BUX
36 248.82
+2.41%
+854.00
OTP
11 030.00
+1.66%
+180.00
MOL
1 871.00
+2.75%
+50.00
RICHTER
6 780.00
+3.91%
+255.00
MTELEKOM
382.00
+1.06%
+4.00
 
2019. november 19. 10:15

Még ha azon a 0,9 százalékos jegybanki irányadó ráta módosítására aligha kerülhet sor, annak ellenére, hogy a belföldi infláció enyhén fokozódott és a forint is a történelmi rekordgyenge szintje felé tart. A BUX már hétfőn felállított egy új csúcsot, csak éppen pozitívat, érdemes figyelni, merre mennek tovább a részvényárfolyamok.

Szokásos piaci összefoglalónkat rendhagyó módon ezúttal hazai tőzsdei fejleménnyel kezdjük, miután a BUX hétfőn napközben 43 916 ponton új történelmi rekordot állított fel. Ehhez a blue chipek közül az OTP, a Mol és a Richter járult hozzá, amelyek árfolyama bőven 1 százalékot meghaladóan bővült.

A fejlett részvénypiacokra viszont az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalásokkal kapcsolatban ismét felerősödött bizonytalanság nyomta rá a bélyegét. Ám – még ha enyhén is – a hét első napját az amerikai börzeindexek a pozitív tartományban zárták, s a határidős árfolyamok a ma délutáni nyitáskor is e trend folytatódását jelzik előre, miközben kedd reggel egész Európában optimista volt a hangulat. Ázsiában viszont már vegyes volt a kép, míg a kínai és a hongkongi börzebarométer jelentősen, 1-1,5 százalék közötti mértékben erősödött, addig a japán fél százalékos bukóban állt.

A menedékeszköz-szerepe miatt hétfőn valamelyest magához tért arany árfolyama stagnált, az olajárak viszont folytatták a mélyrepülésüket, az északi-tengeri Brent típus jegyzése 62, míg az észak-amerikai könnyűolajé 57 dollár környékén cirkulált.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsának mai kamatdöntés előtt 335 fölé gyengült a forint az euróval szemben, így nagyon közel jár történelmi mélypontjához. E hazai jegybanki esemény ígérkezik ma a befektetők számára a legizgalmasabbnak, de emellett természetesen más fejlemények is befolyásolhatják a pénz- és tőkepiacok mozgását.

1. Trump-Powell csúcs

Donald Trump az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elnökével találkozott, ami azért figyelemre méltó, mert az amerikai elnök folyamatosan kritizálja Jerome Powellt amiatt, hogy nem segíti eléggé az USA gazdaságának növekedését, noha július vége óta már sor került negyedszázalékpontos vágásokra, igaz, a következő, december 11-én esedékes ülésen ez a ciklus megszakadhat. Vélhetően az ez utóbbi emiatti elégedetlensége vette rá Trumpot a találkozóra, amelyet követően az elnök szívélyes hangnemben zajlott, kijelentve, hogy széles körben megvitatták a gazdasági témákat. Azt már nem árulta el, pontosan miről is beszélgettek és főként, hogy milyen konkluzióra jutottak – ez azonban legkésőbb a következő Fed-ülést követően kiderülhet.

2. Kamatdöntő ülést tart a Monetáris Tanács

Amelyen azonban nem lehet számítani az immár évek óta 0,9 százalékon bebetonozódott jegybanki irányadó ráta változására – sőt az egészen 2021 elejéig érintetlen lehet. Ma még úgy is, hogy a maginfláció októberben elérte azt a 4 százalékot, ami az MNB toleranciasávjának a teteje (a jegybank ugyanis a 3 százalékos inflációs céljától mindkét irányba 1-1 százalékpontos eltérés felett huny szemet), ráadásul az MNB kamatdöntéseinél kiemelten figyelt adószűrt maginfláció is jelentősen növekedett. Csakhogy a belföldi inflációs nyomást ellensúlyozza, hogy a Magyarország első számú külkereskedelmi partnerének számító eurózónában a pénzromlás alacsony. Bár a forint az euróval szemben a néhány hete felállított 336-os történelmi rekordgyenge szintje felé araszolgat, a jegybank vezetői már számos alkalommal kijelentették, hogy nincs árfolyamcéljuk, azaz kamatdöntéseikben e körülményt egyáltalán nem veszik figyelembe. Így maximum az lehet érdekes, tesz-e a Monetáris Tanács finomhangoló lépéseket, például a devizaswap-megállapodások mértékének megváltoztatásán keresztül. A legutóbbi kamatdöntést követő sajtótájékoztatón ugyan Nagy Márton MNB-alelnök azt mondta, az inflációban aszimmetrikus kockázat van és a globális lassulás miatt a lefelé mutató kockázatok a jelentősebbek, kérdés, ezt továbbra is így látják-e a Szabadság téren.

3. Pesszimista a Volkswagen vezetősége

A világ egyik legnagyobb autógyártója a nagy piacokon, különösen Kínában a várttól minden bizonnyal elmaradó eladásaira hivatkozva csökkentette a 2020-as bevételére és nyereségére szóló várakozásait. Ugyanakkor bejelentette, az eddiginél dupla annyit költ kutatásra, különösen az elektromos autókra és a szoftverfejlesztésre, ami akár egy pozitív fordulattal is kecsegtethet. Egyelőre azonban a befektetők még a közeljövőt pontozták le azzal, hogy a VW részvényei hétfőn 4,1 százalékot csökkentek, amit a mai tőzsdenyitás után azonban 1 százalékos pozitív korrekció követett.

4. Tolonganak az Alibaba részvényeiért

Az óriási kereslet miatt az internetes óriás a tervezettnél korábban, már ma délben lezárja a hongkongi tőzsdén kibocsátandó részvényei intézményi befektetői jegyzését. A végső kibocsátási árat november 20-án közli a társaság, s a részvényekkel 26-án kezdődhet meg a kereskedés. Az Alibaba 500 millió darab új részvény és 75 millió opció kibocsátását tervezi, amelyből 12,5 milliót kizárólag lakossági befektetők jegyezhetnek. A nekik szánt részvények árát 188 hongkongi dollárban (1 hongkongi dollár=0,13 USA-dollár) maximálták, míg az intézményi ügyfeleknek ennél várhatóan drágábban értékesítik a papírt.

5. Jó hírre szárnyalt az AutoWallis

A cég tegnap kürtölte világgá, hogy elnyerte a Jaguar és Land Rover márkák kizárólagos importőri jogát, aminek következtében e két autófajtával 2020 áprilisától már 9 országban lesz jelen. Vezetőségi kommentek szerint a magyar piac potenciális mérete közel akkora, mint a másik nyolc országé együttesen (amelyekben 2018-ban 1577 autót értékesítettek). A bejelentésre az AutoWallis árfolyama hétfőn 5 százalékkal rakétázott, amelyen elért hasznot sokan zsebre is tehették, legalábbis erre lehet következtetni a mai tőzsdenyitás utáni, 1 százalékot közelítő negatív korrekcióból.

6. Veszteséges a CIG-csoport

Az olaszországi tevékenysége miatt bajba és emiatt az újságok címoldalára került CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. ma reggel közzétett harmadik negyedéves gyorsjelentése szerint 10 százalékkal növelte díjbevételét, amely így elérte a 20,11 milliárd forintot. Az életbiztosítási szegmensben az új szerzése másfélszeresére nőtt 2018 első három negyedévéhez képest. A csoportszintű adózott eredmény 354 millió forint veszteség, a teljes átfogó jövedelem pedig 463 millió forint nyereség lett július-szeptember között. A biztosító részvényei a tőzsdenyitást követően másfél százalékot közelítő mínuszban álltak.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Lezárták fél Amerikát, a tőzsdék meg mámorban úsznak
Eidenpenz József | 2020. július 2. 11:40
Annak ellenére, hogy a koronavírus-járvánnyal, a készülő oltásokkal kapcsolatos hírek cseppet sem megnyugtatók, nagyon szépen emelkednek az indexek Európában. Ezúttal a BUX is csatlakozott, mindegyik vezető papírunk szépen drágul. A német autóipar szereplői lassú élénkülését várnak a következő hónapokra. A McDonald’s felfüggesztette üzleteinek újranyitását.
Részvény / Deviza / Áru Fantomárak, dühös brókerek – miért omlott össze ma a pesti és frankfurti kereskedés?
Eidenpenz József | 2020. július 1. 18:43
Európában vegyes volt a tőzsdék hangulata, az USA-ban viszont pluszban nyitottak az indexek, miután nőtt a remény arra, hogy elkészül a vírus elleni oltás. Emellett néhány gazdasági adat is viszonylag jól alakult. Az olajkészletek is többet estek a vártnál. Itthon a BUX index viszont 1,1 százalékkal esett, a forint viszont végre erősödött. De mi okozhatta a délelőtti leállást?
Részvény / Deviza / Áru Mészáros Lőrincék kiszálltak a 4iG-ből
Privátbankár.hu | 2020. július 1. 18:30
A 4iG Nyrt. elnök-vezérigazgatója tőzsdén kívüli ügyletekkel meghatározó, többségi befolyást szerez a 4iG Nyrt.-ben. Az eladó a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Opus és a Konzum PE Magántőkealap.
Részvény / Deviza / Áru A koronavírus egyik lehetséges nyertese: innováció és digitalizáció egy 24 milliárd dolláros piacon
MFC Equity | 2020. július 1. 12:46
Indul Stock Picking rovatunk - az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. Kéthetente tesszük közzé elemzéseiket - az első ígéretes vállalat a Nasdaq-on bevezetett Five9 Inc., amely egy 24 milliárd dolláros piacon kínál újfajta, felhő alapú megoldást.
Részvény / Deviza / Áru Kereskedési hiba Frankfurtban és Budapesten, leépítések és fizetéscsökkentések a légitársaságoknál
Eidenpenz József | 2020. július 1. 10:50
Mind a német tőzsdén, mind Budapesten kereskedési hibával indult a nap, de a tőzsdei hangulat alapvetően pozitív Európában. Szerény plusszok jellemzőek több más börzén, miközben a forint kissé erősödik, a nemesfémek tovább drágulnak. Megindult az olaj is. Forrong a repülés-szektor.
Részvény / Deviza / Áru 1800 dollár felett az arany, nagyot esett az OTP
Eidenpenz József | 2020. június 30. 18:36
A döcögős kezdés ellenére ma jól teljesítenek a tőzsdék az USA-ban és Németországban, miközben a BUX index eléggé nagyot esett. Elsősorban az OTP-részvények mélyrepülése húzta le. Sovány vigasz, hogy valamivel kisebb mértékben a lengyel és a cseh tőzsde is esett. Teljes állásba költöznek vissza a Volkswagennél, megőrülnek a Tesláért és az aranyért, ezüstért.
Részvény / Deviza / Áru CFD-kereskedés – útmutató kezdőknek
Márkázott tartalom | 2020. június 30. 15:22
A CFD, vagyis Contract For Difference egy olyan típusú szerződés, amelyet gyakran használnak a pénzügyi ágazaton belül, hiszen nagyban megkönnyíti a befektetési eszközök kereskedésének módját. Akár nagyon csekély tőke mellett is. Áttekintjük, hogyan működik a CFD-kereskedés nagyon leegyszerűsítve, fő jellemzői mentén.
Részvény / Deviza / Áru Utazhatunk végre vagy sem? Ez foglalkoztatja a tőzsdéket
Eidenpenz József | 2020. június 30. 11:36
Enyhe mínuszban vannak a tőzsdeindexek Európában, Ázsiában viszont az új Hong Kong-törvény ellenére is jó a hangulat. A BUX sem nagyon tér el az átlagtól, fél százalékkal süllyed, főleg az OTP húzza le. Tart a forint maratoni gyengülése, alaptőkét emel a CIG Pannónia.
Részvény / Deviza / Áru Nem friss pénzből hajt végre óriási tőkeemelést Mészáros Lőrinc biztosítója
Privátbankár.hu | 2020. június 30. 09:58
A CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. úgy növeli 6,3 milliárd forinttal, 9,4 milliárdra a jegyzett tőkéjét, hogy a részvényei névértékét megháromszorozza, 33 forintról 100 forintra. Ami azt jelenti, hogy a tulajdoni arányok nem változnak, így Mészáros Lőrinc Opus Global Nyrt.-je marad a biztosító fő, 24,5 százalékos tulajdonosa.
Részvény / Deviza / Áru Elszállt a Boeing, gáz van az amerikai olajszektorban
Eidenpenz József | 2020. június 29. 18:21
A délelőtti tanácstalanság, bizonytalanság délutánra már a múlté, a pluszban nyitó amerikai tőzsdeindexek később is csak növelték előnyüket. Főleg az ipari részvények emelkednek, ami elsősorban a Boeing gépeivel kapcsolatos jó hírnek köszönhető. Drágul az olaj, de igazán nagyot az amerikai földgáz tőzsdei árfolyama ugrott. A forint folytatja gyengülési sorozatát.
Friss
hírlevél