<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Mára kissé leült a hangulat Európában, de egy kisebb emelkedésre mégis futja. A BUX viszont esik, a két nagyágyú semmiképpen sem rossz jelentése ellenére. Az Airbnb-nél sokan foglaltak a nyáron, 87 százalékos emelkedést könyvelhetett el egy új tőzsdére lépő cég.

A befektetők emésztgetik a heti jegybanki döntéseket és a vállalati eredményeket. Valamint péntek van – ezek lehetnek a legfontosabb okai annak, hogy felemás hangulatban, kis árfolyammozgásokkal indult a nap Európában. Ezután azonban némi élénkülés következett, és késő délelőtt már 0,2 százalékos pluszban van a Stoxx 600 mutató.

A német index kicsivel ez alatti, a francia és a brit efeletti emelkedést ért el, de mégiscsak emelkednek, így jó esély van arra, hogy ma is történelmi rekord születik, mint tegnap. Az amerikai határidős indexek is pluszban állnak, ott is jöhet újabb tűzijáték, főleg a technológiai szektorban. Az ipari, illetve hagyományos értékalapú, "value"-részvények ma is alulteljesítők.

Rossz hírek is vannak, esik a BUX

Pedig rossz hírek is vannak, például a várt egy százalék helyett 1,1 százalékkal esett a német ipar termelése szeptemberben, főleg az alapanyagok, alkatrészek hiánya miatt. A németországi koronavírus-fertőzések száma pedig rekordot döntött, egyre többen sürgetnek hathatósabb védekező intézkedéseket.

Az OTP és a BÉT irodáiAz OTP és a BÉT irodái

Itthon a BUX-index pluszban kezdett, meg is lett az OTP új napközbeni rekordja, ami 19 570 forint a tegnapi 19 400-as csúcs után. A Mol és az OTP jó gyorsjelentései ellenére azonban nemsokára lefelé indult a BUX-index, talán nem függetlenül a járvány hazai robbanásszerű terjedésétől. Most 0,9 százalékkal esik az index, az OTP 1, a Mol 1,1 és a Telekom fél százalékos esése közepette.

Árfolyamok és grafikonok

A Richter fél százalékkal javít. A forint stabil, 360 körül szűk sávban jár az euró.

Csúcson a Mol, elragadtatott elemzők

A Mol ma reggeli gyorsjelentésében a vártnál nagyobb, rekordnagyságú eredményszámok voltak. A csoport tisztított, kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredménye (EBITDA) 307,5 milliárd forintra nőtt. Míg az elemzők 288,3 milliárd forintot vártak. Egyes szakemberek ennek megfelelően lelkes hangon számolnak be a gyorsjelentésről.

  • Az összes fontosabb eredménysoron felülteljesítette a Mol az ambiciózus elemzői várakozásokat. Minden divízió esetén jobb eredmény született, mint amilyenre számítani lehetett írja az Equilor Befektetési Zrt. A menedzsment 3 milliárd dollárról 3,2 milliárd dollárra emelte a célkitűzését.
  • Rekordokról, pozitív meglepetésről tudósít a KBC Equitas is: “Ismét a downstream szegmens teljesítménye volt kimagasló, ezzel ez az üzletág okozta a legnagyobb meglepetést. Az árfolyam tegnap másfél éves csúcsot döntött, és a technikai kép is izgalmas. Nagyon erősnek ítéljük a Mol jelentését teszik hozzá.
  • A Mol az Erste Befektetési Zrt. szerint is "egyértelműen pozitív meglepetését hozott".

Jók vagy nem jók az OTP számai?

Az OTP reggeli gyorsjelentésének megítélése már vegyesebb, mint a Molé, bár a növekedés ott is impozáns. Egyes sorok jól alakultak, másutt rosszabb a kép, mint amire számított  a piac.

  • A bevétel soron enyhén várakozás feletti, míg a profit sorokon enyhén az alatti számokat tettek közzé. A kockázati költségek az elemzői várakozásokhoz képest jelentősen magasabbak voltak írja az Equilor Befektetési.
  • Amennyiben azonban a kamatköltségekkel igazított eredményt nézzük, akkor a bank az elemzői konszenzust meghaladó negyedévről számolt be és a külföldi leányok hozzájárulása továbbra is 50 százalék feletti teszi hozzá a brókercég.
  • Nyerő formában az OTP kezdi elemzését a KBC Equitas. Rekord harmadik negyedéves számokat tett közzé a bank. “A bevételek és a működési eredmény terén csúcsot láthatunk, a hitelállomány bővült, és a kamatmarzsok szűkülése is megállt. Kisebb szépséghiba a jelentésben a vártnál enyhén magasabb céltartalék.
  • Újabb erős negyedévet tudhat maga mögött az OTP, de a nettó profit elmaradt a várakozásoktól - írja az Erste Befektetési hírlevele. Szerintük 2019, 2020 és 2021 után eddig 183,8 milliárd forint osztalékra számíthatnak a befektetők, ami így részvényenként 700 forint fölött alakulhat.

 

Brutális kamatemelés Csehországban

Tegnap a várt 50-75 bázispont helyett 125 bázisponttal, 2,75 százalékra emelte meg a kamatszintet a cseh jegybank – írja az Equilor Befektetési hírlevele.

hirdetés

A lépést a rendkívül erős inflációs nyomással indokolták, amelyet elsősorban a globális ellátási lánc zavarai okoztak, és súlyosbította az energiaárak emelkedése. A jegybank további kamatemelést helyezett kilátásba. A cseh korona jelentősen erősödött a tegnapi kereskedésben.

Nem lépett az OPEC+

Az olaj ma stabilizálódni látszik, kissé emelkedik, miután három nap alatt hat százalékkal süllyedt az ára. A süllyedésben szerepe lehetett a gazdasági növekedéssel, a koronavírussal kapcsolatos aggodalmaknak, az iráni atomtárgyalások felújításának és annak, hogy az OPEC+ szervezet nem mutatott hajlandóságot a kitermelés emelésére. A tegnapi rövid ülés után ez be is következett, a decemberi tervet változatlanul hagyták.

A Brent típusú olaj és a FILL jelzésű energiamulti-ETF öt éve, dollárban (a fizetett osztalékok hatását is figyelembe véve). (Tradingview.com)A Brent típusú olaj és a FILL jelzésű energiamulti-ETF öt éve, dollárban (a fizetett osztalékok hatását is figyelembe véve). (Tradingview.com)

A befektetők az Egyesült Államok lehetséges reakcióját mérlegelik, ami magában foglalhatja a stratégiai tartalékok felszabadítását – írta a Bloomberg. A Goldman Sachs szerint az olaj volatilitása növekedhet a közeljövőben.

Jól ment az üzlet az Airbnb-nél

Az eddigi legjobb negyedévéről jelentett az Airbnb, a vakációzókedv élénk volt az előző negyedévben. Sokan olyan utakra indultak, amelyeket a járvány következtében korábban elhalasztottak. A cég részvénye a tőzsdei nyitvatartási idő utáni kereskedésben 7-8 százalékos pluszban van, de már a jelentés előtt is hárommal emelkedett.

Kötvénypiaci rali indul?

A globális kötvénypiacokon rali van kibontakozóban, amely a Bank of England meglepő döntése után indult el. Az ülésen a várakozásokkal ellentétben nem emeltek kamatot, bár az igazi meglepetést a 7:2 arányú szavazatmegoszlás jelentette.

Ausztrália hároméves kötvényhozama valósággal zuhant, az Egyesült Államok ötéves hozama háromhetes mélypontra esett. A hasonló lejáratú brit papírok hozama pedig a legnagyobb mértékben süllyedt a Brexit-szavazás óta. A jegybanki politikák aknamezőnek tűnnek – tette hozzá a Bloomberg hírlevele.

87 százalékos árrobbanás egy nap alatt

Az amerikai magánpénzügyi oldal, a NerdWallet (NRDS) hatalmasat ugrott csütörtökön a kereskedés nyitó szakaszában az IPO-t (nyilvános részvénykibocsátást) követően. Emiatt a Nasdaq tőzsde háromszor is rövid időre leállította a részvény kereskedését – írja a SeekingAlpha.

A papír 33,68 dolláron érte el a csúcsot, ami 87,1 százalékos emelkedés az IPO árfolyamához képest. A NerdWallet 7,25 millió részvényt adott el a 17-19 dollár/részvény ársáv felénél. Az IPO mintegy 1,2 milliárd dollárra értékelte a vállalatot még a csütörtöki felfutás előtt. A gyors rali azután kétmilliárd dollár fölé emelte a cégértéket.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 17585 17420 17630 -0,85% 17575 17585 1 475 354 070 Ft 2021-11-30 10:11:56
MOL 2428 2426 2448 -0,49% 2426 2430 124 030 476 Ft 2021-11-30 10:11:21
MTELEKOM 422 419 422 0,00% 421 422 20 949 829 Ft 2021-11-30 10:08:15
RICHTER 8555 8480 8580 -0,52% 8550 8555 190 009 935 Ft 2021-11-30 10:11:50
OPUS 215 212 224 -2,05% 214 215 34 155 518 Ft 2021-11-30 10:09:23
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Emelkedés Budapesten – kevésbé veszélyes az omikron, mint korábban hitték?
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 17:56
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 618,41 pontos, 1,21 százalékos emelkedéssel, 51 579,66 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Nagyot ugrik az olaj, a részvény, a kriptó a duplán sötét péntek után
Eidenpenz József | 2021. november 29. 11:48
A fél világ azt latolgatja, mennyire veszélyes az új omikron-variáns, és milyen következményei lehetnek a terjedésének. Az első riadalom, a pénteki csúnya esések után magukhoz tértek kissé a részvénypiacok és az árupiacok, valamint a kriptodevizák is. A magyar tőzsdét csak az OTP tartja pluszban. Várható, hogy az OPEC felfelé tornássza az olaj árát.
Részvény / Deviza / Áru Brutális áron talált gazdára egy többszáz éves pénzérme
Privátbankár.hu | 2021. november 28. 14:08
A gyarmati Új-Angliában vert első pénzérmék egyike, egy egyshillinges pénzérme több mint 350 ezer dollárért kelt el a Morton & Eden londoni aukciósház árverésén.
Részvény / Deviza / Áru 10 tényező, ami miatt gödörbe süllyedt a forint - A hét videója
Eidenpenz József - Izsó Márton Artúr | 2021. november 26. 18:33
Legalább tíz oka van annak, amiért a héten a forint új történelmi mélypontra érkezett, közöttük Magyarország-specifikus és nemzetközi tényezők is. A kamatemelések mellett az MNB még sok szempontból laza, mint a kötvényvásárlások és olcsó hitelek terén. A kormány pedig szórja a pénzt, miközben a globális tőkepiaci hangulat sem éppen rózsás.
Részvény / Deviza / Áru Új mutációtól rémültek meg a tőzsdék, jön az AdiVerzum és a NikeLand
Eidenpenz József | 2021. november 26. 11:39
Egy új, dél-afrikai, potenciálisan veszélyes vírusmutáció nagy riadalmat okozott a piacokon, az európai tőzsdék csúnya mínuszban vannak ma délelőtt, és az USA-ban is ez várható. Az árupiacok és a kriptodevizák is pánikolnak. Mit keresnek a metaverzumban a sportszergyártók?
Részvény / Deviza / Áru Egekbe szökött egy kis magyar részvény árfolyama
Privátbankár.hu | 2021. november 25. 17:32
Vegyesen szerepelt ma a BUX, a vezető részvények közül a Mol hatalmasat esett.
Részvény / Deviza / Áru Ma is kamatot emelt az MNB, száguldásba fogott a 4iG
Eidenpenz József | 2021. november 25. 11:56
A mai MNB-tenderen ismét magasabb a kamat, ami a forintot erősítő tényező. Miközben az USA-ban pulykát sütnek ma, az európai tőzsdéken kellemesen optimista a hangulat. Mit csinál majd az új német koalíció? Mely kriptodevizák a legdivatosabbak, és mi az a GameFi?
Részvény / Deviza / Áru Német hadiipari óriás száll be a 4iG-be - 100 milliárdos tőke érkezik a magyar cégbe
Privátbankár.hu | 2021. november 25. 08:55
Háromoldalú előzetes megállapodást kötött Jászai Gellért befektető társasága, a KZF Vagyonkezelő Kft., a 4iG Nyrt., valamint a Rheinmetall AG. 100 miliárd forintot meghaladó tőke érkezhet a vállalathoz.
Részvény / Deviza / Áru Jó napot zártak Budapesten, és ez az OTP-nek köszönhető
Privátbankár.hu | 2021. november 24. 17:52
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1111,71 pontos, 2,16 százalékos emelkedéssel, 52 535,97 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Nehéz lesz így letörni az olajárat
Privátbankár.hu | 2021. november 24. 14:21
Kedden sokan gondolták azt, hogy Joe Biden bejelentését, mely szerint 50 millió hordót felszabadítanak a stratégiai tartalékokból, más országok is követik, a plusz kínálat pedig segít letörni az árakat. Ez elsőre nem jött be.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló