BUX
32 065.14
-2.82%
-929.00
OTP
9 390.00
-7.31%
-740.00
MOL
1 885.00
+0.96%
+18.00
RICHTER
5 800.00
-0.17%
-10.00
MTELEKOM
351.00
-2.50%
-9.00
 
2019. július 24. 18:45

Mi van a számok mögött? Dübörög a gyorsjelentési szezon Amerikában, eddig jóval több volt a pozitív meglepetés, mint a negatív. A vállalati eredmények várt, három százalékos csökkenése helyett várhatóan emelkedés lesz. Ám van egy kis probléma. Mégpedig évtizedek óta.

Főleg a Caterpillar és a Boeing várakozásoktól elmaradó eredményének tudják be, hogy ma a Dow Jones ipari átlag háromjegyű, 0,5 százalékos eséssel kezdett a nap elején. Az előbbi részvény három, az utóbbi két és fél százalékos mínuszban volt fél hat körül.

Az S&P 500 és a Nasdaq indexe viszont megint emelkedik. Sőt, a Nasdaq Composite történelmi csúcson áll a Facebook ma esti jelentése előtt. Ez a hét a legzsúfoltabb gyorsjelentés-fronton, az 500 legnagyobb amerikai cég (az S&P 500 index tagjai) közül állítólag 125 teszi közzé eredményét.

Alapvetően három fontosabb tényező mozgatja az utóbbi hetekben a tőzsdéket. A kereskedelmi háborúval kapcsolatos, még oly apró információmorzsák, mint hogy tárgyalnak-e tovább, és mikor, kivel. A kamatvárakozások, itt a Fed-tisztségviselők minden szavát lesik. (Jövő héten ülésezik a szervezet.) Valamint a gyorsjelentési szezon.

Csökkenés helyett emelkedés

Abban, hogy a napokban is új csúcsra érkeztek az indexek, a gyorsjelentési szezonnak nagy szerepe lehetett. Eredetileg az amerikai cégektől nagy átlagban az eredmény három százalékos csökkenését várták. De olyan jól indult a szezon, hogy ebből várhatóan emelkedés lesz.

A Caterpillar és az S&P 500 index (grafikon: Stockcharts.com)

A Nasdaq technológiai tőzsde honlapján van egy érdekes szekció, tulajdonképpen három lista. Az egyikben azok a cégek, amelyek túlszárnyalták az elemzők eredményvárakozásait. A másikban, amelyek pont hozták azt, a harmadikban pedig amelyek elmaradtak tőle.

Jelenleg a csalódást okozók között 15 név van, köztük a Caterpillar is. Mindössze három cég hozta a papírformát. Viszont 48-an voltak jobbak, mint a várakozások átlaga, az úgynevezett konszenzus. Érdekes módon az utóbbiban van a Boeing is, a mai teljesítményének ellentmondóan.

Rengeteg a fontos paraméter

Ebből is látszik, hogy az eredményszám maga nem minden. Nemcsak azért, mert főleg a feltörekvő, terjeszkedő, innovatív, újszerű vállalkozások körében gyakori, hogy sok évig nem termelnek nyereséget. (Ha valaha egyáltalán, mint ahogy az internetes lufiban láttuk.) Még egy normál iparvállalatnál is sok más paraméter van.

Az árbevétel, az árrés, a költségszint, egyes rendkívüli tételek, mindezek változása. Új piacok szerzése, régiek elvesztése. Némelyeknél egy-egy nagyobb megbízás, mint egy atomerőmű felszereléseinek szállítása. Másoknál, mint a repülőgépgyártóknál, elég egy kis balszerencse, mint egy gép lezuhanása, hogy sok számot, megrendelést felülírjon.

Jó híreket rendeltek

Tehát a gyorsjelentések, a vállalati eredmények értékelése erősen ingoványos terep. Egy-két tucat céget is nehéz átlátni, nemhogy ötszázat (S&P 500 index) vagy háromezret (Russel 3000 részvényindex.) Minden cég más és más, mindenütt másképp kell értelmezni ugyanazt a mutatót.

USA kispapír-nagypapír. A Russell 3000 részvényindexre szóló ETF (IWV) és az S&P 500 Total Return index. A nagyok jobban teljesítettek. (Grafikon: Stockcharts.com)

De van itt más is. A vállalatok többsége jobban szereti a jó híreket magáról, mint a rosszakat. A kellemes meglepetéseket. Ezért inkább hűteni próbálja a várakozásokat, visszafogott becsléseket produkál, és az elemzőket is inkább ebbe az irányba tereli, ha tudja.

Így a várakozások sokszor visszafogottra sikerülnek, az eredmények pedig jobbra a vártnál. Termelődnek a pozitív meglepetések, futószalagon.

A CNBC is erre a jelenségre figyelmeztetett nemrég. Idézett egy részvénypiaci stratégát, aki szerint évtizedek óta ez folyik: Az elemzők és a cégek alullövik az eredményeket. Azután a tényszámok magasabbak lesznek. Hurrá.

Persze ezt már sokan tudják, tapasztalták, megírták. Így az sem kizárt, hogy jó eredményszezon után majd lesz némi visszaesés a tőzsdei árfolyamokban. Mások szerint ugyanakkor a jó jelentések az év végéig is biztosíthatják az amerikai részvénypiac további emelkedését. Legalábbis, ha a Fed is úgy akarja (kamatot csökkent).

A Boeing és az S&P 500 index (grafikon: Stockcharts.com)

Részvény / Deviza / Áru Őrült contango-t jár az olaj, az OTP húzta le a BUX-ot
Eidenpenz József | 2020. március 27. 19:04
Megint rossz a hangulat a tőzsdéken, annak ellenére, hogy számos gazdaság-segítő csomagot készítenek elő. Ez már beépülhetett az árakba, a vírus terjedése azonban még sok országban kíméletlenül gyors. A BUX is esett, főleg az OTP húzta le, amely kiszámolta a hiteltörlesztés-moratóriumon várható veszteségét és törölte osztalékát. Vegyünk-e olajat?
Részvény / Deviza / Áru Egyelőre még úgy tűnik, lesz OTP- és Richter-közgyűlés
Privátbankár.hu | 2020. március 27. 10:53
A háttér-jogszabályok még mindig kötelezik a tőzsdei cégeket a közgyűlés összehívására és a 2019-es éves beszámoló április 30-áig történő elfogadására.
Részvény / Deviza / Áru Eséssel indult a hét utolsó napja a tőzsdéken
Privátbankár.hu | 2020. március 27. 10:44
Az elmúlt napok emelkedése után pénteken az európai és a magyar tőzsdeindex is lefordult. A szakértői vélemények finoman szólva sincsenek összhangban, van, aki szerint az utóbbi napokban csak a túladott piac korrekcióját láttuk, de jön az újabb eladási hullám, míg mások úgy vélik, túl vagyunk a legrosszabbon.
Részvény / Deviza / Áru Hogy emelkedhetett ekkorát a tőzsde egy ilyen rossz hírre?
Eidenpenz József | 2020. március 26. 19:28
A nagyon rossz, történelmi ugrást mutató amerikai munkanélküliségi adat ellenére emelkednek a tőzsdék. A rossz hír ezúttal jó hírnek számít, vagy a várakozások voltak még lejjebb? A BUX index is javult, de jelentősen gyengült a forint.
Részvény / Deviza / Áru Az előző évinél magasabb nyereséggel zárt az MKB 2019-ben
Privátbankár.hu | 2020. március 26. 09:51
A Mészáros Lőrinc többségi befolyása alatt álló bankcsoport tavaly kiemelkedő, 37,4 milliárd forint korrigált adózás utáni eredményt ért el, ami az előző évhez viszonyítva 5,6 százalékos emelkedést jelent.
Részvény / Deviza / Áru Zuhanással nyitottak a tőzsdék világszerte
Privátbankár.hu | 2020. március 26. 09:42
Nem hatotta meg ugyanis őket az USA szenátusa által elfogadott 2 ezer milliárd dolláros gazdaságélénkítési csomag, amelyre még kell a kongresszus áldása. A pénz- és tőkepiacok inkább attól rettegnek, a ma megjelenő amerikai munkanélküliségi adatok durván festenek majd.
Részvény / Deviza / Áru Amerikai tőzsdei libikóka a 2 ezer milliárdos csomag kapcsán
Privátbankár.hu | 2020. március 25. 21:34
Bár például a Dow Jones index járt már több mint 5,5 százalékos pluszban is, végül csak 2,4 százalékkal zárt magasabban a keddinél, ami két nap alatt így is 14 százalékos erősödés.
Részvény / Deviza / Áru Megpihent a Wall Street a nagy szárnyalás után
Privátbankár.hu | 2020. március 25. 15:28
Kedden pontértékben rekordmértékben ugrott meg az egyik legfontosabb amerikai tőzsdeindex, a Dow Jones. Szerdán viszont a nyitás után nem tudta folytatni az egy nappal korábbi megugrást.
Részvény / Deviza / Áru Víruspokol jön Amerikában? Óvatosak lettek a tőzsdék
Eidenpenz József | 2020. március 25. 11:45
A keddi száguldás után az amerikai gazdasági mentőcsomag elfogadása ellenére is csak szerényebb emelkedésre futja a főbb tőzsdeindexektől. A vírussal kapcsolatos hírek ugyanis nagyon ijesztőek. Itthon az OTP öt százalékos emelkedése húzza leginkább a BUX-ot, a forint ma erősödik, de így is gyenge szinten áll.
Részvény / Deviza / Áru Nem láttak ilyet a piacokon 1933 óta
Privátbankár.hu | 2020. március 24. 22:00
Történetének egyik legnagyobb emelkedését produkálta kedden a Dow Jones tőzsdeindex, amely 11 százalékkal ugrott meg. A döbbenetes emelkedés mértékét jelzi, hogy ilyen szintű megugrásra utoljára 1933-ban volt példa.
hírlevél