<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A tőzsdéken mára elromlott a hangulat, megint a kínaiak ijesztettek rájuk. Az euró/forint 364 is volt, majd éles fordulat következett. A bitcoin történelmi csúcsot döntött, de már az ether sincs ettől messze. Remekelt a Tesla, mégis esik.

Bár tegnap végül egész jó tőzsdenap jött össze, ma elromlott a hangulat. Amerikában szerdán napközben új történelmi csúcsot ért el a Dow Jones ipari átlag, és az S&P 500 is rekord közeli szinten járt. Közzétették a Fed Bézs könyvét, ami lassuló gazdaságról írt, de nem okozott ezzel nagy meglepetést.

A bajba jutott kínai ingatlanóriás, az Evergrande azonban sikertelenül próbálta értékesíteni az egyik fontosabb leányvállalatát, így ismét zuhanásnak indult az árfolyama Hong Kongban. Ez a többi ázsiai részvénypiacon is éreztette hatását. A japán Nikkei közel két százalékkal esett ma.

Ráadásul vegyes európai gyorsjelentések jöttek, jók is, rosszak is. Az európai indexek így ma 0,2-0,4 százalékos mínuszban vannak, és az amerikai határidős indexek süllyedése is ekkora.

Fordulat a forint árfolyamában

Itthon a BUX index hol nullán, hol kis mínuszban járt délelőtt, de mostanra határozottan pluszba fordult, 0,4 százalékkal megy fel. Az OTP 0,3, a Mol 0,2, a Richter 0,6 százalékkal erősödött. A Telekom stagnál, az Opus mínuszban, a 4iG kisebb pluszban áll.

Árfolyamok és grafikonok

Az euró/forint reggel rövid időre átlépte a 364-es határt is. Délelőtt azonban éles váltás következett, mivel a jegybank egyik vezetője, Virág Barnabás a Portfolio.hu szerint azt nyilatkozta, hogy erőteljesebb lépésekre lehet szükség az erősítése érdekében. Jelenleg 361,60 az árfolyam, ami alig tér el a tegnap esti szinttől.

Rekordokat döntögetett a Tesla

A Tesla a tőzsdezárás utáni kereskedésben 1,6 százalékkal esik, pedig rekord negyedévről számolt be. “Hiába a globális chiphiány, a cég 73 százalékkal növelte éves alapon az értékesített autók számát” – írja az Equilor Befektetési Zrt.

A cég 1,6 milliárd dolláros profitot ért el, ami jelentős emelkedés a tavalyi 331 millió dollárhoz képest és meghaladja az elemzők által várt 1,3 milliárd dollárt. A bevétel, 13,8 milliárd dollár, szintén jobb, mint a várt 13,6 milliárd. A cég számos költségracionalizálást hajtott végre, így az emelkedő nyersanyag- és chipárak ellenére jelentősen tudta javítani a marzsokat.

De a Teslához is begyűrűztek az ellátási problémák, nem teljes kapacitáson mentek a gyárak és hosszabb lett a várakozási idő az autóikra. Idén elkészülhet a berlini és austini gyár, de a termelés csak jövőre indul.

A Tesla, a Nio és a BYD árfolyama egy évre (Tradingview.com)A Tesla, a Nio és a BYD árfolyama egy évre (Tradingview.com)

A Tesla lehet a jelzőlámpa-koalíció nyertese?

Az SPD, FDP és Zöldek által alakítandó német “jelzőlámpa-koalíció” nyertese lehet a Tesla az N-Tv.de portál szerint. Ezek a politikai erők ugyanis megnyirbálhatják a hibrid, csak részben elektromos autók támogatásait, és a teljesen elektromos hajtásra helyezhetik át a hangsúlyt. Ez a sok hibridet gyártó német autógyárak jelenlegi lemaradását növelné, és a Teslát hozná még előnyösebb helyzetbe.

A Tesla nemrég adta át a Berlin mellett épülő “giga-gyárát”, saját országukban teremtve konkurenciát a klasszikus német gépkocsi-óriásoknak. Jelenleg a német állam a teljesen elektromos hajtású modellekre 6000, a hibridekre 4500 euróig terjedő támogatást fizet.

A nem feltétlenül elektromosan közlekedő, elektromos meghajtással pedig csak csekély hatósugarat elérő hibrid járművek állami támogatása régóta tüske az FDP és a Zöldek szemében – teszik hozzá.

