5p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A tőzsdéken ma nyugalom várható az amerikai szünnap miatt, a BUX indexnek azonban telik egy kis pluszra a Mol és a Telekom miatt. A brókercégek még fél százalékos, alkalmi kamatcsökkentésre számítanak az idén itthon, miközben az MNB árgus szemekkel figyelheti a forintot. El sem hinné, melyik magyar cég anyukája bányászik bitcoint, és hány cég fogadja el Magyarországon.

Az európai tőzsdeindexek szerdán enyhe mínuszban vannak, a német mutató 0,1, a francia 0,5, a brit 0,1 százalékkal ment lejjebb. Az amerikai határidős indexek ugyan minimális pluszban vannak, de ez most keveset jelent, mert ott ma nemzeti ünnep miatt zárva lesznek a tőzsdék. Így a szokásosnál kisebb aktivitás várható másutt is.

A nap legfontosabb témái közé tartozik a kedvező brit inflációs adat, amely három év óta először elérte a jegybank két százalékos célszintjét. Az amerikai kamatszintről megnyilatkozó Fed vezetőkre is figyeltek, a francia politikai helyzet és ezzel összefüggésben a francia államkötvények árfolyama, hozama is fókuszban van.

Az euró/forint árfolyam. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Az euró/forint árfolyam. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Megnyugodott a forint, de csak egy délutánra

Budapesten a BUX index enyhe pluszban tartózkodott a délelőtt folyamán, mostanáig 0,1 százalék körül javít. A Mol 0,4 százalékos emelkedése és a Magyar Telekom 3,3 százalékos ugrása húzza felfelé, miközben az OTP 0,2, a Richter 0,8 és az Opus 1,9 százalékkal esik.

Az euró 395,80 fillér, ez újabb gyengülést jelent, hiszen ezzel 1,4 forinttal van a kedd esti érték fölött, de volt 396,50 is. Pedig a vártnak megfelelő keddi hazai kamatdöntés után egy ideig megnyugodott és erősödött a forint, hiszen csak 25 bázisponttal, hét százalékra csökkentették az alapkamatot. (Néhány elemző 50 bázispontos vágást várt, de a többség 25-öt.)

Árfolyamok és grafikonok

A kőolaj és a földgáz árfolyama kismértékben süllyed.

Új szakasz nyílik a monetáris politikában

Az MNB közölte, hogy júliustól “érdemben szűkebb mozgástér áll rendelkezésre” az alapkamat csökkentésére – írja az Equilor Befektetési Zrt. A közlemény néhány része változott, a nagy jegybankok várható kamatpolitikáját is kiemelték, és az utolsó mondatból kikerült az alapkamat további mérséklése.

Az Equilor előrejelzése 6,5 százalékos kamatszint az év végére, két, egyenként 25 bázispontos kamatvágás jöhet még idén.

Közölték a friss inflációs jelentés keretszámait, a korábbi 3,5-5,0 százalék helyett 3,0-4,5 százalékos inflációt vár erre az évre az MNB. (Jövőre és 2026-ban 2,5-3,5 százalékost, ezek nem változtak.)

A forint miatt lassíthatott az MNB

A korábbiaknál kisebb ütemű, óvatosabb lépés mellett döntött a jegybank a 25 bázispontos kamatcsökkentéssel – írja Kiss Péter, az Amundi Alapkezelő befektetési igazgatója. A legfőbb tényező a forint utóbbi hetekben látott nagymértékű gyengülése lehetett, hiszen az utóbbi egy hónapban a nemzetközi és a magyar inflációs folyamatok is a vártnál kicsivel jobban alakultak. Ráadásul több nagyobb fejlett piaci (svájci, kanadai, legutóbb az európai) jegybank is a kamatcsökkentés útjára lépett.

Alkalmi kamatcsökkentések várhatók

Az MNB-döntés nem okozott meglepetést az Erste Bank szerint sem, “megfelelt a konszenzusnak”. A kommunikáció alapján az MNB nem zárta le élesen a kamatvágási ciklust – de a szűk mozgástér és az új szakasz kijelölése összességében jelzi, hogy csak minimális, alkalmi kamatcsökkentések várhatók az év hátralévő részében. A bank két 25 bázispontos csökkentést prognosztizál az év végéig, így az alapkamat 6,50 körül alakulhat majd.

Átvette a vezetést asz Nvidia

Az Nvidia ralija folytatódott, és a cég megszerezte a világ legértékesebb vállalata címet. A félvezetőóriás részvénye 3,5 százalékkal emelkedett kedden (135,58 dolláron zárt), amivel piaci értéke mintegy 3,3 billió dollárra nőtt. Ezzel megelőzte a Microsoft és az Apple értékét is.

Lehetne kriptóval fizetni, ha

Egyre gyakrabban fizetünk kriptóval, és egyre többet tudunk róla – állítja a Binance kriptotőzsde közleménye. Magyarországon is lehet több boltban, szolgáltató helyen kriptovalutával fizetni, illetve kriptovalutát ATM-ből felvenni, 65 bitcoin-ATM van, ebből 36 Budapesten. Egy adatbázis szerint pedig csaknem száz olyan üzlet van Magyarországon, ahol már fizetőeszközként is elfogadnak kriptót, köztük könyvesbolt, méhészet, állateledelbolt, ékszerüzlet.

Egy friss Deloitte-felmérés szerint az elfogadóhelyek száma globálisan közel két év alatt 42 százalékkal emelkedett, ugyanis 2022 októberében még csak 7731 üzlet fogadott el kriptovalutákat, 2024  áprilisában már 10 952. (A kriptós fizetések és ATM-használat azonban részben egyes magas tranzakciós költségek, részben az adózási kötelezettség miatt nem mindenki számára jelentenek opciót ma Magyarországon – a szerk.)

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

El sem hinné, melyik magyar cég anyukája bányászik bitcoint

A Magyar Telekom és a T-Mobile tulajdonosa, a Deutsche Telekom blokklánc-csomópontok (kiszolgáló szerverek) eddigi működtetése mellett hamarosan bitcoint is fog bányászni – derül ki a The Block cikkéből. Ezt leányvállalatának, a T-Systems MMS-nek a Web3 infrastruktúráért felelős vezetője, Dirk Röder a prágai BTC-konferencián jelentette be.

A vállalat már több hálózat, köztük a Bitcoin, a Bitcoin Lightning és az Ethereum számára is üzemeltet csomópontokat. A Deutsche Telekom korábban a Polkadot, a Flow és a Celo blokkláncokkal kötött csomópont-üzemeltetési és befektetési partnerségi megállapodásokat, majd 2022-ben bejelentette, hogy támogatja az Ethereum rendszert is validátor-csomópontok üzemeltetésével. Partnerségei közé tartozik a Polygon csomópontjának üzemeltetése, valamint a Q és Chainlink blokklánchálózatok támogatása is.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 18330 18150 18330 +0,71% 0 0 6 410 219 175 HUF 2024-07-17 17:13:53
MOL 2842 2832 2856 +0,50% 0 0 509 546 146 HUF 2024-07-17 17:05:22
MTELEKOM 1092 1086 1098 +0,37% 0 0 347 293 276 HUF 2024-07-17 17:05:12
RICHTER 9765 9735 9795 -0,26% 0 0 1 195 083 110 HUF 2024-07-17 17:06:22
OPUS 440 437 442 -0,34% 0 0 46 720 202 HUF 2024-07-17 17:05:00
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Kiderült, mennyire ártott a hőség a forintnak
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 18:54
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru A befektetők is csak ásítoztak szerdán Budapesten
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 18:33
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 245,08 pontos, 0,34 százalékos emelkedéssel 72 539,74 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru A font egyéves csúcsra tört, bíznak a befektetők a Munkáspártban?
Bózsó Péter | 2024. július 17. 16:59
A font egy év után először emelkedett 1,30 dollár fölé, miután a stagnáló infláció kétségeket ébresztett azzal kapcsolatban, hogy jövő hónapban csökkentik-e a kamatlábakat.
Részvény / Deviza / Áru Durva esés várható, Trump megválasztása betenne Európának
Eidenpenz József | 2024. július 17. 12:34
Az európai tőzsdék vegyes mértékben esnek, az USA-ban viszont zuhanással indíthat a tech-szektor, miután Donald Trump beintett Tajvannak és a kamatcsökkentésnek is. A magyar eszközök viszont jól teljesítenek, halasztja sajátrészvény-vásárlásait a Telekom. Új történelmi csúcson az arany, emelte a lécet az Adidas.
Részvény / Deviza / Áru A víz élet, vízbe fektetni megélhetés?
Eidenpenz József | 2024. július 17. 09:28
A klímaváltozás, a nem szűnő gazdasági növekedés, a túlnépesedés problémákat okoz a vízellátásban, a víz sok régióban egyre drágább kincs. Akkor felmegy az árfolyama, és érdemes ide befektetni? Közvetlenül vízbe aligha lehet, de az azzal foglalkozó vállalatok részvényeibe már igen. Aki pedig a részvényekhez nem ért, az vehet vízre szakosodott tematikus befektetési jegyeket.
Részvény / Deviza / Áru Kifordul a kezéből a jégkocka, ha megtudja, mennyit kérnek egy euróért
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 07:31
Nézegesse a legfrissebb árfolyamokat.
Részvény / Deviza / Áru A forint csak piheg az euróval szemben - rá se nézzen a szenvedésére!
Privátbankár.hu | 2024. július 16. 18:39
Kora estére a magyar fizetőeszköz kevesebbet ér a főbb devizákkal szemben, mint reggel.
Részvény / Deviza / Áru A tőzsde hőgutát kapott és elszédült kedd estére
Privátbankár.hu | 2024. július 16. 18:16
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 435,78 pontos, 0,6 százalékos csökkenéssel 72 294,66 ponton zárt kedden.
Részvény / Deviza / Áru Ennyit tudunk most a forintról, Trump a Szilícium-völgyhöz közelít
Eidenpenz József | 2024. július 16. 12:40
Az európai indexek esnek, velük a BUX is, de az USA-ban pozitív nyitás várható. A forint viszonylag erős, a jövő heti kamatdöntés viszont nyitott kérdés. Csúcsdöntésre készül az arany, aminek komoly fundamentális okai lehetnek. Donald Trump leendő helyettese egy kockázati tőkésből lett szenátor, így a Szilícium-völgy nagy befektetői és a bitcoin-hívek is üdvözölték a választást.
Részvény / Deviza / Áru Megint csúcsot döntött a pesti tőzsde
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 19:31
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 476,78 pontos, 0,66 százalékos emelkedéssel, 72 730,44 ponton, új csúcson zárt hétfőn.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG