Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A Saxo Bank szakértője szerint jelenleg nem érdemes banki papírokba fektetni a folyamatban lévő mérlegalkalmazkodás miatt. Ha mégis a banki papírok mellett döntünk, akkor az európai bankokat jó messzire kerüljük el, és inkább az amerikai papírok felé fordítsuk figyelmünket.
Peter Garnry

Peter Garnry, a Saxo Bank részvénypiaci stratégája kifejtette, hogy a bankok „bika szellemiségű” stratégái és elemzői azzal szoktak érvelni, hogy a P/E mutató (a részvény árfolyam/nyereség rátája)  11,7-es és a P/B  (könyv szerinti érték) 1,18-as értéke mellett érdemes az amerikai bankok papírjait vásárolni, mert az USA gazdasága növekedőben van. Valamint azzal is szoktak érvelni, hogy a banki részvények a csúcshoz képest még mindig 50 százalékkal le vannak maradva, így az árfolyam akár emelkedhet is.

Peter Garnry kiemelte: ugyanezeket az érveket hallani az európai bankok papírjaira nézve is, ám ez utóbbiak esetében a P/E és a P/B mutató értéke 9,9 illetve 0,6. Hozzátette hogy a P/E mutatót logikusan értelmezni csak akkor lehet, ha a banki index kosarában szereplő nyereséges tagokra külön számítják ki, melyből egy dolog derül ki: az európai bankszektor helyzete szörnyűséges.

A stratéga szerint ezek az érvek a gazdaság normális állapotában megállják a helyüket, jelenleg azonban mérlegalkalmazkodás folyik, vagyis az eszközök árának növekedése lassabb, a gazdaság a trendhez képest elmarad, és a felkapaszkodás során mindig nagyobb a visszacsúszás valószínűsége. Ezért a bankok nyereségtermelő képessége jóval alacsonyabb, így a részvények árfolyamában rejlő lehetőségek is szűkösebbek - mutat rá Peter Garnry.

Ha mégis banki papírokba fektetnénk

A stratéga szerint, ha valaki mégis be szeretné vonni portfóliójába a banki papírokat semmiképp se válasszon európai bankokat. Az amerikai bankokkal kapcsolatban már pozitívabb véleményt fogalmaz meg a szakértő, ugyanakkor ebben az esetben sem lehet figyelmen kívül hagyni a mérlegalkalmazkodást.

A Saxo Bank stratégája szerint a fejlett világban a magánszektor továbbra is a tőkeáttétel kiigazításával van elfoglalva, a hatósági előírások súlyosbodnak, az államok pedig adóssággal túlterheltek, nagy a valószínűsége annak, hogy a bankok összességében gyengén fognak teljesíteni. Hozzátette, hogy az USA bankjai azért érnek el az európai bankokhoz képest előkelőbb helyezést, mert a mérlegalkalmazkodás legdurvább hatásai már végigfutottak az amerikai rendszeren, és van némi gazdasági növekedés.

Mi vezeti félre a befektetőket?

A szakértő kiemelte, hogy a felszínes szemlélő számára az európai bankok, különösen a „mintagyerek” Deutsche Bank tőkeáttétele jobbnak tűnhet. Ez azonban csak a félrevezető látszat, mert az USA és Európa bankjaira nem ugyanazok a bázeli szabályok érvényesek. Ha a két kontinens bankjait a jövőben hatályba lépő Bázel III. szabályai alapján vetjük össze, akkor a tőkeáttételben már nagyobb a hasonlóság.

A finanszírozás szerkezetével kapcsolatban Peter Garnry kiemelte: az USA bankjainak hitel/betét aránya durván 80 százalékos az európai 110 százalékhoz képest, tehát a betét oldali finanszírozás hiánya Európában 1,3 ezer milliárdra rúg. A szakértő véleménye szerint abból azonban az európai hiányt a nagykereskedelmi piacok finanszírozzák, hosszú távon kockázatok adódhatnak, és ez egyben magyarázattal szolgál arra is, miért indította el az EKB a hosszú távú refinanszírozási műveleteket (LTRO). A nagykereskedelmi piacon ugyanis senkinek sem volt hajlandósága az európai bankokat finanszírozni.

El a kezekkel az európai bankoktól

A finanszírozás szerkezeti különbségeit a Saxo Bank stratégája szerint abban kell keresni, hogy az USA bankfelügyelete hogyan reagált az 1930-as, és az 1980-as évek banki válságaira. Mindkét alkalommal az USA banki mérlegeken csökkent a jelzáloggal szemben létező kitettség, és az USA társaságai közül egyre többen vállalati kötvények kibocsátásával közvetlenül a tőkepiacról kezdték finanszírozni magukat. Az európai bankok viszont szorosabban kötődnek a jelzálogpiachoz és a vállalati hitelekhez, márpedig a mérlegalkalmazkodás idején, főként zsugorodó gazdaságban, ez a gyenge láncszem.

Peter Garny összességében az Európai Uniót érintő strukturális kérdések, a hatósági követelmények szigorodása, és az LTRO-val kapcsolatos bizonytalanságok miatt úgy véli, hogy rosszul dönt az a befektető, aki európai bankok papírjaiba fekteti pénzét.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Bűncselekmény lehet a Gamestop-manipuláció, gyenge tőzsdehónap a február
Eidenpenz József | 2021. január 28. 12:25
A tegnapi csúnya esés után ma is tart a tőzsdék lejtmenete, de késő délelőttre mérséklődött a veszteség Európában. A Gamestopnál felmerült, hogy nem minden zajlik törvényesen, ám a ragály addigra számos más, erősen shortolt részvényre átterjedt. Az EKB második verbális beavatkozása már nem hatott az euróra. A BUX jól bírja, a forint stabil.
Részvény / Deviza / Áru A nemzetközi hangulat a magyar tőzsdét is lehúzta
Privátbankár.hu | 2021. január 27. 19:35
Az európai börzék eséssel zártak, és a Wall Streeten is gyengüléssel indult a nap. A negatív hangulat alól nem tudta kivonni magát a magyar tőzsde sem.
Részvény / Deviza / Áru Ez lenne az utópia? Tökéletes szervátültetések és nagy profitok
MFC Equity | 2021. január 27. 19:09
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A következő részben a CareDx nevű egészségügyi vállalatot járják körül, amely a szervátültetések piacát igyekszik forradalmasítani genetika felhasználásával. 
Részvény / Deviza / Áru Elon Musk a medvepusztító spekulánsok élére állt
Király Béla | 2021. január 27. 16:02
A tőzsdéken a befektetők jó része az árfolyamemelkedésnek drukkol, de azért itt is vannak, akik az összeomlásokra fogadnak. Ez persze annak ellenére rendkívül kockázatos tud lenni, hogy vannak olyan eszközök, amelyeket a hagyományos értékelési szempontok alapján félreárazott a piac. Az ilyenkor akcióba lépő shortosok azonban a látszólag tuti belépők esetén is el tudják mindenüket veszteni.
Részvény / Deviza / Áru Verbális intervenció az EKB-nál, válságálló cégóriások a tőzsdén
Eidenpenz József | 2021. január 27. 11:38
Keveset mozdulnak ma a tőzsdék, mindenki az esti amerikai jegybanki ülést várja. A BUX a felülteljesítők közé tartozik, a Mol és az OTP húzza. Az EKB felülvizsgálhatja az euróval kapcsolatos álláspontját, ez gyengíti az eurót. Jól halad egy koronavírus-gyógyszer a Richternél. Nagyágyúk jelentenek ma Amerikában. Hosszú távon olajhiányra figyelmeztet az egyik szaklap.
Részvény / Deviza / Áru Habzsolták az aranyat a magyarok tavaly
Privátbankár.hu | 2021. január 27. 11:12
Pezsgett a BÁV befektetési aranytömb (BCA) forgalma, a társaság minden idők legnagyobb árbevételét könyvelhette el 2020-ban. Ez afelé mutat, hogy a Bitcoin ismételt előretörése ellenére király marad az arany - szakértők szerint az első félévben a tavaly nyári, történelmi csúcsát is túlütheti az ára.
Részvény / Deviza / Áru Drónfejlesztő cégbe szállt be a 4iG - estére elgyengült a forint
Privátbankár.hu / MTI | 2021. január 26. 18:33
Jó volt a hangulat az európai tőzsdéken, a BUX is szépen emelkedett - igaz, viszonylag kis forgalom mellett. Tőzsdezárás után jelentette be a 4iG, hogy bevásárolta magát egy drónos cégbe; a forint gyengült estére.
Részvény / Deviza / Áru Mol-céláremelés érkezett. Tesla kontra Nio, vagy egy nevető harmadik?
Eidenpenz József | 2021. január 26. 11:38
Mínuszból pluszba fordultak az európai tőzsdeindexek, talán mert az AstraZeneca cáfolta az oltásával kapcsolatos rémhíreket. Alaposan megemelte az Erste a Mol célárát, de nem igazán lát további emelkedési potenciált. Az egyik kínai autógyártó számai sokkal jobbak lehetnek a Tesla és a Nio eredményeinél. Joe Biden is a hazai ipart fejlesztené, csak másképp. Aggódnak a kisbefektetők, és ez jó.
Részvény / Deviza / Áru A nemzetközi hangulat rántotta a mélybe az OTP-t
Privátbankár.hu | 2021. január 25. 19:20
A reggeli nyitás után még optimizmus jellemezte a tőkepiacokat, délután azonban fordult a kocka és mínuszban zárt a magyar piac. A befektetők félelmei ismét felerősödtek, a járvány kezelése éppen úgy kérdéses, mint az, mikorra sikerül leküzdeni annak hatásait.
Részvény / Deviza / Áru Megjött a W alakú recesszió, életveszélyes gyúelegy készül IPO-ból és kriptodevizából
Eidenpenz József | 2021. január 25. 11:44
Nem találják az irányt a tőzsdék, de Amerikában pluszban kezdődhet a kereskedés. Az év elejét több fontos gazdaság recesszióval kezdheti, bár Magyarországon a konjunktúraindex emelkedett. A Nio új ezer kilométeres akkumulátoraival nemcsak a Teslának, de a német gyártóknak is konkurenciát jelent. Óriási gyorsjelentés-dömping jön a héten. Egyre több kriptodeviza-vállalkozás készül hagyományos részvénykibocsátásra, ami tovább növeli a tőkepiaci buborékkal kapcsolatos félelmeket.
hírlevél