BUX
35 931.52
-0.80%
-291.00
OTP
10 760.00
-1.28%
-140.00
MOL
1 858.00
-0.11%
-2.00
RICHTER
6 795.00
-1.45%
-100.00
MTELEKOM
385.00
+1.18%
+4.00
 
2019. augusztus 16. 11:55

Kétségtelenül ez a mai befektetői menü fő fogása, annak ellenére, hogy sem a Standard&Poor’s-tól, sem a Fitch Ratingstől nem várható, hogy változtat a besoroláson. Biztosat azonban csak késő este lehet megtudni erről. Addig is a világgazdasági lassulással kapcsolatos félelmek, valamint a kereskedelmi háborúval kapcsolatos fejlemények foglalkoztathatják a befektetőket, miután Kína csütörtökön belengette, hogy nem hagyja szó nélkül termékei újabb amerikai megvámolását.

S&P

Mozgalmas napon vannak túl a pénz- és tőkepiacok. Az alaphangulatot Donald Trump menetrendszerű Twitter-bejegyzése adta meg, amelyben az amerikai elnök arra figyelmeztetett, hogy a megállapodáshoz a hongkongi válság humánus megoldása szükséges. Ezt a kínaiak a belügyeikbe való beavatkozásként értékelték, amire pirosba borultak a tőzsdeindexek. Később azonban a kínai kormányszóvivő sajtótájékoztatóján azt mondta, továbbra is pozitívan állnak a tárgyalásokhoz, s a két ország első embere személyesen is egyeztet telefonon, amire a részvények erősödni kezdtek, s a pénteki napot is a pozitív tartományban nyitották. Az olaj ára is emelkedőben volt, míg az arany az utóbbi napok szárnyalását követően kicsit megpihent. A forint az euróval szemben a 325-ös szint körül tanyázott. Lássuk, mi mozgathatja a piacokat a hét utolsó napján.

1. Kevesebben osztják Trump véleményét

Mármint atekintetben, hogy ki a felelős az Egyesült Államok gazdaságának lassulásáért. Az elnök szerint az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed, mert korábban kamatot emelt, ám véleményét a CNBC szerint a Fehér Házban mindössze Peter Navarro gazdasági tanácsadó osztja. Más kérdés, hogy a Fed eddig sem zavartatta magát, így, ha a július végit követően majd ismét kamatot csökkent, azt valószínűleg a saját helyzetértékelése alapján és nem Trump nyomására fogja megtenni.

2. Csalással vádolt GE

A Bernard Madoff leleplezésében nagy szerepet játszó Harry Markopolos a cég pénzügyi helyzetének és könyvelésének elemzése alapján azt állította vaskos, 175 oldalas tanulmányában, hogy az amerikai társaság 38 milliárd dolláros pénzügyi csalást követett el. Szerinte a GE súlyos pénzügyi problémákkal küzd és jelentősen emelnie kellene a biztonsági tartalékait. E vádra 13 százalékkal esett a cég részvényeinek árfolyama. Annak ellenére, hogy kiderült, az elemzést szerkesztő Forensic Decision nevű társaság olyan intézménytől kap kompenzációt, amely a GE-részvények árfolyamának csökkenéséből profitál. A GE vezérigazgatója is piaci manipulációnak nevezte a vádakat, amelyek szerinte alaptalanok. Mindenesetre kihasználta az árfolyam zuhanását, 2 millió dollár értékben vásárolt az általa irányított vállalat részvényeiből.

3. Német bankbajok

A Stoxx Europe bankindexe 45 százalékot veszített értékéből az elmúlt tíz évben, miközben az amerikai KBE banki ETF 86 százalékot emelkedett. Ezt az eltérést a Citi elemzése szerint az váltotta ki, hogy az európai bankrendszer még mindig nem tudott teljesen kilábalni a pénzügyi válság okozta negatív helyzetből. Leginkább a német bankrendszer, ezt tartja az elemzés az egyik leggyengébb láncszemnek Európában, mivel a strukturális gyengeségek és a gazdasági folyamatok a germán pénzintézeteket teszik a leginkább sebezhetővé. Emiatt a következő években nem várható tőlük 2-3 százalékosnál magasabb tőkearányos hozam, szemben az olasz, a spanyol, a francia és a skandináv bankokkal, amelyek már korábban megkezdték a strukturális átalakításokat, leépítéseket, mérlegtisztításokat. Az elemzésre a Deutsche Bank részvényei mélypontjukra zuhantak, miután a befektetők szkeptikusak a jelentős leépítésekkel megkezdett átalakítás eredményét illetően.

4. Hitelminősítői döntések

A három nagy hitelminősítőből ma este kettő is – a brit Fitch Ratings és az amerikai Standard&Poor's – is felülvizsgálja Magyarország hosszú lejáratú adósbesorolását. Az Equilor Befektetési Zrt. azonban nem vár változtatást. Mondván, bár azóta, hogy az S&P február 15-én, a Fitch Ratings február 22-én Magyarországot BBB osztályzatra minősítette fel, stabil kilátással, tovább javultak a hazai gazdaság fundamentumai, ilyen rövid időn belül csak különleges esetekben lépnek több alkalommal a hitelminősítők. A harmadik nagy hitelminősítő, az amerikai Moody’s Investor Service október 25-én tart felülvizsgálatot, és az Equilor szerint jó eséllyel felminősítés következhet. A Moody’s 016 novembere óta Baa3 besorolást tart érvényben, stabil kilátással, ami egy fokozattal alacsonyabb, mint a Fitch és az S&P besorolása. A jelenlegi CDS-felárak alapján egyébként a hitelminősítők kismértékben el vannak maradva a piaci árazástól Magyarország hitelbesorolását illetően.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Tízezreket bocsátanak el a német autógyárak, hát még a beszállítók
Eidenpenz József | 2020. július 3. 18:35
Ma Európában egy százalék körüli mértékben estek a részvényindexek, miközben Amerika zárva volt. Budapesten is hasonló a helyzet, a forint is megindult lefelé. A rossz hírek közé tartozik, hogy nő a feszültség India és Kína között, ráadásul megnyílt a kereskedelmi háborús front. Több tízezer embert küldhetnek el a német autógyárak, és további tízezrekről beszélnek a beszállítók körében.
Részvény / Deviza / Áru Megjött a rettegett mutáció? De legalább nyitnak a pubok
Eidenpenz József | 2020. július 3. 11:54
A vártnál valamivel jobb beszerzésimenedzser-indexek érkeztek az európai országokból, miközben továbbra is nagyon rosszak a járványügyi hírek Amerikában. Komolyan felmerült, hogy a vírus már mutálódik. Az USA ma zárva van, így Európa egy kicsit el van veszve, irány nélkül oldalaz. Nem úgy a BUX index, amelynek minden fontosabb komponense pluszban van, és a forint is stabil.
Részvény / Deviza / Áru Itt az új 4iG elemzés: határ a csillagos ég?
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 10:14
Angol nyelvű elemzést készített a 4iG-ról az Edison Investment Research annak apropóján, hogy változtak a társaságban a tulajdoni viszonyok. Az elemzésben található számok alapján szép jövő elé néz a magyar informatikai vállalat.
Részvény / Deviza / Áru Kirobbanó formában a tőzsdék, a Richter vezette az emelkedést Pesten
Eidenpenz József | 2020. július 2. 18:55
Nagyon jó volt a tőkepiaci hangulat egész nap, de még külön lendületet kapott, amikor közzétették délután az amerikai munkaerő-piaci adatokat. Az európai tőzsdeindexek egy része három százalék körüli emelkedést is elért, de a BUX 2,3 százaléka is szép. A forint is erősödött. Az egyik brókercég szerint olcsó a Magyar Telekom, a másik viszont arról ír, miért esett tegnap akkorát a Mol.
Részvény / Deviza / Áru Aprócska autógyár lett a világ legértékesebbje
Király Béla | 2020. július 2. 14:31
Amikor egy adott szektoron belül a részvényárak erősen eltérő értékeléssel bírnak, rendre felmerül, hogy mennyire megbízható a tőzsdék értékítélete. Nem kérdéses, hogy ez a Toyota trónfosztása kapcsán is téma lesz.
Részvény / Deviza / Áru Lezárták fél Amerikát, a tőzsdék meg mámorban úsznak
Eidenpenz József | 2020. július 2. 11:40
Annak ellenére, hogy a koronavírus-járvánnyal, a készülő oltásokkal kapcsolatos hírek cseppet sem megnyugtatók, nagyon szépen emelkednek az indexek Európában. Ezúttal a BUX is csatlakozott, mindegyik vezető papírunk szépen drágul. A német autóipar szereplői lassú élénkülését várnak a következő hónapokra. A McDonald’s felfüggesztette üzleteinek újranyitását.
Részvény / Deviza / Áru Fantomárak, dühös brókerek – miért omlott össze ma a pesti és frankfurti kereskedés?
Eidenpenz József | 2020. július 1. 18:43
Európában vegyes volt a tőzsdék hangulata, az USA-ban viszont pluszban nyitottak az indexek, miután nőtt a remény arra, hogy elkészül a vírus elleni oltás. Emellett néhány gazdasági adat is viszonylag jól alakult. Az olajkészletek is többet estek a vártnál. Itthon a BUX index viszont 1,1 százalékkal esett, a forint viszont végre erősödött. De mi okozhatta a délelőtti leállást?
Részvény / Deviza / Áru Mészáros Lőrincék kiszálltak a 4iG-ből
Privátbankár.hu | 2020. július 1. 18:30
A 4iG Nyrt. elnök-vezérigazgatója tőzsdén kívüli ügyletekkel meghatározó, többségi befolyást szerez a 4iG Nyrt.-ben. Az eladó a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Opus és a Konzum PE Magántőkealap.
Részvény / Deviza / Áru A koronavírus egyik lehetséges nyertese: innováció és digitalizáció egy 24 milliárd dolláros piacon
MFC Equity | 2020. július 1. 12:46
Indul Stock Picking rovatunk - az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. Kéthetente tesszük közzé elemzéseiket - az első ígéretes vállalat a Nasdaq-on bevezetett Five9 Inc., amely egy 24 milliárd dolláros piacon kínál újfajta, felhő alapú megoldást.
Részvény / Deviza / Áru Kereskedési hiba Frankfurtban és Budapesten, leépítések és fizetéscsökkentések a légitársaságoknál
Eidenpenz József | 2020. július 1. 10:50
Mind a német tőzsdén, mind Budapesten kereskedési hibával indult a nap, de a tőzsdei hangulat alapvetően pozitív Európában. Szerény plusszok jellemzőek több más börzén, miközben a forint kissé erősödik, a nemesfémek tovább drágulnak. Megindult az olaj is. Forrong a repülés-szektor.
hírlevél