6p

Európában megint elromlott a tőzsdék hangulata, az Egyesült Államokban azonban a technológiai részvényeknek köszönhetően emelkedés is kialakulhat. A forint gyengécske, a kőolaj esik, de a földgáz ára felfelé tart. A gyengébb forint is befolyásolhatja a jövő keddi MNB-kamatdöntést. Gyenge olajkereslettől tartanak a kereskedők, megrángatták a bitcoint.

A szerdai szép emelkedés után csütörtökön a főbb európai tőzsdeindexek megint valamivel egy százalék feletti mínuszban vannak. Az amerikai határidős indexeknél pedig vegyes a kép, a technológiai részvények Nasdaq indexe felfelé, az ipari részvények Dow Jones mutatója pedig lefelé megy, ami vegyes nyitásra utal a Wall Street-en.

Szerdán vegyes hírek jöttek, hiszen az USA inflációs adata jó lett, a Federal Reserve viszont azt jelezte, hogy idén várhatóan kevesebb kamatcsökkentést hajt végre, mint amire korábban számítottak. A Tesla nyilvánosságra hozza az Elon Musk vezérigazgató hatalmas, 56 milliárd dolláros kompenzációs megállapodásáról szóló részvényesi szavazás eredményét. A Broadcom részvényei pedig megugrottak a zárás utáni kereskedésben, miután a félvezetőgyártó megemelte a mesterségesintelligencia-chipjeinek értékesítésére vonatkozó előrejelzését.

Kereskedésindító csengetéssel ünnepelte a PannErgy Nyrt., hogy már 30 éve van a Budapesti Értéktőzsdén. (Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde Vezérigazgatója és Gyimóthy Dénes, a PannErgy igazgatótanácsának elnöke.)
Kereskedésindító csengetéssel ünnepelte a PannErgy Nyrt., hogy már 30 éve van a Budapesti Értéktőzsdén. (Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde Vezérigazgatója és Gyimóthy Dénes, a PannErgy igazgatótanácsának elnöke.)

Idehaza a BUX index megint felültejesítő, 0,3 százalékkal emelkedik, az OTP 0,4, az Opus 1,6 százalékkal megy fel. A Magyar Telekom ugyanakkor 0,3, a Mol pedig 0,2 százalékos mínuszban van. Az euró/forint közelít a 396-hoz, pedig reggel még 395 alatt is előfordult az euró. A kőolaj egy százalék körüli mínuszban van, az európai földgáz árfolyama viszont 2,7 százalékkal emelkedik. Jobbára csökken az ipari fémek árfolyama, egy százalékkal esik az arany és hárommal az ezüst.

A forint mozgatja az MNB-t?

Az amerikai inflációs adatot követő dollárgyengülés hatására a forint kisebb erőre tudott szert tenni, de ez a lendület nem tartott sokáig – írta a K&H Értékpapír. Így az EURHUF visszatért 395 fölé, a piaci szereplők pedig azt figyelhetik, hogy a korábban többször is védelmet biztosító 396-os szint megint gátat tud-e szabni a forintgyengülésnek.

Fentebb a 400 körüli szintek akaszthatják meg az EURHUF emelkedését, a devizapár idei csúcsszintje is éppen ez alatt található.

A gyengébb forint a jövő hét kedden esedékes MNB kamatdöntés miatt is érdekes lehet, hiszen “akár ez is döntő tényező lehet abban, hogy 25 vagy 50 bázispontos vágást hajt végre a jegybank” – teszik hozzá.

Árfolyamok és grafikonok

Mitől kezdett száguldani a részvénypiac szerdán?

A legfrissebb amerikai inflációs adatokat követően szerda délután megindultak a részvényárfolyamok az USA-ban és másutt is, a Fed kamatdöntése előtt, miközben az amerikai állampapírok hozamai csökkentek. Egyik hónapról a másikra ugyanis nem változtak az árak az USA-ban.

A közgazdászok által figyelt májusi egyhavi maginfláció 0,2 százalék volt, ami elmaradt a 0,3 százalékos előrejelzéstől. A fogyasztói árindex éves szinten 3,3 százalék lett, szintén alatta a az előző havi és egyben májusra is prognosztizált 3,4 százaléknak. Az éves maginfláció 3,4 százalék volt, ugyancsak a 3,6 százalékos konszenzus alatt. A Capital Economics elemzői szerint a Fed által preferált mérőszám, a “core PCE” (fogyasztói kiadások maginflációs mutatója) alig nőtt, így

ez volt az első olyan hónap ebben az évben, amikor a két százalékos jegybanki cél alatti értéket mutatott.

Powell nem hozott megnyugvást

Az amerikai jegybank nem változtatott a jelenlegi kamatokon, ami megfelelt a piaci várakozásoknak. Az már váratlanabb volt, hogy a jegybankárok többsége legfeljebb egy kamatvágást vár az idei évre, miközben márciusban még három 25 bázispontos csökkentéséről volt szó – írta az Erste Befektetési Zrt.

Cserébe viszont a jövőre az eddig jelzett három helyett négy alkalommal csökkenthetnek.

A jegybank várakozásai nem változtak a gazdasági növekedéssel és a munkanélküliséggel kapcsolatban, azonban az inflációs előrejelzése feljebb tolódott. Jerome Powell jegybankelnök kiemelte, hogy még több jó inflációs adatra van szükség ahhoz, hogy hozzányúljanak a kamatokhoz. Ha viszont a következő hónapokban biztató számok érkeznek, akkor egynél több kamatvágásra is sor kerülhet.

Lanyha olajkereslet várható?

A szerdán közzétett amerikai kormányzati adatok azt mutatták, hogy az olajkészletek váratlanul 3,7 millió hordóval nőttek június első hetében, szemben az 1,2 millió hordós csökkenésre vonatkozó várakozásokkal. A feldolgozott termékek készletei is megugrottak, ami szintén erősítette azokat az aggodalmakat, hogy az üzemanyag-kereslet nem élénkül meg a várt módon a nyári szezonban.

A Brent kőolaj árfolyama. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A Brent kőolaj árfolyama. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Emellett a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) havi jelentésében napi százezer hordóval 960 ezer hordóra csökkentette a kereslet 2024-es növekedésére vonatkozó előrejelzését.

Megrángatták a bitcoint

A kriptovaluták árfolyamát is alaposan megmozgatták szerdán a különböző hírek. Először a jó inflációs adatra emelkedés volt megfigyelhető, majd a Fed nyilatkozatai után inkább visszaesés. Így 24 óra leforgása alatt a bitcoin árfolyama végül alig mozgott, 67 500 dollár körül jár, az ether pedig 0,7 százalékkal esett, 3500 alá.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Az izgalmak hatására 200 millió dollár távozott a Bitcoin ETF-ekből is, és nem kevés, nagy kockázatot vállaló határidős, származékos kereskedőt is likvidáltak.

Már 200 millió Binance-felhasználó

Richard Teng, a Binance vezérigazgatója szerint a kriptoeszközöket gyorsuló ütemben fogadja be a pénzpiac. Ezt többek között az is bizonyítja, hogy 2021-ben még 50 millió volt a Binance regisztrált felhasználóinak a száma, a múlt héten viszont már átlépte a 200 milliót. Ez a Föld népességének valamivel több, mint két és fél százaléka.

A világ legnagyobb kriptotőzsdéje, a Binance vezetője szerint a trendek alapján, összevetve azokat az “innovációk adoptációjának elméletével” nem vagyunk nagyon messze a milliárdos felhasználói számtól sem.

(A Binance messze a legnagyobb forgalmú piacvezető, amihez azonban egyes konkurensei csődje is hozzájárult – a szerk.)

Hatalmas büntetést fizetnek a károkozók

A 2022 tavaszi hatalmas Terra (LUNA) összeomlás kapcsán, ami az egész kriptópiacot megrázta és súlyos következményekkel járt, a Terraform Labs nevű cég beleegyezett, hogy 4,5 milliárd dollárt fizessen különböző büntetési tételekre a SEC-nek. (Az amerikai tőzsdefelügyeletnek.) Valamint a továbbiakban lényegében távol kell maradnia a kriptovaluták piacától.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 18240 18080 18240 +0,77% 0 0 4 855 333 155 HUF 2024-07-12 17:08:57
MOL 2836 2836 2866 -0,42% 0 0 867 313 978 HUF 2024-07-12 17:05:12
MTELEKOM 1092 1084 1096 +1,11% 0 0 149 727 502 HUF 2024-07-12 17:08:23
RICHTER 9690 9605 9750 +0,41% 0 0 802 783 800 HUF 2024-07-12 17:05:27
OPUS 443 441 445 -0,23% 0 0 34 403 286 HUF 2024-07-12 17:05:01
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Mosolyt csal az arcára a péntek esti euróárfolyam
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 18:21
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben péntek kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Ebben a hőségben még a pesti börze is csak kóválygott
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 18:06
Ez történt pénteken a BÉT-en.
Részvény / Deviza / Áru Beszakadt a Tesla, baljós árnyak az amerikai részvények felett
Eidenpenz József | 2024. július 12. 12:23
Az előző napi amerikai mélyrepülés ellenére Európában kis pluszokat látunk, a BUX is emelkedik, az OTP és a Richter vezetésével. A forint is szépen erősödik, már 393 alatt van az euró. A Tesla egy rossz hír nyomán esett nagyot, emelkedtek viszont a taxizós vállalatok papírjai. Túlértékeltek az amerikai részvények a Buffet-indikátor szerint, de más mutatók is hasonló képet mutatnak.
Részvény / Deviza / Áru Ma reggel harap a forint - ennyivel ér kevesebbet az euró
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 07:30
A forint csütörtök estéről péntek reggelre erősödött.
Részvény / Deviza / Áru Áramárak, gázárak – az erő veletek van!
Eidenpenz József | 2024. július 12. 05:41
Az elektromos áram piaci árának erős ingadozása nem csitul, sőt a jövőben bőven jöhetnek rendkívüli események akár az időjárásban is, amelyek nagy ugrásokat okoznak. A döntéshozók ezek csillapításán dolgoznak, eközben a fedezeti alapok és a befektetési bankházak azzal próbálkoznak, hogy minél nagyobb hasznot húzzanak a kereskedésből. Egy jó árambróker százmilliókat is kereshet dollárban.
Részvény / Deviza / Áru Mit csinál a kánikulában a forint? Nézze!
Privátbankár.hu | 2024. július 11. 18:49
Vegyesen alakult az árfolyam a főbb devizákkal szemben csütörtökön estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Nyári hangulat tombol a pesti börzén
Privátbankár.hu | 2024. július 11. 17:49
A vezető részvények a Magyar Telekom kivételével erősödtek a szerdai záráshoz képest.
Részvény / Deviza / Áru A forintot is megrángathatják délután, Trump lett a kriptósok reménysége
Eidenpenz József | 2024. július 11. 12:23
Az európai tőzsdék csütörtökön is feljebb mennek, az USA-ban és Japánban sorra dőltek a rekordok. A BUX-nak óvatos emelkedésre futja, a forint is kissé erősödik. Az amerikai inflációs adat hosszú időre meghatározhatja a tőzsdék hangulatát, de a forintra is komoly hatással lehet. Hivatalosan is felvállalták a republikánusok a kriptovaluták ügyét. Megint a shortosokon verik el a port.
Részvény / Deviza / Áru Otthagy csapot-papot, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. július 11. 07:53
Érdemes kihasználni ugyanis azt, hogy a forint a hét eleji kormányzati megszorító intézkedések ellenére is tudott még erősödni.
Részvény / Deviza / Áru Olcsóbban nyaralhat külföldön, ha ezt elolvassa
Privátbankár.hu | 2024. július 10. 18:23
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG