<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

A forint ma sem éppen izmos, a 400-as határt kerülgeti az euró, miközben a BUX ma szépen megy. Mi vagyunk a gyenge láncszem? Nagy kérdés, mit lép a héten az MNB, de amerikai és európai jegybankárok is megszólalnak majd. A bitcoin nagyot ugrott vasárnap, de még így is alacsony szinten van.

A múlt hétre a vártnál magasabb amerikai infláció, a jegybankok szigorításai és egy váratlan svájci kamatemelés nyomták rá a bélyegüket, a főbb tőzsdeindexek mintegy tíz százalékkal zuhantak. Ám pénteken az USA-ban már pozitív volt a zárás, a Nasdaq technológiai indexe 1,4 százalékkal ment fel, ma pedig Európában pár ezrelékes pluszokat láthatunk. Kivéve Franciaországban, ahol ugyanennyi a mínusz.

A nap hátralevő részében inkább csekély forgalom és szerény ármozgás valószínű, mivel az USA-ban szünnap lesz. Azért akad beszédtéma bőven, az oroszok csökkentették a nyugat-európai gázszállításokat, recessziós félelmek miatt tovább süllyed az olaj és az ipari fémek ára, Emmanuel Macron elnök pedig elveszítette abszolút többségét a francia parlamentben.

Megint a jegybankokra figyelnek

Itthon a BUX index egy százalékkal emelkedik, az OTP 0,9 és a Richter három százalékos emelkedését a Mol egy százalékos esése húzza vissza. A Telekom 0,4 százalékkal javít, a 4iG ugyanennyivel esik. A Graphisoft Park közel három százalékos erősödése is érdekes még.

Árfolyamok és grafikonok

Szerdán és csütörtökön Jerome Powell Fed-elnök beszél az amerikai törvényhozók előtt. Ma pedig Christine Lagarde az Európai Parlamentben szólal fel.

Merre tovább, gyenge forint?

Az euró/forint ma hol alulról, hol felülről kóstolgatja a 400 forintos határt, nem tud elszakadni tőle. Ez csekély forintgyengülést jelent, a váratlan múlt csütörtöki jegybanki betétikamat-emelés sem hozott érdemi erősödést. A kommentárok szerint amit a jegybank elért a forint erősítésében, azt a kormány piacszerűtlen intézkedései (különadók, ársapkák) lenullázták.

A 400-as szintet az euró/forint egyelőre még nem törte át szignifikánsan, de erre bármikor sor kerülhet, főleg egy esetlegesen romló befektetői hangulat mellett írja az Equilor Befektetési Zrt.

Ebben az esetben 402,75-nél, majd 408-nál lenne ellenállási szint. Rövid távú támasz 394,50 közelében húzódik. A dollár-forint grafikonján 380-nál húzódik hasonló szint, áttörése esetén a 386,50-es szintet célozhatná meg a jegyzés – írja a brókercég.

Az euró/forint. Tradingview.comAz euró/forint. Tradingview.com

Megint lép majd az MNB?

Az előttünk álló hét legfontosabb kérdése, hogy dönt-e ismét soron kívüli kamatemelésről a jegybank a csütörtöki betéti tenderen, közvetlenül a jövő keddi havi kamatmeghatározó ülés előtt – írja az Erste Befektetési Zrt. A hosszú kötvények piaca megnyugodott az USA-ban és Nyugat-Európában is, a magyar hozam is 8,56 százalékról 8,45 százalékra ment le.

Látszik, hogy továbbra is mi vagyunk a gyenge láncszem, hiszen relatíve nálunk a legkisebb a csökkenés teszik hozzá.

A befektetők továbbra is szkeptikusak a magyar költségvetés és a külső egyensúlyi mutatók kapcsán.

Hiszen megint egyszerre fékezünk és nyomjuk a gázpedált. Csak most mind a kettőt a fiskális oldal csinálja.

Az euró/forint, az euró/zloty és az euró/cseh korona. Tradingview.comAz euró/forint, az euró/zloty és az euró/cseh korona. Tradingview.com

Minden lufi? Mindent shortolni kell?

A legendás shortos befektető, Jim Chanos szerint további nehéz idők várnak a részvénypiacra. (A shortosok az árfolyamok esésére játszanak.) Még van hova zuhanni, mert a befektetők nem ismerték fel, hogy a kamatok tovább fognak emelkedni, ez a legtöbb befektető életében ugyanis még nem fordult elő.

Még mindig rengeteg olyan részvényshort van a portfóliómban, ahol a vállalatok alig nyereségesek, és a cash flow-juk 30-40-szeresén kereskednek velük mondta Chanos.

Abszurd alacsony az ingatlanok megtérülése

Bár a magasabb kamatlábak a kockázatosabb eszközöknél igazán problémásak, Chanos alig lát olyan befektetést, ahová “el lehet bújni” jelenleg. Szerinte a hagyományosan defenzív szektorok, köztük az ingatlanok, a fogyasztási cikkek és a közműcégek is aggodalomra adnak okot. Abszurd például az amerikai REIT-ek (ingatlanbefektetési társaságok) mindössze három százalékos tőkemegtérülése adózás előtt.

Chanos az elmúlt években Tesla shortjairól volt ismert, sőt még mindig shortolja a részvényt a vállalat Kínától való erős függősége miatt. Nagyon szkeptikus a kriptopénz-iparággal kapcsolatban is.

Forint és bitcoin. Fotó: E. J.Forint és bitcoin. Fotó: E. J.

A húszezret ostromolja a bitcoin

Tizenkét napi folyamatos esés után a múlt hét vége felé húszezer dollár alá zuhant a bitcoin és ezer alá az ether, a mélypont szombat este volt, 17 760,77 és 897,49 dollárnál. Ebből a gödörből azonban szép emelkedés kezdődött, a bitcoin most tíz, az ether 16 százalékos pluszban van (20 537, illetve 1121 dolláron). Egy hét leforgása alatt azonban még mindig súlyos, 23-23 százalék a mínuszuk.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Az emelkedés egyik oka lehet, hogy intézményi befektetők léptek be, akik vásárlásokba kezdtek. Sam Bankman-Fried nagybefektető úgy nyilatkozott, hogy beavatkozhat a további esések elkerülése érdekében. (Hozzá tartozik az Alameda Research társaság és az FTX kriptotőzse.) Az utóbbi napokban a Celsius Network és a Three Arrows Capital csődhelyzete miatt volt erős az eladói nyomás, lásd:

Választások Kolumbiában

Történelmében először egy baloldali jelölt nyerte a kolumbiai választást, aki többek között a vállalati nyereségadó emelését és az új szénhidrogén-mezők kutatásának leállítását tűzte ki célul. Az ország azonban tavaly csak a 21. legnagyobb olajtermelő volt a világon, Nagy-Britannia után következett a listán.

Kolumbiának jelentős tartalékai vannak még kőszénből, nikkelből, aranyból, ezüstből, platinából és smaragdból, de mezőgazdasági terményeiről is híres.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 8152 8080 8620 -4,48% 0 0 7 080 005 474 Ft 2022-07-05 17:06:27
MOL 2932 2884 3008 -0,61% 0 0 2 271 834 694 Ft 2022-07-05 17:10:08
MTELEKOM 325 322 330 -2,40% 0 0 125 347 592 Ft 2022-07-05 17:05:14
RICHTER 7035 6815 7035 +2,63% 0 0 1 106 432 135 Ft 2022-07-05 17:12:49
OPUS 166 163 170 -1,42% 0 0 9 386 058 Ft 2022-07-05 17:05:12
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Ma csak a Richter tudta tartani magát
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 17:29
A forgalom is alacsony volt kedden a pesti börzén. 
Részvény / Deviza / Áru Ismét részvényeket vásárolt a 4iG
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 14:41
Összesen 19 ezer darabot vettek. 
Részvény / Deviza / Áru Roncsderbi-esélyes a forint, két fő oka van az új gödörnek
Eidenpenz József | 2022. július 5. 12:11
A forint euróban és dollárban is új történelmi gödörben van, egy év alatt pedig jobban csökkent az értéke, mint az argentin peso-é. A részvények is esnek, de nem jobban, mint másutt Európában. A recessziós félelmek miatt zuhannak az ipari fémek, de az olaj tartja magát, a gáz pedig tovább emelkedik.
Részvény / Deviza / Áru Nagyon alacsony forgalom mellett zárt pluszban a BUX
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 19:04
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 375,86 pontos, 0,96 százalékos emelkedéssel, 39 707,19 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Megemberelte magát az OTP, megint felülről kerülgeti a 400-at az euró
Eidenpenz József | 2022. július 4. 12:10
Az európai tőzsdék kellemes pluszban állnak, a BUX-ot mozgató papírok közül az OTP emelkedik ki, a forint azonban megint gyenge. Ajánlat hírére száguld a Waberer’s. Az olajat több tényező is drágíthatja, de legfőképpen az, hogy a szaúdiak nem növelik a termelést.
Részvény / Deviza / Áru A pesti börze is megérezte a bizonytalan nemzetközi hangulatot
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 18:02
Felemás napon vannak túl a vezető részvények is. 
Részvény / Deviza / Áru Ötven éve nem láttunk ilyen pocsék első félévet - megint esik a forint, zuhan a Gazprom
Gáspár András | 2022. július 1. 11:46
1970 óta nem látott pocsék féléven vannak túl a tőzsdék, és a kilátások alapján nincs nagy remény arra, hogy a második félév jobban alakuljon. Mindent beárnyékol a recesszió fenyegető réme; a mai, eurózónára vonatkozó inflációs adat viszont legalább nem lett érdemben rosszabb a vártnál. A forint megint gyengül, a Gazprom részvényei a háború kitörésekor látott szint környékére zuhantak két nap alatt.
Részvény / Deviza / Áru Nagyot esett a BUX
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 19:52
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 659,79 pontos, 1,65 százalékos csökkenéssel, 39 240,53 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Ismét zuhan a forint, s az OTP és a Mol is csütörtököt mondott
Csabai Károly | 2022. június 30. 11:07
Három hete nem látott magas szintre, 394 környékére is eljutott a forint az euróval szemben, amit azonban nem tudott stabilizálni az MNB újabb, igaz, előre bejelentett kamatemelése. A recessziós félelmek felerősödése miatt esnek a tőzsdék, a hazai blue chipek is kivétel nélkül mínuszban állnak. A kriptoeszközök, a nemesfémek és az olajfajták is zuhannak.
Részvény / Deviza / Áru Elromlott a hangulat, esett a pesti tőzsde
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 17:56
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 581,19 pontos, 1,44 százalékos csökkenéssel, 39 900,32 ponton zárt szerdán.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG