<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A piacokon kisebb idegeskedést váltott ki a kínai rövid kamatok emelkedése, de az amerikai gazdaságélénkítő csomag és a tömeges oltásokba vetett remény miatt erősödik a kockázatvállalási kedv. Az aranynak ez nem tesz jót, baljós esemény bekövetkeztét valószínűsítik a technikai elemzők. Kiderült, hogyan hatott az Unicumra a koronavírus.

A kínai szigor miatt aggódnak, az amerikai gazdaságélénkítés miatt örülnek a tőzsdei befektetők

Ázsiában csökkenéssel zártak a főbb tőzsdeindexek csütörtökön. A kínai rövid lejáratú kamatlábak ugyanis ismét emelkedtek - a befektetők attól félnek, hogy ez egy szigorodó pénzpolitika előszelét jelenti, amivel a kínai hatóságok a tőzsdei és ingatlanpiaci árakat tervezik megfékezni. Tokióban 1 százalékos, Szöulban 1,3 százalékos, Sanghajban 0,44 százalékos csökkenéssel zártak a vezető indexek. Szakértők azt is megjegyezték: a csökkenésben azért szerepet játszhattak a jövő héten kezdődő holdújévi ünnepségsorozat miatti pozíció-átrendezések is.

A keddi komolyabb emelkedés után szerdán az S&P 500 0,11 százalékkal, a DJIA pedig 0,12 százalékkal emelkedett New York-ban, a Nasdaq pedig 0,2 százalékkal csökkent. A határidős jegyzések egyelőre kisebb emelkedést vetítenek előre az amerikai nyitásra.

Az európai tőzsdékben háromnapos menetelés után is maradt némi kraft: másfél órával a kereskedés kezdete után a frankfurti DAX és a párizsi CAC40 is 0,4 százalék körüli emelkedésben jár, hasonlóan a londoni FTSE-100-hoz. 

A részvények (és más kockázatosabb eszközök) árfolyamát segíti az amerikai gazdaságélénkítő csomag reménye. Joe Biden elnök 1900 milliárd dollár értékű programot hirdetett, amelyet republikánus képviselők kisebbre szabnának, hogy csak kisebb mértékben növelje az államadósságot. Kérdéses, hogy milyen kompromisszumra hajlandóak a demokraták, mennyivel lesz kisebb a végül elfogadásra kerülő csomag értéke - de mivel akár a republikánusok nélkül is meglehet a csomag elfogadásához szükséges többség, a piacon legalább 1000 milliárd dolláros stimulust várnak. A csomag a gazdasági növekedést mindenképp segíteni fogja, globálisan is növelve a kockázatvállalási kedvet.

Vége a viharnak? Kivizsgálják, mi volt ez az egész hacacáré a tőzsdéken

Az amerikai szabályozó hatóságok megkezdik a múlt heti tőzsdei őrület kivizsgálását. A közösségi médiából (adott esetben nagybefektetői támogatással?) indult száguldásnak mostanra vége szakadt, a GameStop és az AMC részvényei folyamatosan esnek. Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter csütörtökön egyeztet az óriási volatilitást hozó akció hátteréről a felügyelet képviselőivel. A téma nem csak az online fórumok szerepe lesz a vihar kirobbantásában, hanem hedge fundoknak a tőkepiacokra gyakorolt minden korábbinál nagyobb hatása is szóba kerül majd. 

A fórumozó kisbefektetők által elsődlegesen használt kereskedési platform, a Robinhood csütörtökön tovább lazított a korábban bevezetett - alaposabban nem indokolt, de állítólag a kisbefektetők védelmét szolgáló - szigorításokon. Már akár 500 darab GameStop részvényt is megvehetnek a felhasználók, az AMC-ből pedig 5500 darabra emelték a korlátot. A többi részvény esetében teljesen eltörölték a korlátozást. 

Kifulladni látszik a Reddit-horda ereje az ezüst piacán is: bár egy rövid ideig sikerült felhajtani a nemesfém árfolyamát, mostanra ez a plusz (amit egyébként egy kacsa alapján hoztak össze a fórumozók) teljesen eltűnt a jegyzésből.

Az ezüst árfolyama az elmúlt napokbanAz ezüst árfolyama az elmúlt napokban

Tőzsdei kishírek: tőzsdére jön az önálló Mercedes, meglepetést okozott a Deutsche Bank, sokat nyert a koronavíruson a Lenovo

Leválasztja és önálló vállalatként a frankfurti tőzsdére viszi haszongépjármű-gyártó érdekeltségét a Daimler. A teherautókat és autóbuszokat gyártó üzletágat Daimler Trucks néven önálló vállalattá alakítják, független menedzsmenttel, vállalatirányítással. A cél az, hogy a Daimler Trucks bekerüljön a DAX-index kosarába. A Daimler kettéválasztása és a Daimler Truck részvényeinek a frankfurti tőzsdére való bevezetése 2021 végéig fejeződhet be. A megmaradó, prémium kategóriás személyautókra és minibuszokra koncentráló vállalatot át fogják nevezni Mercedes-Benzre. A Daimler-részvények szerdán 8,91 százalékos pluszban zártak a frankfurti tőzsdén, csütörtök délelőtt további 1,5 százalékot emelkedtek.

A legnagyobb német kereskedelmi bank, a Deutsche Bank tavaly először zárt nyereséggel 2014 óta. Az elemzők 300 milliós veszteséget vártak, ehhez képest a cég 113 millió euró nyereséget ért el 2020-ban, az egy évvel korábbi 5,7 milliárd euró veszteség után. 

A Lenovo Group kínai személyiszámítógép-gyártó vállalat rekordszintű nyereséget és bevételt ért el a tavalyi utolsó negyedévben - a koronavírus-járvány miatt megnőtt ugyanis a kereslet termékei iránt. A cég azt közölte, hogy a december végével záródott pénzügyi harmadik negyedévében az adózott eredménye 53 százalékkal, 395 millió dollárra emelkedett. A Lenovo a világ vezető PC-gyártója, a PC-piac 5-10 százalékos növekedésére számítanak az idén.

Pluszban Budapest - a kocsma helyett a boltban vettük meg az Unicumot

A budapesti tőzsde is pluszban jár csütörtökön, a kereskedés első másfél órájában 0,8 százalékos pluszba került a BUX. A vezető részvények közül a Richter áll a legjobban, 1,5 százalékot erősödött. A Mol 0,6, az OTP 0,2 százalékot erősödött.

A Zwack Unicum Nyrt. kiadta a 2020-2021-es üzleti év I-III. negyedévére vonatkozó beszámolóját. (Ez a 2020. április - 2020. december közötti időszakra vonatkozik.) Az árbevétel 20,4 milliárd forint volt az időszakban, ami 9,5 százalékkal elmarad az előző évi árbevételtől. A társaság belföldi árbevételének felét adja a gasztronómia szektor - mivel a vendéglátóhelyek november óta újra zárva vannak a járvány miatt, érthető az árbevétel-csökkenés. Érdekesség, hogy az árbevétel-csökkenés a harmadik üzleti negyedévben jóval kisebb az első üzleti negyedévben mértnél - a beszámoló szerint ez egyrészt annak köszönhető, hogy a kisker-forgalom és a partnerek vásárlásai emelkedtek, ahogy a nagyker-partnerek is emelték beszerzéseiket a tavalyi naptári év végén a januártól beharangozott 2-3 százalékos áremelés miatt.

A Zwack részvényekre cikkünk megjelenéséig nem született kötés csütörtökön.

Halálkereszt az arany árfolyamán

Az arany árfolyam-grafikonján a technikai elemzők közelgő halálkeresztet vélnek felfedezni - ez annak a helyzetnek a megnevezése, amikor az árfolyamgörbén az 50 napos mozgóátlag felülről áttöri a 200 napos mozgóátlagot. Ha ez bekövetkezik, technikai értelemben akkor nyilvánítanak egy árfolyamcsökkenési folyamatot rövid távú ereszkedés helyett hosszabb távú eső trenddé. Az 50 napos mozgóátlag jelenleg unciánként 1858 dolláros ár környékén jár, a 200 napos mozgóátlag pedig 1853 dollárnál; a technikai indikátorok alapján további eladások valószínűek.

Az arany árfolyama az elmúlt 1 hónapbanAz arany árfolyama az elmúlt 1 hónapban

Csütörtökön délelőtt 1 százalékos mínuszban jár az arany jegyzése, 1816 dollárnál van az unciánkénti ár. Idén már több mint 4,3 százalékot veszített árából az arany.

Az arany árfolyamát jelenleg közvetve a koronavírus-oltások beadásának tempója befolyásolja: ha érdemben felpörög a vakcinálás, hamarabb ér véget a járvány, gyorsabb lesz a gazdaságok talpraállása, és nagyobb lesz a kockázatvállalási hajlandóság - ez az arany árának további csökkenéséhez vezethet. Ha viszont a tömeges oltások csak lassan indulnak be, a gazdaságok lassabban állnak talpra, fokozódhat a kockázatkerülés, visszafordulhat az arany árának csökkenése is. Jelenleg azonban optimistábbak a járvány legyőzésével kapcsolatban a piaci szereplők, és a kilátásokat az amerikai gazdaságélénkítő csomag is javítja.

Kéthavi csúcson a dollár, falra kenődött a forint

Nem segíti az arany árfolyamát az sem, hogy a dollár folyamatosan erősödik; csütörtökön az euróval szemben kéthavi csúcsra került a jegyzés. Egy euróért 1,992 dollár adtak a bankközi devizapiacon, utoljára tavaly december elején láttunk ilyen szintet.

Két napja írtuk, hogy falnak ment a forint - most azt mondhatjuk, hogy fel is kenődött arra a bizonyos falra. Az euró jegyzése azóta nem mozdul a 355 és 356 forint közötti szűk sávból; a 355-ös szint erős támaszt jelent az árfolyamnak. Csütörtökön délelőtt is a sáv közepén, 355,50-nél jár a jegyzés.

Friss árfolyamokat itt talál >>

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 7908 7908 8100 +0,08% 0 0 5 376 114 462 Ft 2022-09-30 17:05:09
MOL 2406 2328 2436 +3,44% 0 0 1 968 211 624 Ft 2022-09-30 17:09:43
MTELEKOM 295 286 295 +3,68% 0 0 78 846 038 Ft 2022-09-30 17:05:26
RICHTER 7400 7100 7460 +3,86% 0 0 4 696 253 315 Ft 2022-09-30 17:07:23
OPUS 129 125 129 +1,41% 0 0 4 784 202 Ft 2022-09-30 16:59:50
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Bivalyerős napja volt a pesti börzének
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 17:43
Korrigált a BÉT.
Részvény / Deviza / Áru Leépít a Facebook, október 6-tól jobban teljesíthet a forint
Eidenpenz József | 2022. szeptember 30. 12:28
Ma is gyenge a forint, a számos negatív hír mellett egy brókercég arra hívja fel a figyelmet, hogy az MNB által bejelentett új intézkedések csak október 6-tól éreztetik hatásukat. A részvénypiacok pluszban vannak, főleg a Mol húz, az OTP a 8000-es határ felett áll. NFT-használatot és leépítéseket jelentett be a Meta, meglepően jól áll a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru Ma újra mélypontra kerül a forint? Reggel ismét gyengült
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 07:41
Továbbra sem vagyunk messze a csütörtökön elért történelmi mélyponttól - péntek reggelre újra gyengült a forint.
Részvény / Deviza / Áru Kegyetlenül megnyúzták ma a forintot, bukott a BUX is
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 18:51
A magyar fizetőeszköz brutális napon van túl, de a BUX sem érezheti jól magát.
Részvény / Deviza / Áru Mi jöhet még? 422 felett az euró, 8000 alatt az OTP
Eidenpenz József | 2022. szeptember 29. 12:18
Az euró új történelmi csúcsa 422,07 forint, a dolláré 436,36. Ismét esnek a részvények, az OTP 8000 alá süllyedt, de néhány papír zöldben áll Budapesten. Jól sikerült a Porsche tőzsdei bevezetése, viszont a Volkswagen esik, mint a kő. Klasszikus aukciós ház terjeszkedik a blokkláncon.
Részvény / Deviza / Áru Zuhan a forint – itt az újabb mélypont: 420,2 az euró
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 11:31
Az erősödő kockázatkerülés a magyar eszközök esetén fokozottnak tűnik, hiszen sem a lengyel zloty, sem a cseh korona nem produkált ilyen mértékű gyengülést.
Részvény / Deviza / Áru Esik a forint, történelmi mélyponton az euróval szemben is
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 09:41
Történelmi mélypontra került a magyar fizetőeszköz, hiszen csütörtökön délelőtt az euró árfolyama a 419-es szint fölé került.
Részvény / Deviza / Áru Reggelre kicsit magához tért a forint
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 07:49
Közel egy százalékkal erősödött a forint csütörtök reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Pocsék hangulat Budapesten, a forint sem talált magára
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 17:51
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 817,76 pontos, 2,12 százalékos csökkenéssel, 37 731,27 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Visszatért a magyar unortodoxia? Már 432 forint is volt a dollár
Eidenpenz József | 2022. szeptember 28. 12:01
Mire megírtuk volna, hogy 430 lett a dollár, addigra a 431, majd a 432 is megvolt, az euró 412. Az európai és magyar részvények szakadnak, a dollár és a gáz drágul, az állampapír-hozamok emelkednek. Az MNB tervezett lépéseit megint unortodoxnak tartják. A guru szerint csak enyhén túlértékeltek az amerikai részvények.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG