BUX
36 346.09
+0.72%
+261.00
OTP
10 450.00
+2.05%
+210.00
MOL
1 993.00
-1.04%
-21.00
RICHTER
6 945.00
+0.58%
+40.00
MTELEKOM
399.00
+1.14%
+4.00
 
2020. április 7. 18:44

A kormány és a jegybank hatalmas, ámde gondosan szelektált csomagjainak bejelentése után a forint ugyan erősödött, a BUX index azonban Európával szembe menve esett. A nemzetközi indexek 2-3 százalékos emelkedést mutatnak a koronavírus-optimizmus miatt, bár a lelkesedés kissé csökkent a délelőtti állapothoz képest.

Továbbra is a “koronavírus-optimizmussal”, az enyhén javuló statisztikákkal és a karantén-feloldási tervezgetésekkel magyarázzák a nemzetközi sajtóban a tőzsdék jó hangulatát. A hétfői nagyszerű rali után kedden is két-három százalékos pluszban vannak az amerikai  és az európai tőzsdeindexek egyaránt. Igaz, délelőtt még valamivel nagyobb volt az emelkedés mértéke.

Itthon a BUX index viszont 0,4 tized százalékkal süllyedt, annak ellenére, hogy óriási gazdasági mentőcsomagokat jelentettek be a héten. A Mol az olaj szerény emelkedése ellenére három, a Richter 0,3 százalékkal  esett, az OTP-nek is csak pár forinttal sikerült emelkedni. A Telekom 0,6 százalékkal ment fel.

Megint limittel ment az Opus

Bezzeg a felcsútiak örülhetnek, az Opus megint limittel, 19,8 százalékkal ugrott meg, minden bizonnyal a neki alighanem nagyon kedvező gazdasági mentőcsomag hatására. A forint viszont nagyot erősödött, már csak 357,401 az euró.

További és frissebb árfolyamok itt láthatók

Ma egyrészt újabb és újabb részletek láttak napvilágot a kormány tegnap bejelentett hatalmas, de sok szempontból korlátozott gazdasági mentőcsomagjából. Másrészt pedig délután az MNB is intézkedések egész sorát jelentette be. Ezekről írtunk a következő cikkekben:

Bajban Britannia?

Európa számos országában és már az Amerikai Egyesült Államokban is azt latolgatják a legutóbbi statisztikák alapján, hogy mikor lehet végre a karanténon lazítani. Igaz, sokan attól tartanak, hogy ebben az esetben a járvány újbóli fellángolására kell felkészülni. Eközben az egész világon óriási gazdasági mentő csomagokat terveznek vagy fogadnak el a kormányok és a jegybankok. (Lásd: Vírusoptimizmus, miniszterelnök az intenzíven)

Az Egyesült Királyságban viszont egyelőre romlik a helyzet. Nemcsak a miniszterelnököt vitték intenzív osztályra, de a napi halálozások száma is emelkedett 786 esettel. Az USA egyes államaiban is a meredeken emelkedő szakasznál tartanak. Egy másik fontos kérdés azoknak a teszteknek a használata, amelyek azt hivatottak kimutatni, hogy valaki átesett-e már – akár teljesen észrevétlenül is – az új koronavírus-fertőzésen. Megtalálhatók-e a vérében az erre utaló antitestek. Sokan abban reménykednek, hogy ennek feltérképezése nagy előrelépést jelenthetne a járvány elleni harcban, a normális élethez való visszatérésben. De ezen tesztek egy része eddig megbízhatatlannak bizonyult – derül ki a Bloomberg vezető tudósításából.

Új idők az OTP-nél?

Új időkre kell készülni a koronavírus után? – teszi fel a kérdést a KBC Equitas. “Izgalmas, felvásárlásokkal teli időszakon van túl az OTP, a fókusz így inkább az integrációra és a hatékonyabb működésre helyeződhet át a jövőben.” “A koronavírus megjelenése rövidtávon szinte biztos jelentős negatívum, azonban hosszabb távú hatásokat is figyelembe kell venni. A várhatóan megváltozó környezetet figyelembe véve fair értékünket a korábbi 13 585 forintos szintről 12600 forintra csökkentettük” – írta a brókercég.

Visszacsúszott reggeli csúcsáról az arany 1700 dollár alá, enyhe mínuszban van. Az ezüst viszont meg tudta tartani három százalék körüli nyereségét. Amint a grafikonon látszik, az utóbbi egy évben a nemesfémek mezőnye meglehetősen szétcsúszott. Az arany szép pluszban van, az ezüst stagnáláshoz közeli állapotban, a platina pedig esett.

Az arany (narancssárga), az ezüst (kék) és a platina (zöld). (Tradingview.com) Az arany (narancssárga), az ezüst (kék) és a platina (zöld). (Tradingview.com)

 

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Tavasszal megrohamozták a Tescót, most meg kapkodnak az utazási irodákért
Eidenpenz József | 2020. május 27. 11:04
Ma is maradt az optimizmus a tőzsdéken, pedig sűrűsödnek a fekete felhők az amerikai-kínai kapcsolatok egén. Európában nagy az optimizmus a mozgási korlátozások lazítása miatt, sokan már a nyaralásukat tervezgetik, ami a turizmussal kapcsolatos részvényeket küldte a magasba. A brit kiskereskedők nagy forgalomnövekedést értek el. Kevesebb alkalommal vásároltak az emberek, de akkor másfélszer annyit vettek. Ma is hasít az OTP.
Részvény / Deviza / Áru 3000 felett az S&P, tízezer fölé ugrott az OTP
Eidenpenz József | 2020. május 26. 18:53
Az amerikai részvénypiac a tegnapi zárva tartás után ma igyekezett bepótolni a lemaradást Európához képest, de nem sikerült neki. Az S&P 500 index így is 3000 pont felett jár, miközben Európa tovább menetelt. A BUX-ra sem lehetett panasz, főleg az OTP remekelt, öt százalék feletti ugrást produkált. A forint erős, annak ellenére, hogy az MNB ma nem sokat mondott a kamatdöntés után.
Részvény / Deviza / Áru Ebben a két országban júliustól már teljesen megszűnhetnek a korlátozások
Eidenpenz József | 2020. május 25. 18:51
Németországban és Spanyolországban is megvan a menetrendje, mikor szűnhet meg az utolsó korlátozás is. Szerdán az Európai Bizottság új előterjesztést mutathat be, amelyet az EU vezetői végre személyesen tárgyalnak meg. Újból megnyílik a virtuális térbe száműzött tőzsde New Yorkban. Ilyen hírek nyomán ma az európai részvények két százalék körüli emelkedést értek el.
Részvény / Deviza / Áru Indul a csőd-cunami, emelkedünk, mert mindenki esést vár
Eidenpenz József | 2020. május 25. 11:53
Jó a hangulat a tőzsdéken, látszólag különösebb ok nélkül, bár valószínűleg a tovább javuló járványstatisztikák sokat nyomnak a latban. Hong Kongban újra tüntetnek, az USA és Kína szócsatákat vív. A munkanélküliség-hullámot hasonló csődhullám követheti a vállalati és az ingatlanszektorban. Azért emelkedhet a tőzsde, mert mindenki esést vár.
Részvény / Deviza / Áru Három hónapja kezdődött a krach – hol tart a forint a globális deviza-roncsderbiben?
Eidenpenz József | 2020. május 25. 06:07
Úgy érzed, gyenge a forint? Akkor nézd meg, hol tart ehhez képest a cseh korona, a brazil reál vagy a török líra. De még Norvégia vagy Kanada sem úszta meg, jelentősen leértékelődött fizetőeszközük a vírusválság által okozott tőkepiaci krach közepette. Az is érthetővé válik, miért fordulnak mostanában sokan az aranyhoz.
Részvény / Deviza / Áru Tudjuk, mit csináltál áprilisban, újra tőzsdén a Pick szalámigyár
Eidenpenz József | 2020. május 22. 19:17
A videojátékok piaca hatalmas emelkedést mutatott áprilisban, de vették a hardvereket is. Sokan nyilván ezzel ütötték el az időt a karantén alatt. A tőzsdéken stagnálás vagy enyhe esés látható, a BUX kicsit jobban süllyedt, főleg a Mol miatt. Gyengült a forint is.
Részvény / Deviza / Áru Kína berúgta az ajtót – kisbefektetőknek már nem adnak el olajat?
Eidenpenz József | 2020. május 22. 11:41
Végleg rá akar telepedni Kína Hong Kongra, a tőzsdeindex majdnem hat százalékkal zuhant, Amerika válaszlépésekkel fenyeget. Az európai tőzsdék esése azonban mérsékelt, a BUX is az átlagot hozza, az OTP egy százalék alatti mértékben gyengül. Megint visszapattant 349 forint környékéről az euró. Egyes cégek nem akarnak olajat eladni olyan alapoknak, amelyekbe a kisbefektetők szállnak be. Drága lett bitcoinozni.
Részvény / Deviza / Áru A TikTok lassan annyit ér, mint Magyarország GDP-je
Eidenpenz József | 2020. május 21. 18:42
Az amerikai munkanélküliségi adat látszólag megfelelt a várakozásoknak, de a tőzsdéket nem tudta jobb kedvre deríteni. A kereskedelmi háború árnya és globálisan romló vírusstatisztikák nyomasztják a befektetőket. A BUX viszonylag jól teljesített, legalább az OTP meg tudta tartani tegnapi záróárát. A forint tovább erősödött. Újított a Facebook, sokat ér a Tiktok.
Részvény / Deviza / Áru Ez egy új fejezet? Trump nekiment személyesen a kínai elnöknek is
Eidenpenz József | 2020. május 21. 12:09
Főleg az amerikai-kínai kapcsolatok romlása miatt esnek ma a tőzsdék. Donald Trump elnök ezúttal személyesen a kínai elnököt is támadta, amire eddig nem volt példa. A szenátus közben elfogadott egy szabályozást, ami alapján kidobhatják az amerikai tőzsdékről a kínai nagyvállalatok részvényeit. A BUX is süllyed, a forint viszont erősödik.
Részvény / Deviza / Áru 100 készülő oltásból ötnek van esélye? – lassan csúcsot döntenek az amerikai részvények
Eidenpenz József | 2020. május 20. 19:24
Jó a hangulat a tőzsdéken, a befektetők bíznak benne, hogy újabb mentőcsomagokat adnak a gazdaságnak. Mentőövet készülnek dobni az európai autóiparnak is. A legalább százféle készülő oltóanyagból készült egy ötelemű lista, amely az esélyesebbeket tartalmazza. A BUX szerényen emelkedett, a forint stabil volt.
hírlevél