6p

A bűnözők előszeretettel próbálkoznak a kriptovaluta-piacon, ahol sok tapasztalatlan kisbefektető próbál szerencsét, megfelelő ismeretek nélkül. A leggyakoribb módszerek között van olyan, amely szinte egyidős az emberiséggel, és olyan is, amelyet a másodperc tört része alatt, teljesen számítógépesítve hajtanak végre. Mi is könnyen csapdába eshetünk.

Egy statisztika szerint eddig mintegy hétmilliárd dollárt loptak el kriptovalutában bűnözők, de ez alighanem nem az összes, inkább csak a globális, nyilvános fórumokon nyomon követhető, egyszeri nagyobb összegek értéke. A kisbefektetők pénztárcájából egyenként kicsalt, vagy számítástechnikai manipulációkkal leemelt összegekről valójában nincsenek adatok. Az utóbbi időben leginkább előforduló csalási, lopási formákat mutatjuk be a külföldi szaksajtó alapján. 

1. Befektetési szisztémák

A “kriptovaluta befektetési rendszerek” esetében a csalók tapasztalt befektetéskezelőknek adják ki magukat. Azt állítják, hogy speciális módszerüknek köszönhetően dollármilliókat kerestek a kriptopénzekbe való befektetéssel (akkor minek is dolgoznak még?). Majd azt ígérik áldozataiknak, hogy nekik is sok pénzt fognak keresni. Ehhez a csalók előzetesen díjat kérnek, ezután egyszerűen ellopják a befolyó pénzeket. (Angolul: Bitcoin investment schemes.)

Korábban ezt számos más befektetési termékkel művelték, részvényekkel, árupiaci termékekkel vagy devizaügyletekkel (FX) egyaránt. Valószínűleg mindig azt használják, amiről az emberek leginkább elhiszik, hogy nagy gazdaság forrása lehet.

2. Szőnyegkihúzás

A csalók egy új projektet, kriptoérmét vagy NFT-t “pumpálnak fel” magas árra, hogy azután csalárd reklámmal, megtévesztéssel drágán eladhassák a gyanútlanoknak. Miután elegendő valódi pénzhez (általában bitcoinhoz, etherhez) jutottak így, eltűnnek vele. (“Kihúzzák a szőnyeget” a többiek alól.) Az ár összeomlik, a befektetők nyakán csak egy értéktelen befektetés marad. (Rug pull.)

3. Romantikus csalások

A társkereső alkalmazásokon az egyik fél lassan a másik fél bizalmába férkőzik. Idővel elkezdi meggyőzni a másikat, hogy vásároljon, vagy adjon pénzt valamilyen kriptopénzre. Miután megkapta a pénzt, a társkereső csaló eltűnik. Ezt ‘disznóvágás-átverésnek” is nevezik, mert felhizlalják, majd levágják az áldozatot. (Romance scam, pig butchering.)

A bitcoin árfolyama hosszú távon. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A bitcoin árfolyama hosszú távon. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

4. Adathalászat

Az adathalász csalások sok-sok éve népszerűek. A csalók például rosszindulatú linkekkel ellátott e-maileket küldenek, amelyekre kattintva hamis weboldalra jutunk, ahol személyes adatokat, például kriptopénz tárcák adatait, titkos kulcsait szerzik meg. (Phishing scams.) De a link sok más formában, például SMS-ben is érkezhet, és sok más dolog ígérete lehet benne, nemcsak kriptó.

5. Közbeékelődéses támadás

Amikor a felhasználók nyilvános helyen jelentkeznek be egy kriptopénz-fiókba, a bűnözők ellophatják érzékeny adataikat. Egy hozzáértő támadó bármilyen nyilvános hálózaton keresztül küldött információt elfoghat, beleértve a jelszavakat, kriptopénztárca-kulcsokat és számlainformációkat is. Ez a hálózatok Wi-Fi jeleinek lehallgatásával történik. (Man-in-the-middle attack.)

Az ilyen támadások elkerülésének legjobb módja, ha virtuális magánhálózatot, VPN-t használunk.

6. Kriptopénz-adományozási csalások a közösségi médiában

A közösségi médiában számos csalárd poszt jelenik meg, amelyek ingyenes kriptót, például ajándék bitcoint ígérnek. Néhány ilyen hírességek hamisított fiókjait is tartalmazza. Amikor azonban valaki rákattint az állítólagos ajándékhoz vezető linkre, egy csalárd oldalra kerül, ahol vagy pénzt kérnek a lebonyolításért, vagy adatokat lopnak el. (Social media cryptocurrency giveaway scams.)

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

7. Pilótajáték (Ponzi séma)

A magyarul pilótajátéknak vagy piramisjátéknak, angolul Ponzi-sémának nevezett rendszerekben az új befektetők befizetett pénzéből fizetik ki a régebbieket. Az új belépők megszerzése érdekében a kriptopénz-csalók változatos módszerekkel csalogatják az embereket.

Fotó: Depositphotos
Fotó: Depositphotos

Az egész arról szól, hogy új pénzes befektetőket szerezzenek. A módszer ősrégi, már az elektronika előtti korban, papíron, borítékban, bélyeggel küldött levelek formájában is létezett. (Ponzi schemes.)

8. Hamis kriptovaluta-tőzsdék

A csalók jutányos kriptopénz-váltás ígéretével csalogatják a befektetőket, gyakran még némi ingyen érmével is. A valóságban azonban nincs is ott tőzsde, vagy kriptovaluta-váltó, de ezt a befektető csak azután tudja meg, hogy elveszítette a befizetését.

Ragaszkodjon az ismert kriptotőzsdékhez írja a szaksajtó.

Végezzen némi kutatást, és ellenőrizze az iparági oldalakat a tőzsde hírnevére és legitimitására vonatkozó részletekért – javasolják. (Fake cryptocurrency exchanges.)

9. Állásajánlatok és csalárd alkalmazottak

A csalók toborzóknak vagy álláskeresőknek is gyakran kiadják magukat, hogy hozzáférjenek fontos adatokhoz, kriptopénzszámlákhoz. Egyes esetekben érdekes és jól fizető munkát ajánlanak, de a betanításért fizetségként kriptovalutát kérnek. Amivel persze eltűnnek.

De léteznek csalások a másik oldalon is, a távmunkára jelentkező munkaerő körében. Például észak-koreai bűnözők lenyűgöző önéletrajzokkal azt állítják, hogy amerikai székhelyűek, és kriptovaluta-cégekhez felvételiznek, ilyeneket céloznak meg. Az ilyen típusú átverést árnyékmunkaerőnek is nevezik. (Employment offers and fraudulent employees.)

Az ether árfolyama hosszú távon. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Az ether árfolyama hosszú távon. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Volt, hogy dokumentumot adtak át egy cég alkalmazottjának az állásinterjú során, amelyet át kellett nézni. Ez a fájl azonban olyan rosszindulatú kódot tartalmazott, amely lehetővé tette az észak-koreai Lazarus csoport számára, hogy több mint 600 millió dollárt lopjon el egy támadás során. (Ez minden bizonnyal az Axie Infinity Ronin blokkláncának híres meghekkelése volt.)

10. Villámhitel-támadás

A villámkölcsönök rövid időre, például másodpercekre szóló kölcsönök, amelyek egyetlen gyors üzlet lebonyolításához szükségesek. Ezek a kölcsönök népszerűek a kriptopénzek piacán, például rövid távú árkülönbségek kihasználásához (arbitrázshoz). A pénzeszközöket arra használják, hogy érméket vásároljanak egy platformon alacsonyabb árfolyamon, majd azonnal eladják egy másik platformon drágábban. A villámkölcsönt ez után rögtön vissza is fizetik.

Ezeket a pénzeszközöket azonban időnként arra is használják, hogy manipulálják az árképzést egy DeFi (decentralizált pénzügyi) platformon. A támadó nyereséget érhet el azzal, hogy manipulált, túl alacsony vagy túl magas áron vásárol vagy elad.

A kisbefektetőknek nagyon résen kell lenniük ezen a piacon, ahol rengeteg minden nem az, aminek látszik, és nem annyit ér.

Források: Techtarget, Time.com

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 14515 14255 14515 +1,15% 0 0 16 473 311 375 HUF 2023-11-30 17:05:19
MOL 2780 2768 2802 0,00% 0 0 6 956 029 268 HUF 2023-11-30 17:08:28
MTELEKOM 590 586 604 -2,16% 0 0 665 384 309 HUF 2023-11-30 17:07:46
RICHTER 8800 8585 8875 +2,44% 0 0 3 825 661 080 HUF 2023-11-30 17:11:18
OPUS 385 374 389 +2,25% 0 0 2 019 902 682 HUF 2023-11-30 17:09:58
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Túl sok volt a fekvőtámasz, izomláz kínozta a forintot
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 18:44
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben csütörtökön kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Az arany lesz a küszöbönálló új világrend nyertese?
Eidenpenz József | 2023. november 30. 18:24
A világ politikai és pénzügyi rendszere nagy átalakulás alatt áll, a társadalmakban pedig nagy feszültségek vannak. A biztonságot adó, válságálló befektetések szerepe megnőtt a portfóliókban, de melyeké? Fizikai arany, papírarany vagy digitális arany, azaz bitcoin?
Részvény / Deviza / Áru Ki nyert ma? Hát persze, hogy a Richter és az OTP
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 17:48
Megint emelkedéssel zárták a napot.
Részvény / Deviza / Áru Lemaradt a forint, teljesen új fejezet kezdődik
Csernátony Csaba | 2023. november 30. 11:58
Bár a forint több mint 5 százalékos pluszt hozott össze az idén az euróval szemben, a lengyel zloty ennél is jobban szerepelt. A befektetési piacokon vegyes a kép, a jövő évi kilátások szintén felemásak. 
Részvény / Deviza / Áru A nap végére elfáradt a forint
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 19:11
Gyengült a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére reggelhez képest a bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru Szerdán is kitartott az OTP lendülete
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 17:34
A vezető részvények közül csak a bankpapírok tudtak pluszban zárni a pesti börzén. 
Részvény / Deviza / Áru A Lehman válság óta nem történt ilyen, elhunyt a befektetőguru
Eidenpenz József | 2023. november 29. 12:19
Pozitív a hangulat a tőzsdéken, a magas kamatok korszakának végét árazzák. Emiatt a Lehman-válság óta, 13 éve nem nyertek annyit állampapírokon a befektetők, mint idén novemberben. A magyar tőzsde alig emelkedik, a Mol visszahúzza. Két hatalmas tőzsdei kibocsátás is készül, elhunyt a második számú befektetési guru.
Részvény / Deviza / Áru Bizonytalanul ébredt a forint, fogalma sincs, merre menjen
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 07:32
Szerda reggelre alig változott a forint árfolyama az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Estére formába lendült a forint
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 19:16
Erősödött kedden a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru Kilőtt Csányi Sándor bankja a jó hírre
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 17:46
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1288,16 pontos, 2,30 százalékos emelkedéssel, 57 176,11 ponton zárt kedden.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG