6p

Jó hangulat várható az amerikai tőzsdéken, amihez hozzájárulhatott az amerikai költségvetési törvény elfogadása. Két forinttal olcsóbb lett az euró, az OTP tartja a BUX-ot. Folyton a három számjegyű olajárakról beszélnek, de pezsgés van az elektromosautó-gyártóknál is. Alig emelkedett a bitcoin szeptemberben, csakhogy ebben a hónapban esni szokott.

Pénteken az európai tőzsdék mentek fel, az amerikai indexek viszont többnyire estek, ma fordítva. Látunk 1-3 ezrelékes esést Londonban, Frankfurtban és Párizsban, még nagyobbat Dél-Európában, de fél százalék körüli pluszban állnak az amerikai határidős mutatók.

Joe Biden amerikai elnök ugyanis szombat este aláírta az utolsó pillanatban elfogadott költségvetési törvényt. Ezzel elkerülhetővé vált a kormányzat leállása, más megfogalmazások szerint szerint az amerikai gazdasági katasztrófa. Ez a jogszabály lehetővé teszi, hogy a kormány 45 napig működőképes maradjon, így további időt nyerjen a képviselőház és a szenátus a finanszírozási törvények kidolgozására.

OTP fel, Mol le

A héten fontos amerikai munkaerőpiaci adatok érkeznek majd. A sztrájk kiterjesztéséről döntöttek viszont az amerikai autóipari szakszervezet dolgozói.

A BUX index 0,3 százalékkal emelkedett eddig, miközben az OTP egy százalékkal felfelél, a Mol ugyanennyivel lefelé ment. A Richter 0,6, a Telekom 0,4 százalékos pluszt ért el. Ukrajna bejelentette, hogy átmenetileg leveszi az OTP-t a háborút támogató szervezetek listájáról. Gyorsjelentése után az Opus kis mértékben erősödik.

Két forinttal olcsóbb az euró

Az euró hétfő délelőtt 387,40 forint, ami 2,2 forinttal alacsonyabb a péntek estinél. Az olaj kissé felfelé, az európai földgáz bő egy százalékkal lefelé mozdult el.

Árfolyamok és grafikonok

“Nemzetközi fronton írják a forint sorsát” az Erste Befektetési Zrt. szerint. A dollár erősödése egyelőre megállt, ami támogatta a hazai fizetőeszközt. A héten itthon konjunktúraadatokra figyelünk

A Brent olaj. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A Brent olaj. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Az olaj, mint fegyver

A három számjegyű (100 dollár feletti) olajárak közelgő eljövetelét jelzi előre a Concorde Értékpapír Zrt. blogja (is). Az olajár kihat az inflációs pályára, így befolyásolja a monetáris politikát és a növekedési lehetőségeket.

Jelenleg a Kelet számára komoly geopolitikai fegyver az olaj, és nem félnek használni.

Az OPEC+ ugyanis ma meghatározó szereplője az olajpiacnak, az olaj árfolyamát – a kínálat alakításával – egy értelmes határon belül oda teszik, ahova akarják. Nemrég Szaúd-Arábia jelentette be, hogy napi egymillió hordóval csökkenti a kínálatát. Az arab országoknál fontos motiváció, hogy devizatartalékukat mielőbb visszatöltsék. Az oroszok szempontjai mások, számukra az ukrajnai háború szempontjából lényeges lehet a magasabb olajár. Ezzel a republikánusok malmára hajthatják a vizet az egy év múlva esedékes amerikai elnökválasztáson.

Nagy hírek az elektromos autókról

A múlt hét két legfontosabb híre az elektromos járművek (EV-k) területén a NIO és a Tesla nevéhez fűződik az Investing.com szerint. Az EU vizsgálatot indított a Tesla és más európai autógyártók ellen, amelyek Kínából exportálnak elektromos autókat. Az Európában eladott EV-k mintegy 20 százaléka Kínából származik. Főleg a kínai EV-iparág esetleges tisztességtelen támogatásait firtatják, mert az hátrányosan érintheti az EU saját autógyártó ágazatát.

A kínai NIO részvényei egy hárommilliárd dolláros lehetséges forrásbevonásról szóló hírek miatt csökkentek, de a cég cáfolta, hogy plusz tőkét szándékozik gyűjteni. A NIO szeptemberi kiszállításai egyébként 43,8 százalékkal emelkedtek éves szinten, ám 19 százalékkal csökkentek havi alapon.

“Uptober” jön a bitcoinnál?

A bitcoin (BTC) szeptember 30-án mintegy négy százalékos havi nyereséget mutatott, de a harmadik negyedévben így is több mint 11 százalékkal esett a Cointelegraph szerint. Mindezek ellenére a bitcoin 2016 óta a legerősebb szeptemberi teljesítményét érte el a CoinGlass adatai alapján. A szeptember ugyanis messze a legrosszabb hónapja szokott lenni, amikor sok éves általában inkább jócskán esett az árfolyam.

A bitcoin havi áralakulása. Forrás: Coinglass, Binance
A bitcoin havi áralakulása. Forrás: Coinglass, Binance

Az október, november viszont jó hónapok szoktak lenni, a piacon máris az “Uptober” (A “fel” és az “október” szavak összevonása) szójátékkal biztatják egymást a befektetők. A bitcoin ma 4,6 százalékkal 28 360 dollárra, az ether hárommal 1730 dollár fölé emelkedett. A jó teljesítményben persze itt is szerepe lehet az amerikai költségvetési leállás elkerülésének.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Újabb csavar a Twitter-sztoriban

Bill Ackman tőkepiaci guru újra tőzsdére vinné az átnevezett Twittert. Az Ackman vezette Pershing Square hedge fund megkapta a szabályozói jóváhagyást egy új befektetési társaság létrehozására, amivel kimondottan a Twitter-utód X-et, és más, hozzá hasonló profilú társaságokat vinne tőzsdére. Az X döntéshozói még nem reagáltak Bill Ackman felvetésére, de magas piaci értékeltség elérése esetén visszaigazolást nyerhetne Elon Musk Twitter-stratégiája – írta az Equilor Befektetési Zrt.

Hogy áll London és Párizs versenye?

A brit tőzsde újra talpra áll, ugyanis kevesebb mint egy évvel azután, hogy elvesztette Európa legnagyobb részvénypiacának címét, úgy tűnik, visszaveszi azt Párizstól – írta a Bloomberg. A portál adatai szerint a felső kategóriájú brit tőzsdei cégek összesített, dollár alapú piaci kapitalizációja jelenleg 2,90 billió dollár, szemben a franciák 2,93 billiójával.

A kettő közötti különbség folyamatosan csökkent. Ebben szerepe lehet annak, hogy a francia luxusrészvények száguldása megtört. A francia érték tavaly 3,5 billió dolláros rekordszinten is volt, de a kulcsfontosságú kínai piacon a gazdasággal kapcsolatos kilátások egyre rosszabbak.

Negyedével bővült a Pensum Group árbevétele

A visszaeső kiskereskedelmi forgalom és a gazdaság lassulása ellenére 26 százalékkal tudta növelni árbevételét a munkaerő-kölcsönzés terén működő Pensum Group 2023 első félévében – közölte a cég. A Budapesti Értéktőzsde Standard kategóriájában jegyzett vállalat többek között az inflációs nyomás és a növekvő költségek miatt 31 millió forintos veszteséggel zárta az első hat hónapot, de a kedvezőbb környezet miatt az év második felében már pozitív eredménnyel számol.

A Pensum Group eredményét javíthatja az is, hogy minősített munkaerő-kölcsönzőként a harmadik országbeli munkavállalók kölcsönzésének ugrásszerű növekedésére számít 2023 utolsó felében.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 14515 14255 14515 +1,15% 0 0 16 473 311 375 HUF 2023-11-30 17:05:19
MOL 2780 2768 2802 0,00% 0 0 6 956 029 268 HUF 2023-11-30 17:08:28
MTELEKOM 590 586 604 -2,16% 0 0 665 384 309 HUF 2023-11-30 17:07:46
RICHTER 8800 8585 8875 +2,44% 0 0 3 825 661 080 HUF 2023-11-30 17:11:18
OPUS 385 374 389 +2,25% 0 0 2 019 902 682 HUF 2023-11-30 17:09:58
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Túl sok volt a fekvőtámasz, izomláz kínozta a forintot
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 18:44
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben csütörtökön kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Az arany lesz a küszöbönálló új világrend nyertese?
Eidenpenz József | 2023. november 30. 18:24
A világ politikai és pénzügyi rendszere nagy átalakulás alatt áll, a társadalmakban pedig nagy feszültségek vannak. A biztonságot adó, válságálló befektetések szerepe megnőtt a portfóliókban, de melyeké? Fizikai arany, papírarany vagy digitális arany, azaz bitcoin?
Részvény / Deviza / Áru Ki nyert ma? Hát persze, hogy a Richter és az OTP
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 17:48
Megint emelkedéssel zárták a napot.
Részvény / Deviza / Áru Lemaradt a forint, teljesen új fejezet kezdődik
Csernátony Csaba | 2023. november 30. 11:58
Bár a forint több mint 5 százalékos pluszt hozott össze az idén az euróval szemben, a lengyel zloty ennél is jobban szerepelt. A befektetési piacokon vegyes a kép, a jövő évi kilátások szintén felemásak. 
Részvény / Deviza / Áru A nap végére elfáradt a forint
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 19:11
Gyengült a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére reggelhez képest a bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru Szerdán is kitartott az OTP lendülete
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 17:34
A vezető részvények közül csak a bankpapírok tudtak pluszban zárni a pesti börzén. 
Részvény / Deviza / Áru A Lehman válság óta nem történt ilyen, elhunyt a befektetőguru
Eidenpenz József | 2023. november 29. 12:19
Pozitív a hangulat a tőzsdéken, a magas kamatok korszakának végét árazzák. Emiatt a Lehman-válság óta, 13 éve nem nyertek annyit állampapírokon a befektetők, mint idén novemberben. A magyar tőzsde alig emelkedik, a Mol visszahúzza. Két hatalmas tőzsdei kibocsátás is készül, elhunyt a második számú befektetési guru.
Részvény / Deviza / Áru Bizonytalanul ébredt a forint, fogalma sincs, merre menjen
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 07:32
Szerda reggelre alig változott a forint árfolyama az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Estére formába lendült a forint
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 19:16
Erősödött kedden a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru Kilőtt Csányi Sándor bankja a jó hírre
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 17:46
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1288,16 pontos, 2,30 százalékos emelkedéssel, 57 176,11 ponton zárt kedden.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG