<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

A tegnapi amerikai történelmi csúcs után Európában is jó a hangulat, de nem tudni, hogy ez az USA-ban is ki fog-e tartani. A Molra két célár-javítás is érkezett, de vásárlásra nem, csak tartásra ajánlják. Fizetett az Evergrande, de lehet, hogy csak időt akar nyerni. Tovább szakad a török líra.

Az amerikai technológiai részvények tegnap ugyan nem voltak erősek, de az S&P 500 index új történelmi rekordot ért el 0,4 százalékos emelkedésével. Ma az Evergrande kínai ingatlanóriással kapcsolatos hírrel, valamint egyes gyorsjelentésekkel magyarázzák, hogy Európában jó a tőzsdei klíma.

A német, francia, brit indexek fél-egy százalékos pluszban vannak, de az amerikai határidős mutatók inkább szerény mínuszban. Ázsiában szerényen emelkedett Hong Kong és Tokió, de Sanghaj indexe süllyedt.

Itthon a BUX index 0,3 százalékkal javít, ami főleg a Mol 0,4 százalékos emelkedésének köszönhető. Az OTP csak 0,1 százalékkal drágul, a Richter pedig 0,2-vel olcsóbb lett. A Telekom 0,8 százalékos pluszban van. A forint az MNB egyik vezetőjének tegnapi támogató nyilatkozata ellenére ismét gyenge, az euró 363,40.

Árfolyamok és grafikonok

Tartogatva értékelték fel a Molt

Az Erste Befektetési Zrt. 2475 forintról 2950 forintra emelte a Mol célárát, a Raiffeisen Bank pedig 2600 forintról 3000-re. Mindkét cégnél változatlanul “tartás” ajánlást adnak a részvényre. Amely egyébként 2772 forint a tőzsdén, tehát az említett céláraktól nincs is túl messze.

Gyengül ma kissé a dollár, az árupiaci termékek többsége – ipari fémek, nemesfémek, olaj – fél százalék és egy százalék közötti pluszban van.

Vegyes gyorsjelentések érkeztek

Nem érkeztek túl jó gyorsjelentések este az Equilor Befektetési Zrt. és a KBC Equitas gyűjtéseiből ítélve. Ahol a számok jók, ott általában a romló kilátások kedvetlenítették el a befektetőket. Például:

  • A Snap negyedéves jelentése alulmúlta az előzetes várakozásokat, a negyedik negyedévre vonatkozó várakozásaik is hasonlóan csalódást okoztak.
  • Hiába a vártnál erősebb profitszám, adják az Intel papírjait a gyorsjelentés után. A cég vezérigazgatója ugyanis pesszimista a jövővel kapcsolatban.
  • Közel 14 százalékkal csökkentek a Renault bevételei, az eladott autók száma globálisan 22 százalékkal csökkent. Ám a menedzsment tartja az előrejelzéseit.

De azért jó hírek is jöttek:

  • A kínai bizonytalanságok ellenére jól teljesített a L’Oreal a harmadik negyedévben.
  • A vártnál jobb számokat közölt az AT&T telekommunikációs óriás.

Sok volt a pozitív meglepetés idén

A mai napon túllépve nem rossz a jelentési szezon mérlege, legalábbis az Erste Befektetési Zrt. szerint.

Eddig a cégek mintegy húsz százaléka tette közzé számait, amelyek kirobbanó teljesítményt mutatnak. Az egy részvényre jutó összesített eredmény 45 százalékkal emelkedett, ami 13 százalékponttal múlja felül a várakozásokat. A legnagyobb meglepetést eddig a pénzügyi szektor okozta, ahol 20 százalékpont a meglepetés mértéke.

Az energiaszektor pedig megtízszerezte eredményét, amit persze a tavalyi nyomott olajárak miatt is történt.

Mégis fizet az Evergrande?

Az ügyben jártas szakemberekre hivatkozva pénteken a Bloomberg azt közölte, hogy az Evergrande a szombati határidő lejárta előtt kifizet 83,5 millió dollár kötvénykamatot. Ez valójában még szeptember 23-án volt esedékes, de volt utána egy 30 napos türelmi idő. Ha az Evergrande nem tudta volna ehhez most időben előteremteni a pénzt, formálisan is csődbe került volna.

Egészen a közelmúltig bizonytalan volt, hogy az Evergrande még egyáltalán fizet-e dollárkötvényeire kamatot. A jelenlegi kamat kifizetésével a vállalat csak időt próbál nyerni – idéznek egy tőzsdeügynököt. A következő hetekben és hónapokban kötvények után további kamatfizetések esedékesek.

Kínai negyed (Pixabay.com)Kínai negyed (Pixabay.com)

A vállalat olyan nagy, hogy egyes szakértők attól tartanak, csődje továbbterjedhet a teljes kínai gazdaságra, esetleg a világgazdaságra is.

A saját sikerének áldozata lesz a bitcoin-ETF?

A kedden debütált ProShares Bitcoin Strategy ETF jó úton halad afelé, hogy a határidős kontraktusok maximálisan megengedett számát elérje, miután túl gyorsan túlságosan népszerűvé vált. (Mérete 1,1 milliárd dollárra nőtt.)

Pár nap után már 1900 októberi kontraktusa van, miközben a Chicagói Árutőzsde (CME) 2000 darabos limitet határoz meg. A novemberi kontraktusokra szabott keretet is hamar kimerítheti – írta a Cointelegraph.

Ma a solana szárnyal

A bitcoin szárnyalása megállt, korrekció következett be a 67 ezer dollár közelében elért új mindenkori csúcsról, most 63 600 az ára. Hasonló pályát járt be az ether is, az öt hónapos csúcs után kissé lejjebb csúszott. Ma a solana nevű ethereum-konkurenst veszik nagyon, amely átlépte a 200 dollárt és szeptember eleji csúcsát ostromolja.

Az S&P 500 amerikai tőzsdeindex 2021-ben (Tradingview.com)Az S&P 500 amerikai tőzsdeindex 2021-ben (Tradingview.com)

Már csak kínos közjáték a 2020-as krach

Miután az S&P 500 és a Dow Jones ipari átlag új történelmi csúcsokat ért el a héten, felrajzoltuk az S&P idei és öt éves grafikonját is. Az öt éves ábrán a 2020 tavaszi nagy összeomlás már csak átmeneti zavarnak tűnik, ami után a részvényárfolyamok lényegében ott folytatták, ahol abbahagyták. Már 2020 nyarán elérték a koronavírus-válság előtti szintet, és kisebb korrekcióktól eltekintve csak emelkednek és emelkednek.

Eközben a sajtó tele van a félelmekkel, kockázatokkal és negatívumokkal, mindig aggódnak valami miatt a piacok. Úgy látszik, a “félelem falán” kúsznak felfelé az árfolyamok. De eközben a részvényeknek mintha nem lenne igazán alternatívája.

Az S&P 500 amerikai tőzsdeindex öt éve (Tradingview.com)Az S&P 500 amerikai tőzsdeindex öt éve (Tradingview.com)

Tőzsdén a WeWork, jön Trump igazsága

A kalandos előéletű, irodák bérbe adásával foglalkozó WeWork tegnap végre tőzsdére került egy SPAC-on (speciális célú felvásárlási társaságon) keresztül. A részvények 13,5 százalékkal emelkedtek az első napon, 11,78 dollárra, ami kilencmilliárd dollárra értékeli a céget a Yahoo Finance szerint. Ám volt, hogy a WeWork-öt 2019-ben még 47 milliárdra is értékelték – teszik hozzá.

Megvan a menetrendje Donald Trump volt amerikai elnök médiavállalkozásának is. A “Truth Social” nevű közösségimédia-cég jövő hónapban indítja tesztüzemét, és a Digital World Acquisition Corp (DWAC) nevű SPAC-on keresztül menne tőzsdére. Ennek árfolyama a hír hallatán egyetlen nap alatt 356 százalékkal, tehát négy és félszeresére emelkedett.

Tovább porlik a líra

Tegnap a török jegybank a várakozásoknál is jobban csökkentette az irányadó kamatot, amire a líra további mélyrepülésbe kezdett. Pedig úgy tűnt, hogy a nagy ijedtség már előző héten megvolt, amikor a török elnök belenyúlt az elvileg független jegybank vezetésébe.

Az euróért már több mint 11,2 lírát kell adni, ami persze új történelmi rekord. A török részvények lírában ugyan emelkednek, de euróban számolva ez csökkenéssel egyenértékű.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 7908 7908 8100 +0,08% 0 0 5 376 114 462 Ft 2022-09-30 17:05:09
MOL 2406 2328 2436 +3,44% 0 0 1 968 211 624 Ft 2022-09-30 17:09:43
MTELEKOM 295 286 295 +3,68% 0 0 78 846 038 Ft 2022-09-30 17:05:26
RICHTER 7400 7100 7460 +3,86% 0 0 4 696 253 315 Ft 2022-09-30 17:07:23
OPUS 129 125 129 +1,41% 0 0 4 784 202 Ft 2022-09-30 16:59:50
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Bivalyerős napja volt a pesti börzének
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 17:43
Korrigált a BÉT.
Részvény / Deviza / Áru Leépít a Facebook, október 6-tól jobban teljesíthet a forint
Eidenpenz József | 2022. szeptember 30. 12:28
Ma is gyenge a forint, a számos negatív hír mellett egy brókercég arra hívja fel a figyelmet, hogy az MNB által bejelentett új intézkedések csak október 6-tól éreztetik hatásukat. A részvénypiacok pluszban vannak, főleg a Mol húz, az OTP a 8000-es határ felett áll. NFT-használatot és leépítéseket jelentett be a Meta, meglepően jól áll a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru Ma újra mélypontra kerül a forint? Reggel ismét gyengült
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 07:41
Továbbra sem vagyunk messze a csütörtökön elért történelmi mélyponttól - péntek reggelre újra gyengült a forint.
Részvény / Deviza / Áru Kegyetlenül megnyúzták ma a forintot, bukott a BUX is
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 18:51
A magyar fizetőeszköz brutális napon van túl, de a BUX sem érezheti jól magát.
Részvény / Deviza / Áru Mi jöhet még? 422 felett az euró, 8000 alatt az OTP
Eidenpenz József | 2022. szeptember 29. 12:18
Az euró új történelmi csúcsa 422,07 forint, a dolláré 436,36. Ismét esnek a részvények, az OTP 8000 alá süllyedt, de néhány papír zöldben áll Budapesten. Jól sikerült a Porsche tőzsdei bevezetése, viszont a Volkswagen esik, mint a kő. Klasszikus aukciós ház terjeszkedik a blokkláncon.
Részvény / Deviza / Áru Zuhan a forint – itt az újabb mélypont: 420,2 az euró
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 11:31
Az erősödő kockázatkerülés a magyar eszközök esetén fokozottnak tűnik, hiszen sem a lengyel zloty, sem a cseh korona nem produkált ilyen mértékű gyengülést.
Részvény / Deviza / Áru Esik a forint, történelmi mélyponton az euróval szemben is
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 09:41
Történelmi mélypontra került a magyar fizetőeszköz, hiszen csütörtökön délelőtt az euró árfolyama a 419-es szint fölé került.
Részvény / Deviza / Áru Reggelre kicsit magához tért a forint
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 07:49
Közel egy százalékkal erősödött a forint csütörtök reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Pocsék hangulat Budapesten, a forint sem talált magára
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 17:51
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 817,76 pontos, 2,12 százalékos csökkenéssel, 37 731,27 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Visszatért a magyar unortodoxia? Már 432 forint is volt a dollár
Eidenpenz József | 2022. szeptember 28. 12:01
Mire megírtuk volna, hogy 430 lett a dollár, addigra a 431, majd a 432 is megvolt, az euró 412. Az európai és magyar részvények szakadnak, a dollár és a gáz drágul, az állampapír-hozamok emelkednek. Az MNB tervezett lépéseit megint unortodoxnak tartják. A guru szerint csak enyhén túlértékeltek az amerikai részvények.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG