6p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Mára kissé leült a hangulat Európában, de egy kisebb emelkedésre mégis futja. A BUX viszont esik, a két nagyágyú semmiképpen sem rossz jelentése ellenére. Az Airbnb-nél sokan foglaltak a nyáron, 87 százalékos emelkedést könyvelhetett el egy új tőzsdére lépő cég.

A befektetők emésztgetik a heti jegybanki döntéseket és a vállalati eredményeket. Valamint péntek van – ezek lehetnek a legfontosabb okai annak, hogy felemás hangulatban, kis árfolyammozgásokkal indult a nap Európában. Ezután azonban némi élénkülés következett, és késő délelőtt már 0,2 százalékos pluszban van a Stoxx 600 mutató.

A német index kicsivel ez alatti, a francia és a brit efeletti emelkedést ért el, de mégiscsak emelkednek, így jó esély van arra, hogy ma is történelmi rekord születik, mint tegnap. Az amerikai határidős indexek is pluszban állnak, ott is jöhet újabb tűzijáték, főleg a technológiai szektorban. Az ipari, illetve hagyományos értékalapú, "value"-részvények ma is alulteljesítők.

Rossz hírek is vannak, esik a BUX

Pedig rossz hírek is vannak, például a várt egy százalék helyett 1,1 százalékkal esett a német ipar termelése szeptemberben, főleg az alapanyagok, alkatrészek hiánya miatt. A németországi koronavírus-fertőzések száma pedig rekordot döntött, egyre többen sürgetnek hathatósabb védekező intézkedéseket.

Az OTP és a BÉT irodái
Az OTP és a BÉT irodái

Itthon a BUX-index pluszban kezdett, meg is lett az OTP új napközbeni rekordja, ami 19 570 forint a tegnapi 19 400-as csúcs után. A Mol és az OTP jó gyorsjelentései ellenére azonban nemsokára lefelé indult a BUX-index, talán nem függetlenül a járvány hazai robbanásszerű terjedésétől. Most 0,9 százalékkal esik az index, az OTP 1, a Mol 1,1 és a Telekom fél százalékos esése közepette.

Árfolyamok és grafikonok

A Richter fél százalékkal javít. A forint stabil, 360 körül szűk sávban jár az euró.

Csúcson a Mol, elragadtatott elemzők

A Mol ma reggeli gyorsjelentésében a vártnál nagyobb, rekordnagyságú eredményszámok voltak. A csoport tisztított, kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredménye (EBITDA) 307,5 milliárd forintra nőtt. Míg az elemzők 288,3 milliárd forintot vártak. Egyes szakemberek ennek megfelelően lelkes hangon számolnak be a gyorsjelentésről.

  • Az összes fontosabb eredménysoron felülteljesítette a Mol az ambiciózus elemzői várakozásokat. Minden divízió esetén jobb eredmény született, mint amilyenre számítani lehetett írja az Equilor Befektetési Zrt. A menedzsment 3 milliárd dollárról 3,2 milliárd dollárra emelte a célkitűzését.
  • Rekordokról, pozitív meglepetésről tudósít a KBC Equitas is: “Ismét a downstream szegmens teljesítménye volt kimagasló, ezzel ez az üzletág okozta a legnagyobb meglepetést. Az árfolyam tegnap másfél éves csúcsot döntött, és a technikai kép is izgalmas. Nagyon erősnek ítéljük a Mol jelentését teszik hozzá.
  • A Mol az Erste Befektetési Zrt. szerint is "egyértelműen pozitív meglepetését hozott".

Jók vagy nem jók az OTP számai?

Az OTP reggeli gyorsjelentésének megítélése már vegyesebb, mint a Molé, bár a növekedés ott is impozáns. Egyes sorok jól alakultak, másutt rosszabb a kép, mint amire számított  a piac.

  • A bevétel soron enyhén várakozás feletti, míg a profit sorokon enyhén az alatti számokat tettek közzé. A kockázati költségek az elemzői várakozásokhoz képest jelentősen magasabbak voltak írja az Equilor Befektetési.
  • Amennyiben azonban a kamatköltségekkel igazított eredményt nézzük, akkor a bank az elemzői konszenzust meghaladó negyedévről számolt be és a külföldi leányok hozzájárulása továbbra is 50 százalék feletti teszi hozzá a brókercég.
  • Nyerő formában az OTP kezdi elemzését a KBC Equitas. Rekord harmadik negyedéves számokat tett közzé a bank. “A bevételek és a működési eredmény terén csúcsot láthatunk, a hitelállomány bővült, és a kamatmarzsok szűkülése is megállt. Kisebb szépséghiba a jelentésben a vártnál enyhén magasabb céltartalék.
  • Újabb erős negyedévet tudhat maga mögött az OTP, de a nettó profit elmaradt a várakozásoktól - írja az Erste Befektetési hírlevele. Szerintük 2019, 2020 és 2021 után eddig 183,8 milliárd forint osztalékra számíthatnak a befektetők, ami így részvényenként 700 forint fölött alakulhat.

 

Brutális kamatemelés Csehországban

Tegnap a várt 50-75 bázispont helyett 125 bázisponttal, 2,75 százalékra emelte meg a kamatszintet a cseh jegybank – írja az Equilor Befektetési hírlevele.

A lépést a rendkívül erős inflációs nyomással indokolták, amelyet elsősorban a globális ellátási lánc zavarai okoztak, és súlyosbította az energiaárak emelkedése. A jegybank további kamatemelést helyezett kilátásba. A cseh korona jelentősen erősödött a tegnapi kereskedésben.

Nem lépett az OPEC+

Az olaj ma stabilizálódni látszik, kissé emelkedik, miután három nap alatt hat százalékkal süllyedt az ára. A süllyedésben szerepe lehetett a gazdasági növekedéssel, a koronavírussal kapcsolatos aggodalmaknak, az iráni atomtárgyalások felújításának és annak, hogy az OPEC+ szervezet nem mutatott hajlandóságot a kitermelés emelésére. A tegnapi rövid ülés után ez be is következett, a decemberi tervet változatlanul hagyták.

A Brent típusú olaj és a FILL jelzésű energiamulti-ETF öt éve, dollárban (a fizetett osztalékok hatását is figyelembe véve). (Tradingview.com)
A Brent típusú olaj és a FILL jelzésű energiamulti-ETF öt éve, dollárban (a fizetett osztalékok hatását is figyelembe véve). (Tradingview.com)

A befektetők az Egyesült Államok lehetséges reakcióját mérlegelik, ami magában foglalhatja a stratégiai tartalékok felszabadítását – írta a Bloomberg. A Goldman Sachs szerint az olaj volatilitása növekedhet a közeljövőben.

Jól ment az üzlet az Airbnb-nél

Az eddigi legjobb negyedévéről jelentett az Airbnb, a vakációzókedv élénk volt az előző negyedévben. Sokan olyan utakra indultak, amelyeket a járvány következtében korábban elhalasztottak. A cég részvénye a tőzsdei nyitvatartási idő utáni kereskedésben 7-8 százalékos pluszban van, de már a jelentés előtt is hárommal emelkedett.

Kötvénypiaci rali indul?

A globális kötvénypiacokon rali van kibontakozóban, amely a Bank of England meglepő döntése után indult el. Az ülésen a várakozásokkal ellentétben nem emeltek kamatot, bár az igazi meglepetést a 7:2 arányú szavazatmegoszlás jelentette.

Ausztrália hároméves kötvényhozama valósággal zuhant, az Egyesült Államok ötéves hozama háromhetes mélypontra esett. A hasonló lejáratú brit papírok hozama pedig a legnagyobb mértékben süllyedt a Brexit-szavazás óta. A jegybanki politikák aknamezőnek tűnnek – tette hozzá a Bloomberg hírlevele.

87 százalékos árrobbanás egy nap alatt

Az amerikai magánpénzügyi oldal, a NerdWallet (NRDS) hatalmasat ugrott csütörtökön a kereskedés nyitó szakaszában az IPO-t (nyilvános részvénykibocsátást) követően. Emiatt a Nasdaq tőzsde háromszor is rövid időre leállította a részvény kereskedését – írja a SeekingAlpha.

A papír 33,68 dolláron érte el a csúcsot, ami 87,1 százalékos emelkedés az IPO árfolyamához képest. A NerdWallet 7,25 millió részvényt adott el a 17-19 dollár/részvény ársáv felénél. Az IPO mintegy 1,2 milliárd dollárra értékelte a vállalatot még a csütörtöki felfutás előtt. A gyors rali azután kétmilliárd dollár fölé emelte a cégértéket.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17960 17860 18210 -0,25% 0 0 8 091 594 405 HUF 2024-05-21 17:10:25
MOL 3036 3036 3086 +0,33% 0 0 3 718 028 356 HUF 2024-05-21 17:07:13
MTELEKOM 960 949 960 +1,16% 0 0 816 663 582 HUF 2024-05-21 17:05:02
RICHTER 9110 9110 9360 -1,88% 0 0 2 822 873 265 HUF 2024-05-21 17:11:56
OPUS 378 376 393 -2,83% 0 0 145 406 324 HUF 2024-05-21 17:09:41
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Mennyire örült a forint a kamatdöntésnek?
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 18:29
Merre tartott kedden a magyar fizetőeszköz? 
Részvény / Deviza / Áru Délutánra elromlott a hangulat a pesti börzén
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 17:44
A Magyar Telekom és a Mol pluszban, az OTP és a Richter mínuszban fejezete be a napot.
Részvény / Deviza / Áru Több hónapos csúcson a forint, árrobbanás a kriptovaluta-piacon
Eidenpenz József | 2024. május 21. 12:39
A tőzsdéken nincs valami jó hangulat kedden, de a magyar BUX index dacolni tud a többivel, elsősorban a Mol emelkedése húzza. Az arany hétfőn újabb történelmi rekordot döntött, az ezüst sem sokkal marad le, 11 éves csúcson áll. Stabil a forint, február eleji szinten van. Hatalmas lökést kaptak a kriptovaluták egy új hír nyomán.
Részvény / Deviza / Áru Mikor kerül majd egymillió dollárba a bitcoin?
Eidenpenz József | 2024. május 21. 05:44
A 15 éves bitcoin verhetetlennek látszik, az idén eddig is jól teljesített, kihívói rendre visszahulltak, kivéve az ethert. Számos becslés van a jövőbeli árfolyamára, de a trendek folytatódása esetén nincs messze a hat, majd néhány év múlva talán a hét számjegyű árfolyam sem. A bitcoin menekülőeszköz is, és akkor is megőrizheti értékét, ha a dollár összeomlik.
Részvény / Deviza / Áru Belehúzott a forint, lehet nyargalni a pénzváltókhoz
Privátbankár.hu | 2024. május 20. 18:31
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben hétfőn kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Bizonytalan a forint, még ne szaladjon a váltókhoz a pénzeszsákkal!
Privátbankár.hu | 2024. május 20. 08:16
Vegyesen alakult a forint árfolyama hétfő reggel a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Tuti, hogy elszalad egy pénzváltóhoz, ha ezt meglátja
Privátbankár.hu | 2024. május 19. 11:13
A héten tovább erősödött a forint.
Részvény / Deviza / Áru Mosolyogni fog, ha meglátja ezt a forintárfolyamot
Privátbankár.hu | 2024. május 17. 18:08
Annyira széles persze nem lesz az a mosoly, de legalább izmosodott a magyar fizetőeszköz.
Részvény / Deviza / Áru Fordulat történt a forintnál? Warren Buffet bevásárolt
Eidenpenz József | 2024. május 17. 12:17
A tőzsdék enyhén lefelé tartanak, a BUX kissé jobban esik, a forint is gyengül, kérdés, miért és meddig. Elmarad a Telekom-aukció, ami elég nagy áresést okozott. A Walmart miatt szárnyalt a Dow, Warren Buffet bevásárolt Chubb-ból. Megváltozhatott az arany és a bitcoin szerepe az utóbbi időben, hamis kriptókat álcáznak Binance-terméknek.
Részvény / Deviza / Áru Az euróra rá se ismer, ha ránéz az árfolyamra!
Privátbankár.hu | 2024. május 17. 07:10
A forint árfolyama gyengült péntek reggelre.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG