<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Folytatódik a pénteki rossz hangulat a tőzsdéken, sovány vigasz, hogy az esés átterjedt az olajra. Az OTP márciusi mélypontjai közelében áll, fillérekre van a 400-tól az euró, a dollár/forint pedig csúcsot döntött. A BUX tovább esik, az OTP-vel az élen. Különösen nagy a szakadás a kriptodevizák piacán.

A pénteki nagy, több tőzsdén január óta nem látott zuhanás ma is folytatódik a főbb tőzsdéken. A német, francia, brit indexek két százalék körüli mínuszban vannak, és az amerikai határidős mutatók még csúnyábban néznek ki.

A technológiai papírok Nasdaq 100-as indexe pénteken 3,6 százalékkal szánkázott le, ma újabb 3,0 százalékkal van lejjebb a határidős értéke. Tokió, Hong Kong és az indiai tőzsdék három százalék körüli mínuszban végeztek, Sanghajban azonban csak alig egy százalék volt az esés.

Kamatfélelmek és Covid-problémák

A lejtmenet fő okát egyöntetűen abban jelölik meg szakértők, hogy pénteken a vártnál rosszabb inflációs adat érkezett az USA-ból, ami a kamatemelési félelmeket is tovább erősítette. Emiatt újra 3,1 százalék fölé emelkedett a tíz éves amerikai állampapírok hozama is. Egy másik fontos ok, hogy romlott a járványhelyzet Kínában, tömeges tesztelés kezdődhet és esetleges korlátozások bevezetését latolgatják.

Itthon a BUX index 1,9 százalékkal esik, az OTP 2,8 százalékkal 8516-ra ment le eddig, 8300-nák levő éves mélypontja közelébe. A Mol alig áll jobban, 2,4 százalékkal esik 2598-ra. A Richter 0,5, a Telekom 3,5 százalékkal van lejjebb.        

Árfolyamok és grafikonok

Fillérekre van a 400-tól az euró

A forint is gyenge maradt, az euró ára ma 396,93 és 399,725 között mozgott. Napról napra közelebb vannak a maximumok a 400 forintos történelmi csúcshoz, és a pénzváltóknál már 400 feletti eladási árakat láthatnak a vevők.

Az euró/forint árfolyam. Tradingview.comAz euró/forint árfolyam. Tradingview.com

A dollár erősödése is jelentős ellenszél volt a forintnak az Erste Befektetési Zrt. szerint.

Az amerikai devizával szemben összejött a történelmi rekord, 378,4-en zárt az USDHUF jegyzése. Elég nehéz helyzetben van a forint, az uniós konfliktusok oldódása hozhatna komolyabb enyhülést.

Ma pedig már 381,95 forint is volt a dollár árfolyama.

Ha félnek, akkor esik az olaj

Az olaj ára 1,6 százalékkal esik, ami nem ritka olyankor, ha kínai lezárásokról és gazdasági lassulásról szólnak a félelmek, de ezzel együtt is magasan van. A Brent a 120-as határt kerülgeti, a WTI 118,60 dollár. Mintegy 2-4 százalékkal esik számos más nyersanyag is, leginkább az ipari fémek. A hosszú távú trend azonban emelkedő, lásd:

Kelendőek voltak a panelek májusban

A csendesebb április után újra erősödött a lakóingatlanpiac, a májusra becsült 12 519 darab tranzakció öt százalékos emelkedést mutat az előző hónaphoz képest a Duna House szerint. De még így is 12 százalékkal elmarad a tavaly májusi, kiugróan erős forgalomtól.

A panellakások forgási sebessége országosan gyorsult az elmúlt hónapban. A kelet-magyarországi panelek értékesítéséhez mindössze két hónap elegendő, Nyugat-Magyarországon és a főváros pesti oldalán 2,5 hónap alatt jutnak el az eladók a szerződéskötésig.

Az országos értékesítési adatok a panellakások töretlen drágulását mutatják teszik hozzá.

Öt fontos dolog jön még a héten

Ez a hét sem lesz éppen nyugalmas, az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve szerdán várhatóan újabb, a második 50 bázispontos kamatemelését hajtja végre – írja az Investing.com.

  1. A befektetők feszülten figyelik, hogy a pénteki, a vártnál sokkal rosszabb inflációs adat után mit mond Jerome Powell Fed-elnök a jövőbeli emelésekről.
  2. A Bank of England várhatóan ötödik egymást követő kamatemelését hajtja végre.
  3. A Bank of Japan (BOJ) és a Svájci Nemzeti Bank (SNB) is kamatdöntő ülést tart. A BOJ a várakozások szerint kitart az ultrarugalmas monetáris politikai irányvonal mellett, bár egyre nagyobb a nyomás van rajta, hogy váltson irányt. (A hozamkülönbségek szélesedése ugyanis több évtizedes mélypontra nyomta le a jent, ami fokozza az inflációs nyomást.) Az SNB csütörtöki ülésén várhatóan nem változtat -0,75 százalékos kamatlábán, amely a világon a legalacsonyabb.
  4. Az amerikai kiskereskedelmi eladási adatokból kiderül, hogy az infláció csökkenti-e a háztartások vásárlóerejét. Jön még termelői infláció és más amerikai makroadatok is. Christine Lagarde, az EKB elnöke szerdán tart egy nagy érdeklődéssel kísért beszédet.
  5. Az ötödik fontos téma a részvények volatilitása (erős áringadozása), mivel az amerikai indexek január óta a legnagyobb heti százalékos csökkenést könyvelhették el. A májusi inflációs jelentés ugyanis eloszlatta azokat a reményeket, hogy a pénzromlás elérte a tetőfokát.

Másfél éves mélyponton a bitcoin

A  bitcoin és a többi kriptodeviza esése pénteken a részvénypiaccal együtt felerősödött, és szokás szerint jóval nagyobbak lettek a mozgások. Az esés egész hétvégén és még hétfőn is tartott, ma tíz százalékos mínuszban van, 24 834 dolláron.

A bitcoin több mint két év alatt. Tradingview.comA bitcoin több mint két év alatt. Tradingview.com

Az ether 13 százalékkal 1282 dollárra süllyedt. A bitcoin egy hét alatt 17, az ether 29 százalékkal esett. Sok “altcoin”, másodvonalbeli kriptodeviza azonban 40-50 százalékot is veszített értékéből hét nap alatt.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

A Celsius Network, a nagyobb DeFi (decentralizált pénzügyi) platformok egyike az extrém piaci körülményekre hivatkozva felfüggesztette a kifizetéseket és más tranzakciókat.

Mi okozza a kriptodevizák rossz szereplését?

Az esés okaként legtöbbször paradox módon a kriptodevizák sikeréből, elterjedéséből fakadó folyamatokat jelölnek meg. Így azt, hogy az általános tőkepiaci folyamatok alól már a kriptodevizák sem tudják kivonni magukat, így együtt esnek a többi kockázatos eszközzel. Főleg a legmodernebb high-tech részvényekkel. (Mint amiket az Ark Innovation ETF vásárol, lásd az ábrát.)

A Bitcoin és az Ark Innovation ETF árfolyama fél évre. Tradingview.comA Bitcoin és az Ark Innovation ETF árfolyama fél évre. Tradingview.com

Vagyis lényegében a magas infláció és a kamatemelési ciklus, a recessziós félelmek okozzák elsősorban a kriptodevizák több mint fél éve tartó gyengélkedését is. Csak erősen felnagyított mértékben. A reménykedők számára azonban ez azt is jelentheti, hogy amikor majd a piacok ismét irányt váltanak, akkor az új iparág felfelé is felülteljesítő lesz. (Például ha megáll az infláció emelkedése.)

Mire jók esésben az osztalék-arisztokraták?

Az osztalék-arisztokrata részvényekről ír a KBC Equitas, amelyek az S&P 500 komponensei közül legalább hárommilliárd dolláros kapitalizációjú cégek, és az elmúlt 25 év során, minden évben emelték az osztalékukat. Korábban jellemzően felülteljesítette az S&P 500 Dividend Aristocrats index (DRIP) az S&P 500 indexet.

Tíz éves időhorizonton vizsgálva a teljes hozamot nincs szignifikáns különbség, nagyjából éves átlagban 14 százalékot hoztak. A Dividend Aristocrats indexnél azonban alacsonyabb a szórás, így kjockázati szempontból kedvezőbb a kép – írják.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 8422 8382 8492 -0,78% 0 0 6 399 417 740 Ft 2022-06-30 17:05:03
MOL 2918 2900 2966 -1,75% 0 0 3 124 292 974 Ft 2022-06-30 17:05:04
MTELEKOM 320 312 323 +0,63% 0 0 487 131 268 Ft 2022-06-30 17:14:58
RICHTER 6830 6745 7050 -3,19% 0 0 2 223 935 185 Ft 2022-06-30 17:07:19
OPUS 165 165 169 -2,01% 0 0 9 613 605 Ft 2022-06-30 17:05:02
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Ismét zuhan a forint, s az OTP és a Mol is csütörtököt mondott
Csabai Károly | 2022. június 30. 11:07
Három hete nem látott magas szintre, 394 környékére is eljutott a forint az euróval szemben, amit azonban nem tudott stabilizálni az MNB újabb, igaz, előre bejelentett kamatemelése. A recessziós félelmek felerősödése miatt esnek a tőzsdék, a hazai blue chipek is kivétel nélkül mínuszban állnak. A kriptoeszközök, a nemesfémek és az olajfajták is zuhannak.
Részvény / Deviza / Áru Elromlott a hangulat, esett a pesti tőzsde
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 17:56
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 581,19 pontos, 1,44 százalékos csökkenéssel, 39 900,32 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Lejtőn az OTP, de legalább a forint erősödik
Király Béla | 2022. június 29. 11:59
Szerdán ismét negatív lett a hangulat az irányadó európai börzéken, és a magyar tőzsdén is. A forint piacán a keddi brutális kamatemelés érezteti a hatását, kis mértékben, de erősödött a magyar fizetőeszköz.
Részvény / Deviza / Áru Matolcsy Györgyék ezt elintézték: jól sikerült a nap Budapesten
Privátbankár.hu | 2022. június 28. 17:41
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 979,65 pontos, 2,48 százalékos emelkedéssel, 40 481,51 ponton zárt kedden.
Részvény / Deviza / Áru Csodát várnak Matolcsy Györgyéktől? Újra 400 forintnál az euró
Gáspár András | 2022. június 28. 11:35
Nehéz helyzetben van az MNB, egy nappal az újabb forintárfolyam-mélypont után kell valami olyat mondani a mai kamatdöntő ülésen (vagy az után), ami segíthet megfékezni az egyre inkább elszálló inflációt. A piacon vannak tippek arra, mit kellene tenni, és a forint egyelőre erősödéssel fut neki a délutáni bejelentésnek. A tőzsdék szép pluszban vannak, az energiaszektor egész jól húz - kérdés, hogy most kell-e kivenni a profitot?
Részvény / Deviza / Áru Megint növekedett a 4iG saját részvény állománya
Privátbankár.hu | 2022. június 28. 09:25
Sávátlépés nem történt. 
Részvény / Deviza / Áru Szomorkodhatnak a Mol-, örülhetnek a Richter-papírok tulajdonosai
Privátbankár.hu | 2022. június 27. 18:33
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 89,12 pontos, 0,23 százalékos emelkedéssel, 39 501 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Mi lesz itt? Már 404 forintnál is többet kellett fizetni egy euróért!
Csabai Károly | 2022. június 27. 11:53
Lesz dolga Matolcsy Györgyéknek a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsának keddi ülésén, mivel a hazai fizetőeszköz szabadesését a múlt csütörtöki rendkívül kamatemelés sem állította meg, hétfő délelőtt már a 404-es szint fölé került, újabb negatív rekordot felállítva ezzel. Az OTP viszont szárnyal, miként a Mol kivételével a többi hazai blue chip is. Az arany drágulással, az olajfajták viszont vegyesen reagáltak az Oroszországgal szembeni újabb szankciók lehetőségére. A kriptoeszközök ugyanakkor szinte kivétel nélkül erősödnek. 
Részvény / Deviza / Áru A megszokottnál kevesebb saját részvényt vett a 4iG
Privátbankár.hu | 2022. június 27. 09:26
Míg az elmúlt hetekben rendre 15 ezer darabos pakkokat vet a 4iG, ezúttal 10 ezer alatti saját részvény vásárlásról adott hír.
Részvény / Deviza / Áru Lába kelt százmillió dollár értékű kriptopénznek
Privátbankár.hu | 2022. június 25. 09:54
Ez hónapok alatt már a harmadik hasonló nagyságrendű eset.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG