TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Kétségtelenül ez a mai befektetői menü fő fogása, annak ellenére, hogy sem a Standard&Poor’s-tól, sem a Fitch Ratingstől nem várható, hogy változtat a besoroláson. Biztosat azonban csak késő este lehet megtudni erről. Addig is a világgazdasági lassulással kapcsolatos félelmek, valamint a kereskedelmi háborúval kapcsolatos fejlemények foglalkoztathatják a befektetőket, miután Kína csütörtökön belengette, hogy nem hagyja szó nélkül termékei újabb amerikai megvámolását.
S&P

Mozgalmas napon vannak túl a pénz- és tőkepiacok. Az alaphangulatot Donald Trump menetrendszerű Twitter-bejegyzése adta meg, amelyben az amerikai elnök arra figyelmeztetett, hogy a megállapodáshoz a hongkongi válság humánus megoldása szükséges. Ezt a kínaiak a belügyeikbe való beavatkozásként értékelték, amire pirosba borultak a tőzsdeindexek. Később azonban a kínai kormányszóvivő sajtótájékoztatóján azt mondta, továbbra is pozitívan állnak a tárgyalásokhoz, s a két ország első embere személyesen is egyeztet telefonon, amire a részvények erősödni kezdtek, s a pénteki napot is a pozitív tartományban nyitották. Az olaj ára is emelkedőben volt, míg az arany az utóbbi napok szárnyalását követően kicsit megpihent. A forint az euróval szemben a 325-ös szint körül tanyázott. Lássuk, mi mozgathatja a piacokat a hét utolsó napján.

1. Kevesebben osztják Trump véleményét

Mármint atekintetben, hogy ki a felelős az Egyesült Államok gazdaságának lassulásáért. Az elnök szerint az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed, mert korábban kamatot emelt, ám véleményét a CNBC szerint a Fehér Házban mindössze Peter Navarro gazdasági tanácsadó osztja. Más kérdés, hogy a Fed eddig sem zavartatta magát, így, ha a július végit követően majd ismét kamatot csökkent, azt valószínűleg a saját helyzetértékelése alapján és nem Trump nyomására fogja megtenni.

2. Csalással vádolt GE

A Bernard Madoff leleplezésében nagy szerepet játszó Harry Markopolos a cég pénzügyi helyzetének és könyvelésének elemzése alapján azt állította vaskos, 175 oldalas tanulmányában, hogy az amerikai társaság 38 milliárd dolláros pénzügyi csalást követett el. Szerinte a GE súlyos pénzügyi problémákkal küzd és jelentősen emelnie kellene a biztonsági tartalékait. E vádra 13 százalékkal esett a cég részvényeinek árfolyama. Annak ellenére, hogy kiderült, az elemzést szerkesztő Forensic Decision nevű társaság olyan intézménytől kap kompenzációt, amely a GE-részvények árfolyamának csökkenéséből profitál. A GE vezérigazgatója is piaci manipulációnak nevezte a vádakat, amelyek szerinte alaptalanok. Mindenesetre kihasználta az árfolyam zuhanását, 2 millió dollár értékben vásárolt az általa irányított vállalat részvényeiből.

3. Német bankbajok

A Stoxx Europe bankindexe 45 százalékot veszített értékéből az elmúlt tíz évben, miközben az amerikai KBE banki ETF 86 százalékot emelkedett. Ezt az eltérést a Citi elemzése szerint az váltotta ki, hogy az európai bankrendszer még mindig nem tudott teljesen kilábalni a pénzügyi válság okozta negatív helyzetből. Leginkább a német bankrendszer, ezt tartja az elemzés az egyik leggyengébb láncszemnek Európában, mivel a strukturális gyengeségek és a gazdasági folyamatok a germán pénzintézeteket teszik a leginkább sebezhetővé. Emiatt a következő években nem várható tőlük 2-3 százalékosnál magasabb tőkearányos hozam, szemben az olasz, a spanyol, a francia és a skandináv bankokkal, amelyek már korábban megkezdték a strukturális átalakításokat, leépítéseket, mérlegtisztításokat. Az elemzésre a Deutsche Bank részvényei mélypontjukra zuhantak, miután a befektetők szkeptikusak a jelentős leépítésekkel megkezdett átalakítás eredményét illetően.

4. Hitelminősítői döntések

A három nagy hitelminősítőből ma este kettő is – a brit Fitch Ratings és az amerikai Standard&Poor's – is felülvizsgálja Magyarország hosszú lejáratú adósbesorolását. Az Equilor Befektetési Zrt. azonban nem vár változtatást. Mondván, bár azóta, hogy az S&P február 15-én, a Fitch Ratings február 22-én Magyarországot BBB osztályzatra minősítette fel, stabil kilátással, tovább javultak a hazai gazdaság fundamentumai, ilyen rövid időn belül csak különleges esetekben lépnek több alkalommal a hitelminősítők. A harmadik nagy hitelminősítő, az amerikai Moody’s Investor Service október 25-én tart felülvizsgálatot, és az Equilor szerint jó eséllyel felminősítés következhet. A Moody’s 016 novembere óta Baa3 besorolást tart érvényben, stabil kilátással, ami egy fokozattal alacsonyabb, mint a Fitch és az S&P besorolása. A jelenlegi CDS-felárak alapján egyébként a hitelminősítők kismértékben el vannak maradva a piaci árazástól Magyarország hitelbesorolását illetően.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Sokkolta a piacokat a katasztrofális elnökjelölti vita, Csányi OTP-t vett
Eidenpenz József | 2020. szeptember 30. 11:32
Az éjszakai amerikai elnökjelölti vita teljes káoszba torkollott, valószínűleg nem volt nyertese, csak vesztese. A részvénypiacok mára mínuszba fordultak, bár egyelőre mérsékelt a süllyedés. A BUX nulla körül jár, az OTP esését a Mol emelkedése ellensúlyozza. Jó hír alig érkezett, járvány, borúlátó prognózisok, elbocsátások, korlátozások mindenhol.
Részvény / Deviza / Áru Jönnek a robotújságírók
Márkázott tartalom | 2020. szeptember 30. 09:26
1994: Egy személyes emlék Negyedéves egyetemista koromban rövid ideig a Világgazdaságnál gyakornokoskodtam Golubeff Lóri jóvoltából, aki az értékpapírpiacok szekció vezetője volt akkoriban.  Nagy örömmel buszoztam fel a Naphegy téri szerkesztőségbe, büszkeséggel töltött el, hogy a vezető gazdasági napilap szerkesztőségét erősíthetem. Ez még az az időszak volt, amikor az újság táblázatos formában közölte valamennyi magyar bank napi devizajegyzését és kamatait.
Részvény / Deviza / Áru Pilótának ne akard küldeni a gyereked, újra lejtőn az olaj is
Eidenpenz József | 2020. szeptember 29. 19:02
A tegnapi nagy emelkedést ma részben korrigálják a tőzsdék, szomorkás a hangulat Európában és az USA-ban egyaránt. Mindenki az amerikai elnökjelöltek a kampányban első, késő esti tévévitáját várja. A Lufthansa szélnek ereszt 700 pilótakadétot, a MN gyorsítja az elbocsátásokat. Egy lengyel internetes áruház viszont hatalmas tőkebevonásra készül.
Részvény / Deviza / Áru Már Musk szerint is túl drága a Tesla, éjjel vitáznak majd az elnökjelöltek
Eidenpenz József | 2020. szeptember 29. 11:47
A hétfői nagyszerű tőzsdenap után kedden sok befektető kivár az amerikai elnökjelöltek televíziós vitája előtt. Az árfolyamok stagnálnak vagy szerényen lefelé csorognak, itthon az OTP és a Richter esik, a Mol és a Telekom, valamint a forint stagnál. Már vezére szerint is drága a Tesla, orbitális pályán mozog viszont a Virgin Galactic űrvállalkozás.
Részvény / Deviza / Áru Az autóipari munkahelyeket megszüntetik, ugye?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 28. 19:15
Sorra jönnek hírek német autógyárak és beszállítóik foglalkoztatotti létszámának csökkentéséről, gyáregységek bezárásáról. Közben azonban az iparági jövőjét sok szakember viszonylag pozitívan látja, mert erős például a kínai export. Mi az oka ennek a kettősségnek? Lehet, hogy a koronavírus csak ürügy a leépítésekre? Lehet, hogy ezek az állások eleve megszűnésre voltak ítélve?
Részvény / Deviza / Áru Felrobbant a Mol, elszállt az OTP
Király Béla | 2020. szeptember 28. 18:59
Pozitívra váltott a nemzetközi tőzsdei hangulat, amelynek a magyar tőzsde nagy nyertese lett. A hétfői kereskedésben az OTP és a Mol is jelentős emelkedéssel zárt.
Részvény / Deviza / Áru Benzin– és dízeltilalom jöhet Németországban, szárnyakat kapott a Mol
Eidenpenz József | 2020. szeptember 28. 11:54
Remekül kezdődött a hét a tőzsdéken, ami jó kínai ipari adatoknak és a vállalatfelvásárlási hullámnak köszönhető, de az amerikai mentőcsomaggal kapcsolatos reményeknek is. Európát a német index vezeti, de a BUX sem maradt le tőle sokkal. A Molt valószínűleg a sajátrészvény-vásárlásokról szóló hír mozgatta meg. Felmerült, hogy idővel Németországban is be kéne szüntetni a hagyományos üzemanyagú autók eladását.
Részvény / Deviza / Áru Megroggyant a forint, merre tovább, MNB? – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 25. 19:32
Izgalmas hét volt a devizapiacon, a forint ugyanis felült a hullámvasútra, amelynek tempóját részben az MNB lépései határozták meg.
Részvény / Deviza / Áru Eladták a CIG Pannónia negyedét, Dánia felhajtja a Tesla árát
Eidenpenz József | 2020. szeptember 25. 18:58
Európában rossz volt a hangulat, a fontosabb tőzsdék mínuszban zártak, a BUX index éppen hogy pluszban tudott maradni. De legalább négy részvényünkből három pluszban zárt. Bejelentették a CIG Pannónia Életbiztosító eladását, a vevőt egy nagyon híres dunántúli faluban jegyezték be. Dániában nagyon drága lesz a Tesla.
Részvény / Deviza / Áru Megszületett egy láthatatlan euró/forint árfolyamplafon?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 25. 12:33
A BUX index ma ledolgozta a tegnapi csúnya esés több mint felét, ismét 9000 fölött jár az OTP és javított a Mol is. Európában valamivel több a mínusz a tőzsdéken, mint a plusz, de nincs határozott irány. A forint enyhén erősödik, elemzők szerint azért, mert egy bizonyos sávban az MNB közbeléphet. Warren Buffet meglepően régimódi befektetést eszközölt.
hírlevél