BUX
36 053.59
-0.47%
-169.00
OTP
10 800.00
-0.92%
-100.00
MOL
1 863.00
+0.16%
+3.00
RICHTER
6 830.00
-0.94%
-65.00
MTELEKOM
385.00
+1.31%
+5.00
 
2019. július 5. 15:00

Bár még csak 2020-ra tervezik az elindítását, az amerikai politikusok egy csoportja máris legszívesebben betiltaná a Facebook Libra nevű kriptodevizáját, elektronikus fizetőeszközét. Biztonsági és rendszerszintű kockázatokkal riogatnak. Más országok is ellenzik, de támogatói is vannak, nagy csatákra lehet készülni. Nem tudni, megvalósul-e, ha nem, mások léphetnek a helyébe.

(Fotó: Pixabay.com)

Alighanem tényleg komoly következményekkel járhat a Facebook Libra nevű kriptodevizájának elindítása, mert már most, az előkészítő fázisban lényegében be akarják tiltani. Az USA Képviselőházának (Kongresszusának) pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozó bizottsága (House of Representatives Committee on Financial Services) azt indítványozta, hogy a Facebook függessze fel digitális fizetőeszköze, a Libra és a hozzá kapcsolódó Calibra nevű elektronikus pénztárca (wallet) fejlesztését.

A törvényhozók ezt a héten egy levélben írták a Facebook vezérének. Szerintük a Libra egy teljesen új pénzügyi rendszer kialakulásához vezethet. Amely svájci székhellyel riválisává válhat az amerikai monetáris politikának és a dollárnak. (A Libra irányítására, felügyeletére hivatott egyesületet Svájcban jegyezték be.)

„Ez komoly adatvédelmi, kereskedelmi, nemzetbiztonsági és monetáris politikai aggályokat vet fel, nem csak a Facebook több mint kétmilliárd felhasználója, hanem a befektetők, a fogyasztók és a szélesebb globális gazdaság számára is” – idézi az Investing.com.

Rendszerszintű kockázat

A The Verge szerint Maxine Waters, a bizottság vezetője ezt a lépést már pár héttel ezelőtt bejelentette (június 18-án mutatták be a Libra tervezett működését leíró dokumentumokat). Az indoklás pedig az, hogy egy ilyen termék és szolgáltatás nem megfelelő szabályozás esetén rendszerszintű kockázatot jelent az USA és az egész világ pénzügyi stabilitása számára. Ezért további kivizsgálása szükséges.

Óvnak attól, hogy a tervezett fizetési rendszerben levő sebezhető pontokat rosszindulatú szereplők használhatják ki. Ahogy az a múltban is történt különböző kriptodevizákkal. Az USA törvényhozásának felsőháza, a Szenátus pedig július 16-ra kérette be a Facebook-Calibra illetékesét, David Marcust egy meghallgatásra.

Bolondok Librája?

Egyébként nemcsak az USA aggódik, számos más politikus kifejezte már félelmeit Oroszországtól Indiáig, Franciaországig. Mások viszont, mint Nagy-Britannia vagy Svájc, támogatóknak bizonyultak.

Talán a Libra megjelenése, talán a bitcoin árfolyamának feltámadása, talán a bitcoin és alternatíváinak makacs túlélése okozta, hogy a a kriptodevizák új reneszánszukat élik. Már a korábban igen szkeptikus és kritikus Peter Schiff közgazdász is elismerte, hogy van bitcoinja, és várhatóan sokáig tartogatni fogja (“HODL”).

A Nobel-díjas Joseph Eugene Stiglitz viszont írt egy cikket, amely szerint “minden deviza a bizalmon alapul, de csak egy boond bízna meg a Facebook Librájában.”

Világpénz készül

“Akár az is elképzelhető, hogy a határok nélküli globális internetpénz megszületésének lehetünk a tanúi. Ami amúgy régóta aktuális lenne, a technológiai lehetőségeink régóta adottak a megalkotásához. Alapvetően két felelőse van annak, hogy ilyen még nincs: a szabályozók és a bankok” – írta tegnap a Hold Alapkezelő Alapbogjának régi blokklánc-szakértője, Szabó Dávid (“Fizikus”). (Egyébként hasonló következtetésekre jutottunk a Libra alapító dokumentumai alapján a Privátbankárnál is.)

“A Libra felborítaná a régi működési kereteket, új helyzetet, és új kockázatokat teremtve, ezért biztosan nagy csatákat fog vívni a kockázatkerülő szabályozókkal. Ugyanakkor ma már a szabályozók is látják a régi keretek fenntarthatatlanságát (…) nem biztos, hogy a Libra projekt valaha meg fog valósulni, azonban nem tartom teljesen lehetetlennek azt se, hogy (nagyon) hosszú távon a Libra lesz a globális internetpénz, amivel a fizetési forgalmat bonyolítjuk világszerte” – írta Szabó.

Nyílt hadüzenet: A Facebook, Youtube felhasználóit csábítják

Ennyit arról a korábbi ortodox álláspontról, amit sok közgazdász hangoztatott, hogy a kriptodevizák nem valók semmire, nem érnek semmit és nem szabad komolyan venni őket. (Az igazság győzedelmeskedik, nullára fog esni az árfolyamuk és el fognak tűnni a süllyesztőben.) A szellem, a kriptodevizák tömeges elterjedésének szelleme kiszabadult a palackból.

Nagyon valószínű, hogy ha a Facebook nem valósítja meg a tervét, akkor konkurensei, legyenek akár kriptodeviza-startupok vagy ”hagyományos” technológiai, pénzügyi konglomerátumok, megvalósítják majd. Lehet, hogy svájci, svéd, vagy kajmán-szigeteki székhellyel. Ahogy a bitcoin és alternatíváinak betiltása is eléggé reménytelennek tűnik, ez ellen sem sokat tehetnek majd az amerikai törvényhozók. Lehet, hogy jobban járnának a Facebook vezette megoldással, amire mégiscsak van némi ráhatásuk.

Egyébként lassan nem múlik el hét anélkül, hogy ne jelenne meg valamilyen olyan kriptó-alkalmazás, amely az internetes óriásoknak kíván konkurenciát teremteni. A legújabb, a 3Speak lehet, hogy minden korábbinál tovább megy. Elődeinek használata körülményes, valamely kriptodeviza-közösségben kell hozzájuk regisztrálni, és nagyrészt kriptodevizákról, technikáról szól a tartalom (például D.tube).

A Steem blokkláncon működő 3Speak egy Youtube-klónnak néz ki jelenleg, ami annyiban más, mint elődjei, hogy abszolút a széles tömegek felé nyit. Ez egyrészt abból látszik, hogy Facebook, Google, Twitter és Instagram fiókkal is be lehet lépni. Másrészt hitvallásuk a teljes szólásszabadság, hogy a más oldalakról kitiltottak, letiltottak, médiafelülettel nem rendelkezők is helyet kaphassanak. Ma a címoldalon ilyen bejegyzéseket találtunk, mint “elhagyom a Youtube-ot”, “Letiltott dokumentumfilm”, “Konfrontációban a BBC-vel” (a brit közszolgálati média). (Lásd a képet.)
(E. J.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Megjött a rettegett mutáció? De legalább nyitnak a pubok
Eidenpenz József | 2020. július 3. 11:54
A vártnál valamivel jobb beszerzésimenedzser-indexek érkeztek az európai országokból, miközben továbbra is nagyon rosszak a járványügyi hírek Amerikában. Komolyan felmerült, hogy a vírus már mutálódik. Az USA ma zárva van, így Európa egy kicsit el van veszve, irány nélkül oldalaz. Nem úgy a BUX index, amelynek minden fontosabb komponense pluszban van, és a forint is stabil.
Részvény / Deviza / Áru Itt az új 4iG elemzés: határ a csillagos ég?
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 10:14
Angol nyelvű elemzést készített a 4iG-ról az Edison Investment Research annak apropóján, hogy változtak a társaságban a tulajdoni viszonyok. Az elemzésben található számok alapján szép jövő elé néz a magyar informatikai vállalat.
Részvény / Deviza / Áru Kirobbanó formában a tőzsdék, a Richter vezette az emelkedést Pesten
Eidenpenz József | 2020. július 2. 18:55
Nagyon jó volt a tőkepiaci hangulat egész nap, de még külön lendületet kapott, amikor közzétették délután az amerikai munkaerő-piaci adatokat. Az európai tőzsdeindexek egy része három százalék körüli emelkedést is elért, de a BUX 2,3 százaléka is szép. A forint is erősödött. Az egyik brókercég szerint olcsó a Magyar Telekom, a másik viszont arról ír, miért esett tegnap akkorát a Mol.
Részvény / Deviza / Áru Aprócska autógyár lett a világ legértékesebbje
Király Béla | 2020. július 2. 14:31
Amikor egy adott szektoron belül a részvényárak erősen eltérő értékeléssel bírnak, rendre felmerül, hogy mennyire megbízható a tőzsdék értékítélete. Nem kérdéses, hogy ez a Toyota trónfosztása kapcsán is téma lesz.
Részvény / Deviza / Áru Lezárták fél Amerikát, a tőzsdék meg mámorban úsznak
Eidenpenz József | 2020. július 2. 11:40
Annak ellenére, hogy a koronavírus-járvánnyal, a készülő oltásokkal kapcsolatos hírek cseppet sem megnyugtatók, nagyon szépen emelkednek az indexek Európában. Ezúttal a BUX is csatlakozott, mindegyik vezető papírunk szépen drágul. A német autóipar szereplői lassú élénkülését várnak a következő hónapokra. A McDonald’s felfüggesztette üzleteinek újranyitását.
Részvény / Deviza / Áru Fantomárak, dühös brókerek – miért omlott össze ma a pesti és frankfurti kereskedés?
Eidenpenz József | 2020. július 1. 18:43
Európában vegyes volt a tőzsdék hangulata, az USA-ban viszont pluszban nyitottak az indexek, miután nőtt a remény arra, hogy elkészül a vírus elleni oltás. Emellett néhány gazdasági adat is viszonylag jól alakult. Az olajkészletek is többet estek a vártnál. Itthon a BUX index viszont 1,1 százalékkal esett, a forint viszont végre erősödött. De mi okozhatta a délelőtti leállást?
Részvény / Deviza / Áru Mészáros Lőrincék kiszálltak a 4iG-ből
Privátbankár.hu | 2020. július 1. 18:30
A 4iG Nyrt. elnök-vezérigazgatója tőzsdén kívüli ügyletekkel meghatározó, többségi befolyást szerez a 4iG Nyrt.-ben. Az eladó a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Opus és a Konzum PE Magántőkealap.
Részvény / Deviza / Áru A koronavírus egyik lehetséges nyertese: innováció és digitalizáció egy 24 milliárd dolláros piacon
MFC Equity | 2020. július 1. 12:46
Indul Stock Picking rovatunk - az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. Kéthetente tesszük közzé elemzéseiket - az első ígéretes vállalat a Nasdaq-on bevezetett Five9 Inc., amely egy 24 milliárd dolláros piacon kínál újfajta, felhő alapú megoldást.
Részvény / Deviza / Áru Kereskedési hiba Frankfurtban és Budapesten, leépítések és fizetéscsökkentések a légitársaságoknál
Eidenpenz József | 2020. július 1. 10:50
Mind a német tőzsdén, mind Budapesten kereskedési hibával indult a nap, de a tőzsdei hangulat alapvetően pozitív Európában. Szerény plusszok jellemzőek több más börzén, miközben a forint kissé erősödik, a nemesfémek tovább drágulnak. Megindult az olaj is. Forrong a repülés-szektor.
Részvény / Deviza / Áru 1800 dollár felett az arany, nagyot esett az OTP
Eidenpenz József | 2020. június 30. 18:36
A döcögős kezdés ellenére ma jól teljesítenek a tőzsdék az USA-ban és Németországban, miközben a BUX index eléggé nagyot esett. Elsősorban az OTP-részvények mélyrepülése húzta le. Sovány vigasz, hogy valamivel kisebb mértékben a lengyel és a cseh tőzsde is esett. Teljes állásba költöznek vissza a Volkswagennél, megőrülnek a Tesláért és az aranyért, ezüstért.
hírlevél