BUX
35 875.71
-1.28%
-465.00
OTP
10 370.00
-2.99%
-320.00
MOL
1 970.00
-0.86%
-17.00
RICHTER
6 810.00
+0.67%
+45.00
MTELEKOM
393.00
-1.87%
-7.00
 
2019. július 24. 18:45

Mi van a számok mögött? Dübörög a gyorsjelentési szezon Amerikában, eddig jóval több volt a pozitív meglepetés, mint a negatív. A vállalati eredmények várt, három százalékos csökkenése helyett várhatóan emelkedés lesz. Ám van egy kis probléma. Mégpedig évtizedek óta.

Főleg a Caterpillar és a Boeing várakozásoktól elmaradó eredményének tudják be, hogy ma a Dow Jones ipari átlag háromjegyű, 0,5 százalékos eséssel kezdett a nap elején. Az előbbi részvény három, az utóbbi két és fél százalékos mínuszban volt fél hat körül.

Az S&P 500 és a Nasdaq indexe viszont megint emelkedik. Sőt, a Nasdaq Composite történelmi csúcson áll a Facebook ma esti jelentése előtt. Ez a hét a legzsúfoltabb gyorsjelentés-fronton, az 500 legnagyobb amerikai cég (az S&P 500 index tagjai) közül állítólag 125 teszi közzé eredményét.

Alapvetően három fontosabb tényező mozgatja az utóbbi hetekben a tőzsdéket. A kereskedelmi háborúval kapcsolatos, még oly apró információmorzsák, mint hogy tárgyalnak-e tovább, és mikor, kivel. A kamatvárakozások, itt a Fed-tisztségviselők minden szavát lesik. (Jövő héten ülésezik a szervezet.) Valamint a gyorsjelentési szezon.

Csökkenés helyett emelkedés

Abban, hogy a napokban is új csúcsra érkeztek az indexek, a gyorsjelentési szezonnak nagy szerepe lehetett. Eredetileg az amerikai cégektől nagy átlagban az eredmény három százalékos csökkenését várták. De olyan jól indult a szezon, hogy ebből várhatóan emelkedés lesz.

A Caterpillar és az S&P 500 index (grafikon: Stockcharts.com)

A Nasdaq technológiai tőzsde honlapján van egy érdekes szekció, tulajdonképpen három lista. Az egyikben azok a cégek, amelyek túlszárnyalták az elemzők eredményvárakozásait. A másikban, amelyek pont hozták azt, a harmadikban pedig amelyek elmaradtak tőle.

Jelenleg a csalódást okozók között 15 név van, köztük a Caterpillar is. Mindössze három cég hozta a papírformát. Viszont 48-an voltak jobbak, mint a várakozások átlaga, az úgynevezett konszenzus. Érdekes módon az utóbbiban van a Boeing is, a mai teljesítményének ellentmondóan.

Rengeteg a fontos paraméter

Ebből is látszik, hogy az eredményszám maga nem minden. Nemcsak azért, mert főleg a feltörekvő, terjeszkedő, innovatív, újszerű vállalkozások körében gyakori, hogy sok évig nem termelnek nyereséget. (Ha valaha egyáltalán, mint ahogy az internetes lufiban láttuk.) Még egy normál iparvállalatnál is sok más paraméter van.

Az árbevétel, az árrés, a költségszint, egyes rendkívüli tételek, mindezek változása. Új piacok szerzése, régiek elvesztése. Némelyeknél egy-egy nagyobb megbízás, mint egy atomerőmű felszereléseinek szállítása. Másoknál, mint a repülőgépgyártóknál, elég egy kis balszerencse, mint egy gép lezuhanása, hogy sok számot, megrendelést felülírjon.

Jó híreket rendeltek

Tehát a gyorsjelentések, a vállalati eredmények értékelése erősen ingoványos terep. Egy-két tucat céget is nehéz átlátni, nemhogy ötszázat (S&P 500 index) vagy háromezret (Russel 3000 részvényindex.) Minden cég más és más, mindenütt másképp kell értelmezni ugyanazt a mutatót.

USA kispapír-nagypapír. A Russell 3000 részvényindexre szóló ETF (IWV) és az S&P 500 Total Return index. A nagyok jobban teljesítettek. (Grafikon: Stockcharts.com)

De van itt más is. A vállalatok többsége jobban szereti a jó híreket magáról, mint a rosszakat. A kellemes meglepetéseket. Ezért inkább hűteni próbálja a várakozásokat, visszafogott becsléseket produkál, és az elemzőket is inkább ebbe az irányba tereli, ha tudja.

Így a várakozások sokszor visszafogottra sikerülnek, az eredmények pedig jobbra a vártnál. Termelődnek a pozitív meglepetések, futószalagon.

A CNBC is erre a jelenségre figyelmeztetett nemrég. Idézett egy részvénypiaci stratégát, aki szerint évtizedek óta ez folyik: Az elemzők és a cégek alullövik az eredményeket. Azután a tényszámok magasabbak lesznek. Hurrá.

Persze ezt már sokan tudják, tapasztalták, megírták. Így az sem kizárt, hogy jó eredményszezon után majd lesz némi visszaesés a tőzsdei árfolyamokban. Mások szerint ugyanakkor a jó jelentések az év végéig is biztosíthatják az amerikai részvénypiac további emelkedését. Legalábbis, ha a Fed is úgy akarja (kamatot csökkent).

A Boeing és az S&P 500 index (grafikon: Stockcharts.com)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Nem lesz itt semmiféle V alakú kilábalás?
Eidenpenz József | 2020. május 29. 18:47
A tőzsdék hangulata ma rossz, bár az amerikai technológiai papírok nagy átlagban tudtak egy kicsit emelkedni. A piacok arra várnak, mit talál ki Donald Trump elnök Kína megzabolázására, és ez mennyiben fogja érinteni a gazdaságot, a részvényeket. A BUX index is a többi európai mutatóhoz hasonlóan esett az OTP vezetésével, de a forint erősödött. A nemesfémeknek kedvez a helyzet.
Részvény / Deviza / Áru Trump mai sajtótájékoztatójától reszketnek a tőzsdék
Eidenpenz József | 2020. május 29. 12:02
Rossz ma a hangulat a világ tőzsdéin, sokan attól tartanak, hogy az amerikai-kínai viszony nagyon elmérgesedik, és új kereskedelmi háborúba torkollik. A gazdasági adatok vegyesek voltak, de a vállalati szektorból leépítésekről, termelés-csökkentésről, szolgáltatások törléséről jöttek hírek. Az OTP húzza le a BUX-ot, de még bőven tízezer felett jár.
Részvény / Deviza / Áru Várjunk a vételekkel: a következő esés nagyobb lehet, mint a márciusi?
Barlai Róbert | 2020. május 28. 20:34
Az amerikai Bézs Könyv megállapításai mellett a világ vezető pénzügyi szakembereinek véleménye alapján sem látszik sok esély arra, hogy V alakú gazdasági kilábalás következik be - a tőzsdéken mégis ezt árazzák, a piacok álom-üzemmódba kapcsoltak. Ez a divergencia nem tartható fenn sokáig, előbb-utóbb a tőzsdéken is ébresztőt fújnak -  ha pedig visszatér a kockázatkerülés, az újra nyomás alá fogja helyezni a feltörekvő piacokat valamint a közép- és kelet-európai országok eszköz- és devizaárfolyamait. Barlai Róbert tőkepiaci szakember jegyzete.
Részvény / Deviza / Áru Három hónapos csúcson a részvénypiacok, tovább száguld az OTP is
Eidenpenz József | 2020. május 28. 18:46
Vegyes makroadatok érkeztek, a német infláció például nagyon alacsony, ami a gazdasági növekedés szempontjából nem túl jó hír. Az amerikai munkanélküli kérelmek száma még mindig milliós nagyságrendű, és az ipar is jókorát esett áprilisban, de a számok megfeleltek az előzetes várakozásoknak. Így nyugodtan folytatódik az árfolyamok emelkedése a tőzsdéken, az OTP is a nyertesek közé tartozik.
Részvény / Deviza / Áru Trump bosszúja gyors volt, gépi intelligenciában nyomulnak az óriások
Eidenpenz József | 2020. május 28. 11:53
Az európai tőzsdéken ma is jó a hangulat, az USA-ban azonban egyelőre kérdéses. Főleg a tech-szektorban, miután Donald Trump máris beváltani látszik fenyegetését, és büntetésekkel igyekszik korrigálni az (őt) helytelenül moderáló közösségimédia-alkalmazásokat. A nagy technológiai óriások öt éve nem vásároltak fel ennyi startupot, főleg a mesterséges intelligenciában nyomulnak.
Részvény / Deviza / Áru Pesszimista a Fidelity, komoly esélyt ad a második hullámnak
Eidenpenz József | 2020. május 28. 06:07
Mintegy 60 százalékos valószínűséget ad a Fidelity International annak a forgatókönyvnek, hogy lesz második fertőzési hullám ősszel, amelyet még nem tudnak teljes mértékben kézben tartani az országok. A világ nagy mértékben függ majd Kínától, ahol pozitív növekedés várható a járvány ellenére is, 1,2 százalék a Fidelity alapszcenáriójában. Az EU gazdasága tíz százalékkal zsugorodhat idén, de rossz esetben ez húsz százalékra is lemehet.
Részvény / Deviza / Áru Trump megfenyegette a közösségi médiát, megint az OTP a húzópapír
Eidenpenz József | 2020. május 27. 18:42
A tőzsdeindexek nagy része még erősödik, de az eddig az emelkedés motorját jelentő technológiai papírok ma lefelé tartanak. Miután a Twitter megjelölte az amerikai elnök egyik bejegyzését, mint potenciálisan félrevezető információt, Trump szabályozással vagy bezárással fenyegette meg az egész szektort. Itthon tovább drágul az OTP, de megtorpant a Mol, amelyet az eső olaj nyomaszthat.
Részvény / Deviza / Áru Tavasszal megrohamozták a Tescót, most meg kapkodnak az utazási irodákért
Eidenpenz József | 2020. május 27. 11:04
Ma is maradt az optimizmus a tőzsdéken, pedig sűrűsödnek a fekete felhők az amerikai-kínai kapcsolatok egén. Európában nagy az optimizmus a mozgási korlátozások lazítása miatt, sokan már a nyaralásukat tervezgetik, ami a turizmussal kapcsolatos részvényeket küldte a magasba. A brit kiskereskedők nagy forgalomnövekedést értek el. Kevesebb alkalommal vásároltak az emberek, de akkor másfélszer annyit vettek. Ma is hasít az OTP.
Részvény / Deviza / Áru 3000 felett az S&P, tízezer fölé ugrott az OTP
Eidenpenz József | 2020. május 26. 18:53
Az amerikai részvénypiac a tegnapi zárva tartás után ma igyekezett bepótolni a lemaradást Európához képest, de nem sikerült neki. Az S&P 500 index így is 3000 pont felett jár, miközben Európa tovább menetelt. A BUX-ra sem lehetett panasz, főleg az OTP remekelt, öt százalék feletti ugrást produkált. A forint erős, annak ellenére, hogy az MNB ma nem sokat mondott a kamatdöntés után.
Részvény / Deviza / Áru Ebben a két országban júliustól már teljesen megszűnhetnek a korlátozások
Eidenpenz József | 2020. május 25. 18:51
Németországban és Spanyolországban is megvan a menetrendje, mikor szűnhet meg az utolsó korlátozás is. Szerdán az Európai Bizottság új előterjesztést mutathat be, amelyet az EU vezetői végre személyesen tárgyalnak meg. Újból megnyílik a virtuális térbe száműzött tőzsde New Yorkban. Ilyen hírek nyomán ma az európai részvények két százalék körüli emelkedést értek el.
Friss
hírlevél