6p

Az euró már a 390 forintos határhoz közelít, ami két fontos tényezővel magyarázható. Az OTP húzza a BUX-ot, pénteken jelent a Mol. Dől a tőke a kötvényalapokba, magasabb áron a jelek szerint kevesebb sört isznak az emberek. Már kétbillió dollár van a kriptovalutákban.

Szép pluszban zártak a tőzsdék szerda este az USA-ban, és csütörtökön Európában is majdnem minden börzeindex kisebb-nagyobb nyereséget mutat. Az amerikai határidős indexek további szerény emelkedést jeleznek előre.

Pedig rossz hírek is érkeztek, a Cisco Systems visszavett a várakozásaiból és leépítésekről döntött, a Warren Buffett-féle Berkshire Hathaway pedig visszavágta az Apple-ben levő részesedését. Sok más gyorsjelentés érkezett, így az összkép talán pozitív, de az is lehet, hogy a tőzsdék hangulata alapjaiban annyira optimista, amit nem könnyű megingatni. Az USA-ból csütörtökön még makrogazdasági adatok érkeznek.

Húzópapír az OTP

Itthon a BUX index több mint egy százalékkal ment fel délig, az OTP 1,5, a Mol 1,1, a Richter pedig 0,6 százalékkal javított. A forintnál tart a rossz passz, az euró 389,40 volt, 70 fillérrel a szerda esti felett. Az olaj esett, a földgáz két százalékkal emelkedett.

Árfolyamok és grafikonok

A forintnak nem tett jót a dollár erősödése, illetve a szerdán közzétett, vártnál gyengébbnek bizonyuló hazai GDP-adatok. A gyenge növekedés ugyanis növelheti a kamatcsökkentés gyorsításának valószínűségét – írta az Erste Befektetési Zrt. A GDP-adatnak tulajdonítja a forint gyengélkedését a K&H Értékpapír is.

Molra kelünk pénteken

Jó negyedévre számítunk, amit elsősorban a kutatás-termelés üzletág segített. A tisztított CCS EBITDA előrejelzésünk 295 milliárd forint a teljes csoportra – írja az Erste Befektetési Zrt. a péntek hajnalban esedékes Mol-gyorsjelentésről.

A valamivel alacsonyabb Brent-árat ellensúlyozta a magasabb szénhidrogén-kitermelés és a negyedik negyedéves gázár. A Mol a magyar kormánnyal kötött megállapodás alapján 2023. szeptember 1-től alacsonyabb bányajáradékot fizet, aminek pozitív hatása mintegy tízmilliárd forint/hó.

A nettó nyereség 149 milliárd forint körül várható.

Óvatosan azzal a kamatcsökkentéssel?

Joachim Nagel, az Európai Központi Bank igazgatóságának tagja szerint a történelem azt sugallja, hogy rosszabb túl korán lazítani a monetáris politikát, mint túl későn. A múltbeli tapasztalatok alapján gyakran fájdalmasabb volt, ha túl korán csökkentettük a kamatlábakat, majd egy újabb szakaszba futottunk bele, amelyben az árak emelkedtek, és akkor ellenintézkedéseket kellett hoznunk – mondta a Bloombergnek.

Dől a tőke a kötvényalapokba

Januárban 3,9 százalékkal, azaz 540 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon – közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége, a Bamosz. (Részben tőkebeáramlás, részben árfolyamváltozás hatására.) A kötvényalapokba továbbra is magas összeg, 210 milliárd forint áramlott. A vegyes alapokhoz 48,8 milliárdnyi tőke érkezett, részvényalapokba 12,9 milliárd ment.

A magyarországi befektetési alapok vagyona. Forrás: Bamosz.hu
A magyarországi befektetési alapok vagyona. Forrás: Bamosz.hu

Január végén az alapkezelői szervezet tagjai összesen 14 552 milliárd forintot kezeltek az alapjaikban.

Magasabb áron kevesebb sört isznak az emberek?

A Heinekennél kevesebb sör fogyott, s romlottak a kilátások is. Az amszterdami székhelyű söripari óriás év/év alapon 4,7 százalékkal csökkenő volumenről számolt be, bár tíz százalékkal emelkedett az eladott söreinek átlagára – írta az Equilor Befektetési Zrt.

A Heineken szerint az eladások csökkenésében több, mint 60 százalékban a vietnámi és nigériai visszaesés volt a felelős, ahol a nehéz gazdasági környezet okozott problémát. De Európában is 5,4 százalékkal estek vissza az értékesítések

a magasabb ár miatt elvesztett fogyasztók miatt.

A Heineken a nap végére 6,4 százalékos mínuszban zárt.

Lekörözte az Nvidia a Google-t

Szerdai teljesítményének köszönhetően az Nvidia vált a harmadik legnagyobb amerikai vállalattá, miután piaci kapitalizációban az Alphabetet is megelőzte – írta a K&H Értékpapír.

Láthatóan a befektetők továbbra is optimisták az AI térhódítása kapcsán, ez pedig az Nvidia számára is nagymértékű növekedést hozhat.

Egyébként a többi chipgyártó is emelkedéssel zárta a kereskedést, az AMD négy százalékos, míg a Qualcomm és az Intel két százalék feletti pluszba lendült.

A kriptovaluta-piac teljes kapitalizációja. Forrás: Coingecko.com
A kriptovaluta-piac teljes kapitalizációja. Forrás: Coingecko.com

Kétbillió dollár van kriptókban

A bitcoin szerdán éjszaka átlépte az 52 ezer dolláros határt is. A kriptovaluta-piac teljes kapitalizációja (az érmék piaci áron vett összértéke) elérte a kétbillió (kétezer milliárd) dollárt, amire 2022 áprilisa, közel két év óta nem volt példa – írja a kriptovaluta-sajtó. A BlackRock Bitcoin ETF-jében (IBIT) levő bitcoinok mennyisége már meghaladja a 100 ezer darabot (ez mintegy 5,2 milliárd dollár értékű).

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Kevésbé jó hír, hogy a bíróság határozata alapján a csődben levő Genesis cég több mint 1,3 milliárd dollár értékben adhat el GBTC-részvényeket. Ez egy zárt bitcoin-befektetési részvénytársaság volt, amely most ETF-é alakult, tehát a pénzkivonás miatt az értékpapírok mögött levő bitcoin-vagyon eladása várható.

Vizsgálják az olajkutam.com-ot

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) engedély nélküli tevékenységek gyanújával vizsgálódik az olajkutam.com nevű portált működtető amerikai céggel szemben – írja a felügyeleti szervezet. A társaság valótlanul állítja honlapján, hogy a piacfelügyeleti vizsgálat lezárult volna.

Befektetési döntés előtt mindig érdemes áttekinteni az MNB honlapján elérhető legális piaci szereplők lajstromát, illetve a befektetői figyelmeztetések listáját is teszik hozzá.

A cég honlapja szerint “közös tulajdonú, kistermelői olajkutakat építtet és forgalmaz 2012 óta”, amivel elérhető “akár 21-29 százalék éves hozam, 6-30 éven át”. Állításuk szerint egy-egy olajkút kiesése a hozamot nem érinti.

A 2020. tavaszi negatív olajár időszakában aligha nézett ki ilyen rózsásan a helyzet…

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 18200 18115 18290 -0,49% 18190 18200 757 436 105 HUF 2024-07-16 13:27:44
MOL 2854 2850 2888 -1,18% 2850 2854 288 899 690 HUF 2024-07-16 13:27:42
MTELEKOM 1090 1088 1096 0,00% 1090 1092 75 829 630 HUF 2024-07-16 13:27:50
RICHTER 9755 9695 9790 +0,10% 9745 9755 471 640 700 HUF 2024-07-16 13:18:29
OPUS 439 438 440 -0,45% 439 439 4 759 519 HUF 2024-07-16 13:27:24
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Ennyit tudunk most a forintról, Trump a Szilícium-völgyhöz közelít
Eidenpenz József | 2024. július 16. 12:40
Az európai indexek esnek, velük a BUX is, de az USA-ban pozitív nyitás várható. A forint viszonylag erős, a jövő heti kamatdöntés viszont nyitott kérdés. Csúcsdöntésre készül az arany, aminek komoly fundamentális okai lehetnek. Donald Trump leendő helyettese egy kockázati tőkésből lett szenátor, így a Szilícium-völgy nagy befektetői és a bitcoin-hívek is üdvözölték a választást.
Részvény / Deviza / Áru Megint csúcsot döntött a pesti tőzsde
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 19:31
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 476,78 pontos, 0,66 százalékos emelkedéssel, 72 730,44 ponton, új csúcson zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Feléledt a hőségben a forint, lehet loholni a váltókhoz
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 19:01
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben hétfőn kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Erősödött a Trump-spekuláció, puskalövéstől száguldanak a kriptók
Eidenpenz József | 2024. július 15. 12:33
Pozitívan fogadták a pénz- és tőkepiacok, hogy a Donald Trump ellen elkövetett merénylet meghiúsult. Az amerikai részvényindexek határidős értékei jelentős pluszban vannak, valószínűleg részben emiatt erősödnek a kriptovaluták is. A forint is izmosodott, egyes nyersanyagok viszont a rossz kínai növekedési számok miatt lefelé tartanak. Felrobbant Donald Trump médiacége részvényének árfolyama. Vegyes alapokba és abszolút hozamú alapokba ment a tőke Magyarországon.
Részvény / Deviza / Áru Hátulról kezd a forint
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 06:40
Bár csekély mértékben, de mindkét fontos nemzetközi devizával szemben gyengült a forint. 
Részvény / Deviza / Áru Mosolyt csal az arcára a péntek esti euróárfolyam
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 18:21
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben péntek kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Ebben a hőségben még a pesti börze is csak kóválygott
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 18:06
Ez történt pénteken a BÉT-en.
Részvény / Deviza / Áru Beszakadt a Tesla, baljós árnyak az amerikai részvények felett
Eidenpenz József | 2024. július 12. 12:23
Az előző napi amerikai mélyrepülés ellenére Európában kis pluszokat látunk, a BUX is emelkedik, az OTP és a Richter vezetésével. A forint is szépen erősödik, már 393 alatt van az euró. A Tesla egy rossz hír nyomán esett nagyot, emelkedtek viszont a taxizós vállalatok papírjai. Túlértékeltek az amerikai részvények a Buffet-indikátor szerint, de más mutatók is hasonló képet mutatnak.
Részvény / Deviza / Áru Ma reggel harap a forint - ennyivel ér kevesebbet az euró
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 07:30
A forint csütörtök estéről péntek reggelre erősödött.
Részvény / Deviza / Áru Áramárak, gázárak – az erő veletek van!
Eidenpenz József | 2024. július 12. 05:41
Az elektromos áram piaci árának erős ingadozása nem csitul, sőt a jövőben bőven jöhetnek rendkívüli események akár az időjárásban is, amelyek nagy ugrásokat okoznak. A döntéshozók ezek csillapításán dolgoznak, eközben a fedezeti alapok és a befektetési bankházak azzal próbálkoznak, hogy minél nagyobb hasznot húzzanak a kereskedésből. Egy jó árambróker százmilliókat is kereshet dollárban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG