5p

Enyhén pozitív az európai tőzsdék hangulata, több index csúcsközelben van, ahogy a BUX és a DAX is. Száguldott a bitcoin, már a nagy 2022. májusi összeomlás előtti szinten áll. A földgáztárolókból sokat ki kell venni a hidegfront miatt, de igazán nagy bajt nem a hőmérséklet tudna okozni, hanem az emberek.

Az európai részvénypiacok mérsékleten optimisták kedden, az EuroStoxx 50 index 0,2 százalékkal megy fel, hasonló a német és francia index emelkedése is. Londonban azonban a mínuszok domináltak eddig.

Az amerikai tőzsde hétfői gyengébb napja után a határidős indexek újabb pár ezrelékes mínuszban állnak. A héten különböző makroadatok, hangulatindexek érkeznek, de sokat számít a befektetőknek a dollár és a kötvényhozamok mozgása. A tegnapi dollárerősödést ma szerény gyengülés követi.

40 euró alatt a földgáz

A BUX index a tegnapi rekorddöntés után ma fél százalékos mínuszban van, a Mol kissé emelkedik, az OTP és a Richter 0,7 százalékkal esik. A Mol a Waberer's 15 százalékos tulajdonrészének megvásárlásáról írt alá megállapodást az Indotek Grouppal.

Árfolyamok és grafikonok

A hétfőn gyengülő forint kedden erősödik, 379,80 az euró, hatvan fillérrel az előző napi érték alatt. A földgáz egy százalékkal esik és így 40 euró alá ért, a kőolaj fél százalékos pluszban áll.

Rekordot döntött a BUX index

A tegnapi kereskedésben új rekordszintre emelkedett a hazai részvényindex, ami elsősorban az OTP és a Richter teljesítményének volt köszönhető. A következő ellenállásnak a 60 ezer pontos lélektani szint tekinthető, míg támaszt a korábbi történelmi csúcs jelent 58 060 pontnál – írta az Erste Befektetési Zrt.

Csúcsközelben a DAX is

Az árfolyamok meredeken emelkednek a nemzetközi tőzsdéken, az élen a vezető német index, a DAX áll. Október óta is két számjegyű nyereséget könyvelhet el, és a nyáron elért csúcsértéktől kevesebb mint egy százalékra van. (Jelenleg 16 443, a rekord pedig 16 529 pont volt.)

Egyre több befektető fogad arra, hogy a jegybankok kamatemelései végetértek, sőt, néhány hónapon belül ismét kamatcsökkentésre kerül sor magyarázza a német sajtó.

Erre utal, hogy gazdaságokban a lehűlés, lassulás jelei láthatók, Európában pedig biztató inflációs számok érkeztek.

Mi jön még e héten?

A Concorde Értékpapír Zrt. szerint a következő fontosabb események következnek:

  • Szerdán a Magyar Nemzeti Bank legutóbbi kamatdöntő ülésének jegyzőkönyvét publikálják, amelyből teljesebb képet kaphatunk a döntéshozók világképéről.
  • Pénteken novemberi hazai inflációs számokat kapunk a Központi Statisztikai Hivataltól.
  • Szerdán lengyel kamatdöntés lesz, ahol a várakozások szerint 5,75 százalékon hagyhatják az irányadó rátát.
  • Kedden az USA-ban az ISM szolgáltatói indexének novemberi adatait publikálják.
  • A hetet a Michigani Egyetem fogyasztói hangulatindexével zárjuk.

Sokat kitáraztak a tárolókból

A gáztárolók maga szintű feltöltöttséggel várták a fűtési szezont, az európai földgáz tőzsdei ára is viszonylag nyugodt, még ha magasabban is van, mint a nyáron. Egy különösen hideg tél azonban továbbra is gázválságba taszítaná Németországot – írja az N-Tv.de. A meteorológusok és a tárolók üzemeltetői a jelenlegi hidegfront ellenére bizakodóak.

Az európai földgáz árfolyama, egy év. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Az európai földgáz árfolyama, egy év. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Az INES szakmai szervezet szerint a megnőtt kereslet kielégítésére nagy mennyiségeket vontak ki a németországi gáztárolókból, ez november 30-án már az igények közel felét fedezte. A fogyasztók azonban továbbra is takarékoskodtak, és a november viszonylag enyhe volt, így nem látnak okot aggodalomra.

Nem dőlhetünk hátra gázügyben

Az ellátás biztonságát azonban még egy másik veszély is fenyegeti. Potenciális kockázat a szállítások kiesése, mind Németország, mind más országok felé. A legnagyobb német áramtermelő cég, az RWE vezetője szerint

különösen problematikus lenne a Norvégiából érkező fontos földgázszállítások megszakadása, például a vezetékek elleni szabotázsakció miatt.

A bitcoin két éve. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A bitcoin két éve. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

A nagy összeomlás előtti szinten a bitcoin

A bitcoin (BTC) az utóbbi napokban átszelte a 39, 40, 41 ezer dolláros határt, és rövid időre elérte a 42 ezret is (most 41 700 körül van). Az ether pedig 2000 közeléből 2200 fölé lendült. Ezzel a BTC 2022. áprilisi szintekre került, amelyeket utoljára a nagy Terra (LUNA) összeomlás előtt láttunk.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Szárnyalnak a kriptodevizával foglalkozó tőzsdei részvények is, és durván túljegyezték a Phoenix kriptodeviza-bányász céget Abu Dhabiban.

Mitől ugrik a fő kriptó?

Az okok között említik, hogy a bitcoinnál “kínálati sokk” alakult ki, az összes bitcoin mintegy 70 százaléka több mint egy éve nem mozgott. Sőt, a készleteknek csak az öt százaléka áll készen a kriptotőzsdéken eladásra, ami új ötéves mélypont.

Más szóval, az emberek nem adják el a bitcoinjukat.

Más befektetők viszont vásárolják a BTC-t a hamarosan megjelenő spot Bitcoin ETF-re számítva. Egyes elemzők azt jósolják, hogy a Bitcoin árfolyammozgása hasonló lehet majd az aranyéhoz azokban az években, 2004 után, amikor elindították az első arany ETF-et.

Ezért száguld a Telekom

Hétfőn a magyar piac legjobban teljesítő komponense volt a Telekom, hiszen két százalék feletti pluszban tudott zárni (miközben más papírok inkább gyengélkedtek). A vállalat vezérigazgatója egy interjúban azt mondta, hogy “lát még értéknövekedési potenciált a Telekomnál, így igencsak optimista a jövőt illetően” – írta a KBC Equitas.

Emellett mostanában több céláremelés is érkezett a Telekomra. Pénteken a Wood & Company elemzője frissítette a célárát 546 forintról 969 forintra, ezzel együtt továbbra is vételre ajánlja a papírt. A konszenzusos célár ezzel együtt 796 forintra emelkedett. (A jelenlegi árfolyam csak 623 forint.)

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17355 17225 17445 +0,81% 0 0 4 888 144 095 HUF 2024-02-29 16:59:55
MOL 2894 2890 2930 -0,69% 0 0 610 521 628 HUF 2024-02-29 16:59:55
MTELEKOM 825 825 838 -1,91% 0 0 524 360 227 HUF 2024-02-29 17:00:00
RICHTER 9670 9605 9965 -2,14% 0 0 2 128 365 745 HUF 2024-02-29 16:59:55
OPUS 420 415 426 +1,43% 0 0 318 316 835 HUF 2024-02-29 16:59:52
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Hungarikum a forint hathavi mélypontja, 59, 60… 63 ezer dollár a bitcoin
Eidenpenz József | 2024. február 29. 12:10
Térségünkben egyedül a forint gyengült nagyot, a piac a keddi kamatdöntést emészti. A Richter jelentésének pozitív a fogadtatása, ez a papír és az OTP húzzák a BUX-ot. Száguld a bitcoin, már csak nyolc százalékra van a történelmi rekordoktól.
Részvény / Deviza / Áru A Raiffeisen Online Broker lett az év részvénykereskedési rendszere
PR | 2024. február 29. 11:54
A mobiltelefonon, asztali számítógépen és tableten is használható Raiffeisen Online Broker szolgáltatás nyerte el a Budapesti Értéktőzsde „Az év hazai részvénykereskedési platformja” díját. Megmutatjuk, mire képes a rendszer!
Részvény / Deviza / Áru Nem tér magához a forint, íme, ennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 07:49
Kis mértékben gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru Zuhan a forint, ki tudja, hol áll meg
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 18:34
Egy héttel ezelőtt még 387 forintot kellett adni egy euróért, ma már több mint 393-at.     
Részvény / Deviza / Áru Jó napot zárt a BUX, örülhetnek az OTP- és Richter-részvényesek
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 17:51
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 538,63 pontos, 0,82 százalékos emelkedéssel 66 080,19 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Gyengébb pályára áll a forint? Már 59 ezer dollár a bitcoin
Eidenpenz József | 2024. február 28. 12:20
Az euró masszívan 390 fölé emelkedett az MNB keddi kamatdöntése óta, kitörve az eddigi sávból, a következő ellenállás 395-nél lesz. A BUX-ot az OTP és a Mol húzza. Elég volt a földgázzal való spórolásból? Új két éves csúcson jár a bitcoin, átalakította rendszerét a Binance.
Részvény / Deviza / Áru Két óriási lépés a legális marihuána felé
Eidenpenz József | 2024. február 28. 05:43
Németországban a kannabisz birtoklása és fogyasztása április 1-jétől szinte biztosan legálissá válik, miután a Bundestag elfogadta az erről szóló törvényt. Ám a nagy kannabisz-üzletben reménykedő cégek többségének csalódniuk kellett. Az USA-ban egy hatóság várható intézkedése nyomán kaptak hátszelet az iparág részvényei. Hogyan fektethetünk az ágazatba?
Részvény / Deviza / Áru Földre vitték a forintot Matolcsy Györgyék
Privátbankár.hu | 2024. február 27. 18:19
Délután óta csak gyengül a hazai fizetőeszköz. 
Részvény / Deviza / Áru Minden adott volt, mégis pocsék nap van a pesti börze mögött
Privátbankár.hu | 2024. február 27. 17:59
Nem alakult jól a kereskedés, a vezető papírok közül csak a Magyar Telekom tudott erősödni. 
Részvény / Deviza / Áru Így várja a forint a kamatdöntést
Eidenpenz József | 2024. február 27. 12:44
A forint enyhe erősödéssel várja a kamatdöntést, a BUX index kissé süllyed, korrigált a földgáz. Már megint baj van a Teslákkal, ezúttal Németországban. A bitcoin 56 ezer dollár fölé ért, és az 57 ezer sincs messze.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG