<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Az európai részvénypiac mínuszban, de bejelentései után tartani tudja magát az OTP. Enyhén gyengül a forint a magas inflációra. Több brókercég változtatott OTP- és Mol-célárán. A legnagyobb MÁP Plusz-sorozatnak fontos határideje közeleg. Új készülékeket mutatott be az Apple.

Az amerikai tőzsdék tegnap este kellemes pluszban végeztek, ma azonban Európában 0,2-0,4 százalékkal süllyednek a vezető indexek. Az amerikai határidős mutatók is hasonlóan állnak. A hangulatot rontja a svájci Credit Suisse profitfigyelmeztetése és a német ipari termelés vártnál szerényebb bővülése.

De az igazán nagy felhőt az égen az EKB csütörtöki ülése jelenti, ahol a várható monetáris szigorításról derülhetnek ki fontos részletek. Pénteken pedig fontos amerikai inflációs adat érkezik.

Itthon a BUX index pluszos nyitást követően 0,4 százalékkal esik, a Mol 0,7, a Richter 1,9 és a Telekom 0,5 százalékos esése mellett. Az OTP fontos számokat jelentett be, amikre még visszatérünk, ezek után stagnál az ára.

Árfolyamok és grafikonok

Fél százalékos emelkedés után ismét 120 dollár felett van az amerikai WTI és 121 felett az északi-tengeri Brent olaj ára. A forint a magyar inflációs számokra kissé gyengül, az euró/forint 390,40, ami 1,7 forinttal több a tegnap estinél.

Két számjegyű a magyar infláció

A magyar forint inflációja májusban 10,7 százalék volt, az élelmiszerek ára 18,6 százalékkal emelkedett, de ezen belül is a kenyéré 37,5, a sajté 35,4, a baromfihúsé 34,3 százalékkal ment feljebb.

Az elemzők valamivel kevesebbet, 10,4 százalékot vártak átlagosan. De arra számítottak, sőt már az MNB is, hogy a forint inflációja tíz százalék fölé emelkedik. A következő hónapokra pedig 11-12 százalékot is várnak. Így a forint árfolyama sem reagált nagy mértékben a hírre. A zloty is hasonlóan viselkedik ma, mint devizánk.

Háborús veszteségről és extraprofit-adóról nyilatkozott az OTP

Az OTP közzétette, hogy az orosz-ukrán fegyveres konfliktus következtében csoportszinten az első negyedévben 33,4 milliárd forintos veszteséget szenvedett el.

Az “extraprofit adó” kivetése miatt pedig magyarországi csoporttagjait 2022-ben 78,3 milliárd forintnyi befizetési kötelezettség terheli – írják. (Elemzők eddig 80-90 milliárd forint körüli összegeket becsültek.)

Szigorú feltételeket szabva is alacsony értékeltségeket kapunk, ami inkább a felértékelődés irányába mutat – írta az Erste Befektetési Zrt. annak kapcsán, hogy az OTP célárát jelentősen, 12 000 forintra csökkentette. Az ajánlást viszont vételre változtatta a jelentős felértékelődési potenciál miatt. (A mai 9055 forintos árhoz képest az új célár is közel 33 százalékkal magasabb.)

Mennyi a valódi infláció Magyarországon?

Az árstopok miatt egyre kevésbé érdemes a „sima” inflációs mutatót figyelni. Inkább az alapfolyamatokat jobban megragadó, energia- és élelmiszeráraktól, valamint indirekt adóktól szűrt maginfláció trendje az, ami regionális összehasonlításban használható – írja Kiss Péter, az Amundi Alapkezelő befektetési igazgatója. Ez az, amit az MNB is kiemelten figyel.

Ennek az értéke a világon egyedülálló módon március óta már magasabb is, mint a mindent magában foglaló, de mesterségesen alacsonyan tartott fogyasztói árindex, 12,2 százalékra ugrott.

Pozitív jelként értékelik viszont, hogy a nyers élelmiszerek ára májusban már nem emelkedett, így “hamarosan lassulhat a feldolgozottaké is”.

Kell-e menekülni a MÁP Pluszból?

Meg kellene szabadulnom a MÁP Pluszomtól? – teszi fel a kérdést a Holdblog.

Valószínűleg igen hangzik a rövid válasz.

Az első, nagyon nagy tételben eladott, N240611 jelű sorozat kamatfizetése pár napon belül lesz, amikor ingyen visszaváltható. De a manapság a piacon vásárolható diszkont kincstárjegyek és államkötvények egy-két éves időtávra szóló hozama 6,5-7 százalék között van.

Ugyanazon állami garancia mellett egyszerűen magasabb fix hozamot kapunk más értékpapíroktól, mintha a MÁP Pluszt tartanánk teszik hozzá.

MÁP Plusz fizikai államkötvény postáról és az Államkincstár kártyája. Fotó: E. J.MÁP Plusz fizikai államkötvény postáról és az Államkincstár kártyája. Fotó: E. J.

Optimisták az energiaszektorra és a Molra

Tegnap az S&P 500 legjobban teljesítő szektora az energiaszektor volt, a magas olajárakból hosszútávon profitálhatnak a vállalatok. Így az Exxon Mobile ismét 100 dollár fölé emelkedett. A J.P. Morgan elemzője szerint 150 dollár körüli olajárak is elképzelhetőek idén, de ezt még tudná tolerálni az amerikai gazdaság, és az S&P 500 index is visszakerülhet év végére a januári csúcs szintjére – írja a KBC Equitas.

Az Erste elemzője megemelte a Molra vonatkozó célárát 2950 forintról 3520-ra, és vételi ajánlást adott ki tartás helyett. Az elemzői célárak átlaga így már 3400 forint felett jár, amely jelentős felértékelődési potenciált mutat – teszi hozzá a brókercég.

Nemrég a Citi a korábbi 3600 forintos célár helyett 3300 forintot határozott meg a Molra, de továbbra is vételre ajánlja.

A metaverzum vérfürdő után is értékes

Bár ez az év a kriptodeviza-piacon a lejtmenetről szólt, május pedig valóságos vérfürdőt hozott, egy szektornak sikerült hosszabb távon pozitív teljesítményt felmutatnia. A metaverzummal kapcsolatos érmék közel 400 százalékos pluszban vannak év/év alapon – írja a Cointelegraph a Kraken tanulmánya nyomán. (Ám 90 és 30 napos időtávon ezek is 32, illetve 42 százalékkal mentek lejjebb.)

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

A metaverzumokban és online játékokban is használt NFT-k piacának napi volumene viszont 87,1 százalékkal esett májusban. Öröm az ürömben, hogy a DappRadar adatai szerint a blokklánc-játékok felhasználói száma szinten maradt, változatlanul körülbelül napi egymillió fő.

Nagy bejelentések az Apple-től

Az Apple hétfői fejlesztői konferenciáját nagy bejelentések övezték az Equilor Befektetési Zrt. szerint. Bemutatta 2022-ben debütáló új MacBook laptopjait, amelyek már az új M2 processzorral működnek. Az új MacBook Air 1199 dollárról indul majd, míg a MacBook Pro 1 299 dollártól lesz elérhető.

Az Apple árfolyama hosszabb távon. Tradingview.comAz Apple árfolyama hosszabb távon. Tradingview.com

“Vásárolj most, fizess később” (BNPL) rendszerű fizetési megoldást vezetnek be Apple Pay Later néven. Ennek hatására a szintén a BNPL szegmensben versenyző Affirms Holding és Block részvényeit ütötték a piacon. Az Apple-részvény árfolyama 1,8 százalékot emelkedett.

Az ALTEO is különadót kap

A hétvégén megjelent kormányrendelet alapján olyan cégekre is kivetik a különadót, amelyeknek az erőműve idén vagy jövőre esik ki a KÁT, METÁR rendszerből. Az ALTEO-nak két szélerőműve kerül ki 2022-ben, ezért 26,5 MW kapacitás az év felétől az extra adó alá esik – írta az Erste Befektetési Zrt.

Egyelőre azonban még nem tiszta, hogy a cég milyen mérlegkörben fogja ezt az áramot értékesíteni, ezért az eredményre gyakorolt hatás egyelőre nem megbecsülhető”.

Tőzsdére készül a FaceKom

Rekordárbevétellel és nyereséggel zárta a 2021-es évet a nagyvállalati digitális ügyfélkiszolgálással foglalkozó, magyar tulajdonú FaceKom – írja a cég. Újabb szolgáltatások bevezetését tervezi, a következő években tovább növelve árbevételét és nyereségét, és megcélozza a Budapesti Értéktőzsdére lépést is.

Az IT-szolgáltató vállalat közlése szerint az elmúlt három évben startupból középvállalattá vált, digitális ügyfélazonosítást, elektronikus aláírást és digitális ügyfélkiszolgálást biztosító megoldásokat nyújt a pénzügyi, közmű, fintech és közigazgatási szektorok szereplői részére.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 8390 8360 8640 -0,38% 0 0 3 567 617 136 Ft 2022-07-01 17:14:26
MOL 2912 2900 2964 -0,21% 0 0 1 394 896 926 Ft 2022-07-01 17:08:44
MTELEKOM 322 320 326 +0,63% 0 0 144 743 412 Ft 2022-07-01 17:06:35
RICHTER 6940 6815 7030 +1,61% 0 0 1 157 839 030 Ft 2022-07-01 17:07:17
OPUS 166 166 168 +0,12% 0 0 8 878 454 Ft 2022-07-01 17:05:25
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru A pesti börze is megérezte a bizonytalan nemzetközi hangulatot
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 18:02
Felemás napon vannak túl a vezető részvények is. 
Részvény / Deviza / Áru Ötven éve nem láttunk ilyen pocsék első félévet - megint esik a forint, zuhan a Gazprom
Gáspár András | 2022. július 1. 11:46
1970 óta nem látott pocsék féléven vannak túl a tőzsdék, és a kilátások alapján nincs nagy remény arra, hogy a második félév jobban alakuljon. Mindent beárnyékol a recesszió fenyegető réme; a mai, eurózónára vonatkozó inflációs adat viszont legalább nem lett érdemben rosszabb a vártnál. A forint megint gyengül, a Gazprom részvényei a háború kitörésekor látott szint környékére zuhantak két nap alatt.
Részvény / Deviza / Áru Nagyot esett a BUX
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 19:52
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 659,79 pontos, 1,65 százalékos csökkenéssel, 39 240,53 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Ismét zuhan a forint, s az OTP és a Mol is csütörtököt mondott
Csabai Károly | 2022. június 30. 11:07
Három hete nem látott magas szintre, 394 környékére is eljutott a forint az euróval szemben, amit azonban nem tudott stabilizálni az MNB újabb, igaz, előre bejelentett kamatemelése. A recessziós félelmek felerősödése miatt esnek a tőzsdék, a hazai blue chipek is kivétel nélkül mínuszban állnak. A kriptoeszközök, a nemesfémek és az olajfajták is zuhannak.
Részvény / Deviza / Áru Elromlott a hangulat, esett a pesti tőzsde
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 17:56
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 581,19 pontos, 1,44 százalékos csökkenéssel, 39 900,32 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Lejtőn az OTP, de legalább a forint erősödik
Király Béla | 2022. június 29. 11:59
Szerdán ismét negatív lett a hangulat az irányadó európai börzéken, és a magyar tőzsdén is. A forint piacán a keddi brutális kamatemelés érezteti a hatását, kis mértékben, de erősödött a magyar fizetőeszköz.
Részvény / Deviza / Áru Matolcsy Györgyék ezt elintézték: jól sikerült a nap Budapesten
Privátbankár.hu | 2022. június 28. 17:41
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 979,65 pontos, 2,48 százalékos emelkedéssel, 40 481,51 ponton zárt kedden.
Részvény / Deviza / Áru Csodát várnak Matolcsy Györgyéktől? Újra 400 forintnál az euró
Gáspár András | 2022. június 28. 11:35
Nehéz helyzetben van az MNB, egy nappal az újabb forintárfolyam-mélypont után kell valami olyat mondani a mai kamatdöntő ülésen (vagy az után), ami segíthet megfékezni az egyre inkább elszálló inflációt. A piacon vannak tippek arra, mit kellene tenni, és a forint egyelőre erősödéssel fut neki a délutáni bejelentésnek. A tőzsdék szép pluszban vannak, az energiaszektor egész jól húz - kérdés, hogy most kell-e kivenni a profitot?
Részvény / Deviza / Áru Megint növekedett a 4iG saját részvény állománya
Privátbankár.hu | 2022. június 28. 09:25
Sávátlépés nem történt. 
Részvény / Deviza / Áru Szomorkodhatnak a Mol-, örülhetnek a Richter-papírok tulajdonosai
Privátbankár.hu | 2022. június 27. 18:33
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 89,12 pontos, 0,23 százalékos emelkedéssel, 39 501 ponton zárt hétfőn.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG