BUX
36 606.96
-0.41%
-150.00
OTP
11 030.00
-0.63%
-70.00
MOL
1 788.00
+0.17%
+3.00
RICHTER
7 180.00
-0.69%
-50.00
MTELEKOM
382.00
-0.39%
-1.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. július 6. 11:20

Remekül indult ez a hét is az európai tőzsdéken, de az igazi ugrás Ázsiában volt. Szépséghiba, hogy a nagy emelkedést egy kínai kormányközeli lap kincstári optimizmusa indíthatta el. A BUX is emelkedik, de elmarad úgy Lengyelországtól, mint Nyugat Európa nagy részétől. Elon Musk már megint kitalált valami csodásat hívei és ellenségei szórakoztatására.

Nagyon szépen vásárolják ma az európai részvényeket, a német, francia, brit indexek két százalék körüli mértékben emelkednek. Sőt, Ausztriában vagy Dél-Európában ez megközelíti a három százalékot is. A legnagyobb emelkedés azonban Ázsiában volt, Sanghajban 5,7, Hongkongban 4,9, Japánban 1,8 százalék az index többlete. A befektetők állítólag abban reménykednek, hogy a legutóbbi, viszonylag jó gazdasági adatok és a csökkenő fertőzési számok a kínai gazdaság gyors magára találását vetítik előre.

Különösen a pénzintézetek részvényei emelkedtek. Igaz, sok helyen említik, hogy az emelkedést egy kormányközeli pénzügyi lap hurráoptimista cikke indította el a kínai részvénypiacon. Ezt a lapot pedig már korábban is használta piacbefolyásolásra a kínai vezetés.

11 ezer felett az OTP

A lengyel tőzsdeindex 1,4 százalékkal emelkedik, Budapesten azonban egyelőre 0,7 százalékkal kell megelégedni. Az OTP ugyan 2,4 százalékkal 11 ezer forint fölé tudott menni, a Mol azonban csak 0,7, a Richter 0,3 százalékkal drágul. A 4Ig 1,6, a Magyar Telekom 0,3 százalékkal kerül többe. A forint lényegében nem változott, 352,8 az euró ára.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

A német gyáripari megrendelések májusban 10,4 százalékkal ugrottak meg, igaz, áprilisban ez még 26,2 százalék zuhanás volt. Abban is reménykedik a piac, hogy az amerikai kongresszus ismét megkezdi a tárgyalásokat a következő gazdaságélénkítési csomagról, még ebben a hónapban.

Új fertőzési csúcsok

Mivel az Államokban az új koronavírus-fertőzések száma nem akar csillapodni, erre nagy szükség is lesz. A legújabb számok megint csúcsdöntést jelentenek globálisan. Ezenkívül Texasban és Floridában is új rekordok dőltek szombaton. Romlik a járványhelyzet például Indonéziában, a Fülöp-szigeteken és Ausztráliában is. Spanyolországban is újra lezártak egyes területeket északnyugaton.

Három új Prognózis

A Goldman tovább rontotta az idei amerikai GDP-előrejelzését. Korábban még 4,2 százalékos GDP-visszaeséssel számoltak, amit most 4,6 százalékra rontottak. Ennek oka, hogy a vártnál enyhébb gazdasági visszapattanásra számítanak a harmadik negyedévben, így az eddigi 33 százalékos negyedév/negyedéves felpattanási várakozást 25 százalékra vágták vissza. Azonban szeptembertől újra visszatérhet az amerikai gazdaság a korábban várt pályára - írta az Erste Befektetési Zrt.

A pandémia az európai monetáris politika tartós változását fogja eredményezni, mivel: 

Bebetonozza a most elfogadott kiterjedt jegybanki mennyiségi politikát, és kikényszeríti a közös költségvetési terv létrehozását mondta az Európai Központi Bank egyik vezetője, Francois Villeroy de Galhau. Az EKB elnöke, Christine Lagarde eközben azt mondja, hogy Európának két évig az árakat lefelé húzó nyomással kell szembenéznie. Ám a vírus felgyorsítja a gazdaság jelenlegi változásait a digitalizálás, az automatizálás, a rövidebb ellátási láncok és a környezetbarátabb technológia irányába. Ez pedig végső soron segít a helyreállításban –írta a Bloomberg.com hírlevele.

Jön a gyorsjelentési szezon

Az USA-ban a héten megkezdődik a második negyedéves gyorsjelentések szezon.

A részvénypiaci rali jövője olyan számokon n múlik, amelyeket senki sem képes előre jelezni. Kizártnak tűnik, hogy ebben az évben a globális gazdaság teljesen magához térjen. A V alakú kilábalás reménye már teljesen elhalványult. A kérdés már inkább az, hogy 2021-ben újra egészséges lesz-e a gazdaság. Ez azonban rengeteg tényezőtől függ. A gazdasági kilábalás terhei teljesen a jövő generációira, főleg a Z generációra hárulhatnak az eladósodáson keresztül – állítja a Bloomberg.

Fotó: Kapható volt a Tesla short short (Fotó: Tesla) Fotó: Kapható volt a Tesla short short (Fotó: Tesla)

Tesla-shortosok zakó helyett shortban

Tőzsdei ruházkodási rovatunk. A rajongók először azt hitték, Elon Musk csak viccel, amikor bejelentette, korlátozott számban "shortolós shortokat" (Tesla short shorts) árulnak majd a cég webáruházában. De a hír igaznak bizonyult, a piros, szellős ruhadarab ötféle méretben kapható, elég borsos áron, és 2-4 hét alatt szállítják le. (Frissítés: Már csak az XL-es méretből van.) A design fontos része a Tesla-típusok jelzéséből összerakott S3XY felirat.

A történet persze tőzsdei szempontból főleg azért érdekes, mert a Tesla múlt héten is új történelmi rekordokat döntögetett, korábban elképzelhetetlen, 1228 dolláros áron is forgott. A Tesla lehet ezzel a világ legértékesebb autógyára. Ez a “shortosoknak” vagy “rövidre eladóknak” (short sellers) durva veszteségeket okoz. Musk már sokszor kritizálta, provokálta őket, vagy épp gúnyolódott rajtuk. A cégnek egyszerre vannak fanatikus rajongói és elszánt hitetlenjei, bírálói.

A poén többszörös, az árcédulán ugyanis $69,420 áll. Sokan még emlékezhetnek rá, hogy Elon Musk korábban 420 dolláron történő tőzsdei kivezetésről tweetelt, nincs kizárva, hogy beszívva. (A tweet miatt súlyos problémái származtak a tőzsdefelügyeletnél is.) A 420 (4:20 vagy 4/20) egyben a marihuána-fogyasztásra is utal a szlengben. Musk extravangáns ötleteinek ezzel újra nőtt a listája, az űrbe kilőtt Tesla vagy a házi használatú lángszóró mellett.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 221 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 292 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 623 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Új szolgáltatáscsomagok az Apple-től, örökre elveszett a munkahelyek egy része?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 13. 19:00
Európában szinte egységesen mínuszban zártak az indexek ma, az Egyesült Államokban viszont a technológiai szektor emelkedése inkább jó, mint rossz hangulatot jelez. A tengerentúli munkanélküli kérelmek száma március közepe óta nem látott szintre esett. Az Apple új szolgáltatáscsomagokat jelentett be, emiatt ez a részvény vezeti az emelkedést. Borúlátó az egyik Fed-vezető.
Részvény / Deviza / Áru Patthelyzet a szenátusban, rendesen elbánt a vírus a Rábával
Eidenpenz József | 2020. augusztus 13. 11:21
Keresték az irányt az európai tőzsdeindexek, és úgy tűnik, lefelé találták meg. Egy kis pihenő azonban a tegnapi nagyszerű emelkedés után nem meglepő. Elhúzódhat az új amerikai csomag, ami tízmillióknak jelenthet gondokat. Kontinensünkön záporoznak a gyorsjelentések, ennek nyomán óriásit esik a Thyssenkrupp, jobb lett a várakozásoknál viszont a Deutsche Telekom. Budapesten a BUX tartja magát, a forint is alig változik.
Részvény / Deviza / Áru Baljós inflációs árnyak – arany, részvény, ingatlan kell nekünk?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 12. 19:04
Nagyon szépen emelkednek az amerikai tőzsdeindexek, a jó tengerentúli nyitás az európai tőzsdéket is magával ragadta. A BUX is hozta az európai átlagot, három fontos részvényünk is drágult. A forint szolidan gyengülget, a nemesfémek esése megállt, az olajpiac pedig örül a jó készletadatoknak. Aggasztóan magas viszont az amerikai infláció. Emelkedik a hazai lakáseladások száma.
Részvény / Deviza / Áru Azon is kereshetünk pénzt, ha mások társat találnak maguknak
MFC Equity | 2020. augusztus 12. 18:32
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat következő részében a Momo Inc. randevú és kapcsolattartási platformot mutatjuk be, aminek a keresletét több szociodemografikus trend is hajtja.
Részvény / Deviza / Áru Trumpnak csapdát állítottak, sohasem látott mértékű a brit recesszió
Eidenpenz József | 2020. augusztus 12. 11:39
Az európai tőzsdék egyelőre nem találják az irányt, Frankfurtban mínuszban, Párizsban nulla közelében jár az index, Londonban emelkedik. A tegnap esti jókora amerikai esés ma már véget is érhet, ismét pluszban vannak a határidős indexek. A BUX is bizonytalan, részvényeink alig mozognak. Britanniában óriási a GDP visszaesése, bár ez nem igazán meglepetés.
Részvény / Deviza / Áru Robinhood-titkokra derült fény, ma lemaradt a BUX a többitől
Eidenpenz József | 2020. augusztus 11. 18:55
Európában kiváló, az USA-ban legalábbis nem rossz a tőzsdék hangulata, bár a technológiai részvények megint alul teljesítettek. Alulteljesített még a magyar BUX index is, de legalább pozitívban tudott zárni. Elsősorban a Mol húzta le, és kissé a forint is gyengült. A Robinhood-alkalmazás érdekes forgalmi adatokat tett közzé, más adatokat viszont ezentúl nem fognak publikálni.
Részvény / Deviza / Áru A kínai autópiac a mi reménységünk, Erdogan megint unortodoxkodik
Eidenpenz József | 2020. augusztus 11. 11:42
Nagyon jó a hangulat az európai tőzsdéken, számos index ugrása a két százalékot is meghaladja. Budapesten azonban pár nagyon jó nap után egy kis szünet következhet, az OTP és a Richter még tud egy kicsit menni, de a Mol és a Telekom visszahúzó erő. Erdogan török elnök tovább gyengítheti a lírát, Trump a leggazdagabbaknak kedvező adócsökkentése készül, Peking pedig kesztyűs kézzel vág vissza.
Részvény / Deviza / Áru Megjöttek a vevők a magyar tőzsdére, száguldanak az ipari fémek
Eidenpenz József | 2020. augusztus 10. 18:43
A múlt héthez hasonlóan ma is főleg az amerikai-kínai kapcsolatok romlása és a várható amerikai gazdasági stimulus határozta meg a tőzsdei kereskedést. Ezenkívül jönnek a gyorsjelentések, és miközben a dollár alig mozog, a legtöbb árupiaci termék drágul. Itthon az OTP húzta fel a BUX indexet, de a Telekom és az Opus is szépen megindult. Erősödött a forint, az arany, nagyot ugranak az ipari fémek.
Részvény / Deviza / Áru Ügyes húzás Trumptól, jön a Twit-Tok?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 10. 11:20
Egyelőre bizonytalanok az európai tőzsdék, de összességében több részvény tart lefelé, mint felfelé. A BUX index ismét felül teljesítő, az OTP három-négy százalékkal drágul. Felfelé tartanak az árupiaci termékek, drágul az olaj, az arany, az ezüst és éves csúcsához közelít a bitcoin. Új kérője akadt a TikTok-nak, állítólag a Twitter is tárgyalásokat folytat a tulajjal.
Részvény / Deviza / Áru Tikk-takk, TikTok! Estére feltámadt a Mol
Eidenpenz József | 2020. augusztus 7. 19:01
Európában szerény pluszban, az Egyesült Államokban mérsékelt mínuszban járnak a tőzsdeindexek. Az amerikai munkaerő-piaci adat valamivel jobb lett a vártnál, de ez nem tudta igazán feldobni a hangulatot. A szenátus egyelőre nem egyezett meg a gazdaságélénkítő csomagról, a TikTok után a WeChat betiltását viszont még Amerikában is sokan rossz néven vették. A BUX messze túlteljesítette az összes európai indexet.
hírlevél