,0 ponttal emelkedett az előző hónaphoz képest, 114,5 pontra. Így majdnem eléri a 2017. decemberi csúcsot. Az elemzők csak 112,3 pontos növekedésre számítottak.

A mutató már az előző hónapban is jelentősen emelkedett. A mutatók különösen erősen javultak a szolgáltatói és a kiskereskedelmi szektorokban, amelyeket a koronavírus-korlátozások súlyosan érintettek – írta az N-Tv.de.

Oltást a Földnek (Pixabay.com)Oltást a Földnek (Pixabay.com)

Veszélyben a nyitás? Para az indiai mutáns miatt

Az indiai törzs terjedése miatt veszélybe kerülhet az angliai, június 21-re tervezett nyitás – írja az Erste Befektetési Zrt. kommentárja. Bár az AstraZeneca és a Pfizer/BioNTech oltóanyaga is hatásos ellene, de kisebb mértékben, mint az eredeti vuhani törzs ellen (60 és 88 százalékban a 75 és 95 százalékkal szemben). A törzs pedig még virulensebb, gyorsabban terjed, mint az eddigi verziók.

Ez magasabb beoltottsági arányt követel meg. Az Egyesült Királyságban (és Magyarországon is) 50 százalék közelében jár az átoltottság. A dátum nem azért került veszélybe, mert az oltóanyag nem elég hatékony, hanem azért, mert még mindig nem elég magas a beoltottság. Ráadásul nagy valószínűséggel harmadik oltásra is szükség lesz, ami nyilván kedvez az érintett gyártóknak – teszi hozzá a brókercég.

Mikor vegyünk eurót a nyaraláshoz?

A nyaraláshoz közeledve felmerül a szokásos kérdés: mikor vegyük meg az eurót? – írja a Concorde Értékpapír blogja.

Idén márciusban még 369 forintot kellett adni egy euróért, míg a múlt héten 347 forintért is meg lehetett vásárolni, amit tavaly nyáron láthattunk utoljára. A forint erősödése köszönhető a vírushelyzet javulásának, a gazdaság újraindulásának, de az MNB kommunikációjának is. Nem kizárt, hogy lesz még kisebb forinterősödés, de meglátásom szerint aki 348-350 körül vásárolja meg a valutát, az a forint erősödésének javát már megfogta, hiszen márciushoz képest 20 forinttal olcsóbb az euró – írja Nagy Bertalan.

Ezért esett tegnap akkorát a BUX

Nem szerepelt jól tegnap a hazai piac, főleg a Richter gyengélkedett 2,5 százalékos mínuszával, 8000 forint alatt zárt, ami technikai szempontból sem kedvező – értékeli a KBC Equitas reggeli jelentése. A forgalom ráadásul jelentős volt, az átlagosan jellemzőnek több mint a duplája.

Ebben az MSCI indexek féléves átsúlyozásának is szerepe lehetett. Ezzel együtt a Richtert leszámítva érdemi mozgásokra a zárószakaszban nem került sor. Továbbá a Richter inkább az erősödő forint miatt lehet gyengébb az utóbbi időszakban, a mostani technikai szint letörése pedig még változhat a mai kereskedés során írták.

Elveszik a biztonsági besorolást a Tesla modelljeitől

Süllyedt a Tesla árfolyama a zárás utáni kereskedésben a SeekingAlpha szerint, mivel bejelentette, hogy a Tesla Vision-t (a kamerákat) használja radarérzékelők helyett a 3-as és az Y típusú járművekhez.

Ezzel modelljei elvesztették a tesztelő szervezetek, a Consumer Reports és a Insurance Institute for Highway Safety (Nemzeti Autópálya Közlekedésbiztonsági Hivatal) eddigi biztonsági besorolását. Különösen az utóbbinál esnek vissza, amely szerint fejlett biztonsági funkciók esnek ki, ideértve az ütközés-előrejelzést és az automatikus vészfékezést. De a Consumer Reports is elveszi a top pick (csúcsválasztás) státuszt a Model 3-tól.

A GameStop és az AMC árfolyama az idén (Tradingview.com)A GameStop és az AMC árfolyama az idén (Tradingview.com)

Most az AMC-re szálltak rá a GameStop-kisbefektetők

Tovább szárnyal az AMC mozihálózat részvénye, tegnap újabb 36 százalékot ugrott 26,52 dollárra. Miután egyes információk szerint jelentős short-állomány épült ki a részvényben, újra rászálltak a kisbefektetők és már négy napja emelkedik – írja az Equilor Befektetési Zrt.

A cég értéke 13 milliárd dollárra emelkedett, ami történelmi rekord, idén már ezer százalék feletti a részvényár-emelkedés. A csőd szélén álló cég az új részvények kibocsátása által jelentős friss tőkéhez jutott. Az S3 Capital elemzése szerint a cég esésére játszó befektetők már egymilliárd dollárnál is többet vesztettek az intenzív felpattanások miatt.

Megint esnek a kriptodevizák

Pár nap megnyugvás után az utóbbi 24 órában újra jelentősebb, tíz százalék körüli esés látható a főbb kriptodevizák piacán, a bitcoin 36 ezer, az ether 2500 dollár körül jár. Az újabb hírek inkább negatívak:

  • Az Ark Invest vezetője, Cathie Wood az eséseket azzal hozza összefüggésbe, hogy sok intézményi befektető leállt a bitcoin-vásárlásokkal a környezetvédelmi (ESG) aggályok miatt.
  • Ám ugyanő azt is mondta, hogy nem kell aggódnia a befektetőknek, nem lehet betiltani a bitcoint. (Ezt sokan mások is állítják.)
  • Brett Heath, a Metalla Royalty & Streaming nemesfém-vállalat vezérigazgatója szerint a kriptodevizák okozhatják a következő pénzügyi válságot, és megkérdőjelezte, hogy a bitcoin rendelkezik-e valódi belső értékkel. (Persze ő bizonyos értelemben konkurens.)
  • Lee Ju-yeol, a dél-koreai központi bank vezetője arra figyelmeztetett, hogy a tőkeáttételes kriptodeviza-befektetések veszélyt jelentenek az ország pénzügyi rendszerére.

(Igaza lehet, a múlt heti árzuhanást is leginkább ezzel magyarázzák, lásd: 9 ok, ami miatt a bitcoin árfolyama lezuhant)

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 7908 7908 8100 +0,08% 0 0 5 376 114 462 Ft 2022-09-30 17:05:09
MOL 2406 2328 2436 +3,44% 0 0 1 968 211 624 Ft 2022-09-30 17:09:43
MTELEKOM 295 286 295 +3,68% 0 0 78 846 038 Ft 2022-09-30 17:05:26
RICHTER 7400 7100 7460 +3,86% 0 0 4 696 253 315 Ft 2022-09-30 17:07:23
OPUS 129 125 129 +1,41% 0 0 4 784 202 Ft 2022-09-30 16:59:50
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Bivalyerős napja volt a pesti börzének
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 17:43
Korrigált a BÉT.
Részvény / Deviza / Áru Leépít a Facebook, október 6-tól jobban teljesíthet a forint
Eidenpenz József | 2022. szeptember 30. 12:28
Ma is gyenge a forint, a számos negatív hír mellett egy brókercég arra hívja fel a figyelmet, hogy az MNB által bejelentett új intézkedések csak október 6-tól éreztetik hatásukat. A részvénypiacok pluszban vannak, főleg a Mol húz, az OTP a 8000-es határ felett áll. NFT-használatot és leépítéseket jelentett be a Meta, meglepően jól áll a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru Ma újra mélypontra kerül a forint? Reggel ismét gyengült
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 07:41
Továbbra sem vagyunk messze a csütörtökön elért történelmi mélyponttól - péntek reggelre újra gyengült a forint.
Részvény / Deviza / Áru Kegyetlenül megnyúzták ma a forintot, bukott a BUX is
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 18:51
A magyar fizetőeszköz brutális napon van túl, de a BUX sem érezheti jól magát.
Részvény / Deviza / Áru Mi jöhet még? 422 felett az euró, 8000 alatt az OTP
Eidenpenz József | 2022. szeptember 29. 12:18
Az euró új történelmi csúcsa 422,07 forint, a dolláré 436,36. Ismét esnek a részvények, az OTP 8000 alá süllyedt, de néhány papír zöldben áll Budapesten. Jól sikerült a Porsche tőzsdei bevezetése, viszont a Volkswagen esik, mint a kő. Klasszikus aukciós ház terjeszkedik a blokkláncon.
Részvény / Deviza / Áru Zuhan a forint – itt az újabb mélypont: 420,2 az euró
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 11:31
Az erősödő kockázatkerülés a magyar eszközök esetén fokozottnak tűnik, hiszen sem a lengyel zloty, sem a cseh korona nem produkált ilyen mértékű gyengülést.
Részvény / Deviza / Áru Esik a forint, történelmi mélyponton az euróval szemben is
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 09:41
Történelmi mélypontra került a magyar fizetőeszköz, hiszen csütörtökön délelőtt az euró árfolyama a 419-es szint fölé került.
Részvény / Deviza / Áru Reggelre kicsit magához tért a forint
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 07:49
Közel egy százalékkal erősödött a forint csütörtök reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Pocsék hangulat Budapesten, a forint sem talált magára
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 17:51
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 817,76 pontos, 2,12 százalékos csökkenéssel, 37 731,27 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Visszatért a magyar unortodoxia? Már 432 forint is volt a dollár
Eidenpenz József | 2022. szeptember 28. 12:01
Mire megírtuk volna, hogy 430 lett a dollár, addigra a 431, majd a 432 is megvolt, az euró 412. Az európai és magyar részvények szakadnak, a dollár és a gáz drágul, az állampapír-hozamok emelkednek. Az MNB tervezett lépéseit megint unortodoxnak tartják. A guru szerint csak enyhén túlértékeltek az amerikai részvények.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG