1p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ötven százaléknál jóval kevesebb esélyt lát Görögország kiválására és az euró összeomlására a svájci Vontobel, a dúsgazdagok bankja. A bank vezető stratégája szerint a piacok számára pozitív hírek érkeznek majd Európából, amely tőzsdei ralit indíthat el rövid távon. Hosszú távon azonban a fő problémák megmaradnak, így a bank vagyonának nagy részét a biztos, semmi pénzt nem hozó kötvényekben tartja.

Kevesebb, mint ötven százalékos esélyt ad az euró összeomlásának, akárcsak Görögország kiválásának a világ egyik legtekintélyesebb és legnagyobb befektetési bankja, a svájci Vontobel. A dúsgazdagok bankjaként is számon tartott legendás hírű cég vezető stratégája, Alan Zlatar az alapblog.hu-nak adott interjúban  hangoztatja, hogy szerintük a közeljövőben inkább olyan hírek fognak érkezni Görögországból, Németországból, az európai csúcsértekezletről, amelyeket a piacok pozitívan értékelnek  és ez világszerte nagy tőzsdei ralit vált ki,  az árfolyamok átlagosan legalább 10 százalékot fognak erősödni.

Alan Zlatar úgy véli, hogy nagyobb a valószínűsége annak, hogy Görögországban a vasárnapi választásokon a mérsékelt konzervatívok és a mérsékelt baloldaliak nyernek, amely önmagában véve is eufóriát tud kiváltani a piacokon. Várakozásai szerint előtte, e hét végéig Németországban várhatóan kompromisszum születik a belső erők között arról, hogy az ország felvállalja más országok adósságainak garantálását, hozzájárul egy európai betétbiztosítási rendszer létrehozásához, továbbá a bankunióhoz. Ugyancsak a következő napokban, hetekben várakozásai szerint létrejön a megállapodás minderről Hollande úr és Merkel asszony között. A francia elnök elfogadja a németek által favorizált európai fiskális paktumot, Németország pedig beletörődik a közös európai kötvénykibocsátás valamilyen szoft változatába.

Három fő kockázati probléma rajzolódik ki

A szakértő ugyanakkor kiemelte, hogy a tőzsdei rally csak rövid távra szóló prognózis. A Vontobel a maga részéről mégsem látja, akárcsak az év végéig sem pozitívnak az európai helyzetet. A fő stratéga szerint az euró körüli válság nem fog alapvetően megoldódni és két további kockázati problémát is lát. Véleménye szerint ugyanennyire súlyos kihívás Kína gazdaságának lassulása, valamint továbbra is nagyok a kockázatok az Egyesült Államok helyzetével kapcsolatban.

A három grandiózus kockázati probléma, miatt a bank által kezelt csaknem 150 milliárd eurónyi vagyon túlnyomó részét, mintegy hatvan százalékát a legbiztosabb, de szinte semmi pénzt sem hozó német, amerikai és svájci államkötvényekben tartja most.  A szakértő elmondta, hogy a bank történetében alig akadt a mostanihoz hasonló helyzet, amikor a rájuk bízott vagyon 20 százalékát készpénzben, svájci frankban, dollárban a klasszikus menedék valutákban tartják.

Részvényekből csak a legjobbakat

A bankra bízott vagyon további öt százalékát aranyban tartják. Feltételezésük szerint az európai, amerikai és kínai fejlemények összességében az aranynak dolgoznak. Hozzátette, hogy az arany nem hoz semmit sem a konyhára, de egy-két évig megmarad értékőrző eszköznek. Tizenöt százaléka a kezelt vagyonnak részvényekben maradt. Alan Zlatar elmondta, hogy csak és kizárólag nagyon nagy nevek, brandek, a legjobb cash-flow-val bíró, évtizedek óta kiemelkedően teljesítő, és nagyszerűen menedzselt európai, amerikai és japán cégek részvényeiben. Ilyen a Nestlé és általában a nagy élelmiszerkonszernek, Coca Cola, McDonalds, ezek a legjobb részvények, amelyekkel nem veszít a befektető.

A szakértő kiemelte, hogy nagy fantáziát látnak a brazil pénzben, amit a piac az elmúlt időszakban értelmetlenül leértékelt. Szerintük hamarosan jön a fordulat és a brazil reál megint erősen felértékelődik. A svájci frankkal kapcsolatban elmondta, hogy Svájcnak elemi gazdasági érdeke, hogy pénze ne legyen túlértékelt. Óriási károkat okozna, ha mondjuk a frank és az euró között paritás állna be. Alan Zlatar ugyanakkor hozzátette, hogy nincs az a jegybank, amely ellent tud állni a nyomásnak egy vészhelyzetben: ha összeomlik az euró, vagy ha kilépne Görögország az euró övezetből, az példátlan pénzmenekítés vonna maga után. Hozzátette, hogy mindezek fényében kötelességük a legrosszabbra is felkészülni, ezért folyamatosan növelik a frankban tartott vagyon állományát.

Oroszországtól jobb távol maradni

A stratéga elmondta, hogy a legsúlyosabb aggodalmai Oroszországgal szemben vannak, a nyersanyagárak a globális lassulás és a recesszió közeli helyzetek miatt várhatóan sorvadni fognak. Véleménye szerint jobb távol maradni az Oroszország szimbolizálta felesleges kockázatoktól. Lengyelország és Csehország szerinte stabil országok maradnak, de a közép-európai térség egésze túlzott geopolitikai bizonytalanságoknak van kitéve, ezért onnan is távol tartjuk magunkat.

A teljes interjú itt olvasható>>

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 18620 18380 18645 +0,49% 0 0 9 362 778 615 HUF 2024-07-19 17:08:50
MOL 2846 2844 2872 -1,04% 0 0 805 816 116 HUF 2024-07-19 17:14:19
MTELEKOM 1078 1078 1090 -1,10% 0 0 268 492 866 HUF 2024-07-19 17:05:13
RICHTER 9765 9605 9765 +0,88% 0 0 679 946 545 HUF 2024-07-19 17:05:14
OPUS 436 435 439 +0,23% 0 0 59 004 475 HUF 2024-07-19 17:05:11
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Kapott egy gyomrost az euró a forinttól
Privátbankár.hu | 2024. július 19. 18:50
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben pénteken kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Elszállt a budapesti tőzsde
Privátbankár.hu | 2024. július 19. 17:55
A részvénypiac forgalma 11,5 milliárd forint volt, a vezető részvények ára vegyesen változott az előző napi záráshoz képest.
Részvény / Deviza / Áru Nem bírta 390 forint alatt az euró, szemüveget a Facebook-nak
Eidenpenz József | 2024. július 19. 12:19
Rossz a hangulat, a részvényindexek többsége jelentősebb mínuszban van, a BUX egyenlőre megúszta minimális gyengüléssel. A forint nagyjából stagnál, egyre inkább az MNB keddi kamatdöntése befolyásolhatja. Szemüveggyártót vehet a Facebook, vadászat folyik az árnyékflottára, azaz orosz az olajszállító hajókra. Jó jelentést, de pesszimistább előrejelzést tett közzé a Netflix.
Részvény / Deviza / Áru Meg se kottyant a hőség a forintnak, még jót is tett neki
Privátbankár.hu | 2024. július 18. 18:53
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtökön kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Inkább csak az a kérdés, hogy mikor? Földindulástól tartanak a szakértők
Privátbankár.hu | 2024. július 18. 18:39
Az elmúlt két év a tőzsdék töretlen meneteléséről szólt, ám ahogy ez a börzék világában megszokott, a hegymenetet szakadékba zuhanás követheti. 
Részvény / Deviza / Áru Megváltotta a világot csütörtökön az OTP és a Mol a tőzsdén
Privátbankár.hu | 2024. július 18. 17:47
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 359,91 pontos, 0,5 százalékos emelkedéssel, 72 899,65 ponton, történelmi csúcson zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru 390 forint alá bukott az euró, a fogyi lesz a jövő bombaüzlete
Eidenpenz József | 2024. július 18. 12:36
Máris elmúlt a tőzsdék rosszkedve, ami főleg Amerikán söpört végig szerdán, a BUX is emelkedik. A forint is erős, június eleje óta nem látott szinten járt. A fogyókúrás gyógyszer lehet a jövő bombaüzlete. Mire számíthatunk Trumptól a tőzsdén, melyek a Trump-részvények? Kína gátolja az ezüstöt? Két nap, két sok millió dolláros hackertámadás.
Részvény / Deviza / Áru Mi lesz azzal, aki nem vett szerdán eurót a nyaralásra?
Privátbankár.hu | 2024. július 18. 07:32
A reggeli állás szerint semmi, majd vesz ma: egyelőre teljesen beállt a jegyzés.
Részvény / Deviza / Áru Kiderült, mennyire ártott a hőség a forintnak
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 18:54
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru A befektetők is csak ásítoztak szerdán Budapesten
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 18:33
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 245,08 pontos, 0,34 százalékos emelkedéssel 72 539,74 ponton zárt szerdán.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG