TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A részvénytőzsdék augusztusban nagyot estek úgy Európában, mint Amerikában, és azóta sem tudtak feltápászkodni. Úgy tűnik, komolyabb trendről van szó, amelyben végre megmutatkozik, melyek az igazán erős részvények. Ezek lesznek azok, amiket egy komolyabb esés túladott szakaszában érdemes lehet megvenni.

A nyár folyamán egy olyan komoly törés következett be az amerikai piacokon, ami a hosszú távú emelkedő trendet veszélyezteti, jó eséllyel véget is vet neki. Ezt a feltevést erősíti, hogy rengeteg felkapott, az utóbbi években kedvenccé vált részvény nagyon sokat zuhant, csak a legerősebbek tartják magukat. Most megnézünk néhányat az elmúlt évek kedvenceiből, vannak köztük nagyon stabilak, van kicsit sérült, és van, amelyik teljesen összeomlott.

Kezdjük a kicsit sérülttel, amely nem más, mint a világ legnagyobb cége, az Apple. Az évekig teljes joggal szakadatlanul emelkedő papír az éve elejétől egy hosszú tetőzést hajtott végre. Többször elért 132 dollárig, és onnan mindig visszaesett. Végül már júliusban, még az egész piac zuhanása előtt elhagyta magát, átesett a 200 napos mozgóátlagon, majd azt szépen visszatesztelte, és újra esni kezdett.  Az augusztus 24-i összeomlásban 100 dollár alá zuhant, végül most 110 dollár környékén talált egyensúlyra.

Azért mondhatjuk, hogy csak kicsit sérült, mert a tetőhöz képest esett közel 20 százalékot, de itt stabilizálódott. Úgy tűnik, hogy hasonlóan mozog, mint a legfontosabb mutató, az S&P 500 index. Ez nem is csoda, mivel az Apple a legnagyobb súlyú részvény. A papír egyébként fundamentálisan kiváló, de miután a cég egyszerűen túl nagyra nőtt, túl nagy értéket képvisel az alapok portfólióiban, ezért ha pénzre van szükségük, óhatatlanul adniuk kell a papírból.

Apple

Az egyik legjobb állapotban lévő részvény az évek óta töretlenül növekvő, rendkívül népszerű Facebook. A papírban nem voltak mániák, emelkedése évek óta egyenletes, és most a nagy zuhanásban csak egyszer, akkor is csak napon belül tudott leszúrni, és aztán máris helyreállt az ár, és most alig van a korábbi csúcsok alatt. Korábban is látszott, hogy mindig elsőként tér magához a papír, ezért túladott piaci helyzetekben kitűnő vételi lehetőségeket kínál.

A másik részvény, ami most rendkívül masszív, az Amazon. A cég sokáig gyengélkedett, de az utóbbi időben megjött a várva várt profit, aminek hírére még februárban kilőtt az árfolyam, és azóta olyan ereje van, hogy a mostani piaci visszaesés szinte nem is látszik rajta. Hogy ez a shortosok zárásának, vagy az alapok szakadatlan, piaci pánikban sem szünetelő vásárlásainak köszönhető, azt nem tudjuk, de a shortosak lassan óhatatlanul kihalnak, így az igazságot látni fogjuk a következő hónapokban.

Amazon.com

Lássunk még egy igen masszív szereplőt, a Teslát. Annak ellenére, hogy sok a kétség, lesz-e vajon sok millió autót eladó, vezető autógyártó a most még mindössze évi 50 ezer luxusautót gyártó cégből, a vevők nagyon elszántak. A papír bő 10 százalékkal van a nemrég elért tető alatt, ez meglehetősen jó eredmény. Valamiért a piac nagyon bízik Elon Musk-ban, a cég vezetőjében, noha még nem bizonyított igazán, legalábbis ahhoz képest, amit már beáraztak a részvénybe.

Tesla

Nézzük most a gyengéket. A legrosszabb állapotban a tavaly a piacra robbant csodakamera-gyártó, a GoPro van. A termékeik továbbra is jók, és az eladásaik is szépen alakulnak, de talán túl nagy mánia övezte a papírt, és most olyan vádakat fogalmaztak meg a cégekkel szemben, hogy megtévesztette a befektetőit a részvénykibocsátástól. A papírt talán túlzottan is megbüntették a befektetők, de hát a piaccal nem lehet vitatkozni. A papír egy hónap alatt megfeleződött, 65-ről 32 dollárig zuhant.

Alibaba

A következő papír, ami nagyon rosszul áll, az ugyancsak nemrég kibocsátott Alibaba. Kétségkívül a legnagyobb mániában bocsátották ki, ezért extrémen túlárazott lett, így a folyamat tulajdonképpen teljesen érthető. Egyébként is, minden esik, ami kínai, hisz a kínai tőzsdei lufi pukkadása, majd ezt követően a kínai állam beavatkozása elvette a befektetők kedvét. Ennek egyik szép példája a Baidu, ami évek óta rendkívül masszív, jól teljesít, és most nyár óta teljesen elengedte magát.

Baidu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Mit tett a járvány a Mollal? A hulladékból csinálna bombaüzletet a cég
Privátbankár.hu | 2020. november 26. 10:39
Az olajipar a leggyengébben teljesítő szektor 2020-ban a részvénypiacokon, ami a Mol árfolyamán is meglátszik, mostanra viszont a jobban teljesítők közé került a társaság. Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató szerint ez a petrolkémiának és a kiskereskedelemnek köszönhető. A jövőben jobban ráfekszenek a hulladékkezelésre.
Részvény / Deviza / Áru Musk parkolási gondja miatt jöhet a kompakt Tesla, óvakodj a bitcoin-klónoktól!
Eidenpenz József | 2020. november 25. 18:52
Nem találják az irányt ma a tőzsdék az amerikai szünnap előtt, a hagyományos szektorok részvényei inkább süllyednek, a technológiai papírok viszont emelkednek New Yorkban. Európában is vegyes képet mutatnak az indexek, a BUX is alig változott. Elon Musk az Európaiaknak szánt kompakt Teslát tervez, Buffett pedig valami nagy dobásra készül.
Részvény / Deviza / Áru Extrém-e az optimizmus a tőzsdéken? Csúcsra járnak a német lakásárak
Eidenpenz József | 2020. november 25. 12:27
Ma egyelőre takaréklángon működnek a tőzsdék Európában, de a nap folyamán még fontos hírek érkeznek. Két részvényünk pluszban, kettő mínuszban, a forint pedig gyengül. A tőzsdéket annyi pozitív behatás érte az utóbbi napokban, hogy ezt nehéz lesz überelni, miközben holnap az USA-ban Hálaadás lesz. Négy éve nem ugrottak ekkorát a lakásárak Németországban.
Részvény / Deviza / Áru Felrobbantak a piacok: rekordszint körül a Bitcoin, történelmi csúcson a Dow
Király Béla | 2020. november 24. 18:47
A befektetők úgy vásárolnak, mintha nem lenne holnap, számos eszköz állított fel kedden újabb történelmi rekordot, vagy közelítette még látványosan az évekkel korábban felállított csúcsszintet. A járvány várható kezelése, a potenciális vakcinákról érkező kedvező hírek nagyot lendítettek a piacokon.
Részvény / Deviza / Áru Nem Trump lelépése az egyetlen dolog, aminek ma lehet örülni a piacon
Gáspár András | 2020. november 24. 11:22
Trump ujjait egyesével kell lefejteni a kormányrúdról, de lassan csak beletörődik abba, hogy át kell adnia a hatalmat - a befektetők örülnek a bizonytalanság elmúlásának, és a tömeges oltások közeledtével a gyors gazdasági fellendülésben bíznak, amit az USA-ban egy régi ismerős arc pénzügyminiszteri kinevezése is segíthet. Budapesten a CIG vezeti a tőzsdei erősödést, a BUX azonban továbbra is csak oldalazni tud - a forint pedig teljesen beállt.
Részvény / Deviza / Áru Elfogyott a nap végére a reggeli optimizmus
Király Béla | 2020. november 23. 19:08
A tőzsdéken reggel még kitörő lelkesedéssel fogadták az újabb vakcinával kapcsolatos információkat, a nap végére viszont elfogyott az optimizmus. A magyar piac minimális pluszban zárt, az európai börzék viszont mínuszba csúsztak.
Részvény / Deviza / Áru Tovább gyengül a forint, ki tudja hol áll meg?
Csabai Károly | 2020. november 23. 11:58
Jó hangulatban vágtak neki a mai napnak a befektetők, a kedvezőnek tűnő vakcinahírek hatására veszik a részvényeket, a hazai blue chipeket is, így a BUX-index is méretes pluszban kezdte a napot. Az olaj is drágul, ami arra utal, hogy a szerdától – igaz, megint csak a gázolajra – érvényes drágulás folytatódhat. Az arany gyengül és a forint is: euróval szembeni árfolyama ismét a 360-as szint fölé került és nem zárható ki, hogy a következő napokban még ennél többet is kell majd fizetni az uniós pénz egységéért.
Részvény / Deviza / Áru A járvány miatt megint óvatosabbak lettek a befektetők
Privátbankár.hu | 2020. november 20. 19:20
Pénteken az európai piacokon mérsékelt emelkedést, míg az óceán túlpartján kisebb esést láthattunk. A koronavírus továbbra is meghatározó a befektetők viselkedése szempontjából.
Részvény / Deviza / Áru GVH: mehet az AutoWallis felvásárlási akciója
MTI | 2020. november 20. 17:34
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jóváhagyta, hogy az AutoWallis többségi részesedést szerezzen a nyugat-magyarországi régióban meghatározó pozíciót betöltő, 130 embert foglalkoztató Iniciál Autóház Kft.-ben - közölte az AutoWallis Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Beszélt Orbán Viktor, zuhant a forint
Csabai Károly | 2020. november 20. 11:36
Reggel 8 óra után a hazai fizetőeszköz az euróval szemben viszonylag nagy mértékben, egy egységgel gyengült. Nem sokkal azután, hogy a miniszterelnök a Kossuth Rádióban árult el részleteket az EU-költségvetéssel kapcsolatos kormányzati vétó után várható fejleményekről. Később ugyan a forint ledolgozta a veszteségét, rendkívül bizonytalan, az árfolyama hogyan alakul a következő napokban.
Friss
hírlevél