<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Közgyűlésének napján kilőtt az OTP árfolyama, de a többi papír is drágul, így Budapest a legjobban teljesítő tőzsde lett Európában. A Tescót és konkurenseit is sújtják az elszálló megélhetési költségek. Fényt lát a háborús alagút végén egy brókercég, a nagy csata után gyors tűzszünet jöhet.

A háború gyors befejezésére nincs remény, erről tegnap is nyomatékos megerősítés érkezett, maga az orosz elnök nyilatkozott hasonlóképpen. Az amerikai infláció hajszálnyival magasabb lett a várnál (8,4 helyett 8,5 százalék), miközben más országokból is magas számok érkeztek. A rossz hírek nyomán az amerikai indexek kora este mínuszba fordultak.

A borús hangulat reggel is kitartott Európában, de azóta a mínuszok mérséklődtek, már stagnálásról beszélhetünk. A német index ugyanis 0,4 százalékkal esik, de a francia 0,1, a brit 0,2 százalékkal megy fel. Az amerikai határidős indexek pedig már 0,6-0,9 százalékkal emelkednek. Varsó is 0,4 százalékkal javít.

Itthon a BUX index ma a legjobb Európában 1,9 százalékos ugrásával. Az OTP közgyűlésének napján három százalékkal 10 875 forintra ment fel, de volt négy százalékos pluszban is. A Mol 1,6, a Richter 0,9, a Telekom 1,8 százalékkal ér többet.

Árfolyamok és grafikonok

A forint viszont gyengül, 378,60 az euró, ami egy forinttal magasabb a tegnapi árnál.

Magyar cégek közgyűlései

Négy vezető részvényünk közül három tartott közgyűlést az utóbbi 24 órában. Az OTP rendezvénye ma délelőtt tízkor kezdődött. (Laptársunk, az mfor.hu tudósítását az eseményről itt olvashatják: Csányi Sándor finoman odaszúrt a kormánynak.)

Tegnap a Magyar Telekom közgyűlése nagy többséggel elvetette a Hold Alapkezelő alapjainak javaslatát, csak az igazgatóság előterjesztéseit fogadták el. A Richter is közgyűlést tartott kedden.

(Az OTP közgyűléséről szóló tudósításunk az MFor.hu oldalán: Csányi Sándor finoman odaszúrt a kormánynak)

Sokat javultak a Mol kilátásai

Jó formában van idén a Mol részvénye, a növekedést pedig segíti, hogy a makrokörnyezet is jelentősen javult a társaság számára – írja a KBC Equitas. A tavalyi rekorderős eredmények után szerintük idén további javulás jöhet, amelyet a kitermelés és a finomítás jó teljesítménye hajthat.

Bizonytalanság azonban van bőven, hosszabb távon viszont látunk felértékelődési potenciált a részvényben, 3200 forintra emeljük fairérték-becslésünket.

Fény a háborús alagút végén?

A frontot nem szabad összekeverni a hátországgal – írja az Erste Befektetési Zrt. Mivel a harcok a déli és keleti régiókra korlátozódnak Ukrajnában, megkezdődött a mozgolódás a gazdaságban. Az ArcelorMittal újrakezdte a Kijev környéki üzemében a termelést. Az OTP fiókjainak a többsége eddig is nyitva tartott, s lehetne folytatni a sort. A várható nagy orosz offenzívát pedig gyors fegyverszünet követheti a brókercég szerint.

Putyin valószínűleg le akarja zárni ezt a háborút, és lehetőleg győzelemmel, hogy a május 9-ei Győzelem napi ünnepségeken, mint győztes ünnepeltethesse magát (…) talán az első fényjelek megjelentek az alagút végén.

Figyelmeztetés a Tescótól

A brit Tesco áruházlánc nyeresége 36 százalékkal javult, ám figyelmeztette a befektetőket arra, hogy a romló környezet miatt visszaesés várható. A cég 2,6 milliárd fontos eredményt ért el a február végéig eltelt egy évben, de a következő évre csak 2,4-2,6 milliárd közötti összeget prognosztizál. A sáv is szélesebb a szokásosnál. A részvény hat százalékos mínuszban van.

Három tényező befolyásolja a cég teljesítményét: a világjárvány után a normális vásárlói magatartáshoz való visszatérés, a magasabb költségek ellensúlyozásának képessége, valamint az alacsony árak fenntartásához szükséges befektetések – idézi az FX Empire a Reuterst.

Tesco-parkoló. Fotó: MTI / Krizsán CsabaTesco-parkoló. Fotó: MTI / Krizsán Csaba

Luxus kontra megélhetési gondok

A megélhetési költségek válsága és az ellátási lánc zavarai nehezednek az Egyesült Királyság élelmiszer-szektorára. A múlt héten a Morrisons, Nagy-Britannia negyedik számú szupermarket-csoportja is arra figyelmeztetett, hogy éves profitját a konfliktus és az infláció emelkedése visszavetheti. A hetedik számú szereplő, a Co-operative Group („Szövetkezeti Csoport”) is “éles gazdasági ellenszélre” mutatott rá.

Az LVMH (Moet Hennessy Louis Vuitton) viszont a Kínából, főleg a pandémia miatt érkező ellenszél ellenére is szép bevételekről számolt be. A részvény egy százalékkal erősödik.

Hódítanának a műhússal

Jelentős bővítést jelentett be a Beyond Meat, a vegán műhúsokat gyártó amerikai társaság nyolcezer új élelmiszerboltba, drogériába és egyéb kiskereskedelmi üzletbe terjeszti ki csirkehús-kínálatát – írja az Equilor Befektetési Zrt. A társaság még tavaly júliusban kezdte el a növényi alapú csirkehús-utánzatok eladását az éttermek számára, aztán októberben már kiskereskedelmi láncok polcaira is felkerült a népszerű termék. A részvény árfolyama 0,9 százalékot esett.

A DX dollárindex határidős árfolyama. Tradingview.comA DX dollárindex határidős árfolyama. Tradingview.com

Újra 100 felett a dollárindex

Száz pont fölé ért a dollárindex, közel két éve nem volt ilyen magasan. Az utóbbi közel két évtizedben csak pár alkalommal volt ilyen magasan, mint például a 2020 tavaszi koronavírus-pánik idején. Az euró/dollár is relatíve mélyponton van 1,084-nél, a dollár/forint pedig 348,60. Ez utóbbi viszont még messze van a március eleji 368-as csúcstól, ami a 400 forintos euró idején alakult ki.

A DXY határidős dollárindex és az euró/dollár. Tradingview.comA DXY határidős dollárindex és az euró/dollár. Tradingview.com

A japán jen is 20 éves mélyponton van a dollárhoz képest. Ennek okát abban látják, hogy nő a szakadék a japán és az amerikai monetáris politika között. Míg az amerikaiak már fokozatos szigorításba kezdtek, addig a japán jegybank továbbra is szuperlaza. Ráadásul a japán gazdaság erősen függ a fosszilis energiahordozóktól.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 8422 8382 8492 -0,78% 0 0 6 399 417 740 Ft 2022-06-30 17:05:03
MOL 2918 2900 2966 -1,75% 0 0 3 124 292 974 Ft 2022-06-30 17:05:04
MTELEKOM 320 312 323 +0,63% 0 0 487 131 268 Ft 2022-06-30 17:14:58
RICHTER 6830 6745 7050 -3,19% 0 0 2 223 935 185 Ft 2022-06-30 17:07:19
OPUS 165 165 169 -2,01% 0 0 9 613 605 Ft 2022-06-30 17:05:02
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Nagyot esett a BUX
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 19:52
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 659,79 pontos, 1,65 százalékos csökkenéssel, 39 240,53 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Ismét zuhan a forint, s az OTP és a Mol is csütörtököt mondott
Csabai Károly | 2022. június 30. 11:07
Három hete nem látott magas szintre, 394 környékére is eljutott a forint az euróval szemben, amit azonban nem tudott stabilizálni az MNB újabb, igaz, előre bejelentett kamatemelése. A recessziós félelmek felerősödése miatt esnek a tőzsdék, a hazai blue chipek is kivétel nélkül mínuszban állnak. A kriptoeszközök, a nemesfémek és az olajfajták is zuhannak.
Részvény / Deviza / Áru Elromlott a hangulat, esett a pesti tőzsde
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 17:56
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 581,19 pontos, 1,44 százalékos csökkenéssel, 39 900,32 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Lejtőn az OTP, de legalább a forint erősödik
Király Béla | 2022. június 29. 11:59
Szerdán ismét negatív lett a hangulat az irányadó európai börzéken, és a magyar tőzsdén is. A forint piacán a keddi brutális kamatemelés érezteti a hatását, kis mértékben, de erősödött a magyar fizetőeszköz.
Részvény / Deviza / Áru Matolcsy Györgyék ezt elintézték: jól sikerült a nap Budapesten
Privátbankár.hu | 2022. június 28. 17:41
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 979,65 pontos, 2,48 százalékos emelkedéssel, 40 481,51 ponton zárt kedden.
Részvény / Deviza / Áru Csodát várnak Matolcsy Györgyéktől? Újra 400 forintnál az euró
Gáspár András | 2022. június 28. 11:35
Nehéz helyzetben van az MNB, egy nappal az újabb forintárfolyam-mélypont után kell valami olyat mondani a mai kamatdöntő ülésen (vagy az után), ami segíthet megfékezni az egyre inkább elszálló inflációt. A piacon vannak tippek arra, mit kellene tenni, és a forint egyelőre erősödéssel fut neki a délutáni bejelentésnek. A tőzsdék szép pluszban vannak, az energiaszektor egész jól húz - kérdés, hogy most kell-e kivenni a profitot?
Részvény / Deviza / Áru Megint növekedett a 4iG saját részvény állománya
Privátbankár.hu | 2022. június 28. 09:25
Sávátlépés nem történt. 
Részvény / Deviza / Áru Szomorkodhatnak a Mol-, örülhetnek a Richter-papírok tulajdonosai
Privátbankár.hu | 2022. június 27. 18:33
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 89,12 pontos, 0,23 százalékos emelkedéssel, 39 501 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Mi lesz itt? Már 404 forintnál is többet kellett fizetni egy euróért!
Csabai Károly | 2022. június 27. 11:53
Lesz dolga Matolcsy Györgyéknek a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsának keddi ülésén, mivel a hazai fizetőeszköz szabadesését a múlt csütörtöki rendkívül kamatemelés sem állította meg, hétfő délelőtt már a 404-es szint fölé került, újabb negatív rekordot felállítva ezzel. Az OTP viszont szárnyal, miként a Mol kivételével a többi hazai blue chip is. Az arany drágulással, az olajfajták viszont vegyesen reagáltak az Oroszországgal szembeni újabb szankciók lehetőségére. A kriptoeszközök ugyanakkor szinte kivétel nélkül erősödnek. 
Részvény / Deviza / Áru A megszokottnál kevesebb saját részvényt vett a 4iG
Privátbankár.hu | 2022. június 27. 09:26
Míg az elmúlt hetekben rendre 15 ezer darabos pakkokat vet a 4iG, ezúttal 10 ezer alatti saját részvény vásárlásról adott hír.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG