BUX
35 826.05
-0.30%
-106.00
OTP
10 830.00
-0.82%
-90.00
MOL
1 868.00
+0.11%
+2.00
RICHTER
6 670.00
-0.37%
-25.00
MTELEKOM
384.00
+0.79%
+3.00
 
2019. május 29. 11:27

Hat hír, amit a mai tőzsdenaphoz tudni érdemes: ellentámadásban a kínaiak, nem lépett az MNB, de mégis, vagy épp azért, gyengül a forint. Európa politikai vitáktól hangos. A Duna House növelte eredményét. Nagyhatalmak tárgyalnak az internetes óriások szabályozásáról.

Inkább rossz hírek érkeztek ma a kereskedelmi háborúból. A távol-keleti és az európai tőzsdék ma is esnek, követve az amerikai részvénypiac tegnapi süllyedését. A befektetők a biztonságos menedékeket keresik, például államkötvényeket vesznek.

Az európai indexek csúnyán néznek ki, 1-2 százalék közötti mínuszban. Itthon a BUX viszont 0,5 százalékkal emelkedik, a Richter és az OTP húzza fel, a Mol süllyed.

Friss árfolyamok itt láthatók

1. Ritka földfémekkel fenyegetnek

A kereskedelmi háború nem csitul, most Kína elővette következő fegyverét, és a ritka földfémekkel fenyegetőzik, amelyeknek messze a legnagyobb kitermelője a bolygón. A Huawei közben beperelte az Egyesült Államok kormányát.

Pozitív jel viszont, hogy miközben az USA bővítette azon országok listáját, akiket megfigyelés alatt tartanak devizájuk árfolyamának befolyásolása miatt, Kínát megint nem tették fel. A Bloomberg megfogalmazása szerint azért, hogy “elkerüljék a kereskedelmi háború eszkalálódását”.

2. MNB: június végéig nyugi van?

Miután a Magyar Nemzeti Bank még márciusban megtette az első lépéseket a laza monetáris kondíciók normalizálásának irányába, a tegnapi kamatdöntő ülés nem hozott változást a kamatszintekben. (Az alapkamat 0,9 százalék, az egynapos betéti kamat –0,05% százalék.) A döntés összhangban volt az elemzők által várttal, “nem tartalmazott érdemi újdonságot”, ahogy többen is írták.

A CIB Flash hírlevele szerint az MNB “esetleges lépései nagyban függenek a beérkező új adatoktól, a kilátások szükség szerinti átértékelésére pedig a negyedévente megjelenő Inflációs Jelentés” prognózisai alapján kerül sor. A következő ülés június 25-én lesz.

3. Mélyben a forint

Szeptember eleje óta nem látott, közel kilenc hónapos mélypontra ért a forint, igaz, ezt már a múlt héten is súrolta. A 327,50 forintos értéket ostromolja ma is, volt 327,60 is. A forint gyengeségét az elemzők hosszú távon általában nem tartják meglepőnek, és azzal magyarázzák, hogy az MNB monetáris politikája az egyik leglazább a világon.

“A forint árfolyama az elmúlt hetekben folyamatosan gyengült az euróval és a dollárral szemben” – írta az Equilor Befektetési közleménye. “Fontos ellenállási szint 330-nál húzódik, melynek átlépésekor esetleg sor kerülhet szóbeli intervencióra a jegybank részéről, bár konkrét árfolyamcélt nem határoztak meg, a szint tartós áttörése további inflációs nyomást eredményezhet” – így a brókercég.

4. Az európai helyzet fokozódik

Az Európai Parlament választása után nem könnyű átlátni az európai politikát. Viták az EU Bizottság vezetése körül, Angela Merkel utódlása, lehetséges túlzottdeficit-eljárás Olaszország ellen, viták a Brexit és a leendő brit miniszterelnök személye körül...

Eközben Németországban kissé nőtt a munkanélküliség, ami májusban szokatlan jelenség. Ez a német gyáripari termelés előző hónapokban látott visszaesésének következménye lehet, ami viszont az USA-ba és Kínába irányuló exporttól függ. Megjött a kereskedelmi háborús recesszió?

5. Itt a Duna House-jelentés

“A Duna House Group a törvényi változások és a lakástakarék-pénztári termékek (LTP) közvetítéséből származó bevételek kiesése ellenére is 18%-os éves növekedés mellett 220 millió forintra tudta növelni” az alap tevékenységekből származó negyedéves működési eredményét. Az “ezen tevékenységekhez köthető adózott eredmény elérte a 174 millió forintot. Ez 11%-os növekedés” – írta a cég közleménye.

A részvény ára változatlan, 4050 volt legutóbb.

6. Rálépnek a Face tyúkszemére?

A Bloomberg szerint az USA, Kanada, Nagy-Britannia és más országok Kanadában tartanak találkozót, ahol a Facebook, Google, Twitter és más hasonló cégek korlátozásáról, újraszabályozásáról tárgyalnak. Elsősorban az álhírek, a gyűlöletbeszéd mérséklését és a személyes adatok erősebb védelmét szeretnék elérni.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Több a brummogás az autópályákon, optimista a Daimler
Eidenpenz József | 2020. július 9. 11:52
Pluszban vannak az európai tőzsdék, de csak szerény mértékben, és akad süllyedő index is. Az óvatosan optimista hangulatot egy jó gyorsjelentés és néhány gazdasági adat alapozta meg. Közben az amerikai kontinensről érkező járványhírek továbbra is borzasztóak. Az OTP süllyedését főleg a Richter emelkedése ellensúlyozza, a forint stabilizálódott.
Részvény / Deviza / Áru Az alacsony kamat miatt gyengül a forint? Emelkedik az arany és a technológiai szektor
Eidenpenz József | 2020. július 8. 18:52
Míg Európában az indexek süllyedtek, addig az Egyesült Államokban szerény pluszokat lehet látni, főleg a technológiai szektorban. A BUX szintén emelkedni tudott, ám a forint ismét gyengült. A nap egyik nyertese az arany, amely 1820 dollár fölött új kilencéves rekordokat döntöget. Az ezüst pedig egy hirtelen ugrással átlépte a 19 dolláros határt.
Részvény / Deviza / Áru Nagy a harc a házhoz szállítási piacon, 355 felett az euró
Eidenpenz József | 2020. július 8. 11:46
A járványhírek továbbra sem jók, ez rányomja bélyegét a tőzsdei kereskedésre. Ráadásul nemsokára indul a gyorsjelentési szezon, az EKB pedig kiváró álláspontra helyezkedik. Így az európai tőzsdék inkább esnek, de Budapesten van egy kis emelkedés. Újabb egy forinttal drágább az euró. Izgalmas hírek jönnek a házhoz szállítással foglalkozó nagy cégek szektorából.
Részvény / Deviza / Áru Áttörte az 1800 dollárt az arany, újra gyengül a forint
Eidenpenz József | 2020. július 7. 19:04
Megszakadt a napokig tartó emelkedő trend a világ legfontosabb tőzsdéin, az európai indexek egész nap mínuszban jártak, Amerika is eséssel kezdett. Valamelyest javítani tudott a rossz hangulaton, hogy a Citigroup emelte az év végére vonatkozó részvénypiaci várakozásait, és jött egy viszonylag kedvező munkaerő-piaci adat is. Az arany több mint kilenc éve nem látott csúcson van, a forint viszont újra gyengülő pályára állt.
Részvény / Deviza / Áru Szakadatlanul veszi saját részvényeit az OTP
Privátbankár.hu | 2020. július 7. 15:51
Június közepén írtunk arról, hogy az OTP Bank milyen aktívan vásárolja a saját részvényeit. Nos, a folyamat azóta sem változott, a pénzintézet szinte minden nap vesz egy csomagot. Így már a teljes állomány 1 százalékát tartja a tulajdonában.
Részvény / Deviza / Áru Újabb csomagok készülnek, válság előtti szinten a magyar lakáspiac
Eidenpenz József | 2020. július 7. 11:53
A hétfői szép emelkedés és csúcsdöntögetés után kedden korrigálnak az európai tőzsdék és az amerikai határidős indexek. Budapesten is egy százalék körüli az esés, három nagy részvényünk kis egy irányba tart. Újra lejtős pályán a forint. A Duna House gyorsjelentése azt állítja, hogy a válság előtti szintre javult a hazai lakáspiac. Nagy csomagok készülnek Nagy-Britanniában és az USA-ban.
Részvény / Deviza / Áru Az utazási irodák 85 százaléka csődtől fél, nagyot ugrott az OTP
Eidenpenz József | 2020. július 6. 18:50
Kiváló a hangulat a világ fontosabb tőzsdén ma is, aminek részben a Kínához, a kínai gazdasághoz fűzött remény, részben egy jó amerikai szolgáltatóipari adat lehet az oka. Egy német kutatóintézet szerint a cégek 21 százaléka csődtől tart, de a turizmusban ez az arány inkább 60-90 százalék közötti. A BUX is emelkedett, főleg az OTP négy százalékos ugrása vitte fel. A forint stabil, megindultak viszont a nemesfémek.
Részvény / Deviza / Áru Piros shortban sírdogálhatnak a Tesla-shortosok, kapkodnak a kínai részvények után
Eidenpenz József | 2020. július 6. 11:20
Remekül indult ez a hét is az európai tőzsdéken, de az igazi ugrás Ázsiában volt. Szépséghiba, hogy a nagy emelkedést egy kínai kormányközeli lap kincstári optimizmusa indíthatta el. A BUX is emelkedik, de elmarad úgy Lengyelországtól, mint Nyugat Európa nagy részétől. Elon Musk már megint kitalált valami csodásat hívei és ellenségei szórakoztatására.
Részvény / Deviza / Áru Tízezreket bocsátanak el a német autógyárak, hát még a beszállítók
Eidenpenz József | 2020. július 3. 18:35
Ma Európában egy százalék körüli mértékben estek a részvényindexek, miközben Amerika zárva volt. Budapesten is hasonló a helyzet, a forint is megindult lefelé. A rossz hírek közé tartozik, hogy nő a feszültség India és Kína között, ráadásul megnyílt a kereskedelmi háborús front. Több tízezer embert küldhetnek el a német autógyárak, és további tízezrekről beszélnek a beszállítók körében.
Részvény / Deviza / Áru Megjött a rettegett mutáció? De legalább nyitnak a pubok
Eidenpenz József | 2020. július 3. 11:54
A vártnál valamivel jobb beszerzésimenedzser-indexek érkeztek az európai országokból, miközben továbbra is nagyon rosszak a járványügyi hírek Amerikában. Komolyan felmerült, hogy a vírus már mutálódik. Az USA ma zárva van, így Európa egy kicsit el van veszve, irány nélkül oldalaz. Nem úgy a BUX index, amelynek minden fontosabb komponense pluszban van, és a forint is stabil.
Friss
hírlevél