5p

A BUX emelkedik, a Telekom kilőtt a gyorsjelentése után. Másutt a csodálatos csütörtök után elfáradtak a tőzsdék, nem alakult ki egyértelmű irány. A földgáz a következő szezonban is elegendő lehet Európában. Az égig fog nőni az Nvidia árfolyama?

Pénteken nincs egyértelmű irány a nyugat-európai tőzsdéken, az indexek csekély mínuszban vagy csekély pluszban állnak. Az amerikai határidős indexek pedig minimális süllyedést mutatnak a csütörtöki tűzijáték után.

Akkor ugyanis gyönyörű napjuk volt a tőzsdéknek, az amerikai S&P 500 index 2,1, a Nasdaq technológiai mutató 3,0 százalékkal lőtt ki. De a német DAX is új történelmi csúcsokra száguldott. Az Nvidia csipgyártó volt a fő katalizátor, amely a gyorsjelentése utáni napon  megdöbbentő összeggel, 277 milliárd dollárral növelte értékét, miközben 16,4 százalékkal ugrott az árfolyama.

A BUX index 0,3 százalékkal emelkedik, miközben a Mol és a Richter 0,4-0,5 százalékkal drágul, az OTP hasonló mértékben esik. Kilőtt a Telekom a jó gyorsjelentése után, 2,9 százalékkal 828 forintra ment fel. Az euró/forint 388,50, ami 60 fillérrel magasabb a csütörtök estinél.

Árfolyamok és grafikonok

Remekelt a Telekom

A vártnál nagyobb bevétellel és nettó profittal zárta a negyedévet a Magyar Telekom, emellett 65,56 milliárd forintos részvényesi juttatás kifizetése mellett döntött a vezetőség. Ebből 41,56 milliárd juthat osztalékra és 24 milliárd a részvény-visszavásárlási programra – írta a K&H Értékpapír.

Részvényenként ez 44,7 forintos osztalékot jelent, amely a jelenlegi árfolyamhoz képest 5,5 százalék körüli osztalékhozamot képez. A részvények visszavásárlása pedig 3,2 százalékos hatásnak felelne meg.

Emellett optimista előrejelzéseket tett közzé a menedzsment, idén 130 milliárd forint is lehet a tisztított profit, ami közel 40 százalékos éves növekedést jelentene. A brókercég pozitív árfolyamreakcióra számít, ahogy az Erste Befektetési Zrt. is.

Mitől ilyen alacsonyak a gázárak?

Európa fellélegezhet, mivel a jelek, mint a tárolók magas szintje arra utalnak, hogy a kontinensnek a következő télen sem kell ellátási gondokkal szembenéznie – írja az Investing.com. Emiatt a 20 eurós szint közelében lévő tavalyi mélypontokat célozhatják meg az árfolyamok. Az áresés okait így foglalják össze:

  • Meleg volt a téli időjárás.
  • Európában (az időjárástól függetlenül is) csökkent a földgáz iránti kereslet a lakosság és a gazdálkodók oldaláról egyaránt, az energiatakarékosság, a megújuló energia felhasználása révén. (Az EU országai 2021 és 2023 között mintegy húsz százalékkal csökkentették a földgázfogyasztást.)
  • A kínálat diverzifikálódott, többféle beszerzési forrás van most, ez is az árcsökkenés mellett szól.
  • A következő hónapokra vonatkozó időjárási előrejelzések is viszonylag magas hőmérsékleti értékeket mutatnak.

A hollandiai földgáz árfolyama, függőleges vonallal az orosz invázió kezdete. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A hollandiai földgáz árfolyama, függőleges vonallal az orosz invázió kezdete. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Nem fenyegeti veszély az ellátást?

Az európai gázkereslet a becslések szerint 2025-ben éri el a csúcspontját, ezt követően pedig a megújuló energiaforrások (RES) terjedése miatt várhatóan folyamatosan csökken. A cikk szerint az ellátási lánc esetleges megszakadásaitól eltekintve

nincsenek olyan jelentős tényezők a láthatáron, amelyek az energiaválság veszélyének visszatérésével fenyegetnének Európában.

A földgázárak csökkenő tendenciája pedig kiváló hír az európai gazdaság számára.

Elindult a kamateső

Ezen a héten több százmilliárd forintnyi kamatot fizetnek ki a korábban kibocsátott lakossági állampapírok a befektetőiknek – írja az ÁKK Zrt. hírlevele, egyes eseteket tekintve némileg késve. Ezután természetesen az állampapírokat népszerűsítik, szerintük “a lakossági állampapírok továbbra is kiváló lehetőséget kínálnak a biztos befektetésben gondolkodóknak”.

Lehetőséget kapnak a befektetők, hogy a pénzt újra befektetve tovább növeljék megtakarításaikat.

Azt már mi tesszük hozzá, hogy sokakat elszomorít a lakossági kamatok jelentős esése, az utóbbi hónapokban minden esetben egy számjegyűvé váltak. De elvileg ez is elég lehet, ha az infláció a prognózisok szerinti 4-6 százalék lesz az idén. A témáról szóló fontosabb cikkeink:

Történelmi csúcson a bitcoin

… legalábbis 14 országban, amelyek a világ népességének mintegy 13, a világ GDP-jének pedig nagyjából hét százalékát teszi ki a MilkRoad szerint. Ezek a történelmi csúcsok persze helyi valutákban értendők, és a legfőbb okuk, hogy az adott országban kiugróan magas infláció és devizaleértékelődés következett be az elmúlt években. Így Argentínától Nigériáig az inflációs ráták az egekbe szöktek. A dél-amerikai országban például épp elérték a 254 százalékot.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

(Dollárban számolva a bitcoin 52 ezernél még mintegy 25 százalékkal van a 69 ezres történelmi csúcsa alatt.)

A csipgyárak az égig nőnek?

Meddig nőhet még az MI (mesterséges intelligencia) chip-ek piaca? – teszi fel a kérdést az MBH Bank Nyrt. Monitor blogja. A legfrissebb előrejelzések szerint a mai mintegy 15 milliárd dolláros értékről évente átlagosan 40-45 százalékkal növekedve 2030-ig elérheti a 230 milliárd dolláros értékesítést. De találunk olyan elemzést is, amely szerint addigra közel 350 milliárd dollárt érhet.

Bár sok gyártónak van már MI-chipje, ezek tervezését és tesztelését két szereplő uralja: az Nvidia (mintegy 92 százalékban) és az AMD. Ennek alapján drága vajon napjaink egyik legfelkapottabb részvénye, az Nvidia, vagy sem?

Drága-e az Nvidia?

“Sebtiben összeállított DCF-modellünk azt mutatja, hogy a befektetők jelenleg azt árazzák, az Nvidia 2033-ig lefölözi a piac 90 százalékát”. Meg tud magánál tartani minimum 40 százalékot a bevételből (ennyi profitmarzs), mindezt csak mintegy tíz százalékos tőkeköltséggel. Ráadásul közben nem adósodik el.

Hogy ez túlzó várakozás-e vagy sem, azt mindenki döntse el maga teszik hozzá.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17415 17065 17440 +2,11% 0 0 5 891 478 025 HUF 2024-04-23 17:11:28
MOL 2940 2940 2990 -1,34% 0 0 1 908 682 268 HUF 2024-04-23 17:13:27
MTELEKOM 940 935 944 +0,21% 0 0 600 409 757 HUF 2024-04-23 17:06:51
RICHTER 8960 8635 9025 +3,58% 0 0 2 291 045 060 HUF 2024-04-23 17:14:46
OPUS 400 395 404 0,00% 0 0 79 143 984 HUF 2024-04-23 17:07:02
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Mit szólt a forint Matolcsy Györgyék döntéséhez?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 19:04
Délutánra erősödött a főbb devizákkal szemben a hazai fizetőeszköz. 
Részvény / Deviza / Áru Már most fáj a Molnak a kormány terve
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 18:11
Újra bevezethetik az ársapkát, a lépés a Mol-részvények keddi kereskedésére is hatott. 
Részvény / Deviza / Áru Az MNB-n a forinttulajok szeme, nem szabad leírni az elektromos autókat?
Eidenpenz József | 2024. április 23. 12:23
Az európai tőzsdék hangulata jó, amihez egy kedvező menedzserindex sokat tehetett hozzá. A BUX is jól néz ki, de a Mol esik. A forintpiac feszült nyugalommal várja az MNB kamatdöntését, nagyot esett az arany, drágulnak az energiahordozók. Tesla- és GM-eredmények, elektromosautó-eladások, magyar kamatdöntés van még a láthatáron.
Részvény / Deviza / Áru Néhány fillért hozott a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 06:51
Minimálisan erősödött a forint a legfontosabb nemzetközi devizákkal szemben. 
Részvény / Deviza / Áru Jobb, ha még egyszer megnézi, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 19:04
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben hétfő estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Egyáltalán nem volt hétfői hangulat a tőzsde parkettjén
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 17:25
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 80,46 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel 65 125,52 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Két fontos hírt vár a forint a héten, mindenütt esnek a Teslák árai
Eidenpenz József | 2024. április 22. 12:33
A részvénypiac egy pocsék hét után éledezik kissé Európában és Magyarországon is. A forint reggel biztatóan beerősödött, de azután gyengült. Csúcson a réz, de olcsóbb az olaj, a gáz, az arany, és pozitív jelek láthatók a kriptopiacon is. Mindenütt esnek a Teslák árai. Rosszaknak látszanak Magyarországon a növekedési kilátások.
Részvény / Deviza / Áru Legszívesebben visszafeküdne aludni, ha meglátja, mennyit kell fizetni egy euróért
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 07:35
Vegyesen alakult a forint árfolyama hétfő reggel a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Nagy a baj a csokoládéval
Buksza blog | 2024. április 21. 16:01
A csokoládégyártók tapasztalatai szerint jelentősen csökkent a kereslet a termékük iránt annak nyomán, hogy több tényező, főként a kakaó irtózatos drágulása felfelé hajtja a csoki árát.
Részvény / Deviza / Áru Pénzeső: váratlanul nagy osztalék juthat egyes részvényeseknek
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 19:24
Az Alteo rendkívüli osztalékot fizet.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG