9p

Egy év alatt több mint duplájára emelkedett a bitcoin árfolyama, sőt a mélyponthoz képest 140 százalékkal is felment. Az ether lemaradó ugyan, de szintén jól teljesít. Hát mégsem halott a szektor? Mi lehet ennek a szárnyalásnak az oka, meddig tarthat, mi akaszthatja meg?

A bitcoin árfolyama egy év alatt 110 százalékkal ment fel péntek délutánig, vagyis több mint kétszeresére. A 2022 végi mélyponthoz képest pedig, ami 15 500 dollár környékén volt, már mintegy 140 százalékos az áremelkedés. Az ether (vagy éter) lemaradó, egy év alatt csak 60 százalékkal drágult, és ebből is tíz százalékot egyetlen nap alatt, csütörtökről péntekre teljesített.

Összességében azonban nyugodtan mondhatjuk, hogy a kriptovaluták kimásztak a 2022-es nagy botránysorozatot, mélyrepülést és válságot követő mély gödörből. A halálukat keltő híresztelések ellenére újabb emelkedő szakaszban, vagyis bikapiacon mozognak. Mi lehet emögött?

A bitcoin egy éve. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A bitcoin egy éve. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Mint annyi más jelenségnek, ennek is számos oka lehet egyszerre, amelyek erősíthetik egymást, de ellenerők is akadályozzák őket.

1. Bitcoin ETF-ek indulhatnak

A központi narratíva, azaz a legfontosabb sztori, ami most a piacot foglalkoztatja, az úgynevezett spot bitcoin ETF-ek elindulása már hónapok óta. A spot ETF azt jelenti, hogy egy olyan tőzsdén kereskedett befektetési alap, amely szimplán, kizárólag bitcoinokat vásárol. Ilyen ugyanis egyelőre az Egyesült Államokban nincsen, a hatóság nem engedélyezte.

Az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) rábólintott olyan ETF-ekre, amelyek határidős tőzsdei ügyleteken keresztül követik a bitcoin árát. De ezek sem kockázataikban, sem a várható teljesítményben, sem a jogi háttérben, sem pedig a volatilitásban (az árfolyam ingadozásában) nem ugyanazok, mint a spot ETF.

A bitcoin öt éve. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A bitcoin öt éve. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Egyes intézményi befektetők saját szabályaik vagy jogszabályok miatt nem vásárolhatnak származékos ügyletekbe fektető alapot, de “normál”, spot bitcoin ETF-et vehetnének. Mások pedig, magánszemélyek is, éppen vásárolhatnának, de nem akarnak. (Hasonló igaz magára a bitcoinra, a bitcoinra létrehozott befektetési részvénytársaságokra, certifikátokra, opciókra stb. is.) A spot ETF tehát nagy mérföldkő lenne, óriási lépés a szektor mainstreammé válása, azaz széleskörű elterjedése útján.

November 9-én volt pont két éve, hogy a bitcoin elérte eddigi történelmi csúcsát 68 ezer dollár környékén. (Különböző tőzsdék, rendszerek más-más maximumárat tartanak nyilván.)

Felmegy majd, mint az arany anno?

Mostanában gyakran felmerült analógiaként, hogy az első arany ETF a 2000-es évek elején történt elindulása után az arany árfolyama néhány év alatt többszöröződött, és talán ez várhat most a bitcoinra is. Ezekben a napokban ráadásul megnyílt egy olyan időablak, körülbelül egy hetes időszak, amikor a SEC, az amerikai tőzsdefelügyelet engedélyezheti a hozzá benyújtott számos bitcoin ETF kérelmét.

Azaz akár napokon belül is feltűnhetnek ilyenek a palettán. De ha nem, akkor decemberben vagy januárban erre nagyon nagy esélyt adnak. Már csak azért is, mert a befektetési iparág több nagyágyúja, mint például a BlackRock vagyonkezelő szervezet, szintén beálltak már a kezdeményezés mögé, és dolgoznak saját bitcoin-alapjukon.

2. Ethereum-ETF a színen

A második számú kriptovaluta, az ether hasonló okból ugorhatott tíz százalékkal egyetlen nap alatt csütörtökről péntekre. Ugyanis megerősítést nyert, hogy erre a kriptovalutára is ETF-ek készülnek. Az ether kisebb kapitalizációjú, így elvileg kisebb tőkebeáramlás is alaposan el tudja téríteni az árfolyamot. Ezen kívül megvannak a saját narratívái is.

Az egyik fontos sztorija például az, hogy “deflációssá vált”, vagyis a forgalomban levő mennyiség folyamatosan csökken. Ennek oka, hogy egy korábbi döntés alapján a forgalmi díjak egy részét folyamatosan elégetik, azaz kivonják a forgalomból. Így minél nagyobb az érme forgalma, annál kevesebb lesz belőle. Az utóbbi időben pedig jócskán megélénkült a forgalom, erősödött a deflációs tulajdonsága.

