6p

Tegnap nem sok hiányzott a 395-ös euróhoz, ma pedig a 391-hez közelít az árfolyam. A részvénypiacok szépen emelkednek, a hazai tőzsde ezt egyelőre nem követi. A száz dolláros vagy még drágább olaj sokáig velünk maradhat, ugyanazért, mint egyes korábbi években. Nem lehet eurót kiutalni a Binance kriptotőzsdéről.

Szép emelkedés van Európában pénteken a tőzsdéken, a német, francia és brit indexek egy százalék körüli mértékben emelkednek. Az amerikai határidős indexek is érezhetően feljebb mentek, itt fél százalék körüli a javulás, de ez a nap folyamán még sokat változhat.

A gazdaságból változó hírek érkeztek. Az USA-ban ma délután teszik közzé az augusztusi PCE inflációs adatot, amit a Fed is erősen figyel. A mutató a becslések szerint nőhet ugyan, de a maginfláció csökkenhet. A szeptemberi német inflációs adat csütörtökön a vártnál kedvezőbb lett, 4,3 százalék 4,5 helyett. A pénteki német kiskereskedelmi adat viszont az eladások 1,2 százalékos csökkenését mutatta, holott 0,5 százalékos emelkedést vártak.

Visszapattant az euró a 395-ről

Budapesten az index emelkedéssel nyitott ugyan, de aztán leesett nulla közelébe, és egyelőre nem tudni, merre indul tovább. Az OTP 0,6 százalékos emelkedését kioltja a Mol ugyanekkora esése, a Richter és az Opus stagnál, a Magyar Telekom is csak 0,2 százalékkal süllyed.

A forint, amely tegnap is elég nagyot gyengült, mára megemberelte magát, az euró már csak 391,40 forint. Pedig tegnap a 395-öt is megostromolta az árfolyam, bár végül 394,60-nál megállt. A dollár sok emelkedés után ma kisebb pihenőt tart, fél százalékkal csökken az úgynevezett dollárindex, és körülbelül ennyivel több dollárt kell adni egy euróért, 1,0609-et.

Árfolyamok és grafikonok

Az olaj ára éppen alig változik, a hollandiai földgáz 1,8 százalékkal süllyed, 42,30 euróra. Átlépte a 27 ezer dollárt a bitcoin, ami több mint két százalékos emelkedést jelent. Közben 3,5 százalékkal 1670 dollárra ugrott az ether.

Az olaj ára sok évre visszamenőleg. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső. 
Az olaj ára sok évre visszamenőleg. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső. 

Nem 100, inkább 120 dollár lesz az olaj

Miért lesz újra három számjegyű kőolajár? – ismertette álláspontját Pletser Tamás, az Erste Befektetési Zrt. olaj- és gázipari elemzője. Szerinte a kőolajpiac a következő 4-6 évben hasonlítani fog a 2010-2014 közötti időszakra, magas, dollárban három számjegyű árak lesznek. Ami a fogyasztóknak kellemetlen. Ugyanis:

  • Az olajár meghatározója 2010 és 2014 között az OPEC volt, később ezt a szerepet átvették az amerikai palaolaj-termelők. Most ismét az OPEC, illetve az OPEC+ veheti át, ahol mind Oroszország, mind Szaúd-Arábia magas árat szeretne (a háború, illetve a gazdasági átalakítás miatt).
  • Úgy tűnik, hogy valahol napi 13-14 millió hordónál az USA termelése eléri a csúcsát, a jelenlegi szintnél nem sokkal magasabban, aminek geológiai és pénzügyi okai is vannak. Ezzel is az OPEC+ befolyása nő.
  • Mostanában a globális nyersolaj- és termékkészletek csökkentek, de van egy pont, ahol ezt már nem lehet tovább fokozni, további tartalékokat felhasználni. Jelenleg már ezen a szinten vagyunk. Így az olajtárolással foglalkozó vállalkozások is vásárolni fognak, ami nagy lökést adhat az áraknak.
  • Erős lett az áremelkedésre irányuló spekuláció. A múlt héten rekordforgalom volt az opciós kőolaj- és olajtermék-piacon.

Indul a BYD magyarországi eladása

Szerződést kötött Magyarországon első két márkakereskedő partnerével a kínai BYD (Build Your Dreams), a konnektorról tölthető (New Energy Vehicle) autók világelső gyártója, az akkumulátorgyártás meghatározó szereplője. A Wallis Motor (AutoWallis-csoport) Dél-Pesten, míg a Duna Autó Észak-Budán nyit bemutatótermet, ahol a BYD elektromos autóinak európai kínálatát mutatják be.

Magyarország fontos piac a BYD számára, hiszen a vállalat 2017 óta rendelkezik elektromos buszgyárral Komáromban teszi hozzá a cég közleménye.

Gondban a Binance-ügyfelek Európában

Hamarosan indul a készpénzes (fiat) fizetési csatornák pótlása, miután a Paysafe nemrégiben úgy döntött, hogy megszünteti az euróbefizetések feldolgozását a Binance felhasználók számára – közölte a világ legnagyobb kriptotőzsdéjének alapító-vezérigazgatója, Changpeng Zhao (CZ).

Egy német kommentár szerint a Binance-nek jelenleg nincs banki partnere az euróövezetben, így korlátoznia kell az euró alapú szolgáltatásait. Ezért a Binance kéri az ügyfeleket, hogy az euróegyenlegeiket a tether (USDT) stabilérmére cseréljék (amely 1:1 arányban van a dollárhoz kötve). Hiába jelentették be már korábban, hogy a Paysafe szeptember 25-én megszünteti szolgáltatásait, egyelőre lehetetlenné vált az euróban történő, SEPA átutalással történő befizetés és pénzkivonás.

A Binance azt ígérte, hogy már szeptember 25-én bemutatja a Paysafe utódját jelentő új együttműködő partnert, de ez nem valósult meg.

Jönnek az Ethereum ETF-ek

A VanEck vezető pénzügyi vállalat által létrehozandó Ethereum Futures ETF (EFUT) elindítása küszöbön áll a Bloomberg elemzője szerint. Ami azért is figyelemre méltó, mivel a szektorban páratlanul alacsony, 66 bázispontos díjat alkalmaz majd.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Az EFUT konkurenciát teremt a ProShares-nak, egy másik vagyonkezelőnek, amely a pletykák szerint 95 bázispontos díjat számol fel. E két alap indítására már hétfőn vagy kedden sor kerülhet – derül ki a Binance cikkéből. A hírek pozitív hatással voltak csütörtökön az ether (ETH) árfolyamára. Egyes bitcoin-ETF-ekkel kapcsolatban viszont az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) ismét halasztotta a döntést.

Sprintelhet a Nike

A zárás utáni kereskedésben nyolc százalékkal ugrik a Nike részvénye, miután a cég csökkenő eladatlan készletekről számolt be. Ezzel egyre nagyobb tér nyílhat az új, profitábilisabb termékek értékesítése előtt – írja a KBC Equitas. Ugyan a 12,9 milliárd dolláros negyedéves bevétel kissé elmaradt az elemzői várakozásoktól, de a profitmarzsok így is várakozáson felüli eredményeket hoztak.

Az előrejelzések alapján a következő negyedévben is tovább javulhat a profitabilitás.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 14515 14255 14515 +1,15% 0 0 16 473 311 375 HUF 2023-11-30 17:05:19
MOL 2780 2768 2802 0,00% 0 0 6 956 029 268 HUF 2023-11-30 17:08:28
MTELEKOM 590 586 604 -2,16% 0 0 665 384 309 HUF 2023-11-30 17:07:46
RICHTER 8800 8585 8875 +2,44% 0 0 3 825 661 080 HUF 2023-11-30 17:11:18
OPUS 385 374 389 +2,25% 0 0 2 019 902 682 HUF 2023-11-30 17:09:58
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Túl sok volt a fekvőtámasz, izomláz kínozta a forintot
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 18:44
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben csütörtökön kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Az arany lesz a küszöbönálló új világrend nyertese?
Eidenpenz József | 2023. november 30. 18:24
A világ politikai és pénzügyi rendszere nagy átalakulás alatt áll, a társadalmakban pedig nagy feszültségek vannak. A biztonságot adó, válságálló befektetések szerepe megnőtt a portfóliókban, de melyeké? Fizikai arany, papírarany vagy digitális arany, azaz bitcoin?
Részvény / Deviza / Áru Ki nyert ma? Hát persze, hogy a Richter és az OTP
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 17:48
Megint emelkedéssel zárták a napot.
Részvény / Deviza / Áru Lemaradt a forint, teljesen új fejezet kezdődik
Csernátony Csaba | 2023. november 30. 11:58
Bár a forint több mint 5 százalékos pluszt hozott össze az idén az euróval szemben, a lengyel zloty ennél is jobban szerepelt. A befektetési piacokon vegyes a kép, a jövő évi kilátások szintén felemásak. 
Részvény / Deviza / Áru A nap végére elfáradt a forint
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 19:11
Gyengült a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére reggelhez képest a bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru Szerdán is kitartott az OTP lendülete
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 17:34
A vezető részvények közül csak a bankpapírok tudtak pluszban zárni a pesti börzén. 
Részvény / Deviza / Áru A Lehman válság óta nem történt ilyen, elhunyt a befektetőguru
Eidenpenz József | 2023. november 29. 12:19
Pozitív a hangulat a tőzsdéken, a magas kamatok korszakának végét árazzák. Emiatt a Lehman-válság óta, 13 éve nem nyertek annyit állampapírokon a befektetők, mint idén novemberben. A magyar tőzsde alig emelkedik, a Mol visszahúzza. Két hatalmas tőzsdei kibocsátás is készül, elhunyt a második számú befektetési guru.
Részvény / Deviza / Áru Bizonytalanul ébredt a forint, fogalma sincs, merre menjen
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 07:32
Szerda reggelre alig változott a forint árfolyama az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Estére formába lendült a forint
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 19:16
Erősödött kedden a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru Kilőtt Csányi Sándor bankja a jó hírre
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 17:46
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1288,16 pontos, 2,30 százalékos emelkedéssel, 57 176,11 ponton zárt kedden.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG