1p

Összeomlik a magyar egészségügy?
Mennyi pénz hiányzik a rendszerből?
Mitől lesznek rövidebb várólisták?
Csak a magánegészségügyre számíthatunk?
Online Klasszis Klub élőben Rékassy Balázzsal

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a szakértőtől!

2024. szeptember 18. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A hagyomány szerint, ha február 2-án kijön a medve a barlangjából és meglátja az árnyékát, akkor hosszú télre kell számítani. Amellett, hogy ennek körülbelül annyi értelme van, mint annak, hogy: „ha a húsvéti nyúl termálvizet talál, akkor Pannergy-részvényt kell venni”; érdemes elgondolkodni, hogy vajon tényleg alszanak-e a piaci medvék és hagyják tombolni a bikát, vagy nagyon is látványos visszatérésre készülnek? A kérdést azért tesszük fel, mert túlzásnak tűnik az elmúlt hetek tőzsdei emelkedése.

Elmaradt a Mikulás-rali: szánhúzó rén helyett Olli Rehn-t kaptak a piacok

Évek óta nem kezdték ennyire lendületesen az évet a tőkepiacok, a hírek azonban mindezt nehezen magyarázzák. A tőzsdék felívelése év eleje óta tart, miközben egyre félelmetesebb az európai válság, az amerikai krízis pedig korántsem ért véget. Már láttunk hasonlót a Lehman–csőd után és 2010-ben is. Ahhoz, hogy az év eleji jelentős emelkedés okát megtaláljuk vissza kell mennünk decemberre, amikor hosszú évek után elmaradt az úgynevezett Mikulás-rali, azaz a szokásos év végi piaci emelkedés.

A Mikulás-ralit az általános vélekedés szerint több tényező okozza. Az egyik az év végi kiskereskedelmi eladások felpörgése, a másik pedig az a várakozás, hogy év elején rendszerint friss tőke érkezik a piacokra, miután a befektetők megcsinálták a számvetést az óévvel. Ez tavaly elmaradt, bár az amerikai karácsonyi kiskereskedelmi forgalom mind az üzletekben, mind az interneten kiemelkedő volt. Az európai válság ugyanakkor keményen rányomta a bélyegét a piaci hangulatra. A részvénypiacok erős volatilitása ugyan megszűnt, de messze nem hozta az elvárt emelkedést a december. A hangsúly inkább a kötvénypiacokra terelődött.

"Menekülés a szabadság elől": feszültség a kötvénypiacokon

Az európai adósságkrízis elsősorban a kötvénypiacokon csapódott le. Ennek a háttere röviden annyi, hogy a „szuverén államadósság válság” eszkalálódásával a befektetők egyre hajlamosabbak lettek kerülni a kockázatos befektetéseket. Az általános eladói hullám decemberben szinte minden szegmensben letarolta az árfolyamokat, szakadt az arany, olaj és a tőzsdék is. A nyertesek azok a menekülő útvonalnak számító, biztonságos befektetési formák lettek, amelyek akár negatív hozammal is, de akár hosszú távra is pajzsot tartottak a forró talajról menekülő pénzeknek. A legnépszerűbbek a hosszú távú amerikai és német állampapírok lettek. Előbbi a dollár jelentős erősödését is hozta. A biztonságos kötvénypiaci hozamok tehát csökkentek, a kötvények ára nőtt.

Nem voltak ennyire szerencsések a perifériára került európai államok kötvénypiacai. A portugál, spanyol és olasz papírok hozamai sorban döntötték az újabb hozamrekordokat, jelezve, hogy egyre fogy a bizalom a lehetséges nemfizetéssel kapcsolatban. Közben az országok csődkockázati biztosítási (CDS) árazásai is az egekbe szöktek. Az EKB ugyan jelezte, hogy nem kezd bele a korlátlan állampapír vásárlásba, viszont meghirdette a 3 évre szóló kedvezményes banki tenderét. Ezt a legtöbb elemző pénznyomdának tekinti, még akkor is, ha nem olyan stílusú mint az amerikai Fed programja. A program lényege, hogy az EKB kedvezményesen ad hitelt az euróövezeti kereskedelmi bankoknak, azok befektetik a pénzt magas hozamú állampapírokba, majd a hozamot teszik el nyereségként. Ez gyakorlatilag carry trade.

A "carry trade" kifejezésre nincs tökéletes magyar fordítás. Lényege, hogy a befektető alacsony kamaton vesz fel hitelt, a pénzt befekteti magas hozamú piaci termékbe, majd a nyereségből visszafizeti a hitelt és a hozamkülönbséget teszi zsebre. Törvények nem tiltják. A japán jen, a svájci frank, az amerikai dollár erősödését az elmúlt években (elsősorban a jenét) egyebek mellett az a "trükkös kereskedés" okozta. Ezekben az országokban nagyon alacsonyak a kamatok és a befektetők is biztonságban érzik magukat.

Az EKB viszont csak a másodpiacon tud vásárolni, nem vehet részt a kötvényaukciókon, így főleg az elsődleges kibocsátások, az aukciók hozamváltozásai jelzik hosszú hetek óta az európai hangulatot. A volatilitás nagyon erős maradt, kiszámíthatatlanul ugrálnak a hozamok, főleg az olyan, veszélyesnek ítélt országok kötvénypiacain, mint a portugál és az olasz. A hét elején 20 százalék fölé emelkedett az öt éves portugál hozam, az ország CDS felára pedig 1400 pont fölé emelkedett, ami botrányosnak tekinthető. A piac soha nem árazta ekkora valószínűséggel Portugália csődjét.

Kemény sell után diszkrét buy

A New York-i tőzsde Dow Jones ipari indexe története legjobb januárját zárta, a globális részvénypiacok teljesítményét mutató index 7 százalékkal erősödött januárban, ez 1994 óta legjobb évkezdés a tőzsdéken. A legnagyobb bankok és befektetők sorra veszik vissza a borúlátó előrejelzéseiket, úgy tűnik a határozott globális optimizmus mindenkit meglepett. Nem először találkozunk ugyanakkor a piacon a befektetők hosszútávú memóriájának hiányával. A 2008 őszi Lehman-csőd után néhány héttel, aztán szinte egész 2009-ben nem láttunk mást, mint a shortosok kinyírását, az árfolyamok emelkedését. Ennek hátterében akkor nem állt más, mint a Fed által bejelentett pénznyomda (QE1, QE2) és az emberi természetből fakadó mohóság. A Fed által a piacokba nyomott pénz ugyanis nem a fundamentumokat (elsősorban lakáspiac) orvosolta, hanem a kereskedelmi bankokon keresztül a piacra ment, felhajtva az árfolyamokat és a várakozásokat.

Nem csak a tőzsdék, hanem a feltörekvő piaci devizák is nagyon jól teljesítettek az év elején. A Bloomberg összesítése szerint a mexikói peso, a brazil reál, az indiai rúpia és a magyar forint piacára 7,7 milliárd dollár áramlott januárban, átlagosan 7 százalékkal hajtva fel az árfolyamokat. A háttérben itt is az állhat, hogy egyelőre elmaradt az Armageddon, az év zárásával maradt pénz a zsebben és a pénzügy politikai döntések is egyre határozottabbak lettek világszerte. A forint teljesítményében ugyanakkor minden bizonnyal nagyon nagy szerepe volt a korábbi jelentős leértékelődésnek, amit a magyar kormány politikája és a nemzetközi szervezetekkel szemben alkalmazott – szerencsére azóta szünetelő – szájkaratéja okozott.

A medve nem játék és hosszú az árnyéka

Az elmúlt napok piaci emelkedésének hátterében nincsen semmi extra, különleges, eget rengető hír, tehát valószínűleg újabb buborék-képződésnek vagyunk tanúi. A heti adatok közül a befektetői közösség kirángatta és csokorba szedte a feldolgozóiparra vonatkozó biztató jeleket Kínától Hollandiáig. Ha azonban jobban megnézzük a szektor állapotát jól előrejelző PMI (purchasing manager index) azaz beszerzői menedzser index adatokat, akkor azt látjuk, hogy azok a legtöbb kulcsfontosságú országban a visszaesés/növekedés határát jelző 50 pont alatt vannak, legfeljebb némi emelkedést mutattak az előző adatokhoz képest.

A másik ok az emelkedésre az volt, hogy az amúgy eléggé impotensnek tűnő euróövezeti vezetés a heti EU-csúcson némi eredményt tudott felmutatni, bár az elhatározott tőkeemelés a mentőmechanizmusban és a különböző pénzek átcsoportosítása aligha oldja meg a görög problémát, vagy a portugálokkal kapcsolatos hosszú távú félelmeket. Mindezek alapján úgy véljük nem árt az óvatosság, a következő hetek, vagy akár napok kemény kijózanodást hozhatnak. Ennek jele pedig a dollár határozott erősödése, a nyersanyag árak letörése, a feltörekvő devizák (forint, rand, reál, rúpia) esése lesz. A medve ugyanis egy nagyon ravasz állat és ha télen felébred, akkor bikahúson él.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 18500 18450 18575 -0,54% 0 0 2 320 809 200 HUF 2024-09-16 17:09:57
MOL 2636 2636 2672 -0,90% 0 0 322 863 838 HUF 2024-09-16 17:13:57
MTELEKOM 1022 1016 1030 0,00% 0 0 149 267 954 HUF 2024-09-16 17:05:10
RICHTER 10750 10680 10880 +0,56% 0 0 1 013 586 320 HUF 2024-09-16 17:05:10
OPUS 458 454 460 -0,43% 0 0 106 546 282 HUF 2024-09-16 17:05:27
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Megmutatta a forint, ki a legény a gáton
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 16. 18:43
Erősebben zárta a hazai fizetőeszköz a főbb devizákkal szemben az estét hétfőn, mint ahol a reggelt kezdte.
Részvény / Deviza / Áru Árvíz-hangulat uralkodott a tőzsdén is
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 16. 18:03
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 253,09 pontos, 0,35 százalékos csökkenéssel, 72 750,50 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Elhagyja a tőzsdét a BÉT régi motorosa
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 16. 12:56
A Kulcs-Soft rendkívüli közgyűlése elfogadta az igazgatóság előterjesztését a zártkörű részvénytársasággá alakulásról. 15 év után távozik a tőzsdéről.
Részvény / Deviza / Áru Megnyugtató a gáztárolók szintje, de hogyan hat a tőzsdére az amerikai választás?
Eidenpenz József | 2024. szeptember 16. 12:33
A részvénypiacok a múlt heti jó teljesítmény után stagnálnak vagy lefelé csúsznak, a szerdai, történelmi jelentőségűnek tartott kamatdöntésre várnak. A forint erősebb lett, a Richter szépen húz Budapesten. Jól állnak az európai gáztárolók, nő a feszültség Kínában. Hogyan (nem) hat a tőzsdére az amerikai választás?
Részvény / Deviza / Áru Szunyókál a forint, de ez most jó!
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 16. 07:40
Hétfő reggelre nemigen változott a hazai fizetőeszköz külföldi devizákkal szemben péntek este kialakult árfolyama.
Részvény / Deviza / Áru Százezreknek mutattak ajtót
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 15. 14:34
A technológiai iparban rettentő gyorsak a változások, és ez meglátszik az odatartozó vállalatok foglalkoztatási adatain is. 
Részvény / Deviza / Áru Felvidul a borongós időben, ha megnézi, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 14. 08:59
Nagy utat járt be a forint a héten. A hét elején nagyot gyengült, aztán viszont visszaerősödött, s szombat reggel már szinte ugyanazon a szinteken zárt a főbb devizákkal szemben, mint egy hete.
Részvény / Deviza / Áru Érdemes rápillantani, mennyit is kérnek most egy euróért
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 13. 19:09
Erősödött a forint péntek estére a legfontosabb devizákkal szemben a bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru Még mindig tart a jókedv
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 13. 18:14
Emelkedéssel zárt pénteken a pesti tőzsde.
Részvény / Deviza / Áru Hat ábrán mutatjuk a környezettudatos befektetések hozamát
Eidenpenz József | 2024. szeptember 13. 15:04
Jobb az ESG-befektetések hozama, mint a többié? Ezt a kérdést nem is olyan nehéz megválaszolni, egy sor ábra tanulmányozása után sem. Nem mindig, de legalább gyakran nem rosszabb, mint a hagyományos befektetéseké. Vagy talán a két kategória mára teljesen összeolvadt?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG