<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Ismét jó a hangulat az európai tőzsdéken, pedig a hírek vegyesek, és egyre többen tartanak az indiai mutáns gyors terjedésétől. A GameStop-on edződött kisbefektetők ezúttal az AMC-t nézték ki maguknak. A magyar piacon egy index átsúlyozása okozott nagy forgalmat. Mikor vegyünk eurót a nyaraláshoz?

Joe Biden elnök alaposan megnövelné a szövetségi kiadásokat, az EKB-nak döntenie kell a kötvényvásárlásokról, és a Fed kedvenc inflációs mutatója ma érkezik. Az OPEC jövő heti tanácskozása kérdőjeleket vet fel, és aggasztó az indiai vírustörzs gyors terjedése. Alapvetően azonban a gazdasági fellendüléssel kapcsolatos optimizmus a legfontosabb most – szűrhető le a tőzsdei kommentárokból ma délelőtt.

A német és a francia index így fél százalékos, a brit párjuk 0,2 százalékos emelkedést ért el eddig. Az amerikai határidős mutatók is pluszban vannak.

Itthon a BUX index 0,6 százalékkal megy fel, az OTP 0,4, a Mol 0,6 és a Richter 0,8 százalékos drágulásának eredőjeként. Felfelé tart a Telekom és az Opus is, esik a Maserplast. Az euró/forint 348,20, ami tegnaphoz képest nem jelent ugyan jelentős változást, de két napja még 350-351 volt az árfolyam.

Árfolyamok és grafikonok

Az árupiacon az arany, a réz és az ezüst süllyed, az olaj, a palládium és a platina emelkedik kissé. Újabb történelmi mélyponton áll a török líra.

Megint középpontban az infláció, Biden még jobban költekezne

Tegnap közzétették az amerikai munkanélküli segélykérelmek számát, ami jobb lett a várakozásoknál. (A várt 425 helyett 406 ezer.) Az amerikai munkaerőpiac a vártnál gyorsabban áll helyre.

Janet Yellen pénzügyminiszter tegnapi nyilatkozata szerint az év végéig fennmaradhat a magasabb infláció. Az USA-ban a fogyasztók árszínvonalát mérő inflációs mutatót, a PCE indexet teszik közzé délután, ami okozhat mozgást a piacon. Joe Biden elnök pedig hatezer milliárd dollárra emelné az USA költségvetését.

A New York Timeshoz került információk alapján rekord magas lehetne a költségvetés, 1,3 ezer milliárd dolláros hiánnyal tervez az elnök a következő évtizedre. A teljes tervezetet ma fogják nyilvánosságra hozni, ebből kiderülhetnek az adminisztráció növekedési és inflációs várakozásai is. A republikánusok közül egyesek már most egyenesen „hihetetlennek” és „őrültnek” nevezték a tervezetet írja az Equilor Befektetési Zrt.

Pompás az üzleti hangulat Európában

A légkör majdnem olyan jó, mint 2017 végén, az Eurózóna hangulata májusban ismét jelentősen javult. Az Európai Bizottság adatai szerint a gazdasági érzékenység mutatója (ESI) 4,0 ponttal emelkedett az előző hónaphoz képest, 114,5 pontra. Így majdnem eléri a 2017. decemberi csúcsot. Az elemzők csak 112,3 pontos növekedésre számítottak.

A mutató már az előző hónapban is jelentősen emelkedett. A mutatók különösen erősen javultak a szolgáltatói és a kiskereskedelmi szektorokban, amelyeket a koronavírus-korlátozások súlyosan érintettek – írta az N-Tv.de.

Oltást a Földnek (Pixabay.com)Oltást a Földnek (Pixabay.com)

Veszélyben a nyitás? Para az indiai mutáns miatt

Az indiai törzs terjedése miatt veszélybe kerülhet az angliai, június 21-re tervezett nyitás – írja az Erste Befektetési Zrt. kommentárja. Bár az AstraZeneca és a Pfizer/BioNTech oltóanyaga is hatásos ellene, de kisebb mértékben, mint az eredeti vuhani törzs ellen (60 és 88 százalékban a 75 és 95 százalékkal szemben). A törzs pedig még virulensebb, gyorsabban terjed, mint az eddigi verziók.

Ez magasabb beoltottsági arányt követel meg. Az Egyesült Királyságban (és Magyarországon is) 50 százalék közelében jár az átoltottság. A dátum nem azért került veszélybe, mert az oltóanyag nem elég hatékony, hanem azért, mert még mindig nem elég magas a beoltottság. Ráadásul nagy valószínűséggel harmadik oltásra is szükség lesz, ami nyilván kedvez az érintett gyártóknak – teszi hozzá a brókercég.

Mikor vegyünk eurót a nyaraláshoz?

A nyaraláshoz közeledve felmerül a szokásos kérdés: mikor vegyük meg az eurót? – írja a Concorde Értékpapír blogja.

Idén márciusban még 369 forintot kellett adni egy euróért, míg a múlt héten 347 forintért is meg lehetett vásárolni, amit tavaly nyáron láthattunk utoljára. A forint erősödése köszönhető a vírushelyzet javulásának, a gazdaság újraindulásának, de az MNB kommunikációjának is. Nem kizárt, hogy lesz még kisebb forinterősödés, de meglátásom szerint aki 348-350 körül vásárolja meg a valutát, az a forint erősödésének javát már megfogta, hiszen márciushoz képest 20 forinttal olcsóbb az euró – írja Nagy Bertalan.

Ezért esett tegnap akkorát a BUX

Nem szerepelt jól tegnap a hazai piac, főleg a Richter gyengélkedett 2,5 százalékos mínuszával, 8000 forint alatt zárt, ami technikai szempontból sem kedvező – értékeli a KBC Equitas reggeli jelentése. A forgalom ráadásul jelentős volt, az átlagosan jellemzőnek több mint a duplája.

Ebben az MSCI indexek féléves átsúlyozásának is szerepe lehetett. Ezzel együtt a Richtert leszámítva érdemi mozgásokra a zárószakaszban nem került sor. Továbbá a Richter inkább az erősödő forint miatt lehet gyengébb az utóbbi időszakban, a mostani technikai szint letörése pedig még változhat a mai kereskedés során írták.

Elveszik a biztonsági besorolást a Tesla modelljeitől

Süllyedt a Tesla árfolyama a zárás utáni kereskedésben a SeekingAlpha szerint, mivel bejelentette, hogy a Tesla Vision-t (a kamerákat) használja radarérzékelők helyett a 3-as és az Y típusú járművekhez.

Ezzel modelljei elvesztették a tesztelő szervezetek, a Consumer Reports és a Insurance Institute for Highway Safety (Nemzeti Autópálya Közlekedésbiztonsági Hivatal) eddigi biztonsági besorolását. Különösen az utóbbinál esnek vissza, amely szerint fejlett biztonsági funkciók esnek ki, ideértve az ütközés-előrejelzést és az automatikus vészfékezést. De a Consumer Reports is elveszi a top pick (csúcsválasztás) státuszt a Model 3-tól.

A GameStop és az AMC árfolyama az idén (Tradingview.com)A GameStop és az AMC árfolyama az idén (Tradingview.com)

Most az AMC-re szálltak rá a GameStop-kisbefektetők

Tovább szárnyal az AMC mozihálózat részvénye, tegnap újabb 36 százalékot ugrott 26,52 dollárra. Miután egyes információk szerint jelentős short-állomány épült ki a részvényben, újra rászálltak a kisbefektetők és már négy napja emelkedik – írja az Equilor Befektetési Zrt.

A cég értéke 13 milliárd dollárra emelkedett, ami történelmi rekord, idén már ezer százalék feletti a részvényár-emelkedés. A csőd szélén álló cég az új részvények kibocsátása által jelentős friss tőkéhez jutott. Az S3 Capital elemzése szerint a cég esésére játszó befektetők már egymilliárd dollárnál is többet vesztettek az intenzív felpattanások miatt.

Megint esnek a kriptodevizák

Pár nap megnyugvás után az utóbbi 24 órában újra jelentősebb, tíz százalék körüli esés látható a főbb kriptodevizák piacán, a bitcoin 36 ezer, az ether 2500 dollár körül jár. Az újabb hírek inkább negatívak:

  • Az Ark Invest vezetője, Cathie Wood az eséseket azzal hozza összefüggésbe, hogy sok intézményi befektető leállt a bitcoin-vásárlásokkal a környezetvédelmi (ESG) aggályok miatt.
  • Ám ugyanő azt is mondta, hogy nem kell aggódnia a befektetőknek, nem lehet betiltani a bitcoint. (Ezt sokan mások is állítják.)
  • Brett Heath, a Metalla Royalty & Streaming nemesfém-vállalat vezérigazgatója szerint a kriptodevizák okozhatják a következő pénzügyi válságot, és megkérdőjelezte, hogy a bitcoin rendelkezik-e valódi belső értékkel. (Persze ő bizonyos értelemben konkurens.)
  • Lee Ju-yeol, a dél-koreai központi bank vezetője arra figyelmeztetett, hogy a tőkeáttételes kriptodeviza-befektetések veszélyt jelentenek az ország pénzügyi rendszerére.

(Igaza lehet, a múlt heti árzuhanást is leginkább ezzel magyarázzák, lásd: 9 ok, ami miatt a bitcoin árfolyama lezuhant)

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 17555 17460 17740 -0,06% 0 0 4 902 383 330 Ft 2021-09-28 17:11:35
MOL 2476 2454 2490 +0,57% 0 0 3 639 154 366 Ft 2021-09-28 17:05:26
MTELEKOM 425 424 428 -0,58% 0 0 99 097 356 Ft 2021-09-28 17:05:29
RICHTER 8435 8395 8495 +0,30% 0 0 1 737 057 220 Ft 2021-09-28 17:07:31
OPUS 250 246 256 -0,79% 0 0 106 805 880 Ft 2021-09-28 17:12:34
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Jó nap van a pesti börze mögött
MTI | 2021. szeptember 28. 18:03
Miközben a vezető részvények felemásan teljesítettek. 
Részvény / Deviza / Áru Az energiaválság, vagy a kínai adósságválság lesz a nagyobb fejfájásunk?
Eidenpenz József | 2021. szeptember 28. 12:57
Az USA után az európai tőzsdék is csúnya esésbe kezdtek, a fő aggodalmat az amerikai állampapír-hozamok okozzák. De van itt más is, mint az adósságplafonnal kapcsolatos csata, a kínai ingatlanpiaci lufi és az európai energiaválság. A BUX szemben az árral emelkedett, a forint viszont gyengécske.
Részvény / Deviza / Áru A 4iG nyerte az MNB közbeszerzését
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 27. 18:13
A 4iG Nyrt. nyerte el a Magyar Nemzeti Bank közbeszerzését, amit a központi adattároló beszerzésére írtak ki - közölte a 4iG a tőzsde honlapján.
Részvény / Deviza / Áru Nem tudták tartani a jó európai hangulattal a lépést Budapesten
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 27. 18:04
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 87,72 pontos, 0,17 százalékos csökkenéssel, 51 365,99 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru 96 százalékkal zuhanó elektromosautó-gyártó, ez már a huszáros forinterősítés vége?
Eidenpenz József | 2021. szeptember 27. 12:02
A német választás eredménye nem okozott nagy meglepetést, a tőzsde pedig jól fogadta, a DAX közel egy százalékkal emelkedik. Az Evergrande-botrány újabb állomásaként a cég autógyártója is beomlott, de valójában ez egy hosszú folyamat új része. A Moody’s felminősítése ellenére esik a forint, de egy alapkezelő szerint a választásokig biztosan stabilan tartják majd.
Részvény / Deviza / Áru 3+1 megoldás a kriptodevizák legnagyobb problémáira: az év üzletei
Eidenpenz József | 2021. szeptember 25. 05:34
Számos kritika éri a kriptodevizákat, például lassúságuk, magas energia-fogyasztásuk és elképesztő volatilitásuk miatt. Ám ezen már mind dolgoznak, és a megoldások is körvonalazódnak. Az utóbbi egy év legjobb befektetése nem a bitcoin volt, de még csak nem is az ether, hanem az utóbbi Ethereum-gyilkosoknak is nevezett riválisai.
Részvény / Deviza / Áru Pocsék nemzetközi hangulat – rosszkedvűen zárták a hetet a budapesti parketten
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 24. 18:58
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 493,15 pontos, 0,95 százalékos csökkenéssel, 51 453,71 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Kötvényeket hozott forgalomba a 4iG
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 24. 18:12
A cég a Budapesti Értéktőzsde honlapján tette közzé az erről szóló tájékoztatást.
Részvény / Deviza / Áru Nem fizetett a kínai óriás, a forint is tovább gyengül, mi lesz most?
Eidenpenz József | 2021. szeptember 24. 11:56
A tőzsdék ismét kisebb-nagyobb mínuszba lendültek, aminek fő oka a kínai Evergrande ingatlanóriás lehet, mert nem fizetett ki egy esedékes kamatösszeget. A német gazdaságból is rossz hír jött, esnek a sportszergyártók. A hazai részvénypiac is esik, a forint állítólag az uniós pénzek miatt gyengül tovább.
Részvény / Deviza / Áru Lezajlott az Appeninn Nyrt. rendkívüli közgyűlése
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 23. 18:45
Korábbi határozatok megerősítéséről is szó volt.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos