6p

Magasan verte a várakozásokat a BUX két nagyágyúja az elemzők szerint, az OTP és a Mol is jobb eredményt ért el a vártnál. Újabb lendületet kapott a forint erősödése a vártnál kissé alacsonyabb inflációs adat nyomán. A bitcoin drágulását az ether megugrása követte, hasonló okokból. Fekete péntek, kiberhétfő, hálaadás – jön az amerikaiak fogyasztási őrülete.

A nyugat-európai tőzsdéken rossz a hangulat, az indexek egy és másfél százalék között széles sávban szóródó mínuszban vannak. Az amerikai határidős indexek is estek csütörtökön, a legjobban a Dow Jones ipari átlag, 0,7 százalékkal. Az USA-ban is, Európában is az autógyártók zuhannak nagyot, miközben viták folynak Kínával egyes állami támogatásokról.

Aggodalmakat okozott az államkötvények kereskedelmét is bonyolító kínai nagybankot ért kibertámadás csütörtökön, az Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) volt az érintett. Kereskedők szerint az eset befolyásolta a kötvénypiac likviditását is.

Jerome Powell, a Fed elnöke csütörtökön egy konferencián eléggé kétértelműen fogalmazott a kamatokkal kapcsolatban. Azt is elmondta, hogy a szervezet óvatosan fog kamatot módosítani a jövőben, de azt is, hogy nem fog habozni, ha kamatemelésre lesz szükség. Ez inkább a bizonytalanságot növelte a piacon.

Száguld az OTP

A BUX 0,7 százalékkal emelkedik, a tőzsde jól fogadta a két legnagyobb hazai cég gyorsjelentését, az OTP 1,8, a Mol 0,4 százalékkal erősödik. “Magasan verte a várakozásokat a BUX két nagyágyúja” az elemzők szerint, amire még visszatérünk. A Richter és az Opus eközben 0,3, a Telekom 0,7 százalékkal süllyed.

A Santander Biuro Maklerski tízezer forintról 11 400 forintra emelte a Richter célárfolyamát, az ajánlás változatlanul felülteljesítés – írta az Equilor Befektetési Zrt.

Újabb lendületet kapott a forint

A forint nagyot erősödött a vártnál alacsonyabb hazai inflációs adat közzététele után, a 377-es szint  alá is benézett az euró, mintegy három forinttal lett így olcsóbb. A hollandiai földgáz 3,7 százalékkal esik, a kőolaj azonban egy százalékkal emelkedik.

Árfolyamok és grafikonok

A vártnál jobb lett az OTP jelentése

Kiváló lett a harmadik negyedéves eredmény, egyértelműen felülmúlja a konszenzust – írta az Erste Befektetési Zrt. A brókerek véleménye szerint a harmadik negyedévben is folytatódtak a korábban tapasztalt tendenciák. A bevételek nagyon erősek voltak, a nettó kamatbevétel pedig továbbra is jelentősen nőtt.

Úgy látjuk, a részvényekkel kapcsolatos pozitív véleményünket ezek a kiváló eredmények megerősítik tették hozzá.

Bár az elemzői várakozásokat jelentős mértékben felülmúlta az OTP harmadik negyedéves gyorsjelentése (az adózott eredmény 281 milliárd forint volt a konszenzus 224 milliárdjával szemben), saját előrejelzésünkhöz hasonlóak az eredmények – írta a KBC Equitas elemzése.

A BUX index. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A BUX index. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

A várakozásokon felül teljesített a Mol is

Felülmúlta a várakozásokat a Mol eredménye, főleg a finomítási és a fogyasztói szolgáltatásoknak köszönhetően – állapította meg az Erste Befektetési Zrt. Ez a negyedév összességében erős volt a vállalat számára. A piaci környezet azóta, a negyedik negyedévben romlott, mivel a profitot elsősorban hajtó finomítói árrések szűkülnek.

Kellemes meglepetéseket tartogatott a Mol, az előző negyedévhez képest sokat tudott javulni. Az emelkedő olajárak, a javuló finomítói marzsok, illetve a Brent-Ural spread is segítséget nyújtott számára – foglalta össze a KBC Equitas.

Alacsony lett a magyar infláció

Reggel tették közzé az októberi inflációs adatokat, a fogyasztói árak havi szinten 0,1 százalékponttal mérséklődtek, nagyrészt az üzemanyagáraknak köszönhetően. Az éves infláció ezzel 9,9 százalékra ment le az előző havi 12,2 százalékról.

A tényadat némileg alulmúlta a 10,1 százalékos várakozásunkat és a 10,4 százalékos konszenzust mondta Nagy János, az Erste Bank makrogazdasági elemzője.

Jövőre azonban az infláció csökkenése szerinte lassulhat, több tényező miatt:

  • Egyrészt az újra pozitívvá váló reálbérváltozás és az emiatt élénkülő belső kereslet ismét teret engedhet az átárazásoknak.
  • Fontos lesz a januári jövedékiadó-emelés és a környezetvédelmi termékdíj bevezetése.
  • Emellett számos vállalat alkalmazhat a visszatekintő inflációval történő árkorrekciót.

Lesz-e nekünk reálkamatunk?

A tíz százalék alá csökkenő infláció pozitív meglepetés, de még mindig túl magas Kiss Péter, az Amundi Alapkezelő befektetési igazgatója szerint.

Cserébe az emelkedő reálkamat kellő stabilitást adhat a forintnak a volatilis nemzetközi környezetben.

Várakozásai szerint az év végéig az éves infláció csökkenése meghaladja majd a Magyar Nemzeti Bank kamatvágásainak mértékét. Ez a növekvő reálkamaton keresztül stabilitást adhat a forintnak. Kompenzálva így a dollár erősödését, a geopolitikai feszültségek növekedését és az EU-források körüli bizonytalanságot is.

A carry trade-ek újból népszerűvé válhatnak, aminek a fejlődő piacokon éppen a forint lehet az egyik nyertese tette hozzá.

(A carry trade során egy alacsony kamatú devizából finanszíroznak egy magasabb kamatú devizába történő befektetést. Esetünkben forintot vehetnek a magasabb kamatért, amit devizahitellel finanszíroznak – a szerk.)

Száguldani kezdett az ether

Csütörtökön is pompás napjuk volt a kriptovalutáknak, a bitcoin több százalékkal ment fel és megközelítette a 38 ezer dollárt is, majd visszacsúszott 36 ezerre. Eközben az eddig lemaradó ether megemberelte magát, és száguldani kezdett, mintegy tíz százalékkal, 1900 dollárról 2100 dollár fölé jutott.

Emögött főleg az állhat, hogy a Blackrock, a világ legnagyobb vagyonkezelője a hírek szerint egy etherbe fektető befektetési társaság elindításán dolgozik, amelyet most Delaware államban be is jegyeztek (BlackRock iShares Ethereum Trust néven).

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Érdekesség, hogy az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) – legalábbis elvileg – egyetértését fejezte ki, hogy a tavaly ősszel botrányos véget ért FTX kriptotőzsdét újraindítsák. De csak új vezetéssel és a megfelelő engedélyek birtokában.

Jön a fogyasztás tobzódása

Közeleg a fekete péntek (Black Friday), idén november 24-ére esik, amikor nagy, már a karácsony felé is kacsintgató akciókkal csábítják a vevőket az amerikai cégek. Az őrület megkezdődött, az online térben is ajánlatokkal kezdenek bombázni az eladók. Közben, november 23-án ráadásul a hálaadás napja is következik az USA-ban, utána pedig a “Cyber Monday”, az online kereskedelem hétfői akciónapja.

Ez az időszak azért fontos, mert sok kiskereskedelmi cég év végén csinálja a forgalmának nagy részét, és azért is, mert sokat elárul a fogyasztói hangulatról és a gazdaság állapotáról. Tavaly öt nap alatt 35,3 milliárd dollárt költöttek az amerikaiak.

Kínában egyébként ezekben a napokban tartják a “Szinglik napja” néven ismert akciósorozatot.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 14545 14400 14545 +0,21% 0 0 4 792 655 095 HUF 2023-12-01 17:13:36
MOL 2780 2774 2798 0,00% 0 0 400 980 886 HUF 2023-12-01 17:05:09
MTELEKOM 604 591 606 +2,37% 0 0 289 135 852 HUF 2023-12-01 17:05:11
RICHTER 8820 8725 8850 +0,23% 0 0 729 103 780 HUF 2023-12-01 17:05:21
OPUS 383 370 388 -0,65% 0 0 159 604 605 HUF 2023-12-01 17:05:13
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Onnan kapott versenytársat Magyarország, ahonnan nem is számítottunk rá
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 08:36
Visszaemelte a befektetési ajánlású osztályzati kategóriába Görögországot a Fitch Ratings.  
Részvény / Deviza / Áru Este már nem érte meg frankot váltani
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 19:27
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Ennyire futotta, aggodalom nincs a tőzsdéken a hét végére
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 19:06
Minimális emelkedés volt a hét végére a tőzsdéken.
Részvény / Deviza / Áru Ezért 380 forint az euró, megvan a kriptovaluta-botrányok igazi nyertese
Eidenpenz József | 2023. december 1. 12:24
Az európai tőzsdék emelkednek a jó inflációs adatok után, a BUX azonban stagnál, mert a bankszektorba ismét belerúgtak. Az euró/forintra vegyes hírek érkeztek, az árfolyam maradt kicsivel a 380-as szint felett. Olcsóbbak az energiahordozók, hízik a 4iG, drágul az ízig-vérig amerikai kriptotőzsde részvénye.
Részvény / Deviza / Áru Irány a pénzváltó! Visszatért az élet a forintba
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 07:41
A hazai fizetőeszköz a csütörtökinél magasabb szinten kezdte a pénteki napot.
Részvény / Deviza / Áru Túl sok volt a fekvőtámasz, izomláz kínozta a forintot
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 18:44
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben csütörtökön kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Az arany lesz a küszöbönálló új világrend nyertese?
Eidenpenz József | 2023. november 30. 18:24
A világ politikai és pénzügyi rendszere nagy átalakulás alatt áll, a társadalmakban pedig nagy feszültségek vannak. A biztonságot adó, válságálló befektetések szerepe megnőtt a portfóliókban, de melyeké? Fizikai arany, papírarany vagy digitális arany, azaz bitcoin?
Részvény / Deviza / Áru Ki nyert ma? Hát persze, hogy a Richter és az OTP
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 17:48
Megint emelkedéssel zárták a napot.
Részvény / Deviza / Áru Lemaradt a forint, teljesen új fejezet kezdődik
Csernátony Csaba | 2023. november 30. 11:58
Bár a forint több mint 5 százalékos pluszt hozott össze az idén az euróval szemben, a lengyel zloty ennél is jobban szerepelt. A befektetési piacokon vegyes a kép, a jövő évi kilátások szintén felemásak. 
Részvény / Deviza / Áru A nap végére elfáradt a forint
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 19:11
Gyengült a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére reggelhez képest a bankközi devizapiacon.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG