TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Alaposan felforgathatja az olajipart, ha sikerül jogilag is felelőssé tenni az USA egyes területein elharapózó földrengésekért. Pedig ez igen valószínű, volt, ahol pár év alatt sokszorosára nőtt a rengések száma. A felelősséget már egy bíróság is elismerte, így perek sorozata indulhat. A hatóságok is korlátozásokat vezetnek be.
Oklahoma City. Még a Capitolium előtt is olajkút van. (Fotó: Wikimedia Commons)

Az Oklahomai Legfelsőbb Bíróság igazat adott egy nőnek, aki 2011-ben megsérült egy földrengésben, és lehetővé tette, hogy az illető perelje azt a két olajvállalatot az első fokú bíróságnál, amelyeket felelősnek tart a földmozgásért – írta a Marketwatch. A hölgy kéménye leomlott egy 5,6-es erősségű rengésnél, amikor a háza közelében levő olajkutakba vizet préseltek.

Ha sikerülne bíróság előtt is bizonyítani az amerikai kőolajtermelés szerepét a földrengések kialakulásában, az óriási anyagi terhet rakhatna az iparágra, csökkentené a kitermelést, egyes területeken talán el is lehetetlenítené azt. Így áttételesen a világpiaci árakra is hatással lehetne, hiszen a jelenlegi túlkínálat jelentős részben az új amerikai kőzetrepesztéses technológiából adódik.

Ha piszkálják, megmozdul

Rövid távon pedig az lehet a következménye a mostani döntésnek, hogy rengetegen bírósághoz fordulnak majd abban az Amerikában, ahol külön iparágnak és sokak megélhetési forrásának számít a kártérítésért való pereskedés.

Ha a mélyben levő kőzeteket piszkálják, azok megmozdulhatnak, és a Föld megremeghet – ez az összefüggés laikus szemmel is logikusnak látszik. Az eljárás során vegyszerekkel kevert vizet préselnek a kőzetekbe, amelyek megrepesztésével a köztük levő olaj, illetve földgáz felszabadul. Ráadásul a keletkező szennyezett hulladékvizet is a földbe préselik.

Ha mozog a Föld, állj le

Az amerikai sajtó szerint már évekkel ezelőtt felmerült, hogy az amerikai földrengések szaporodása és a kőolaj-kitermelés között összefüggés lehet. Az iparág nyomására azonban ez sokáig nem került nyilvánosságra. Még azt is megszellőztették, hogy az egyik olajcég talán egy 20 millió dolláros adomány segítségével hallgattatta el az egyik oklahomai egyetemet.

A hidraulikus kőzetrepesztés folyamata földgáz kitermeléséhez (ábra: Wikipedia)

Ma már a hatóságok komolyan veszik a veszélyt, és a tevékenységük monitorozását, a földrengések figyelését is előírják a cégek számára. Ha egy bizonyos erősség (4,0, illetve 2,0) feletti földrengést észlelnek, le kell állniuk vagy vissza kell fogniuk a tevékenységüket.

Sokszor annyi rengés Oklahomában

Nagyon úgy tűnik, hogy van hol összefüggést keresni: a Bloomberg cikke szerint 1990 és 2008 között nem volt több 3,0 feletti erősségű földrengés Oklahoma államban évi háromnál. (Oklahoma Texas északi szomszédja.) Tavaly viszont csak decemberben egy 18 rengésből álló sorozatot jegyeztek fel. A legalább négyes erejű rengések száma is két tucatnyi volt, a kisebb rengésekből közel hatszáz történt.

Ma már hetente szólnak cikkek a földrengések és a kitermelés kapcsolatáról, és nem igazán az a kérdés, van-e ilyen összefüggés, inkább a régi dilemma jön elő: környezetvédelem vagy gazdasági fejlődés?

Éljen a szabadságharc

Több államban – Wyoming, Utah, Colorado – megpróbálnak keresztbe feküdni a földrengéseken kívül más környezetvédelmi kérdéseket is érintő központi szabályozásnak. Azzal vádolják a szövetségi kormányzatot, hogy csorbítja függetlenségüket és gazdasági károkat okoz nekik.

A földrengések egyébként nem csak az USA-ban jelentenek problémát, ahogyan nemrég írtuk, Hollandiában is kellett korlátozni a földgáz-kitermelést.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Elfogyott a nap végére a reggeli optimizmus
Király Béla | 2020. november 23. 19:08
A tőzsdéken reggel még kitörő lelkesedéssel fogadták az újabb vakcinával kapcsolatos információkat, a nap végére viszont elfogyott az optimizmus. A magyar piac minimális pluszban zárt, az európai börzék viszont mínuszba csúsztak.
Részvény / Deviza / Áru Tovább gyengül a forint, ki tudja hol áll meg?
Csabai Károly | 2020. november 23. 11:58
Jó hangulatban vágtak neki a mai napnak a befektetők, a kedvezőnek tűnő vakcinahírek hatására veszik a részvényeket, a hazai blue chipeket is, így a BUX-index is méretes pluszban kezdte a napot. Az olaj is drágul, ami arra utal, hogy a szerdától – igaz, megint csak a gázolajra – érvényes drágulás folytatódhat. Az arany gyengül és a forint is: euróval szembeni árfolyama ismét a 360-as szint fölé került és nem zárható ki, hogy a következő napokban még ennél többet is kell majd fizetni az uniós pénz egységéért.
Részvény / Deviza / Áru A járvány miatt megint óvatosabbak lettek a befektetők
Privátbankár.hu | 2020. november 20. 19:20
Pénteken az európai piacokon mérsékelt emelkedést, míg az óceán túlpartján kisebb esést láthattunk. A koronavírus továbbra is meghatározó a befektetők viselkedése szempontjából.
Részvény / Deviza / Áru GVH: mehet az AutoWallis felvásárlási akciója
MTI | 2020. november 20. 17:34
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jóváhagyta, hogy az AutoWallis többségi részesedést szerezzen a nyugat-magyarországi régióban meghatározó pozíciót betöltő, 130 embert foglalkoztató Iniciál Autóház Kft.-ben - közölte az AutoWallis Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Beszélt Orbán Viktor, zuhant a forint
Csabai Károly | 2020. november 20. 11:36
Reggel 8 óra után a hazai fizetőeszköz az euróval szemben viszonylag nagy mértékben, egy egységgel gyengült. Nem sokkal azután, hogy a miniszterelnök a Kossuth Rádióban árult el részleteket az EU-költségvetéssel kapcsolatos kormányzati vétó után várható fejleményekről. Később ugyan a forint ledolgozta a veszteségét, rendkívül bizonytalan, az árfolyama hogyan alakul a következő napokban.
Részvény / Deviza / Áru Óriási kamatemelés a törököknél, nagy kanyart írt le ma a Mol
Eidenpenz József | 2020. november 19. 18:51
Bár a napokban még rekordot döntöttek, mára kifulladt a tőzsdék emelkedése, a befektetők számára súlyosabb a rövidtávon romló járványhelyzet, mint az oltások jelentette távolabbi ígéret. Ismét veszik a “maradjotthon–részvényeket”, az online és technológiai ászokat. A BUX is süllyedt, viszont a forint erősödni tudott. Ritkán látni akkora kamatemelést, mint ma Törökországban.
Részvény / Deviza / Áru Már nem hatnak az oltóanyag-hírek, gyengülésnek indult a forint
Eidenpenz József | 2020. november 19. 11:43
Az oltóanyagokról szóló újabb és újabb jó hírek egyre kisebb hatást váltottak ki a napokban a tőzsdéken, végül a hatás teljesen elmaradt. Közben Amerikában új lezárások indultak. Süllyednek a vezető indexek, az európai átlagnak megfelelően esik a BUX is. Újra gyengülésnek indult a forint, az arany, az ezüst, az olaj, a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru Betiltaná a benzineseket a ZETA, megtáltosodott az OTP
Eidenpenz József | 2020. november 18. 19:08
Enyhén optimista a hangulat a világ tőzsdéin, a jó oltáshírek és a rossz vírusszámok között őrlődve. A BUX viszont az európai átlag többszörösét hozta ma, főleg az OTP és a Richter húzta. Az elektromosautó-piacon érdekelt cégek új érdekvédelmi szervezetet hoztak létre, amely nemcsak a környezetkímélő járművek támogatását, hanem a környezetszennyezők tiltását is szorgalmazza. Joe Biden ebben partner lehet.
Részvény / Deviza / Áru Continental: túl a mélyponton
Privátbankár.hu | 2020. november 18. 15:40
A második negyedéves mélypont után a világ egyik legnagyobb autóipari beszállítója, a Continental javítani tudott. A Magyarországon is komoly gyártó és fejlesztőkapacitással rendelkező társaság szerint az európai járműpiacon még komoly gondok vannak.
Részvény / Deviza / Áru Jön Merkel elektromosautó-injekciója, a magyarok nem akarnak oltást
Eidenpenz József | 2020. november 18. 12:15
Mínuszból pluszba mentek át délelőtt az európai tőzsdék, a BUX felülteljesítő, az OTP erejének teljében, a forint is erősödik. Az európai autóipar szenved, a kínai eladások viszont jól alakultak. De a Tesla csak a harmadik. Az elektromosautó-piacot a német támogatások bővítése is pozitívan érintheti. A magyarok többsége elutasíthatja a koronavírus-oltást.
Friss
hírlevél