<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Némi bizonytalankodás után inkább felfelé indultak el a tőzsdék Európában, így tettek a fontosabb BUX papírok is. Valamelyest erősödik a forint, nagyot esik a földgáz és az olaj. Kínára figyeltek a befektetők. Két és félszeresére emelkedett a Leopárd tankok gyártójának árfolyama.

Óvatosan indult a hét a tőzsdéken, az európai indexek némi bizonytalankodás után felfelé indultak el, de késő délelőttre az emelkedés egy részét vissza is adták. Az amerikai határidős indexek gyakorlatilag nem mozdulnak. A kínai index kissé esett Shanghaiban, mivel rossz hír jött a kínai növekedésről.

Európában a kiskereskedelmi eladások alacsonyabban alakultak a vártnál. Ez azonban az infláció szempontjából jó hír is lehet. Kedden és szerdán az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elnöke fog beszélni a kongresszus előtt, pénteken pedig fontos amerikai foglalkoztatási jelentés érkezik. Ez a márciusban esedékes kamatdöntés szempontjából lehet fontos.

Budapesten a BUX index 0,6 százalékkal emelkedik, hasonló drágulást mutat az OTP részvénye is. A Richter 0,3, a Mol 0,9, a Masterplast 6,1 százalékkal drágul. A Magyar Telekom 0,1 százalékkal olcsóbb lett.

Árfolyamok és grafikonok

Kellemes és kellemetlen meglepetés a forintnak

Az euró/forint ma 378,30, ami mintegy 50 fillérrel alacsonyabb a péntek estinél, de magasabb, mint a múlt héten 373 alatt beállított lokális mélypont. Több mint négy százalékkal 43 euróra esett a hollandiai földgáz ára, az olaj is egy százalékkal lejjebb ment. Az olaj és az ipari fémek valószínűleg a rossz kínai növekedési kilátások miatt süllyednek elsősorban.

Pénteken a Moody’s nem módosított a magyar adósság besorolásán, ami így maradt Baa2. Egyes elemzők rontást vártak a minősítő intézettől. Januárban évi 4,5 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom volumene Magyarországon, miközben az elemzők jobbat vártak, 2,9 százalékos visszaesést becsültek előre.

Az erős forint ára

Idén a fejlődő piaci devizák közül a forint teljesített a legjobban az euróhoz viszonyítva, február végéig, 5,7 százalékkal ment fel. Ez önmagában jó hír, hiszen az erősebb forint segíti az infláció mérséklődését, ráadásul kedvez a külföldi adósságok törlesztésének is. Az elmúlt három évet tekintve azonban a forint gyengülése így is számottevő, 2019 végétől körülbelül annyit gyengült, mint a lengyel zlotyi (14,2 kontra 11 százalék) – írja az Aegon Alapkezelő blogja.

Jelentős áldozatot hoztunk mindannyian a forint egészsége érdekében.

A magyar kamatszint a legrövidebb időtávokon több, mint kétszerese a régióhoz képest. A magyar állam egy három hónapos papírra kibocsátásakor 15-16 százalék körüli éves hozamot kell fizessen, ugyanez román lejben, vagy lengyel zlotyban nem éri el a hét százalékot.

Ez jelentős költségvetési áldozatokat kíván a magyar államtól, azaz mindannyiunktól.

A kínai rossz hír, ami jó hír

A népi kongresszus hétvégi döntése alapján nem lesz külön ösztönzőprogram idén Kínában, a pártvezetés pedig öt százalékos 2023-as GDP-növekedési célt tűzött ki – írja az Erste Befektetési Zrt. Ez Kínában nem számít nagynak, a Covid-járványt megelőzően ugyanis 6-7 százalékos éves ráta volt jellemző.

Kína. Fotó: Depositphotos
Kína. Fotó: Depositphotos

A kisebb növekedés egyrészt kedvezőtlen a részvénypiacokra nézve, hiszen a piac szerint idén Kína lehet a világgazdaság motorja. Ugyanakkor érezni egyfajta megkönnyebbülést is, hogy így sikerülhet a fogyasztói árak emelkedését visszafogni. Ezért nem tragikus a mai hír – teszik hozzá.

Buborék-e már az AI?

Az év elején, de már tavaly év végén is rávetették magukat a befektetők a mesterségesintelligencia-rérszvényekre. Ez már a lufi, irracionális-e a piac? – boncolgatja az Investing.com szerzője. Aki szerint a tőkepiaci buborékoknak öt lépcsőfoka van:

  1. Egy kulcsfontosságú esemény bekövetkezése
  2. Az önmagát erősítő narratíva megjelenése
  3. FOMO (félelem a kimaradástól)
  4. A racionalitás elvesztése
  5. Az összeomlás

A cikk szerint a mesterséges intelligencia mint befektetés még csak a második szakaszban van az öt közül – így vélhetően még lelehet tér az árfolyam emelkedése előtt.

Warren Buffett bankja saját kriptót indít

Bár a részvénypiac egyik leghírsebb guruja, Warren Buffett híresen rossz véleménnyel van a kriptovalutákról, úgy látszik, ez érdekeltségeit nem feltétlenül befolyásolja. Az általa támogatott brazil Nubank “neobank” bejelentette saját kriptopénze, a Nucoin a bevezetését – írja a Cryptopolitan.

A Nucoin első adagját a Polygon hálózatán keresztül fogják szétosztani az ügyfeleknek egy airdrop keretében (tehát ingyenesen). Ezt követően a felhasználók leköthetik és cashback céljára tarthatják a Nucoin tokent. (Casback-nek a kártyás vásárlásokból visszatérített összeget nevezik, ilyen programja a Binance kriptotőzsdének is van. Aki sok BNB tokent tart nála, az nagyobb visszatérítést kap.)

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

A Nubanknak állítólag 70 millió ügyfele van, akik közül kétmillió már vásárolt kriptovalutát. Tavaly májusban jelentette be, hogy a bitcoint és az ethert is beépíti a platformjába.

A Rheinmetall árfolyama. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A Rheinmetall árfolyama. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Tankok hátán a DAX indexbe

A többek között a Leopard harckocsikat gyártó Rheinmetall német fegyvergyár bekerült a német tőzsdeindexbe. A DAX a 40 legfontosabb, németországi tőzsdén jegyzett vállalatot foglalja magában. A Rheinmetall felvétele mellett a dialízisre specializálódott Fresenius Medical Care kikerült az indexből – jelentette be a Deutsche Börse Frankfurtban.

Amint a fenti grafikonon látható, a 2022 februári orosz támadás óta a konszern részvényeinek árfolyama két és félszeresére nőtt, 100 euró környékéről 255 euró környékére. A többek között hadiipari felhasználású műszereket, szenzorokat gyártó Hensoldt pedig a közepes kapitalizációjú német részvények MDAX indexébe került be.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 9800 9774 10135 -1,94% 0 0 4 418 596 588 HUF 2023-03-28 17:06:54
MOL 2542 2500 2584 +2,01% 0 0 1 363 828 230 HUF 2023-03-28 17:05:02
MTELEKOM 393 386 395 +1,55% 0 0 63 686 742 HUF 2023-03-28 17:05:26
RICHTER 7480 7430 7515 +0,61% 0 0 708 050 190 HUF 2023-03-28 17:05:29
OPUS 119 118 120 -0,50% 0 0 17 503 697 HUF 2023-03-28 17:05:17
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru A forint is dideregve ébredt ma
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 06:57
Többet kell forintban fizetni a főbb devizákért.
Részvény / Deviza / Áru Megizmosodott estére a forint
Privátbankár.hu | 2023. március 28. 18:53
Erősödött a forint kedden kora estére a főbb devizákkal szemben a reggeli jegyzésekhez képest a bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru Megvan az oka, miért volt jó napja a Molnak
Privátbankár.hu | 2023. március 28. 18:27
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 23,13 pontos, 0,05 százalékos emelkedéssel, 42 119,85 ponton zárt kedden.
Részvény / Deviza / Áru Felminősítették a Molt, nyugodtan várja a forint a kamatdöntést
Eidenpenz József | 2023. március 28. 12:20
Az európai tőzsdék mérsékelten optimisták és óvatosak, a bankválság csitulni látszik, de előkerültek az inflációs és növekedési félelmek. A BUX-ot a Mol húzza, amelyet felminősített az egyik brókercég. Nagyot ugrott tegnap az olaj, a befektetők nem szeretik az unortodox utat.
Részvény / Deviza / Áru A pénzváltók nyertek a mai deviza-hullámvasúton
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 19:20
Gyengült kissé a forint hétfőn az előző heti nagy erősödést követően a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.
Részvény / Deviza / Áru Kiszámíthatatlan, mit hoz az új magyar eurós államkötvény
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 18:08
Bőven lenne rá ok, hogy elszálljon az arany ára, tartósan meghaladja a 2000 dolláros szintet.
Részvény / Deviza / Áru Újra tízezer felett az OTP, simán duplázódhatnak még a gázárak
Eidenpenz József | 2023. március 27. 12:26
Szép pluszban kezdtek a tőzsdeindexek, a bankválsággal kapcsolatban némi optimizmus fedezhető fel a híradásokban. Itthon az OTP a húzó papír, a forint stabilan tartja magát. Szinte sohasem voltak ilyen olcsók a magyar részvények. Baj van a bankokkal, vagy nincs baj a bankokkal?
Részvény / Deviza / Áru Megint mutatott a forint egy meglepőt
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 06:33
Annak ellenére, hogy az uniós források egy jottányit sem jöttek közelebb, a hazai fizetőeszköz erősödik.
Részvény / Deviza / Áru Öt nyomós érv az arany mellett
Eidenpenz József | 2023. március 26. 11:34
Az arany a 2000 dollárt ostromolja – de miért is nem a 3000-et? Több érv is szól most mellette, az infláció, a kamatok, a gazdasági bizonytalanság, a bankválság oldaláról. De egyes országok beinduló fejlődése is pótlólagos keresletet teremthet.
Részvény / Deviza / Áru Szörnyű péntek! Valakik a mélybe vetették ma a BUX-ot
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 18:05
Közeledik a Mariana-árok alja? Az ezer pontot is meghaladta a csökkenés.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG