<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Megint gyengül kissé a forint, a részvénypiacokon enyhe korrekció van a tegnapi magasságok után. Sok függ az időjárástól, de évekig is magas maradhat a földgáz ára Európában. Egy órán belül több ezer dollárt esett a bitcoin árfolyama. Óriási cégek nagyszerű gyorsjelentései foglalkoztatják a befektetőket.

Egy kicsit még feljebb mentek az amerikai részvényindexek a keddi zárásra, és így új rekordokat értek el. Ma az EKB tart ülést, ahol a monetáris szigorítás irányába mutató kommentárokra figyelnek majd a piaci szereplők, de az európai jegybank várhatóan később lép majd, mint a Fed (amely novemberre jelezte ezt). Ma a kanadai jegybank is ülésezik, és csökkentheti kötvényvásárlásait. Eközben a briteknél a jövő évi költségvetésen van a hangsúly.

A brit, német és francia index ma 0,3-0,4 százalékos mínuszban van, bár ez csak kis korrekciócska az utóbbi három hétben elég szépen teljesítő európai részvénypiacon. Az amerikai határidős indexek pedig csak egészen minimális esést mutatnak.

A tegnapi kereskedésben a korábbi történelmi rekordján, 19 250 forinton zárt az OTP, ma viszont 1,3 százalékkal, 19 ezer alá süllyedt. A Mol csak 0,5, a Telekom 0,6 százalékkal megy le, a Richter viszont 0,8 százalékos pluszban van. Így a BUX fél százalék körüli mínuszban mozog.

Árfolyamok és grafikonok

Még mindig gyenge a forint

A forint ma is gyengécske, az euró 365,60, 90 fillérrel drágább a tegnap estinél.

A befektetők egyre inkább keveslik a 15 bázispontos (magyarországi) kamatemelési ütemet, miközben a Morgan Stanley elemzése szerint a cseh jegybank még az idén 1,5 százalékos kamatemelést hajthat végre írta az Equilor Befektetési Zrt. hírlevele.

A dollár alig változik, a nyersanyagok nagy része esik. Az olaj 1,7 százalékkal megy le, az arany 0,3 százalékkal. Az ipari fémek 1,5-2,5 százalékkal is esnek. Az amerikai és a brit földgáz árfolyama is süllyed kissé, nagyjából egy százalékkal.

Mikor rendeződik az AdBlue-hiány oka?

Tömeges felvásárlás miatt korlátozást vezet be a Mol benzinkútjainál az AdBlue dízel-adalékanyagra. Aligha valószínű, hogy rövid távon rendeződik az AdBlue-hiány oka, a földgáz magas ára – írja az Erste Befektetési Zrt.

Az ár várhatóan ezen a télen meglehetősen magas marad, részben a hirtelen megugró kereslet hatására, amit csak fokoz, hogy az időjárás-előrejelzések szerint idén meglehetősen kemény lesz a tél – mondja Pletser Tamás olaj- és gázipar elemző.

Az új cseppfolyósított földgáz (LNG) beruházások szerinte “legkorábban 2024-ben jelenhetnek meg a piacon, míg az oroszok új, nagyobb földgázmezejének a bekapcsolása 2026-ra várható”. Így az elemző jövőre is magas, 35 euró/mwh árszinttel számol, jelentős felfelé mutató kockázatokkal. Sok függ majd az időjárástól is.

Jelentettek a nagyágyúk

Bent vagyunk a gyorsjelentési szezon sűrűjében, fontos óriásvállalatok sora teszi közzé eredményeit. Az Equilor Befektetési Zrt. gyűjtése szerint:

  • A Microsofttól a vártnál jobb eredmény érkezett, de várhatóan nem lesz elég Xbox karácsonyra. A menedzsment optimista a következő negyedévvel kapcsolatban, a részvény két százalékot emelkedett a zárás utáni kereskedésben.
  • Az Alphabetnél (Google) rekordnyereségről számoltak be, hála az erős reklámbevételeknek. De az Apple-termékeken nehezebb lesz információt gyűjteni, és számos szabályozói kihívásra is lehet számítani. Részvényei 0,9 százalékkal süllyedtek.
  • A Visától is a konszenzusnál jobb számok érkeztek, az osztalékot is emelik. A 2022-es bevétel-várakozás azonban túl konzervatív, így részvényei 2,7 százalékot csökkentek a zárás után.
  • A vártnál is nagyobb problémákat okoz a Texas Instrumentsnek a chiphiány. A negyedik negyedéves várakozás elmarad az elemzői becslésektől, ezért részvényeinek ára 3,6 százalékkal csökkent a tőzsdeidőn kívül.
  • Az AMD chipgyártó pozitív meglepetést okozott, ráadásul a menedzsment a negyedik negyedévre is optimistább, mint az elemzők. Ennek ellenére papírjai kissé süllyedtek.
  • Erős volt a negyedév a BASF német vegyipari gyárnál is. A menedzsment megemelte az idei előrejelzését.
  • Vegyesen zárta a negyedévet a General Electric, de a menedzsment felfele módosította előrejelzését. Két százalékkal drágult a papír.

Jelentett még a Deutsche Bank, a Banco Santander, a Twitter, a Heineken, a Puma, hogy csak a  legfontosabbakat említsük.

Coin nélkül szenved a Robinhood

A kibocsátási ár alá estek a Robinhood diszkontbróker részvényei a gyenge gyorsjelentése után, már 10,5 százalék a mínusz a tőzsdén kívüli forgalomban. A járvány csitulásával ugyanis az emberek kevesebb időt töltenek kereskedéssel. A kriptodeviza-kereskedés eredménye különösen nagyot zuhant, jelentős részben a dogecoin-mánia lecsengésével.

Bitcon-emlékérme (Pixabay.com)Bitcon-emlékérme (Pixabay.com)

A Coinbase kriptodeviza-tőzsdére, amely májusban nagy felhajtás mellett ment tőzsdére, megemelt, 415 dolláros célárat tett közzé a Citibank.

A Bakkt Holdings (BKKT) kriptodeviza-szolgáltató pedig, alighanem a Mastercard-együttműködés hírére, óriási mozgásokat produkált. Az első nap 200 százalékkal ugrott 10-ről 30 dollárra, a másodikon viszont 22 százalékkal korrigált. A Mastercard kriptodeviza-reformjáról lásd:

Ezek a gyorsjelentések érkeznek ma

Az USA-ban ma délben vagy kora délután a Coca-Cola, a McDonald’s, a Boeing és a Kraft Heinz számai érkeznek. Emellett elemezhetjük majd a General Motors és a Harley-Davidson elmúlt negyedévi teljesítményét is.

A Wall Street piaczárása után az Amgen, az Ebay, a Ford és a Xilinx szolgáltat a harmadik negyedévről adatokat – írja az N-Tv.de.

Hirtelen 60 ezer dollár alá esett a bitcoin

Ma délelőtt rövid idő alatt 62 ezer dollár környékéről 58 ezer dollár környékére zuhant a bitcoin árfolyama, jelenleg 59 ezer. Az ether 3940 dollár körül is forgott, de gyorsan visszatért 4000 fölé. A többi kriptodeviza, a nagyobb “altcoinok” egy része 12-20 százalékkal is visszaesett. “Flash-crash”-ről, villám-krachról beszélnek.

A bitcoin árfolyama az utóbbi 4-5 napban (forrás: Binance)A bitcoin árfolyama az utóbbi 4-5 napban (forrás: Binance)

Az esés oka egyelőre nem ismeretes, a kriptodeviza-sajtó egy része profitrealizálásokról, majd az azok által kiváltott pozíciózárásokról ír. A tőkeáttételes, nagy kockázatú üzletek pánikszerű lezárása történhetett. Vannak, akik tudni vélik, hogy ezen zárások értéke félmilliárd dollár volt.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 7908 7908 8100 +0,08% 0 0 5 376 114 462 Ft 2022-09-30 17:05:09
MOL 2406 2328 2436 +3,44% 0 0 1 968 211 624 Ft 2022-09-30 17:09:43
MTELEKOM 295 286 295 +3,68% 0 0 78 846 038 Ft 2022-09-30 17:05:26
RICHTER 7400 7100 7460 +3,86% 0 0 4 696 253 315 Ft 2022-09-30 17:07:23
OPUS 129 125 129 +1,41% 0 0 4 784 202 Ft 2022-09-30 16:59:50
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Bivalyerős napja volt a pesti börzének
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 17:43
Korrigált a BÉT.
Részvény / Deviza / Áru Leépít a Facebook, október 6-tól jobban teljesíthet a forint
Eidenpenz József | 2022. szeptember 30. 12:28
Ma is gyenge a forint, a számos negatív hír mellett egy brókercég arra hívja fel a figyelmet, hogy az MNB által bejelentett új intézkedések csak október 6-tól éreztetik hatásukat. A részvénypiacok pluszban vannak, főleg a Mol húz, az OTP a 8000-es határ felett áll. NFT-használatot és leépítéseket jelentett be a Meta, meglepően jól áll a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru Ma újra mélypontra kerül a forint? Reggel ismét gyengült
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 07:41
Továbbra sem vagyunk messze a csütörtökön elért történelmi mélyponttól - péntek reggelre újra gyengült a forint.
Részvény / Deviza / Áru Kegyetlenül megnyúzták ma a forintot, bukott a BUX is
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 18:51
A magyar fizetőeszköz brutális napon van túl, de a BUX sem érezheti jól magát.
Részvény / Deviza / Áru Mi jöhet még? 422 felett az euró, 8000 alatt az OTP
Eidenpenz József | 2022. szeptember 29. 12:18
Az euró új történelmi csúcsa 422,07 forint, a dolláré 436,36. Ismét esnek a részvények, az OTP 8000 alá süllyedt, de néhány papír zöldben áll Budapesten. Jól sikerült a Porsche tőzsdei bevezetése, viszont a Volkswagen esik, mint a kő. Klasszikus aukciós ház terjeszkedik a blokkláncon.
Részvény / Deviza / Áru Zuhan a forint – itt az újabb mélypont: 420,2 az euró
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 11:31
Az erősödő kockázatkerülés a magyar eszközök esetén fokozottnak tűnik, hiszen sem a lengyel zloty, sem a cseh korona nem produkált ilyen mértékű gyengülést.
Részvény / Deviza / Áru Esik a forint, történelmi mélyponton az euróval szemben is
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 09:41
Történelmi mélypontra került a magyar fizetőeszköz, hiszen csütörtökön délelőtt az euró árfolyama a 419-es szint fölé került.
Részvény / Deviza / Áru Reggelre kicsit magához tért a forint
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 07:49
Közel egy százalékkal erősödött a forint csütörtök reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Pocsék hangulat Budapesten, a forint sem talált magára
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 17:51
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 817,76 pontos, 2,12 százalékos csökkenéssel, 37 731,27 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Visszatért a magyar unortodoxia? Már 432 forint is volt a dollár
Eidenpenz József | 2022. szeptember 28. 12:01
Mire megírtuk volna, hogy 430 lett a dollár, addigra a 431, majd a 432 is megvolt, az euró 412. Az európai és magyar részvények szakadnak, a dollár és a gáz drágul, az állampapír-hozamok emelkednek. Az MNB tervezett lépéseit megint unortodoxnak tartják. A guru szerint csak enyhén túlértékeltek az amerikai részvények.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG