5p

Javítanak az európai részvények és a BUX is, emeltek a Mol célárán, a forint tartja a pénteken elért pozícióit. A pénteki inflációs adat mellett több más oka is van a forinterősödésnek. Gyengén sikerült a kínaiak nagy vásárlási őrülete. Ha mindenki bitcoinár-emelkedést vár, akkor esés jön?

Az európai részvénypiacok emelkedéssel kezdik a hetet, ami a Wall Street múlt heti pozitív zárása miatt is lehet, de amiatt is, hogy az euróövezet gazdasági kilátásai a múlt heti számok alapján romlottak. Ez ugyanis arra utal, hogy egyre nagyobb az esélye egy recessziónak az év végén vagy jövő év elején – ami pedig kedvezhet is a tőzsdéknek, mert a kamatemelési sorozat végét jelentheti.

Újra az amerikai kormánygépezet leállása fenyeget, átmeneti törvényjavaslaton dolgoznak annak érdekében, hogy a kabinet ne fusson ki a forrásokból. A héten nagyobb kiskereskedelmi cégek eredményei jönnek az USA-ban, mint a Home Depot, a Target és a Walmart.

Drágul a Richter, erős a forint

A német index 0,4, a francia és a brit 0,7 százalékos emelkedést mutat, az amerikai határidős indexek viszont kissé süllyednek. Itthon a BUX index szerény pluszban van, az OTP 0,1, a Mol 0,2 és a Richter 0,6 százalékos drágulása mellett. Az Opus viszont 1,7 százalékkal esik.

A forint erős maradt, 376,90 az euró, pont annyi, mint péntek este, de volt reggel 376,50 is. Az amerikai földgáz drágul, az európai gázár viszont közel négy százalékkal süllyed. Az olaj és az arany keveset mozog.

Árfolyamok és grafikonok

Markáns erősödésen van túl a forint

Pénteken komoly erősödést tudott felmutatni a forint, nagyjából egy százalékkal értékelődött fel az euró ellenében. A vártnál enyhébb októberi infláció, valamint a brutálisan erős külkereskedelmi mérleg állhattak a változás mögött – írta az Erste Befektetési Zrt.

Fontos lesz a kedden megjelenő hazai GDP-adat, a harmadik negyedévre vonatkozó számmal pontosíthatjuk a gazdaságról alkotott képet.

Az euró/forint árfolyam. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Az euró/forint árfolyam. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

November 15-én vitatja meg az EU Általános Ügyek Tanácsa a jogállamiság lengyelországi helyzetével és az uniós értékek magyarországi tiszteletben tartásával kapcsolatos fejleményeket. Minkét országnál be vannak fagyasztva az uniós támogatások, amelyek felszabadításában jelentős előrelépést jelenthetne a szervezet pozitív véleménye – írja a brókercég.

Emellett a dollár sem mutat immár érdemi erőt, ez pedig a régiós devizák számára is pozitív szcenárió említi meg a KBC Equitas.

Mol-céláremelés érkezett

Céláremelést hajtott végre a Santander Biuro Maklerskie elemzője a Mol részvényére, tartási ajánlás mellett. A célár 2900 forintról 3200 forintra nőtt, ezzel az elemzői konszenzus már 3290 forintos átlagot mutat – írta a KBC Equitas.

Nem vásárolnak a kínai szinglik

Az adatok szerint a hétvégi kínai “szinglik napja” (Singles Day) vásárlási őrület – amely az amerikai fekete péntek (Black Friday) akcióihoz hasonlít – csak csekély növekedést mutatott a költésekben. Ez is jelzi, hogy az ország fogyasztói még mindig nem bíznak a fellendülésben. A befektetők emellett figyelemmel kísérik az e heti amerikai-kínai elnöki találkozót, és várják a világ két legnagyobb gazdasága közötti kapcsolat javulását – írta az Investing.com.

Mennyi lesz a bitcoin 2025-ben?

Az utóbbi időben a bitcoin árfolyama részben az amerikai ETF elindulásához fűződő remények miatt nőtt, részben az áprilisi feleződés (halving) hatására, amely után a múltban rendre szép emelkedés bontakozott ki. De amit ennyire várnak a piacon, az sokszor nem következik be, vagy nem úgy, nem akkor, sőt az ellenkezője is jöhet.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Ezt járta körül a Cointelegraph cikke is, amelyben felvetették, hogy a jó hírek már beépülhettek az árfolyamba. Így vannak, akik szerint a négyévente esedékes tavaszi feleződés előtt, mások szerint utána összeomlás is jöhet az árfolyamban. A nagy többség azonban egy körkérdésben úgy vélte, hogy egy a lényeg, hosszú távon kell tartani a bitcoinjaikat.

Nicsak, ki kriptózik még

Sokan megdöbbenéssel reagáltak a kriopovaluta-szektorban arra, hogy az Atlas Capital, a Nouriel Roubini híres szókimondó közgazdász és kriptokritikus által alapított fintech-cég digitális érme (token) létrehozását tervezi. Az Atlas Climate Token egy olyan stabilérme (stablecoin) lesz, amelyet valós eszközökből, köztük árucikkekből, kötvényekből és REIT-ekből álló portfólióhoz kötnek.

Roubini korábban a Bitcoint “minden buborékok anyjának” nevezte, a kriptopénzeket “az emberiség történetének legnagyobb rablásaként” kárhoztatta, tavaly pedig az egész szektort “összeomló piramisjátéknak” nyilvánította. Mindezek ellenére az Atlas Capital reméli, hogy a web3.piac egy szegmensét ki tudja hasítani magának.

Tartós mocsárba süllyedünk?

Az elmúlt évben a fejlett világban várt recesszió nem akart bekövetkezni, aminek fontos oka lehet, hogy a monetáris politika, a kamatemelések hatása késleltetve, 6-18 hónapos távon jelentkezik. Ekkorra árazódnak ugyanis át a lakossági és vállalati hitelek, valamint a megtakarítások kamatai is – írta Zsiday Viktor alapkezelő.

Mind a vállalatok, mind a lakosság jelentős része megpróbálta berögzíteni a nagyon alacsony hozamokat, így a jelenleg fizetett kamatok jóval alacsonyabbak, mint amekkorán új hitelt lehetne felvenni. Emiatt a kamatemelések hatása nemcsak később jelentkezik, de sokkal hosszabb időn át, elnyújtva fog ellenszelet jelenteni a gazdaságnak.

Könnyen lehet, hogy most azt nem értjük emiatt, hogy miért ilyen erős a gazdaság, 1-2-3 év múlva pedig azt nem fogjuk érteni, hogy miért nem tud talpra állni tette hozzá.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 14545 14400 14545 +0,21% 0 0 4 792 655 095 HUF 2023-12-01 17:13:36
MOL 2780 2774 2798 0,00% 0 0 400 980 886 HUF 2023-12-01 17:05:09
MTELEKOM 604 591 606 +2,37% 0 0 289 135 852 HUF 2023-12-01 17:05:11
RICHTER 8820 8725 8850 +0,23% 0 0 729 103 780 HUF 2023-12-01 17:05:21
OPUS 383 370 388 -0,65% 0 0 159 604 605 HUF 2023-12-01 17:05:13
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Onnan kapott versenytársat Magyarország, ahonnan nem is számítottunk rá
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 08:36
Visszaemelte a befektetési ajánlású osztályzati kategóriába Görögországot a Fitch Ratings.  
Részvény / Deviza / Áru Este már nem érte meg frankot váltani
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 19:27
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Ennyire futotta, aggodalom nincs a tőzsdéken a hét végére
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 19:06
Minimális emelkedés volt a hét végére a tőzsdéken.
Részvény / Deviza / Áru Ezért 380 forint az euró, megvan a kriptovaluta-botrányok igazi nyertese
Eidenpenz József | 2023. december 1. 12:24
Az európai tőzsdék emelkednek a jó inflációs adatok után, a BUX azonban stagnál, mert a bankszektorba ismét belerúgtak. Az euró/forintra vegyes hírek érkeztek, az árfolyam maradt kicsivel a 380-as szint felett. Olcsóbbak az energiahordozók, hízik a 4iG, drágul az ízig-vérig amerikai kriptotőzsde részvénye.
Részvény / Deviza / Áru Irány a pénzváltó! Visszatért az élet a forintba
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 07:41
A hazai fizetőeszköz a csütörtökinél magasabb szinten kezdte a pénteki napot.
Részvény / Deviza / Áru Túl sok volt a fekvőtámasz, izomláz kínozta a forintot
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 18:44
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben csütörtökön kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Az arany lesz a küszöbönálló új világrend nyertese?
Eidenpenz József | 2023. november 30. 18:24
A világ politikai és pénzügyi rendszere nagy átalakulás alatt áll, a társadalmakban pedig nagy feszültségek vannak. A biztonságot adó, válságálló befektetések szerepe megnőtt a portfóliókban, de melyeké? Fizikai arany, papírarany vagy digitális arany, azaz bitcoin?
Részvény / Deviza / Áru Ki nyert ma? Hát persze, hogy a Richter és az OTP
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 17:48
Megint emelkedéssel zárták a napot.
Részvény / Deviza / Áru Lemaradt a forint, teljesen új fejezet kezdődik
Csernátony Csaba | 2023. november 30. 11:58
Bár a forint több mint 5 százalékos pluszt hozott össze az idén az euróval szemben, a lengyel zloty ennél is jobban szerepelt. A befektetési piacokon vegyes a kép, a jövő évi kilátások szintén felemásak. 
Részvény / Deviza / Áru A nap végére elfáradt a forint
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 19:11
Gyengült a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére reggelhez képest a bankközi devizapiacon.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG