TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Remekül indult ez a hét is az európai tőzsdéken, de az igazi ugrás Ázsiában volt. Szépséghiba, hogy a nagy emelkedést egy kínai kormányközeli lap kincstári optimizmusa indíthatta el. A BUX is emelkedik, de elmarad úgy Lengyelországtól, mint Nyugat Európa nagy részétől. Elon Musk már megint kitalált valami csodásat hívei és ellenségei szórakoztatására.

Nagyon szépen vásárolják ma az európai részvényeket, a német, francia, brit indexek két százalék körüli mértékben emelkednek. Sőt, Ausztriában vagy Dél-Európában ez megközelíti a három százalékot is. A legnagyobb emelkedés azonban Ázsiában volt, Sanghajban 5,7, Hongkongban 4,9, Japánban 1,8 százalék az index többlete. A befektetők állítólag abban reménykednek, hogy a legutóbbi, viszonylag jó gazdasági adatok és a csökkenő fertőzési számok a kínai gazdaság gyors magára találását vetítik előre.

Különösen a pénzintézetek részvényei emelkedtek. Igaz, sok helyen említik, hogy az emelkedést egy kormányközeli pénzügyi lap hurráoptimista cikke indította el a kínai részvénypiacon. Ezt a lapot pedig már korábban is használta piacbefolyásolásra a kínai vezetés.

11 ezer felett az OTP

A lengyel tőzsdeindex 1,4 százalékkal emelkedik, Budapesten azonban egyelőre 0,7 százalékkal kell megelégedni. Az OTP ugyan 2,4 százalékkal 11 ezer forint fölé tudott menni, a Mol azonban csak 0,7, a Richter 0,3 százalékkal drágul. A 4Ig 1,6, a Magyar Telekom 0,3 százalékkal kerül többe. A forint lényegében nem változott, 352,8 az euró ára.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

A német gyáripari megrendelések májusban 10,4 százalékkal ugrottak meg, igaz, áprilisban ez még 26,2 százalék zuhanás volt. Abban is reménykedik a piac, hogy az amerikai kongresszus ismét megkezdi a tárgyalásokat a következő gazdaságélénkítési csomagról, még ebben a hónapban.

Új fertőzési csúcsok

Mivel az Államokban az új koronavírus-fertőzések száma nem akar csillapodni, erre nagy szükség is lesz. A legújabb számok megint csúcsdöntést jelentenek globálisan. Ezenkívül Texasban és Floridában is új rekordok dőltek szombaton. Romlik a járványhelyzet például Indonéziában, a Fülöp-szigeteken és Ausztráliában is. Spanyolországban is újra lezártak egyes területeket északnyugaton.

Három új Prognózis

A Goldman tovább rontotta az idei amerikai GDP-előrejelzését. Korábban még 4,2 százalékos GDP-visszaeséssel számoltak, amit most 4,6 százalékra rontottak. Ennek oka, hogy a vártnál enyhébb gazdasági visszapattanásra számítanak a harmadik negyedévben, így az eddigi 33 százalékos negyedév/negyedéves felpattanási várakozást 25 százalékra vágták vissza. Azonban szeptembertől újra visszatérhet az amerikai gazdaság a korábban várt pályára - írta az Erste Befektetési Zrt.

A pandémia az európai monetáris politika tartós változását fogja eredményezni, mivel: 

Bebetonozza a most elfogadott kiterjedt jegybanki mennyiségi politikát, és kikényszeríti a közös költségvetési terv létrehozását mondta az Európai Központi Bank egyik vezetője, Francois Villeroy de Galhau. Az EKB elnöke, Christine Lagarde eközben azt mondja, hogy Európának két évig az árakat lefelé húzó nyomással kell szembenéznie. Ám a vírus felgyorsítja a gazdaság jelenlegi változásait a digitalizálás, az automatizálás, a rövidebb ellátási láncok és a környezetbarátabb technológia irányába. Ez pedig végső soron segít a helyreállításban –írta a Bloomberg.com hírlevele.

Jön a gyorsjelentési szezon

Az USA-ban a héten megkezdődik a második negyedéves gyorsjelentések szezon.

A részvénypiaci rali jövője olyan számokon n múlik, amelyeket senki sem képes előre jelezni. Kizártnak tűnik, hogy ebben az évben a globális gazdaság teljesen magához térjen. A V alakú kilábalás reménye már teljesen elhalványult. A kérdés már inkább az, hogy 2021-ben újra egészséges lesz-e a gazdaság. Ez azonban rengeteg tényezőtől függ. A gazdasági kilábalás terhei teljesen a jövő generációira, főleg a Z generációra hárulhatnak az eladósodáson keresztül – állítja a Bloomberg.

Fotó: Kapható volt a Tesla short short (Fotó: Tesla) Fotó: Kapható volt a Tesla short short (Fotó: Tesla)

Tesla-shortosok zakó helyett shortban

Tőzsdei ruházkodási rovatunk. A rajongók először azt hitték, Elon Musk csak viccel, amikor bejelentette, korlátozott számban "shortolós shortokat" (Tesla short shorts) árulnak majd a cég webáruházában. De a hír igaznak bizonyult, a piros, szellős ruhadarab ötféle méretben kapható, elég borsos áron, és 2-4 hét alatt szállítják le. (Frissítés: Már csak az XL-es méretből van.) A design fontos része a Tesla-típusok jelzéséből összerakott S3XY felirat.

A történet persze tőzsdei szempontból főleg azért érdekes, mert a Tesla múlt héten is új történelmi rekordokat döntögetett, korábban elképzelhetetlen, 1228 dolláros áron is forgott. A Tesla lehet ezzel a világ legértékesebb autógyára. Ez a “shortosoknak” vagy “rövidre eladóknak” (short sellers) durva veszteségeket okoz. Musk már sokszor kritizálta, provokálta őket, vagy épp gúnyolódott rajtuk. A cégnek egyszerre vannak fanatikus rajongói és elszánt hitetlenjei, bírálói.

A poén többszörös, az árcédulán ugyanis $69,420 áll. Sokan még emlékezhetnek rá, hogy Elon Musk korábban 420 dolláron történő tőzsdei kivezetésről tweetelt, nincs kizárva, hogy beszívva. (A tweet miatt súlyos problémái származtak a tőzsdefelügyeletnél is.) A 420 (4:20 vagy 4/20) egyben a marihuána-fogyasztásra is utal a szlengben. Musk extravangáns ötleteinek ezzel újra nőtt a listája, az űrbe kilőtt Tesla vagy a házi használatú lángszóró mellett.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Megszületett egy láthatatlan euró/forint árfolyamplafon?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 25. 12:33
A BUX index ma ledolgozta a tegnapi csúnya esés több mint felét, ismét 9000 fölött jár az OTP és javított a Mol is. Európában valamivel több a mínusz a tőzsdéken, mint a plusz, de nincs határozott irány. A forint enyhén erősödik, elemzők szerint azért, mert egy bizonyos sávban az MNB közbeléphet. Warren Buffet meglepően régimódi befektetést eszközölt.
Részvény / Deviza / Áru El sem hinnéd, melyik két országban volt ma kamatemelés
Eidenpenz József | 2020. szeptember 24. 18:51
A rossz hír lett a jó hír, a munkanélküli kérelmek meglehetősen magas száma ellenére Amerikában felfelé indultak el a tőzsdeindexek. Arra számítanak, hogy a rossz adatok kikényszerítik a gazdaságpolitikusok válaszlépéseit. A BUX 1,9 százalékos eséssel zárt, a Mol és az OTP húzta le. A forint kissé erősödni tudott, ehhez azonban az MNB közbelépésére is szükség volt.
Részvény / Deviza / Áru Támadó üzemmódban a német elektromosautó-gyártók, csökkentették a Mol célárát
Eidenpenz József | 2020. szeptember 24. 11:20
A tegnap esti csúnya amerikai esés után ma Európában és Ázsiában is lefelé tartanak az indexek. A fő okok a járvány terjedése és az amerikai mentőcsomag hiánya lehetnek. A BUX is süllyed, főleg a Mol húzza le. Egy elemző csökkentette a Mol-ra vonatkozó célárát és az egész piacot pesszimistán látja. A Tesla beperli az amerikai kormányzatot a Kínával szemben kivetett büntetővámok miatt.
Részvény / Deviza / Áru Óriási részvénykibocsátás készül, nemsoká 370 lehet az euró
Eidenpenz József | 2020. szeptember 23. 18:44
Az európai tőzsdék még pluszban tudtak végezni, de elromlott a hangulat az amerikai értékpapír-piacon, elsősorban a technológiai részvényeket adják. Jött egy kellemetlen adat az amerikai gazdasági aktivitásról, sokan már a karácsonyi szezont temetik. Jött egy ígéretes hír az egyik oltóanyagról, de tönkremehet néhány német bank. Kilenc százalékkal esik a Tesla, gyengécske a forint.
Részvény / Deviza / Áru Bárki is vezeti az informatikai robbanást, ez a cég benne lesz a sűrűjében
MFC Equity | 2020. szeptember 23. 15:11
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat 7. részében a Lam Research vállalatot elemzik, amely sokat profiltálhat a növekvő adatigényekből a felhőalapú számítástechnika térnyerésével.
Részvény / Deviza / Áru A gyenge forint esete a kolbásztöltéssel, Tesla-meghallgatás Berlinben
Eidenpenz József | 2020. szeptember 23. 11:23
Miután tegnap este szép emelkedéssel zárt Amerika, ma jó a hangulat Európában is, másfél-két százalékos pluszban vannak az indexek. A BUX index épphogy kilóg kicsit ebből a tartományból, elsősorban az OTP és a Richter viszi. A forint kissé tovább süllyedt, elemzők szerint az MNB enyhe csalódást okozott tegnap. Nagyot esett a Tesla, nem volt meggyőző a bemutatója.
Részvény / Deviza / Áru Nem lesz több segélycsomag? Fúziók a bankszektorban?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 22. 19:00
Mára megnyugodtak a tőkepiacok, az indexek többsége emelkedik, bár kivételek is vannak. A BUX előnye a nap végére csökkent, végül csak 0,2 százalékos pluszban végzett. Főleg a Mol tartotta meg, miközben az OTP folytatta az esést. Az MNB nagy napján tovább drágult az euró, nincs már túl messze a tavasszal beállított történelmi csúcstól. Fúziókról beszélnek az európai bankszektorban, nem várható második csomag az USA-ban.
Részvény / Deviza / Áru A forint gyengülése hosszú távú trend, a pénzbőség hajtja az árupiacokat
Eidenpenz József | 2020. szeptember 22. 13:05
A magyar gazdaság 2022-re érheti el a válság előtti szintet, a forintnak pedig lehetnek erősödő szakaszai, de hosszú távon megmaradhat a lassú gyengülő trend – mondja az Equilor Befektetési Zrt. A pénzbőség meglepetéseket hozott az árupiacokon is, több terméknél kitarthat az emelkedés lendülete. Az OTP-t alulsúlyozásra, a Richtert felülsúlyozásra javasolják.
Részvény / Deviza / Áru A hétfői vérfürdő után is gyengélkedik az OTP
Király Béla | 2020. szeptember 22. 11:40
Hétfőn jelentősen gyengült a forint, és kedden délelőtt sem mutatott erőt. A magyar fizetőeszköz szempontjából nagy kérdés, miként dönt kora délután az MNB, ez ugyanis befolyásolhatja a forint mozgását. A tőzsdék a hétfői zuhanás után kedden délelőtt korrigáltak, ugyanakkor az OTP csak minimálisan tudott emelkedni a beszakadás után.
Részvény / Deviza / Áru A tőzsdekrach oka 200 ezer halott Amerikában, 400 ezer fertőzés Magyarországon?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 21. 18:55
Csúnya, két-három hónapja nem látott mélyrepülést mutatnak a tőzsdék, részben a járvány rohamos terjedése, részben az amerikai stimulus hiánya, részben pedig a bankszektor problémái miatt. A német index különösen nagyot esett, de a BUX sem sokkal maradt el tőle. A forint is gyengült, a dollár viszont erősödött, ami az árupiacokat is a mélybe lökte. Amerikában ráadásul még politikai komplikációk is felmerültek.
hírlevél