A bitcoin és az ether egy éve. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A bitcoin és az ether egy éve. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

3. Jön a híres feleződés

A bitcoin élete eddig jól láthatóan négy éves ciklusok szerint zajlott. Bele van írva a programozási kódba, valósággal kőbe van vésve, hogy a folyamatosan keletkező bitcoinok mennyisége négy évente feleződik. Eddig minden ilyen feleződés után körülbelül egy évig, de esetleg előtte is néhány hónapig jelentős árfolyamemelkedést lehetett megfigyelni nála.

Most is szinte mindenki arra számít, hogy kisebb-nagyobb mértékben, de ez fog történni a következő alkalommal, 2024 áprilisában is. Kérdés, hogy ez mekkora emelkedés lesz. Az is elképzelhető, hogy ez a várakozás már beépült az árfolyamokba, és mire bekövetkezik az esemény, addigra inkább esést látunk majd.

4. A szezonálisan rossz hónapok kifújtak

Talán nem jelent sokat, mert nincs sok évtizedes statisztika mögötte, mint a részvényeknél, de a kriptovalutáknál is megfigyelhető a szezonalitás. Egyes hónapok kimutathatóan rosszabbul, mások jobban teljesítettek az utóbbi közel másfél évtizedben. Eddig például egyik nagy felfutás sem nyáron volt, hanem év végén vagy tavasszal, a szeptember pedig egyértelműen a legrosszabb teljesítményt hozta.

5. Vége a kamatemelési ciklusnak

A kriptovaluták nem önmagukban estek 2021 végétől 2022 végéig, hanem a részvénypiaccal karöltve. Emögött pedig elsősorban a meredek amerikai kamatemelési sorozat állt, amit a magas infláció okozott. (Valamint ennek következtében a dollár erősödése, ami hagyományosan nem kedvez a kockázatos befektetési eszközöknek.) Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed most szünetet tart a kamatemelésekben, és egyelőre megoszlanak a vélemények arról, hogy ez hosszútávú állapot-e, vagy esetleg lesz még egy-két kamatemelés.

A bitcoin és az ether öt éve. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A bitcoin és az ether öt éve. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Sok függ az üzemanyagáraktól, a világpolitikai helyzettől, a fogyasztói költésektől, a gazdasági növekedés alakulásától és talán még egy sor más tényezőtől is. De a heves kamatemelések időszaka alighanem véget ért. Ami nagyon sokat segít a kriptovalutáknak és más kockázatos eszközöknek. Az ebben való reménykedés is képes viszonylag magasan tartani az árfolyamokat.

6. Elfogytak az eladók

Aki nagyon akart, akinek muszáj volt, az már 2022-ben eladott – hangsúlyozták egyes elemzők már 2022 végén, és igazuk lett. Tavaly még rengetegen voltak, akik hitelből vásárolva, vagy származékos termékeken keresztül próbáltak a kriptovaluták árfolyamemelkedésére játszani, és amikor ez nem jött be, zuhanás következett, akkor pozíciójukat kényszerűen értékesíteni kellett. (Tovább lökve az árfolyamokat a mélybe.)

A csődbe ment kriptós cégeknél is sokszor kényszerlikvidálták a készleteket, hogy a hitelezőket kifizethessék, nagyon nyomott táron, netán épp a mélypontok közelében. Ám nagyjából 2022 végére ezek a készletek elfogytak. Megszűnt az eladói, kényszereladói nyomás.

A piacon elsősorban a hosszú távon gondolkodó, meggyőződéses kriptovaluta-rajongók maradtak, akik nem kereskednek folyton és nem vettek fel befektetésükre hitelt. Így érthető, hogy 2023 elejétől könnyen be tudott indulni egy új emelkedő szakasz, ami a mai napig is tart, csak kisebb-nagyobb megszakításokkal.

7. Új és régi sztorik garmadája

A kriptovaluta-piacon mindig van egy sor kisebb-nagyobb narratíva, sztori, amelyek, mint a hagyományos gazdaságban a különböző ágazatok, képesek egymással ellentétes irányba is mozogni. Volt, amikor például a virtuális világok, a metaverzumok narratívája volt erős, és minden, ami ezzel volt kapcsolatos, felment az egekbe. Később ezek összeomlottak, de jött helyettük más.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Még a medvepiacon, azaz a tartós árfolyamesések idején is voltak olyan érmék, amelyek képesek voltak alaposan felmenni, netán többszörözni az értéküket valamelyik sztori nyomán. Igen erős narratíva például a mesterséges intelligencia és annak összefonódása a kriptovaluta-világgal. Egy másik ilyen a letétbe helyezett és hozamot termelő (stake-elt) ether-érmék világa. Vannak jelei, hogy a korábban gödörbe került NFT-k (nem felcserélhető egyedik kriptoérmék) is újra reflektorfénybe kerülnek, fellendülést élhetnek át. Népszerű a való világbeli eszközök kriptósításának sztorija (RWA-k).

Mi sülhet el rosszul?

Persze problémák is lehetnek bőven, amelyek az emelkedést támogató narratívák ellen hatnak, hosszabb, rövidebb időre megakaszthatják az árfolyam-emelkedéseket.

Ilyen például az infláció, kamatemelés réme. Egyáltalán nem biztos, hogy az infláció szörnyetegét sikerült végre legyőzni az Egyesült Államokban, Nyugat-Európában és másutt. Lehetséges, hogy újból felüti a fejét, főleg, ha az energiaárak, a nyersanyagárak ismét elszállnak. A munkaerőhiány is ebbe az irányba hathat Európában, az ugyanis a bérek emelkedését, az infláció megugrását okozhatja.

Bitcoin, más kriptodevizák és aranyrúd. Forrás: Pixabay.com
Bitcoin, más kriptodevizák és aranyrúd. Forrás: Pixabay.com

Problémák lehetnek még az amerikai szabályozással, engedélyezéssel, felügyeleti tevékenységgel is. Különböző politikai erők másként képzelik el a kriptovaluta-szektor jövőjét, egyesek elnézőek, mások megengedőek vagy támogatók, megint mások ellenségesek. Jöhetnek tehát még éles fordulatok.

A gatyájuk is rámegy a bikára

Csúnyán elszálltak a tranzakciós díjak a Bitcoin és az Ethereum rendszerében, a nyári, ősz eleji pangáshoz képest sokszorosukra emelkedtek, ami egyes műveleteket a kisbefektetők számára valósággal lehetetlenné tesz. Ennek megoldására számos megoldás létezik (például az úgynevezett második rétegű blokkláncok), de egyelőre nem teljesen terjedtek el.

Továbbra is gyakoriak a bűncselekmények, a különböző hackertámadások, csalások, átverések, adathalász-kísérletek stb. Iszonyatos dzsungel, vadnyugati káosz van a piacon, amelyek veszélyesek a hozzá nem értő kisbefektetők számára. Egy-egy különösen nagy botrány az egész piacra negatív hatással lehet, ahogy ezt láttuk bőven 2022-ben.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 14545 14400 14545 +0,21% 0 0 4 792 655 095 HUF 2023-12-01 17:13:36
MOL 2780 2774 2798 0,00% 0 0 400 980 886 HUF 2023-12-01 17:05:09
MTELEKOM 604 591 606 +2,37% 0 0 289 135 852 HUF 2023-12-01 17:05:11
RICHTER 8820 8725 8850 +0,23% 0 0 729 103 780 HUF 2023-12-01 17:05:21
OPUS 383 370 388 -0,65% 0 0 159 604 605 HUF 2023-12-01 17:05:13
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Onnan kapott versenytársat Magyarország, ahonnan nem is számítottunk rá
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 08:36
Visszaemelte a befektetési ajánlású osztályzati kategóriába Görögországot a Fitch Ratings.  
Részvény / Deviza / Áru Este már nem érte meg frankot váltani
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 19:27
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Ennyire futotta, aggodalom nincs a tőzsdéken a hét végére
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 19:06
Minimális emelkedés volt a hét végére a tőzsdéken.
Részvény / Deviza / Áru Ezért 380 forint az euró, megvan a kriptovaluta-botrányok igazi nyertese
Eidenpenz József | 2023. december 1. 12:24
Az európai tőzsdék emelkednek a jó inflációs adatok után, a BUX azonban stagnál, mert a bankszektorba ismét belerúgtak. Az euró/forintra vegyes hírek érkeztek, az árfolyam maradt kicsivel a 380-as szint felett. Olcsóbbak az energiahordozók, hízik a 4iG, drágul az ízig-vérig amerikai kriptotőzsde részvénye.
Részvény / Deviza / Áru Irány a pénzváltó! Visszatért az élet a forintba
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 07:41
A hazai fizetőeszköz a csütörtökinél magasabb szinten kezdte a pénteki napot.
Részvény / Deviza / Áru Túl sok volt a fekvőtámasz, izomláz kínozta a forintot
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 18:44
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben csütörtökön kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Az arany lesz a küszöbönálló új világrend nyertese?
Eidenpenz József | 2023. november 30. 18:24
A világ politikai és pénzügyi rendszere nagy átalakulás alatt áll, a társadalmakban pedig nagy feszültségek vannak. A biztonságot adó, válságálló befektetések szerepe megnőtt a portfóliókban, de melyeké? Fizikai arany, papírarany vagy digitális arany, azaz bitcoin?
Részvény / Deviza / Áru Ki nyert ma? Hát persze, hogy a Richter és az OTP
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 17:48
Megint emelkedéssel zárták a napot.
Részvény / Deviza / Áru Lemaradt a forint, teljesen új fejezet kezdődik
Csernátony Csaba | 2023. november 30. 11:58
Bár a forint több mint 5 százalékos pluszt hozott össze az idén az euróval szemben, a lengyel zloty ennél is jobban szerepelt. A befektetési piacokon vegyes a kép, a jövő évi kilátások szintén felemásak. 
Részvény / Deviza / Áru A nap végére elfáradt a forint
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 19:11
Gyengült a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére reggelhez képest a bankközi devizapiacon.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG