5p

A BUX emelkedik, a Telekom kilőtt a gyorsjelentése után. Másutt a csodálatos csütörtök után elfáradtak a tőzsdék, nem alakult ki egyértelmű irány. A földgáz a következő szezonban is elegendő lehet Európában. Az égig fog nőni az Nvidia árfolyama?

Pénteken nincs egyértelmű irány a nyugat-európai tőzsdéken, az indexek csekély mínuszban vagy csekély pluszban állnak. Az amerikai határidős indexek pedig minimális süllyedést mutatnak a csütörtöki tűzijáték után.

Akkor ugyanis gyönyörű napjuk volt a tőzsdéknek, az amerikai S&P 500 index 2,1, a Nasdaq technológiai mutató 3,0 százalékkal lőtt ki. De a német DAX is új történelmi csúcsokra száguldott. Az Nvidia csipgyártó volt a fő katalizátor, amely a gyorsjelentése utáni napon  megdöbbentő összeggel, 277 milliárd dollárral növelte értékét, miközben 16,4 százalékkal ugrott az árfolyama.

A BUX index 0,3 százalékkal emelkedik, miközben a Mol és a Richter 0,4-0,5 százalékkal drágul, az OTP hasonló mértékben esik. Kilőtt a Telekom a jó gyorsjelentése után, 2,9 százalékkal 828 forintra ment fel. Az euró/forint 388,50, ami 60 fillérrel magasabb a csütörtök estinél.

Árfolyamok és grafikonok

Remekelt a Telekom

A vártnál nagyobb bevétellel és nettó profittal zárta a negyedévet a Magyar Telekom, emellett 65,56 milliárd forintos részvényesi juttatás kifizetése mellett döntött a vezetőség. Ebből 41,56 milliárd juthat osztalékra és 24 milliárd a részvény-visszavásárlási programra – írta a K&H Értékpapír.

Részvényenként ez 44,7 forintos osztalékot jelent, amely a jelenlegi árfolyamhoz képest 5,5 százalék körüli osztalékhozamot képez. A részvények visszavásárlása pedig 3,2 százalékos hatásnak felelne meg.

Emellett optimista előrejelzéseket tett közzé a menedzsment, idén 130 milliárd forint is lehet a tisztított profit, ami közel 40 százalékos éves növekedést jelentene. A brókercég pozitív árfolyamreakcióra számít, ahogy az Erste Befektetési Zrt. is.

Mitől ilyen alacsonyak a gázárak?

Európa fellélegezhet, mivel a jelek, mint a tárolók magas szintje arra utalnak, hogy a kontinensnek a következő télen sem kell ellátási gondokkal szembenéznie – írja az Investing.com. Emiatt a 20 eurós szint közelében lévő tavalyi mélypontokat célozhatják meg az árfolyamok. Az áresés okait így foglalják össze:

  • Meleg volt a téli időjárás.
  • Európában (az időjárástól függetlenül is) csökkent a földgáz iránti kereslet a lakosság és a gazdálkodók oldaláról egyaránt, az energiatakarékosság, a megújuló energia felhasználása révén. (Az EU országai 2021 és 2023 között mintegy húsz százalékkal csökkentették a földgázfogyasztást.)
  • A kínálat diverzifikálódott, többféle beszerzési forrás van most, ez is az árcsökkenés mellett szól.
  • A következő hónapokra vonatkozó időjárási előrejelzések is viszonylag magas hőmérsékleti értékeket mutatnak.

A hollandiai földgáz árfolyama, függőleges vonallal az orosz invázió kezdete. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A hollandiai földgáz árfolyama, függőleges vonallal az orosz invázió kezdete. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Nem fenyegeti veszély az ellátást?

Az európai gázkereslet a becslések szerint 2025-ben éri el a csúcspontját, ezt követően pedig a megújuló energiaforrások (RES) terjedése miatt várhatóan folyamatosan csökken. A cikk szerint az ellátási lánc esetleges megszakadásaitól eltekintve

nincsenek olyan jelentős tényezők a láthatáron, amelyek az energiaválság veszélyének visszatérésével fenyegetnének Európában.

A földgázárak csökkenő tendenciája pedig kiváló hír az európai gazdaság számára.

Elindult a kamateső

Ezen a héten több százmilliárd forintnyi kamatot fizetnek ki a korábban kibocsátott lakossági állampapírok a befektetőiknek – írja az ÁKK Zrt. hírlevele, egyes eseteket tekintve némileg késve. Ezután természetesen az állampapírokat népszerűsítik, szerintük “a lakossági állampapírok továbbra is kiváló lehetőséget kínálnak a biztos befektetésben gondolkodóknak”.

Lehetőséget kapnak a befektetők, hogy a pénzt újra befektetve tovább növeljék megtakarításaikat.

Azt már mi tesszük hozzá, hogy sokakat elszomorít a lakossági kamatok jelentős esése, az utóbbi hónapokban minden esetben egy számjegyűvé váltak. De elvileg ez is elég lehet, ha az infláció a prognózisok szerinti 4-6 százalék lesz az idén. A témáról szóló fontosabb cikkeink:

Történelmi csúcson a bitcoin

… legalábbis 14 országban, amelyek a világ népességének mintegy 13, a világ GDP-jének pedig nagyjából hét százalékát teszi ki a MilkRoad szerint. Ezek a történelmi csúcsok persze helyi valutákban értendők, és a legfőbb okuk, hogy az adott országban kiugróan magas infláció és devizaleértékelődés következett be az elmúlt években. Így Argentínától Nigériáig az inflációs ráták az egekbe szöktek. A dél-amerikai országban például épp elérték a 254 százalékot.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

(Dollárban számolva a bitcoin 52 ezernél még mintegy 25 százalékkal van a 69 ezres történelmi csúcsa alatt.)

A csipgyárak az égig nőnek?

Meddig nőhet még az MI (mesterséges intelligencia) chip-ek piaca? – teszi fel a kérdést az MBH Bank Nyrt. Monitor blogja. A legfrissebb előrejelzések szerint a mai mintegy 15 milliárd dolláros értékről évente átlagosan 40-45 százalékkal növekedve 2030-ig elérheti a 230 milliárd dolláros értékesítést. De találunk olyan elemzést is, amely szerint addigra közel 350 milliárd dollárt érhet.

Bár sok gyártónak van már MI-chipje, ezek tervezését és tesztelését két szereplő uralja: az Nvidia (mintegy 92 százalékban) és az AMD. Ennek alapján drága vajon napjaink egyik legfelkapottabb részvénye, az Nvidia, vagy sem?

Drága-e az Nvidia?

“Sebtiben összeállított DCF-modellünk azt mutatja, hogy a befektetők jelenleg azt árazzák, az Nvidia 2033-ig lefölözi a piac 90 százalékát”. Meg tud magánál tartani minimum 40 százalékot a bevételből (ennyi profitmarzs), mindezt csak mintegy tíz százalékos tőkeköltséggel. Ráadásul közben nem adósodik el.

Hogy ez túlzó várakozás-e vagy sem, azt mindenki döntse el maga teszik hozzá.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17600 17450 17845 +0,72% 0 0 9 083 264 120 HUF 2024-04-12 17:14:21
MOL 3048 3026 3048 +0,59% 0 0 1 195 891 792 HUF 2024-04-12 17:06:12
MTELEKOM 915 915 934 -1,61% 0 0 264 519 148 HUF 2024-04-12 17:05:07
RICHTER 9390 9290 9480 -0,74% 0 0 1 828 553 765 HUF 2024-04-12 17:13:14
OPUS 391 389 405 -2,25% 0 0 193 647 863 HUF 2024-04-12 17:05:03
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Törölgetheti a homlokát, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 07:59
Így indítja a hetet a forint.
Részvény / Deviza / Áru Pofon Putyinnak: kitiltják az orosz fémeket az árutőzsdékről
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 08:15
Szankciókat jelentett be a brit és az amerikai kormány.
Részvény / Deviza / Áru Hűha! Borzasztó formában volt a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 18:31
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben pénteken kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Ezt nézze meg! Áttört egy gátat az OTP
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 18:02
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Nyugtató jöhet a forintnak, drasztikus OTP-céláremelés érkezett
Eidenpenz József | 2024. április 12. 12:27
A részvények ismét megindultak az óceán mindkét partján, miközben a dollárerősödés ellenére drágul az arany és szinte minden más nyersanyag. Jókorát emelt az egyik nagy brókercég az OTP célárán. Inkább a forint csütörtöki erősödése volt meglepő, mint a pénteki gyengülés, de nyugodt kereskedés jöhet, ha az MNB lassít. Perek és csalások színesítik a kriptovaluta-tulajdonosok életét.
Részvény / Deviza / Áru A forint bágyadt, siessen, hátha tovább gyengül!
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 07:52
Gyengült kissé a forint péntek reggelre.
Részvény / Deviza / Áru Ejtsen útba egy pénzváltót, ha jó áron akar eurót venni
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 18:09
Vegyesen alakult csütörtökön a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi devizapiacon: erősödött az euróval és a dollárral szemben, gyengült kissé a svájci frank ellenében.
Részvény / Deviza / Áru Medvét fogtak a tőzsdén
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 17:33
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 66,21 pontos, 0,1 százalékos csökkenéssel 67 205,07 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Németországból támogatták meg Matolcsy Györgyéket
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 15:24
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően ismét változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét.
Részvény / Deviza / Áru Tényleg árrobbanást hoz a bitcoin-feleződés?
Eidenpenz József | 2024. április 11. 15:02
Napok múlva itt a bitcoin-feleződés, amelyet a múltban rendszeresen szép árfolyam-emelkedések követtek. Most is így lesz, vagy ezúttal mások a körülmények? Felfokozottak a várakozások. Ezen kívül még mi emelheti a bitcoin árát? Milyen csapda vár a kisbefektetőkre?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG