TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A tőzsdék a tegnapi borús hangulat után ma mérsékelten optimisták. Az USA-ban jön a következő izgalmas munkanélküliségi adat, miközben az elnök ismertetni készül a gazdaság újranyitásának tervét. Pesten is szerény emelkedés van, a forint is erősödik. Két légitársaság részvénye is emelkedni tudott.

A tegnapi csúnya esés után ma pozitív hangulatban nyitottak az európai tőzsdék. A sajtó ezt főleg annak tulajdonítja, hogy sok ország a mozgási korlátozások lazítását, gazdaságának újranyitását tervezgeti. Még Németország is, ahol például az iskolákat nyitnák meg egyes tartományokban, legalább a felsőbb évfolyamok számára. Ugyanakkor meg is hosszabbították a legtöbb országban a korlátozások egy jelentős részének hatályát.

A nap folyamán az USA-ban ismét közzéteszik majd az új munkanélküliségi kérelmek heti adatát. Ez a szám valósággal sokkot okozott az utóbbi pár alkalommal, sok százezer fővel haladva meg az egyébként is pesszimista várakozásokat. Az amerikai határidős indexek 0,6-0,9 százalékos pluszban vannak. Az európai indexek egy százalék körüli nyereségben állnak.

Régi húsz forintos bankjegy  részlete Régi húsz forintos bankjegy részlete

Itthon a BUX index is egy százalékkal javult 33 ezer pontra. A Mol vezet 2,8 százalékkal, az OTP csak 0,4 százalékos drágulást mutat. A Richter egy százalékkal megy fel, a Telekom csak egy ezrelékkel. A forint erősödik, már csak 350,20 az euró ára.

További és frissebb árfolyamok itt láthatók

“Kinyit az USA!?”

Felkiáltójelet és kérdőjelet is tett az Erste Befektetési Zrt. reggeli kommentárja címébe. Donald Trump elnök ugyanis “ma teszi közzé a terveket arra nézve, hogy a szociális távolságtartási szabályokon milyen menetrend szerint lazítanának. Sokan aggódnak, hogy a Fehér Ház mondaná meg a menetrendet a helyi kormányzók és hivatalnokok helyett, akik valószínűleg jobban ismerik a helyzetet az adott régióban” – írják. Trump nagyon azon van, hogy május elején elkezdjen normalizálódni az élet az Egyesült Államokban. Eközben a gazdasági adatok elkeserítők. (Erről lásd: Lefagyás és agónia – irányt váltottak a tőzsdék a mellbevágó adatokra.)

Akadnak jó vállalati hírek is

Nagy-Britanniában 4,3 százalékkal csökkentek a kiskereskedelmi eladások márciusban. Az Easyjet és a Ryanair árfolyama egyaránt emelkedett, 3, illetve öt százalékkal. Előbbi kijelentette, hogy jól felkészült pénzügyileg a krízisre, és egyes repülőgépeinek lejáró lízingjét nem fogja meghosszabbítani. A második már a válság utáni árháborúra készül, abból szeretne nyertesként kikerülni.

Az Electricité de France részvénye hat százalékkal esik, miután új prognózisa a következő két évre tíz százalékkal kevesebb nukleáris energia megtermelésével, eladásával számol. A német online divat-kiskereskedő, a Zalando viszont öt százalékkal emelkedett, miután áprilisi eladásairól és az év további részének kilátásairól is optimistán nyilatkozott – írta az Investing.com.

Fizetnének, hogy ne bányásszanak olajat

A tegnapi mosolyszünet után ismét vásárolják a nemesfémeket, az arany, az ezüst, a platina 1-2 százalékos pluszban van. Az olaj továbbra is alacsony szinten mozog, bár most éppen szerény, 1-2 százalékos pluszban (WTI: 20,20, Brent: 28,0 dollár körül.) Az amerikai készletek szintje rekord mennyiséggel, 19 millió hordóval nőtt egy hét alatt. “Közben egyre nagyobb gazdasági recessziótól tart a piac, és az olajárháborúnak sincs még vége, így rövidtávon még nyomás alatt maradhatnak az árfolyamok” – írta a KBC Equitas tegnap délután.

A túltermelés következtében 18 éves mélyponton levő olajárak miatt az USA azt fontolgatja, hogy fizetnek a palaolaj-kitermelőknek: hagyják a földben a nyersanyagot – írta a Bloomberg. Az USA Energiaügyi Minisztériuma olyan tervet készített, amely kompenzálná a társaságokat azért, hogy 365 millió hordónyi olajtartalékon ültek. Ezt szerint a kormány vészhelyzeti készletének tekintenék a jövőben.

A “földben tartásról szóló terv” milliárd dolláros nagyságrendű előirányzatot igényel a kongresszus részéről. Állítólag Donald Trump elképzeléseinek része arra, hogy munkahelyeket mentsen meg a bajban levő amerikai olajkitermelő iparban. Az elemzők arra számítanak, hogy a tárolók nyáron vagy még hamarabb megtelek. Ez amúgy is arra kényszeríti a termelőket, hogy állítsák le a termelést és bocsássák el a munkavállalókat.

 

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Nagyot esett az OTP, megvan, miért emelkedik a Telekom
Eidenpenz József | 2020. szeptember 18. 18:49
Rossz hangulatban telik a hét utolsó napja a tőzsdéken, Európában főleg a magas fertőzésszámok okoznak aggodalmakat. A BUX index az európai átlaghoz hasonlóan esett, üde színfolt volt a Magyar Telekom, amely egy tenderrel kapcsolatban kapaszkodott feljebb. Az euró/forint makacsul 360 felett tartózkodott, az olaj drágulása viszont leállni látszik.
Részvény / Deviza / Áru Tik-tak, tik-tak: ma dönt Trump a TikTokról, holnap a kormány a hitelmoratóriumról
Csabai Károly | 2020. szeptember 18. 11:26
Úgy tűnik, a világgazdaság mielőbbi kilábalásával kapcsolatos aggodalmak az amerikai és az európai piacokat jobban megfektették, mint az ázsiaiakat, ez a nemesfémek malmára hajtották a vizet. Az olaj erős hetet zárt, ami baljós előjel a számunkra, vége szakadhat ugyanis a hazai üzemanyagárak csökkenésének. Az OTP és a forint árfolyamát a hiteltörlesztési moratóriumról holnap belengetett döntés bizonytalan kimenetele tarthatja nyomás alatt. Az USA-ban pedig a vigyázó szemek Trumpra vetődnek atekintetben, hogyan dönthet az amerikai elnök a TikTokról.
Részvény / Deviza / Áru Ezután jön csak a járvány neheze? A Tesla 3+1 ütőkártyája
Eidenpenz József | 2020. szeptember 17. 19:10
Európában kicsit, Amerikában nagyon rossz – így foglalhatnánk össze a mai tőzsdei hangulatot. Budapesten pedig valahol a kettő között. A befektetőknek a jelek szerint nem sok okuk van a vásárlásra, a legtöbb gazdasági adat inkább felemás, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed pedig tegnap este csalódást okozott. Lehet, hogy télen újabb válságra számíthatunk?
Részvény / Deviza / Áru Több mint kínos, ami kiderült a tőzsde sztárjáról
Király Béla | 2020. szeptember 17. 18:48
Az idei első félévben a Nasdaq legjobban teljesítő részvénye a Nikola elektromos teherautó-gyártóé volt. Igaz a gyártót akár idézőjelbe is tehetnénk, hiszen a vállalatról kiderült, hogy ettől továbbra is nagyon messze van.
Részvény / Deviza / Áru Augusztusban megint beomlott az európai autóipar, retikülökkel folyik az adok-kapok
Eidenpenz József | 2020. szeptember 17. 11:47
Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed egyesek szerint csalódást okozott a piacoknak, mások szerint kellemes meglepetést. A tegnap esti amerikai esés mindenesetre folytatódik Ázsiában és Európában egyaránt. Kontinensünkön szenvednek a bankok és az autóipar. A BUX hozza az európai átlagot, főleg az OTP húzza le. Az új jelszó a “Hópehely” a technológiai részvények piacán, folytatódik a luxusóriások harca.
Részvény / Deviza / Áru Ruanda szintje alá süllyedt Törökország, házkutatás a BMW-nél
Eidenpenz József | 2020. szeptember 16. 18:56
A ma esti fontos Fed-ülés előtt nem teljesen egyértelmű a tőzsdék iránya, Amerikában például a technológiai részvények süllyednek és az ipari részvények emelkednek. Régiónk továbbra is alulteljesítő, Varsóban és Budapesten is süllyedt az index. Nálunk ez az OTP esésének köszönhető. Ismét gyengült a forint, kiújult a Boeing-botrány, leépítenek az európai járműgyártók. Házkutatást tartanak a BMW-nél, de csak Dél-Koreában.
Részvény / Deviza / Áru Miért maradt le a BUX? Mit mutat az Apple új órája?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 16. 11:28
Óvatosan pozitív a hangulat ma a tőzsdéken, mindenki a Fed ülésének esti záró eseményére vár. A BUX azonban ma is szerény mínuszban van, miközben a forint is tovább gyengül. A BUX már régen alulteljesítő, ennek okai talán a gazdaságpolitikában keresendőek. Ígéretes a Pfizer vakcinája, kereset készül a Facebook ellen, elmeszelték Donald Trump kereskedelmi háborúját – legalábbis elvileg.
Részvény / Deviza / Áru Jön az árupiaci bika? Ma nézik az Apple óráját
Eidenpenz József | 2020. szeptember 15. 19:05
Az Egyesült Államokban nagyon jó a tőzsdék hangulata, az indexeket főleg a technológiai szektor húzza. Európában is szinte csak pluszokat látunk, kivétel Varsó és még inkább Budapest. Valamiért a hazai piacon komoly eladói nyomás volt, három vezető részvényünk is nagyot esett. Valamelyest a forint is tovább gyengült. Ma mutatja be új termékeit az Apple.
Részvény / Deviza / Áru Musk feltwittelte a Teslát, növekedés és magas munkanélküliség jön egyszerre?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 15. 11:53
A részvénytőzsdék szépen emelkednek ma, több makrogazdasági hír érkezett és az oltásokkal kapcsolatos optimizmus is stabilnak látszik. Jöttek kedvező vállalati hírek is, például a svéd H&M ismét nyereségessé vált. A munkanélküliségi adatok viszont általában nem jók. Itthon esik a BUX és gyengül a forint, de Lengyelországban is hasonló a helyzet.
Részvény / Deviza / Áru Vége az olajkorszaknak? Sok a titok Tiktok-ügyben
Eidenpenz József | 2020. szeptember 14. 19:02
Európában stagnáltak ma a tőzsdék, az USA-ban viszont rendkívül jó a hangulat. Ezt részben az oltásokkal kapcsolatos feléledő optimizmussal, részben a bejelentett hatalmas vállalatfelvásárlásokkal magyarázzák. A héten még annyiféle esemény jön, hogy befektetők egy része valószínűleg takarékra tette magát. Sok a kérdés TikTok-ügyben, csúnyán oda mondogatott az olajcégeknek egyik kollégájuk.
Friss
hírlevél