TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A kormány és a jegybank hatalmas, ámde gondosan szelektált csomagjainak bejelentése után a forint ugyan erősödött, a BUX index azonban Európával szembe menve esett. A nemzetközi indexek 2-3 százalékos emelkedést mutatnak a koronavírus-optimizmus miatt, bár a lelkesedés kissé csökkent a délelőtti állapothoz képest.

Továbbra is a “koronavírus-optimizmussal”, az enyhén javuló statisztikákkal és a karantén-feloldási tervezgetésekkel magyarázzák a nemzetközi sajtóban a tőzsdék jó hangulatát. A hétfői nagyszerű rali után kedden is két-három százalékos pluszban vannak az amerikai  és az európai tőzsdeindexek egyaránt. Igaz, délelőtt még valamivel nagyobb volt az emelkedés mértéke.

Itthon a BUX index viszont 0,4 tized százalékkal süllyedt, annak ellenére, hogy óriási gazdasági mentőcsomagokat jelentettek be a héten. A Mol az olaj szerény emelkedése ellenére három, a Richter 0,3 százalékkal  esett, az OTP-nek is csak pár forinttal sikerült emelkedni. A Telekom 0,6 százalékkal ment fel.

Megint limittel ment az Opus

Bezzeg a felcsútiak örülhetnek, az Opus megint limittel, 19,8 százalékkal ugrott meg, minden bizonnyal a neki alighanem nagyon kedvező gazdasági mentőcsomag hatására. A forint viszont nagyot erősödött, már csak 357,401 az euró.

További és frissebb árfolyamok itt láthatók

Ma egyrészt újabb és újabb részletek láttak napvilágot a kormány tegnap bejelentett hatalmas, de sok szempontból korlátozott gazdasági mentőcsomagjából. Másrészt pedig délután az MNB is intézkedések egész sorát jelentette be. Ezekről írtunk a következő cikkekben:

Bajban Britannia?

Európa számos országában és már az Amerikai Egyesült Államokban is azt latolgatják a legutóbbi statisztikák alapján, hogy mikor lehet végre a karanténon lazítani. Igaz, sokan attól tartanak, hogy ebben az esetben a járvány újbóli fellángolására kell felkészülni. Eközben az egész világon óriási gazdasági mentő csomagokat terveznek vagy fogadnak el a kormányok és a jegybankok. (Lásd: Vírusoptimizmus, miniszterelnök az intenzíven)

Az Egyesült Királyságban viszont egyelőre romlik a helyzet. Nemcsak a miniszterelnököt vitték intenzív osztályra, de a napi halálozások száma is emelkedett 786 esettel. Az USA egyes államaiban is a meredeken emelkedő szakasznál tartanak. Egy másik fontos kérdés azoknak a teszteknek a használata, amelyek azt hivatottak kimutatni, hogy valaki átesett-e már – akár teljesen észrevétlenül is – az új koronavírus-fertőzésen. Megtalálhatók-e a vérében az erre utaló antitestek. Sokan abban reménykednek, hogy ennek feltérképezése nagy előrelépést jelenthetne a járvány elleni harcban, a normális élethez való visszatérésben. De ezen tesztek egy része eddig megbízhatatlannak bizonyult – derül ki a Bloomberg vezető tudósításából.

Új idők az OTP-nél?

Új időkre kell készülni a koronavírus után? – teszi fel a kérdést a KBC Equitas. “Izgalmas, felvásárlásokkal teli időszakon van túl az OTP, a fókusz így inkább az integrációra és a hatékonyabb működésre helyeződhet át a jövőben.” “A koronavírus megjelenése rövidtávon szinte biztos jelentős negatívum, azonban hosszabb távú hatásokat is figyelembe kell venni. A várhatóan megváltozó környezetet figyelembe véve fair értékünket a korábbi 13 585 forintos szintről 12600 forintra csökkentettük” – írta a brókercég.

Visszacsúszott reggeli csúcsáról az arany 1700 dollár alá, enyhe mínuszban van. Az ezüst viszont meg tudta tartani három százalék körüli nyereségét. Amint a grafikonon látszik, az utóbbi egy évben a nemesfémek mezőnye meglehetősen szétcsúszott. Az arany szép pluszban van, az ezüst stagnáláshoz közeli állapotban, a platina pedig esett.

Az arany (narancssárga), az ezüst (kék) és a platina (zöld). (Tradingview.com) Az arany (narancssárga), az ezüst (kék) és a platina (zöld). (Tradingview.com)

 

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru A tőzsdekrach oka 200 ezer halott Amerikában, 400 ezer fertőzés Magyarországon?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 21. 18:55
Csúnya, két-három hónapja nem látott mélyrepülést mutatnak a tőzsdék, részben a járvány rohamos terjedése, részben az amerikai stimulus hiánya, részben pedig a bankszektor problémái miatt. A német index különösen nagyot esett, de a BUX sem sokkal maradt el tőle. A forint is gyengült, a dollár viszont erősödött, ami az árupiacokat is a mélybe lökte. Amerikában ráadásul még politikai komplikációk is felmerültek.
Részvény / Deviza / Áru Túlzás volt a reggeli OTP-zuhanás? Megvan a TikTok-megoldás
Eidenpenz József | 2020. szeptember 21. 11:31
A koronavírus súlyosbodó második hullámával és szigorodó biztonsági intézkedésekkel, valamint a bankszektor teljesítményével magyarázzák, hogy ma is nagyon rossz a tőzsdék hangulata. A tőzsdeindexek esése a két-három százalékot is eléri, közéjük tartozik a hazai BUX-index is. Az OTP különösen nagyot esett, ennek magyar és európai okai is vannak. A forint gyengül, a dollár erősödik.
Részvény / Deviza / Áru Nagyot esett az OTP, megvan, miért emelkedik a Telekom
Eidenpenz József | 2020. szeptember 18. 18:49
Rossz hangulatban telik a hét utolsó napja a tőzsdéken, Európában főleg a magas fertőzésszámok okoznak aggodalmakat. A BUX index az európai átlaghoz hasonlóan esett, üde színfolt volt a Magyar Telekom, amely egy tenderrel kapcsolatban kapaszkodott feljebb. Az euró/forint makacsul 360 felett tartózkodott, az olaj drágulása viszont leállni látszik.
Részvény / Deviza / Áru Tik-tak, tik-tak: ma dönt Trump a TikTokról, holnap a kormány a hitelmoratóriumról
Csabai Károly | 2020. szeptember 18. 11:26
Úgy tűnik, a világgazdaság mielőbbi kilábalásával kapcsolatos aggodalmak az amerikai és az európai piacokat jobban megfektették, mint az ázsiaiakat, ez a nemesfémek malmára hajtották a vizet. Az olaj erős hetet zárt, ami baljós előjel a számunkra, vége szakadhat ugyanis a hazai üzemanyagárak csökkenésének. Az OTP és a forint árfolyamát a hiteltörlesztési moratóriumról holnap belengetett döntés bizonytalan kimenetele tarthatja nyomás alatt. Az USA-ban pedig a vigyázó szemek Trumpra vetődnek atekintetben, hogyan dönthet az amerikai elnök a TikTokról.
Részvény / Deviza / Áru Ezután jön csak a járvány neheze? A Tesla 3+1 ütőkártyája
Eidenpenz József | 2020. szeptember 17. 19:10
Európában kicsit, Amerikában nagyon rossz – így foglalhatnánk össze a mai tőzsdei hangulatot. Budapesten pedig valahol a kettő között. A befektetőknek a jelek szerint nem sok okuk van a vásárlásra, a legtöbb gazdasági adat inkább felemás, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed pedig tegnap este csalódást okozott. Lehet, hogy télen újabb válságra számíthatunk?
Részvény / Deviza / Áru Több mint kínos, ami kiderült a tőzsde sztárjáról
Király Béla | 2020. szeptember 17. 18:48
Az idei első félévben a Nasdaq legjobban teljesítő részvénye a Nikola elektromos teherautó-gyártóé volt. Igaz a gyártót akár idézőjelbe is tehetnénk, hiszen a vállalatról kiderült, hogy ettől továbbra is nagyon messze van.
Részvény / Deviza / Áru Augusztusban megint beomlott az európai autóipar, retikülökkel folyik az adok-kapok
Eidenpenz József | 2020. szeptember 17. 11:47
Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed egyesek szerint csalódást okozott a piacoknak, mások szerint kellemes meglepetést. A tegnap esti amerikai esés mindenesetre folytatódik Ázsiában és Európában egyaránt. Kontinensünkön szenvednek a bankok és az autóipar. A BUX hozza az európai átlagot, főleg az OTP húzza le. Az új jelszó a “Hópehely” a technológiai részvények piacán, folytatódik a luxusóriások harca.
Részvény / Deviza / Áru Ruanda szintje alá süllyedt Törökország, házkutatás a BMW-nél
Eidenpenz József | 2020. szeptember 16. 18:56
A ma esti fontos Fed-ülés előtt nem teljesen egyértelmű a tőzsdék iránya, Amerikában például a technológiai részvények süllyednek és az ipari részvények emelkednek. Régiónk továbbra is alulteljesítő, Varsóban és Budapesten is süllyedt az index. Nálunk ez az OTP esésének köszönhető. Ismét gyengült a forint, kiújult a Boeing-botrány, leépítenek az európai járműgyártók. Házkutatást tartanak a BMW-nél, de csak Dél-Koreában.
Részvény / Deviza / Áru Miért maradt le a BUX? Mit mutat az Apple új órája?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 16. 11:28
Óvatosan pozitív a hangulat ma a tőzsdéken, mindenki a Fed ülésének esti záró eseményére vár. A BUX azonban ma is szerény mínuszban van, miközben a forint is tovább gyengül. A BUX már régen alulteljesítő, ennek okai talán a gazdaságpolitikában keresendőek. Ígéretes a Pfizer vakcinája, kereset készül a Facebook ellen, elmeszelték Donald Trump kereskedelmi háborúját – legalábbis elvileg.
Részvény / Deviza / Áru Jön az árupiaci bika? Ma nézik az Apple óráját
Eidenpenz József | 2020. szeptember 15. 19:05
Az Egyesült Államokban nagyon jó a tőzsdék hangulata, az indexeket főleg a technológiai szektor húzza. Európában is szinte csak pluszokat látunk, kivétel Varsó és még inkább Budapest. Valamiért a hazai piacon komoly eladói nyomás volt, három vezető részvényünk is nagyot esett. Valamelyest a forint is tovább gyengült. Ma mutatja be új termékeit az Apple.
Friss
hírlevél