Tesla (Pixabay)Tesla (Pixabay)

66 930 dollár volt a bitcoin

A bitcoin tegnap délután átlépte az áprilisban beállított 64 863 dolláros csúcsot, mindjárt túl is szaladt rajta, az új történelmi rekordja így 66 930 dollár a Coinmarketcap szerint. Ma 65 ezer körül mozog az ára, egy hét alatt 14 százalékkal ment fel. A teljes kriptodeviza-piac elméleti értéke (kapitalizációja) pedig elérte a 2,7 billió (2700 milliárd) dollárt.

hirdetés

Az új rekordot nagymértékben annak tudják be, hogy kedden elindult az első amerikai tőzsdén kereskedett bitcoin-alap, a ProShares’ Bitcoin Strategy ETF (BITO). Ez az első két napon 1,1 milliárd dollárt gyűjtött össze.

52 százalékos ugrás a debütálás napján

Ám más hangok is vannak, a JPMorgan szerint például az inflációs félelmek is fűtik a bitcoin árrobbanását.

Nagy szerencséje volt a Stronghold Digital Mining (SDIG) kriptodeviza-bányász cég részvényeseinek, a cég tőzsdei bevezetése a Nasdaq-ra pont a rekord napjára esett. A papírok így 52 (!) százalékkal emelkedtek az első napon.

A bitcoin és az ether(eum) árfolyama 2021-ben (Tradingview.com)A bitcoin és az ether(eum) árfolyama 2021-ben (Tradingview.com)

A következő az ether lesz?

A piacon már azt találgatják, mikor lesz az USA-ban ethereum-ETF is. A jogi helyzet hasonló, ahogy a bitcoin-ETF a CME árutőzsdén forgó határidős bitcoin-kontraktusokba fektet, egy ethereum-terméknek is rendelkezésére áll majd a hasonló határidős ether-kontraktus.

Az ether árfolyama mindenesetre szintén sok hónapos csúcsra ért tegnap, 4240 dollárra (májusi rekordja ennél csak pár százalékkal több, 4362 dollár). Amint a grafikonon látható, az ethernél sokkal nagyobb emelkedés történt az idén, mint az első számú kriptodevizánál.

Még több galamb, még kevesebb héja?

Nőhetnek az inflációs aggodalmak egy tegnapi esemény miatt. Lemondott a Bundesbank elnöke, ami az Erste Befektetési Zrt. szerint “mellbe vágta a befektetőket”,

Hiszen közismerten héja, azaz a szigorú monetáris politika hívének tekinthető jegybankár volt. Az pedig, hogy a galambok súlya növekszik az ilyen, aggodalmakra okot adó időkben, amikor attól félnek, hogy a jegybankárok túl sokáig hagyják nyitva a pénzcsapokat, alapvetően nem jó ómen véli a brókercég.

Záporoznak a gyorsjelentések, meg Trump

Hatalmas cégek jelentései jönnek sorba, de egyéb vállalati érdekességekből sincs hiány.

  • A várttól elmaradt bevételek miatt esett az IBM részvénye, 4,3 százalékkal a tőzsdén kívüli kereskedésben.
  • Megvenné a Pinterestet a PayPal ha ez megvalósul, az év legnagyobb technológiai felvásárlása lehet, mintegy 45 milliárd dolláros értékkel.
  • Donald Trump volt elnök egy SPAC-cégen keresztül vinné tőzsdére közösségimédia-platformját, TRUTH Social néven.

Mi várható ma?

A KBC Equitas szerint az amerikai piac nyitása előtt az American Airlines, illetve a Southwest Airlines harmadik negyedéves jelentéseit érdemes figyelni. Továbbá az AT&T is közzéteszi a számait 13 óra környékén.

Zárás után érkezik az Intel, a Chipotle, illetve Whirlpool jelentése is, főleg az Intel lehet ezek közül különösen érdekes.

Vegyes európai gyorsjelentések jöttek

Az Investing.com szerint vegyes gyorsjelentések érkeztek ma Európában.

  • Az ABB svájci technológiai csoport részvénye 3,4 százalékkal esett, mivel csökkentette az egész éves értékesítési előrejelzését az alkatrészhiány miatt.
  • Az AB Volvo teherautó-gyártó 2,1 százalékkal ment le, miután nyeresége felülmúlta a várakozásokat, de itt is a chiphiány hátráltatja a termelést.
  • A brit Barclays bankcsoport 0,6 százalékot süllyedt, annak ellenére, hogy harmadik negyedéves teljesítménye javult.
  • Az Unilever papírja 1,2 százalékot javult, mert a fogyasztásicikk-óriás túlteljesítette az a előrejelzéseket. Eközben megemelte az árait, hogy megpróbálja ellensúlyozni a felpörgő energia- és egyéb költségeket.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 17585 17420 17660 +1,18% 17585 17615 595 070 690 Ft 2021-12-06 10:20:48
MOL 2424 2404 2434 +0,58% 2424 2430 102 614 476 Ft 2021-12-06 10:21:48
MTELEKOM 414 414 416 0,00% 413 414 2 916 664 Ft 2021-12-06 10:17:17
RICHTER 8535 8535 8590 +0,12% 8525 8555 19 123 225 Ft 2021-12-06 10:22:29
OPUS 227 225 231 -1,30% 226 227 2 307 471 Ft 2021-12-06 10:18:39
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru A Richter volt ma a leggyengébb láncszem
Privátbankár.hu | 2021. december 3. 17:43
A nemzetközi hangulat után ment a pesti börze. 
Részvény / Deviza / Áru Ügyesen tőzsdéztek a Privátbankár.hu és az Mfor.hu újságírói
Privátbankár.hu | 2021. december 3. 14:04
Két dobogós helyet is megszereztek a Privátbankár.hu és az Mfor.hu újságírói az Equilor Befektetési Zrt. által meghirdetett kereskedési versenyen.
Részvény / Deviza / Áru Nem képes a forint a tartós erősödésre, leminősítették a 4iG-t
Eidenpenz József | 2021. december 3. 11:07
Európában megnyugodtak a tőzsdék a csütörtöki nagy esés után, az amerikai folytatás egyelőre kérdéses. A BUX is emelkedik, a forint viszont csapkod, nem valami izmos a kamatemelés ellenére sem. A Facebook feloldotta a kriptodeviza-reklámok évekkel ezelőtt elrendelt tiltását.
Részvény / Deviza / Áru Európa tette tönkre a hangulatot Budapesten
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 18:23
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 439,48 pontos, 0,85 százalékos csökkenéssel, 51 420,71 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru A kötvények helyett részvényekbe kell fektetni 2022-ben
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 15:18
2022-ben a kötvények helyett tanácsosabb a részvények vagy a részvényalapú befektetési formák felé fordulni, és érdemes készülni a decemberi Mikulás-ralira is. Bár a globális politikai, gazdasági és egészségügyi kockázatok jelentősek, továbbra is vannak még vonzó befektetési lehetőségek, például az olajtársaságokra, a globális pénzügyi szektorra és az amerikai technológiai szektor szereplőire érdemes koncentrálni. A hazai piacon izgalmasak a 4iG részvényei, a MOL azonban kevésbé – hangzott el az SPB Befektetési Zrt. ma délelőtti online befektetői rendezvényén.  
Részvény / Deviza / Áru Beszakadnak az árak? Vegyél!
Király Béla | 2021. december 2. 11:31
Az amerikai piacokon az utóbbi években mindig nyerő stratégia volt, hogy egy-egy nagyobb esésnél vásárolni kellett a részvényeket. Aki így tett, hamarosan komoly nyereségre tehetett szert. Az egyik legnagyobb brókerház most is ezt tanácsolja.
Részvény / Deviza / Áru Befektetési stratégiák az omikron-variáns árnyékában
Módos Dániel | 2021. december 1. 18:24
A dél-afrikai omikron variáns megjelenése nem csak a tudósokat ijesztette meg, hanem a piaci hangulat is rövid idő alatt nagyot változott, annak ellenére, hogy még biztosat nem tudunk kijelenteni erről a variánsról. Az aggodalmakat az okozza, hogy a sok mutáció miatt lehet rá esély, hogy az oltások esetleg nem, vagy kevésbé hatásosak az omikron variáns ellen.
Részvény / Deviza / Áru Jól ment ma a Mol-részvényeknek
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 17:43
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 395,59 pontos, 0,77 százalékos emelkedéssel, 51 860,19 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Powell rúgását is kiheverte a tőzsde, a forint pedig köszöni a meglepit
Eidenpenz József | 2021. december 1. 11:57
Egy nap le, egy nap fel, a volatilitás magas, de ma ismét optimista üzemmódban vannak a tőzsdék. Pedig számos okuk lenne az esésre, például azért, mert előbb szigoríthat a Fed. A forint jól fogadta az MNB tegnapi váratlan lépését, reggel már 363 is volt az euró. Az ether megint túlteljesítette a bitcoint.
Részvény / Deviza / Áru Az omikron a befektetőkre is ráijesztett
Privátbankár.hu | 2021. november 30. 19:09
A vezető részvények közül csak az OTP-nek volt jó napja a BÉT-en. 
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló