BUX
35 589.60
-0.53%
-191.00
OTP
10 760.00
-0.46%
-50.00
MOL
1 834.00
-1.66%
-31.00
RICHTER
6 700.00
+0.37%
+25.00
MTELEKOM
381.00
-0.78%
-3.00
 
2020. március 4. 18:41

Első látásra pocsékak a német autógyárak eladási számai, ám ennek nagy része már beépülhetett az árakba. A német autórészvények mai emelkedése erre utal. Az USA-ban annak örülnek, hogy Biden esélyei nőttek Sanderssel szemben, aki a Wall Street mumusa. A BUX-ot a Mol esése húzta le, a forint viszont stabil.

Fotó: Reuters

Joe Biden előretört a “szuperkedden”, a demokrata előválasztásnak az amerikai lakosság komoly hányadát érintő zsúfolt napján, ami nagyban hozzájárult a tőzsdék kedvező hangulatához. A piac úgy értékeli, hogy az ő esetleges elnöki győzelme lényegesen kisebb rossz lenne, mint Bernie Sandersé. Az utóbbi ugyanis a szélsőbal felé húz, és egyes ötletei durván piacellenesek.

Míg kedden a Fed rendkívüli kamatvágása inkább megijesztette a piacokat, szerdán így egészséges emelkedés bontakozott ki. Az amerikai indexek este hatkor 1,4-2,0 százalékos pluszban voltak. A legjobban az egészségbiztosításban érdekelt vállalatok részvényei mentek, 9-13 százalékkal. A befektetők némileg fellélegeztek Sanders reformtervei után, aki kötelező állami egészségügyet akar.

Az európai indexek valamivel kisebb pluszban zártak, a Stoxx 600 index 1,4 százalékkal emelkedett. A hazai BUX index azonban csak minimális, 0,1 százalékos pluszt tudott elérni. Bár az OTP, a Richter és a Magyar Telekom is elég jól húzott, a Mol csúnyán lehúzta az indexet 2,3 százalékos süllyedésével. A forint hajszálnyit gyengült kedd estéhez képest, 336,30 az euró.

Csúnyák az Opel és az Audi számai

Németországban új adatok érkeztek az autóeladásokról, ami Magyarországnak is fontos lehet. A németországi gyártók eladásai februárban tovább csökkennek. Az új regisztrációk száma 10,8 százalékkal esett alig 240 000-re – közölte az illetékes szövetségi hivatal (KBA) az N-TV.de szerint. Januárban a piac 7,3 százalékkal esett vissza, miután az autóipar tavaly rekordot ért el.

A leginkább teret veszítő német márkák februárban a Smart (mínusz 81,2 százalékkal), az Opel (mínusz 20,6 százalék) és az Audi (mínusz 20,3 százalék) voltak. A Volkswagen középen állt, 11,1 százalékos visszaeséssel. A legkevesebbet a BMW veszített (1,2 százalékot), valamint a Mercedes (mínusz 3,3 százalék).

Az elektromos autók tarolnak?

A Porsche 19,1 százalékkal még nőtt is korábbi önmagához képest. De igazi növekedést az újonnan regisztrált elektromos autók (plusz 75,8 százalék - 8154 darab) és a hibrid járművek (plusz 98,1 százalék - 30 ezer jármű) értek el.

Hozzá kell tenni, hogy a német gyárak tavaly év végi szép számainak megjelenésekor már sok elemző figyelmeztetett: Ezek nagyrészt a környezetvédelmi előírások januári szigorodása miatt következtek be. Így Németországban sokan előrehozták tervezett vásárlásaikat 2020-ról 2019-re. Ennek következtében pedig várható volt, hogy ez az év, főleg az eleje, visszaeséssel kezdődik majd.

Kilőtt a Daimler

Úgy látszik, ezt a piac is teljesen így gondolja, és beépülhetett már az árakba. Sőt alighanem több cégnél a várakozásoknál jobbak voltak az eladási adatok. Erre utal, hogy bár az általános tőzsdei hangulat is kedvező, a német autógyárak részvényeinek egy része ma felülteljesítő volt. Míg a DAX index 1,2 százalékkal ment fel, addig a Daimler 2,6, a BMW 1,8, a Porsche 1,7, a Volkswagen elsőbbségi részvénye pedig 1,0 százalékkal drágult.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Így próbálja Trump végrehajtani a szinte lehetetlent
Privátbankár.hu | 2020. július 11. 13:17
Az USA piacainak jövőjét mérlegelő befektetőkre két egymással ellentétes erő hat: a Covid-19 által előidézett recesszió és az elnökválasztási időszak. A Covid-válság sebessége és mindent átható következményei egész marék homokot szórtak Donald Trump eredeti, a nagyon erős gazdaságra alapozott kampánystratégiájának gépezetébe. A Fidelity International szakértői szerint Trump kettős stratégiával próbálja majd felvenni a harcot a kedvezőtlen körülményekkel.
Részvény / Deviza / Áru Trump ajándékán vitáznak a szakértők
Privátbankár.hu | 2020. július 10. 19:24
Az Egyesült Államokban a koronavírus-járvány továbbra sem enyhül, és a munkaerőpiacról vegyes hírek jönnek, így a gazdasági és társadalmi összeomlást elkerülendő az amerikai kormányzat továbbra is pénzügyi támogatással segíti a lakosságot. Ez azonban néhány közgazdász szerint kontraproduktív.
Részvény / Deviza / Áru A második hullám miatti félelem igazgatja a befektetőket
Csabai Károly | 2020. július 10. 09:45
A minden eddiginél magasabb, több mint 220 ezer új megbetegedést hozó tegnapi COVID-fertőzöttségi adat láttán minden esik. A részvények és az olaj árfolyama, de még a globális feszültségek idején menedéknek számító arany jegyzése is lejjebb ment. S a forint is gyengébben vágott neki a hét utolsó munkanapjának.
Részvény / Deviza / Áru Erősödött a forint, lejtőre került az OTP
Privátbankár.hu | 2020. július 9. 18:38
Reggel még úgy tűnt, mérsékelt emelkedés jöhet a piacon, ám napközben annak ellenére megváltozott a hangulat, hogy az Egyesült Államokból jó hírek érkeztek.
Részvény / Deviza / Áru Több a brummogás az autópályákon, optimista a Daimler
Eidenpenz József | 2020. július 9. 11:52
Pluszban vannak az európai tőzsdék, de csak szerény mértékben, és akad süllyedő index is. Az óvatosan optimista hangulatot egy jó gyorsjelentés és néhány gazdasági adat alapozta meg. Közben az amerikai kontinensről érkező járványhírek továbbra is borzasztóak. Az OTP süllyedését főleg a Richter emelkedése ellensúlyozza, a forint stabilizálódott.
Részvény / Deviza / Áru Az alacsony kamat miatt gyengül a forint? Emelkedik az arany és a technológiai szektor
Eidenpenz József | 2020. július 8. 18:52
Míg Európában az indexek süllyedtek, addig az Egyesült Államokban szerény pluszokat lehet látni, főleg a technológiai szektorban. A BUX szintén emelkedni tudott, ám a forint ismét gyengült. A nap egyik nyertese az arany, amely 1820 dollár fölött új kilencéves rekordokat döntöget. Az ezüst pedig egy hirtelen ugrással átlépte a 19 dolláros határt.
Részvény / Deviza / Áru Nagy a harc a házhoz szállítási piacon, 355 felett az euró
Eidenpenz József | 2020. július 8. 11:46
A járványhírek továbbra sem jók, ez rányomja bélyegét a tőzsdei kereskedésre. Ráadásul nemsokára indul a gyorsjelentési szezon, az EKB pedig kiváró álláspontra helyezkedik. Így az európai tőzsdék inkább esnek, de Budapesten van egy kis emelkedés. Újabb egy forinttal drágább az euró. Izgalmas hírek jönnek a házhoz szállítással foglalkozó nagy cégek szektorából.
Részvény / Deviza / Áru Áttörte az 1800 dollárt az arany, újra gyengül a forint
Eidenpenz József | 2020. július 7. 19:04
Megszakadt a napokig tartó emelkedő trend a világ legfontosabb tőzsdéin, az európai indexek egész nap mínuszban jártak, Amerika is eséssel kezdett. Valamelyest javítani tudott a rossz hangulaton, hogy a Citigroup emelte az év végére vonatkozó részvénypiaci várakozásait, és jött egy viszonylag kedvező munkaerő-piaci adat is. Az arany több mint kilenc éve nem látott csúcson van, a forint viszont újra gyengülő pályára állt.
Részvény / Deviza / Áru Szakadatlanul veszi saját részvényeit az OTP
Privátbankár.hu | 2020. július 7. 15:51
Június közepén írtunk arról, hogy az OTP Bank milyen aktívan vásárolja a saját részvényeit. Nos, a folyamat azóta sem változott, a pénzintézet szinte minden nap vesz egy csomagot. Így már a teljes állomány 1 százalékát tartja a tulajdonában.
Részvény / Deviza / Áru Újabb csomagok készülnek, válság előtti szinten a magyar lakáspiac
Eidenpenz József | 2020. július 7. 11:53
A hétfői szép emelkedés és csúcsdöntögetés után kedden korrigálnak az európai tőzsdék és az amerikai határidős indexek. Budapesten is egy százalék körüli az esés, három nagy részvényünk kis egy irányba tart. Újra lejtős pályán a forint. A Duna House gyorsjelentése azt állítja, hogy a válság előtti szintre javult a hazai lakáspiac. Nagy csomagok készülnek Nagy-Britanniában és az USA-ban.
hírlevél