<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Az arany a 2000 dollárt ostromolja – de miért is nem a 3000-et? Több érv is szól most mellette, az infláció, a kamatok, a gazdasági bizonytalanság, a bankválság oldaláról. De egyes országok beinduló fejlődése is pótlólagos keresletet teremthet.

Az arany ismét a 2000 dollárt ostromolja, a napokban egy időre át is lépte (2014,90 dollárig ment), amire több mint egy éve nem volt példa. De ezzel még mindig alatta van a 2022 eleji és a 2020 nyári csúcsoknak. Pedig azóta az infláció nőtt, az orosz-ukrán háború inkább tovább eszkalálódik, és a dollár is esett. Ráadásul itt a bankválság is. Így nem lenne túl meglepő egy ennél jóval magasabb árszint sem.

Az arany árfolyama 2020 eleje óta. Covid, infláció, háború, dollár? Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Az arany árfolyama 2020 eleje óta. Covid, infláció, háború, dollár? Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

A napokban több olyan elemzés is napvilágot látott, amely fényes jövőt jósol az aranynak. Az Investing.com szerint az aranyrészvények főleg “a bankszektor vihara és a Fed-rejtély” miatt ragyoghatnak.

Meggyengülhet az arany ellensége

Az utóbbi alatt alighanem azt értik, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő intézmény további politikája kiszámíthatatlan. A egyik variáció szerint a bankszektor kímélése érdekében visszavesz a kamatemeléseken – sokan már úgy gondolják, hogy a március 22-i negyed százalékpontos emelés volt jó ideig az utolsó. Sőt, az év vég felé már kamatcsökkentésekre is számítanak az USA-ban. Ezzel azonban az infláció maradhat magasabb vagy makacsabb, tovább tarthat.

Árfolyamok és grafikonok

A kamatot egyébként “az arany ellenségének” is szokták nevezni, mert ha vonzó reálkamat alakul ki a gazdaságban, akkor a befektetők inkább a kötvények felé fordulnak. Ha viszont alacsony a kamat (és csekély vagy negatív a reálkamat), akkor hajlamosabbak infláció elleni védelemként reáleszközöket, köztük aranyat vásárolni.

Warren Buffet is megjárta

A jelenlegi bankválság a pénzügyi szektor legnagyobbjait is elérte, Warren Buffett cége 12,5 milliárd dolláros veszteséget szenvedett el. Idei 15 legnagyobb veszteségéből hat a pénzügyi szektorban keletkezett. A bankok piaci kapitalizációja tíz nap alatt 11,5 százalékkal esett.

A sárga fém vonzerejét az adja, hogy biztonságos menedék az európai és amerikai bankválság közepette is – állítja az Investing.com.

Öt nyomós érv az arany mellett

Pontokba is szedhetjük a cikk érveit:

  1. Gazdasági bizonytalanság, válság idején a befektetők hajlamosak részvények helyett menedékként szolgáló aranyat venni.
  2. A szokásosnál magasabb infláció mellett a befektetők azért is vásárolhatnak aranyat, hogy megvédjék tőkéjük reálértékét, és minimalizálják a megélhetési költségek emelkedése miatti vásárlóerő-veszteséget.
  3. Az arany profitál abból, amikor a dollár gyengül és fordítva. (A dollár az utóbbi hónapokban sokat esett.)
  4. Kína a világ legnagyobb aranyvásárlója. Ahogy az ország gazdasága fellendül, az arany iránti kereslet valószínűleg nőni fog.
  5. Valamint India kereslete is sokat nőhet, ahol komoly hagyományai vannak az aranyékszerek vásárlásának és még nagyban nő a népesség – tehetjük hozzá.

Indiai menyasszony rengeteg ékszerrel. Hagyományosan nagy aranyvásárlók. Forrás: Pixabay.com
Indiai menyasszony rengeteg ékszerrel. Hagyományosan nagy aranyvásárlók. Forrás: Pixabay.com

Arany helyett aranyrészvényt?

A sárga fémbe való befektetéssel hosszú távon költségek járnak, miközben tudvalevőleg nem fizet osztalékot vagy kamatot. De más módon is profitálhatunk az emelkedő aranyárakból, mégpedig aranybánya-részvényekbe való befektetéssel. A Investing.com szerint a Franco-Nevada Corporation és a Royal Gold két olyan, az aranyhoz kapcsolódó részvény, amelyeket érdemes megfontolni potenciális befektetésként. Mások inkább egy sokelemű részvénykosárra esküsznek, mint az aranyrészvény-ETF-ek (tőzsdén kereskedett alapok).

Az arany és aranybánya-részvények ETF-jei (egy év, osztalékkal növelt árfolyam). Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Az arany és aranybánya-részvények ETF-jei (egy év, osztalékkal növelt árfolyam). Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Az aranybányák sem veszélytelenek egyébként, ahogy az ábráról is le lehet olvasni. Az utóbbi egy évben eléggé csúnyán alulteljesítették az aranyat, aminek az oka vélhetően költségoldalon keresendő. Miközben az arany ára alig javult, az infláció (főleg az energia– és bérköltségek) megdobták a bányászcégek kiadásait. Ha azonban az arany innét még lényegesebben felmegy, az már erősen javíthat a termelők nyereségességén.

A grafikonon szereplő GDX (VanEck Gold Miners) és GDXJ (VanEck Junior Gold Miners) egyébként Európában is kaphatók (G2X és G2XJ jelzéssel).

Az arany árfolyama mintegy húsz év alatt. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Az arany árfolyama mintegy húsz év alatt. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Ideális ez az arany számára?

Megindult az utóbbi hetekben az arany árfolyama, így a januári lokális csúcspont fölé erősödött – írja a KBC Equitas ügyfeleinek szóló elemzésében. A piaci bizonytalanság kedvező környezetet teremthet a fém számára. Az infláció is még mindig magas szinteken tartózkodik, és a bankszektor körül kialakult bizonytalanság is a biztonságot nyújtó arany felé terelheti a befektetőket.

Ideális a piaci környezet az arany számára teszik hozzá.

Menekülőutat jelenthetnek-e az aranybányák? – teszi fel még a kérdést a brókercég. A világ egyik legnagyobb aranybánya cége, a Newmont Corporation árfolyama is emelkedésnek indult, azonban a januári csúcsokat egyelőre nem érte el. Most a mozgóátlagok áttörésével próbálkozna a részvény, innen indulhatna meg felfelé az árfolyam.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 11580 11420 11600 +0,52% 0 0 10 810 535 995 HUF 2023-06-09 17:11:38
MOL 3000 2994 3040 -0,33% 0 0 2 253 611 162 HUF 2023-06-09 17:14:27
MTELEKOM 409 409 413 -0,12% 0 0 102 887 786 HUF 2023-06-09 17:05:12
RICHTER 8360 8325 8410 -0,83% 0 0 1 606 777 270 HUF 2023-06-09 17:08:41
OPUS 109 103 112 +4,01% 0 0 59 789 011 HUF 2023-06-09 17:14:10
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru Jól tette, ha munka után váltott eurót
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 18:10
Reggelhez képest is tudott tovább erősödni a hazai fizetőeszköz.
Részvény / Deviza / Áru Csak az OTP-részvényesek lehetnek boldogok
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 17:48
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 21,70 pontos, 0,04 százalékos csökkenéssel, 49 320,70 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Putyin dörzsölheti a tenyerét a gázár láttán
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 12:49
Tovább szárnyal a tőzsdei gázár.
Részvény / Deviza / Áru Tarol a Tesla, de miért száguldott az OTP?
Eidenpenz József | 2023. június 9. 12:29
Az európai tőzsdék kissé lefelé csorognak, amire van is némi okuk. A BUX stagnál, ahogy az OTP is, amelynek tegnapi száguldása kétféleképpen is magyarázható. A General Motors is rácsatlakozik a Tesla-hálózatra, tovább zuhan a török líra, Hong Kongnak nagy tervei vannak a kriptovalutákkal.
Részvény / Deviza / Áru Érdemes lesz még gyorsan eurót váltani a hétvége előtt?
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 08:11
Itt van, hogy indult a forint napja pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Vegyesen mozgott ma a forint
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 18:49
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtök estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Erőt mutatott ma az OTP, gyengélkedett a Richter
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 17:52
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 541,95 pontos, 1,11 százalékos emelkedéssel, 49 342,40 ponton zárt csütörtökön.A részvénypiac forgalma 21,5 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen teljesítettek az előző napi záráshoz képest.
Részvény / Deviza / Áru Jogi bizonytalanságok az értékpapírügyleteknél
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 14:07
A közösségi finanszírozási platformnál lehetnek gondok a hazai szereplők számára.
Részvény / Deviza / Áru Leszámol a trükközőkkel a Netflix, és ez nagyon bejön - mit tett a forinttal a meglepetés-infláció?
Gáspár András | 2023. június 8. 13:20
Váratlan kamatemelés borzolja a kedélyeket, ami a kötvényhozamoknál, az értéktőzsdéken és az árupiacon is hullámokat vetett. A meglepően jó magyar inflációs adat új lendületet nem adott a forintnak, de a KSH mai bejelentései segíthetnek megtartani a devizánk erejét a közeljövőben. 
Részvény / Deviza / Áru Jelentős értéket tett szabaddá Csányi Sándor cége
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 09:14
A bankvezér közvetett tulajdonában lévő Bonitás 2002 Befektető és Tanácsadó Zrt. 50 millió forint értékben szabadított fel zálogba adott OTP-részvényeket..
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG