<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Rossz a hangulat a tőzsdéken, a tegnapi EKB-pofon után ma az amerikai infláció miatt aggódnak. A BUX viszonylag jól tartja magát, de az euró/forint megközelítette eddigi csúcsát. Az elemzők sorra alacsonyabb célárakat közölnek magyar részvényekre, és a forintnál is nehéz reménysugarat találni. Árrobbanás várható a réznél?

A tegnapi után ma is rossz a hangulat a tőzsdéken, a vezető nyugat-európai indexek egy-másfél százalékos esést hoztak össze, az amerikai határidős indexek azonban stagnálnak. A csütörtöki EKB-üléstől, amely szigorú üzeneteket küldött, elszomorodtak a befektetők. Ma pedig az amerikai inflációs adat miatt aggódnak, ami a kamatemelési ciklus és a gazdasági folyamatok megítélése szempontjából is fontos.

Nagy kérdés, hogy az áprilisi csökkenés (8,5-ről 8,3 százalékra) csak átmeneti volt-e, vagy tovább mérséklődik, és így márciusban már tetőzött az amerikai pénzromlás. A tegnapi adat szerint egyébként a vártnál több munkanélkülisegély-kérelmet adtak be az USA-ban, 206 ezer helyett 229 ezret. Ma pedig a német Bundesbank is csökkentette a gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzését.

Bajban van a forint?

Itthon a BUX index 0,7 százalékkal süllyed, ami kissé jobb az európai átlagnál. Az OTP és a Richter nagyjából fél, a Mol másfél százalékkal esik, a Telekom stagnál. Ismét saját részvények vásárlását jelentette be a 4iG, ennek ellenére 0,9 százalékkal esik.

Árfolyamok és grafikonok

A forint megint gyengült, az euró jelenleg 398,0, de reggel volt 398,765 is az Investing.com szerint. (Másutt 398,6-ot írnak napi maximumként.) A lengyel zloty egyébként stagnál ma, a cseh és a román pénz pedig csak sokkal kisebb mértékben gyengül. Egy rádióműsorban a miniszerelnök a rezsicsökkentésről és az árstopok fenntartásáról beszélt, ez inkább negatív hír a Molnak. Lásd:

Sorban csökkentik a magyar részvények célárát

Több magyar részvényre is csökkentették céláraikat az elemzők, a legszembetűnőbb az OTP-re érkezett 9520 forint – derül ki a KBC Equitas összefoglalójából. Ez tényleg drasztikus, hiszen az Autonomous Research elemzőház korábbi célára 12 675 forint volt. Az új célár alig magasabb a jelenlegi árfolyamnál (ami 8846 forint).

Ezzel az egyik legpesszimistább célár érkezett az OTP-re, a konszenzus pedig 14 000 forintra módosult teszik hozzá.

A Mol célárát a Santander elemzője vitte le, 3400 forintról 3100-ra. Emellett a vételi ajánlás helyett már rövidtávon eladási ajánlást fogalmazott meg a részvényre, amelyre hosszabb távon viszont semleges.

Egy nappal korábban pedig még az Erste elemzője optimistábbá vált, így vegyes az elemzői vélemények változása a Molnál kommentálták.

A Richterre vonatkozó célárat 300 forinttal 9100-ra csökkentette a Biuro Maklerskie elemzője, de továbbra is felülteljesítő ajánlás mellett. A konszenzusos célár viszont még így is több mint 33 százalékkal magasabb, 9170 forint.

EuróbankjegyekEuróbankjegyek

Vészjósló jelek az USD/HUF grafikonon

Nem túl optimista a forinttal kapcsolatban az Equilor Befektetési Zrt. mai technikai elemzése. Az indikátorok szerintük a további forintgyengülés lehetőségét erősítik. A technikai kép alapján hamarosan elérhető lehet a 400 közelében húzódó történelmi EUR/HUF maximum, amelynek az áttörését sem lehet kizárni.

Fontos ellenállást tört át a dollár-forint árfolyam a tegnapi kereskedésben, így folytatódhat az emelkedés. Az RSI indikátor messze még a túlvett tartománytól, ez elég vészjósló a következő napokra nézve a forint szempontjából.

Reménysugár a forintkötvény-piacon

Bár a gyenge forinthoz hasonlóan a hosszabb lejáratú magyar államkötvények sem erősek, a gyorsuló forintgyengülés közepette a külföldiek étvágya a forintban denominált magyar állampapírok iránt nem csökkent, sőt – írja a Concorde Értékpapír Zrt. blogja. A külföldiek birtokában lévő állampapír-állomány május végére új történelmi csúcsra, 5400 milliárd forint közelébe emelkedett.

Ha a jelenlegi forintszintekből kiindulva közép-hosszútávon már devizaárfolyam-erősödéssel kalkulálnak, vonzó lehet egy öt év körüli átlagos futamidejű forintos kötvényportfólió tartása.

Ezért izgulnak nagyon a tőzsdék

Márciusban 8,5 százalék, áprilisban 8,3 százalék volt az amerikai infláció, és azt várják, hogy ennyi maradt májusban is – írja az Erste Befektetési Zrt. Áprilisban az energiaárak húzták fel nagyon az indexet, de az a probléma, hogy a kőolaj ára 20 százalékkal, és a földgáz ára is hasonló mértékben emelkedett.

Mindez azt jelenti, hogy ahhoz, hogy szinten maradjon az index, az élelmiszeráraknak vagy az egyéb termékeknek kellett csökkennie, aminek kicsi a valószínűsége.

Ha a maginfláció csökkenne, annak nagy valószínűséggel örülne a piac, erősítené a reményt, hogy a nyár folyamán bekövetkezik a fordulat az inflációban és a kamatemelési ciklusban.

Árrobbanás előtt a réz?

Nagy fellendülés előtt állhat a réz a SeekingAlpha szerzője szerint. A kereslet emelkedik, a digitalizáció, a megújulóenergia-ipar, a kínai lezárások várható megszűnése, a világ népességének növekedése miatt. A kínálat ezzel nem tart lépést, az új bányák nyitása fél-egy évtizedig is eltarthat.

Míg a réz a 2020 márciusi mélypontról két év alatt 114 százalékkal ment fel, vagyis több mint duplájára, a rézbánya-részvényeket tartalmazó Global X Copper Miners ETF (COPX) csaknem ötszörözött. (Azóta azonban jelentősen visszaesett, ahogy a grafikonon látható.) A bányarészvények rendszerint felülteljesítik a fő termékük áremelkedését is, viszont alulteljesítők, amikor az árak esnek – írják.

A réz és a COPX rézbányarészvény-ETF. Tradingview.comA réz és a COPX rézbányarészvény-ETF. Tradingview.com

Pénzt menekített ki a Terra alapítója?

A májusban csúfos véget ért Terra (LUNA) kriptodeviza-birodalom alapítója, a koreai Do Kwon havi 80 millió dollárt küldött titkos kriptótárcákba “működési kiadásokra” a kriptodeviza-sajtó szerint. Állítólag az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) felfedezte fel e tevékenységét. Ez néhány hónappal a Terra összeomlása előtt történt.

A SEC az értékpapírtörvények megsértése miatt vizsgálódik a menedzser ellen. Ha a vádak igaznak bizonyulnak, bírósági eljárásra számíthat.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 8422 8382 8492 -0,78% 0 0 6 399 417 740 Ft 2022-06-30 17:05:03
MOL 2918 2900 2966 -1,75% 0 0 3 124 292 974 Ft 2022-06-30 17:05:04
MTELEKOM 320 312 323 +0,63% 0 0 487 131 268 Ft 2022-06-30 17:14:58
RICHTER 6830 6745 7050 -3,19% 0 0 2 223 935 185 Ft 2022-06-30 17:07:19
OPUS 165 165 169 -2,01% 0 0 9 613 605 Ft 2022-06-30 17:05:02
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Ismét zuhan a forint, s az OTP és a Mol is csütörtököt mondott
Csabai Károly | 2022. június 30. 11:07
Három hete nem látott magas szintre, 394 környékére is eljutott a forint az euróval szemben, amit azonban nem tudott stabilizálni az MNB újabb, igaz, előre bejelentett kamatemelése. A recessziós félelmek felerősödése miatt esnek a tőzsdék, a hazai blue chipek is kivétel nélkül mínuszban állnak. A kriptoeszközök, a nemesfémek és az olajfajták is zuhannak.
Részvény / Deviza / Áru Elromlott a hangulat, esett a pesti tőzsde
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 17:56
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 581,19 pontos, 1,44 százalékos csökkenéssel, 39 900,32 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Lejtőn az OTP, de legalább a forint erősödik
Király Béla | 2022. június 29. 11:59
Szerdán ismét negatív lett a hangulat az irányadó európai börzéken, és a magyar tőzsdén is. A forint piacán a keddi brutális kamatemelés érezteti a hatását, kis mértékben, de erősödött a magyar fizetőeszköz.
Részvény / Deviza / Áru Matolcsy Györgyék ezt elintézték: jól sikerült a nap Budapesten
Privátbankár.hu | 2022. június 28. 17:41
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 979,65 pontos, 2,48 százalékos emelkedéssel, 40 481,51 ponton zárt kedden.
Részvény / Deviza / Áru Csodát várnak Matolcsy Györgyéktől? Újra 400 forintnál az euró
Gáspár András | 2022. június 28. 11:35
Nehéz helyzetben van az MNB, egy nappal az újabb forintárfolyam-mélypont után kell valami olyat mondani a mai kamatdöntő ülésen (vagy az után), ami segíthet megfékezni az egyre inkább elszálló inflációt. A piacon vannak tippek arra, mit kellene tenni, és a forint egyelőre erősödéssel fut neki a délutáni bejelentésnek. A tőzsdék szép pluszban vannak, az energiaszektor egész jól húz - kérdés, hogy most kell-e kivenni a profitot?
Részvény / Deviza / Áru Megint növekedett a 4iG saját részvény állománya
Privátbankár.hu | 2022. június 28. 09:25
Sávátlépés nem történt. 
Részvény / Deviza / Áru Szomorkodhatnak a Mol-, örülhetnek a Richter-papírok tulajdonosai
Privátbankár.hu | 2022. június 27. 18:33
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 89,12 pontos, 0,23 százalékos emelkedéssel, 39 501 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Mi lesz itt? Már 404 forintnál is többet kellett fizetni egy euróért!
Csabai Károly | 2022. június 27. 11:53
Lesz dolga Matolcsy Györgyéknek a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsának keddi ülésén, mivel a hazai fizetőeszköz szabadesését a múlt csütörtöki rendkívül kamatemelés sem állította meg, hétfő délelőtt már a 404-es szint fölé került, újabb negatív rekordot felállítva ezzel. Az OTP viszont szárnyal, miként a Mol kivételével a többi hazai blue chip is. Az arany drágulással, az olajfajták viszont vegyesen reagáltak az Oroszországgal szembeni újabb szankciók lehetőségére. A kriptoeszközök ugyanakkor szinte kivétel nélkül erősödnek. 
Részvény / Deviza / Áru A megszokottnál kevesebb saját részvényt vett a 4iG
Privátbankár.hu | 2022. június 27. 09:26
Míg az elmúlt hetekben rendre 15 ezer darabos pakkokat vet a 4iG, ezúttal 10 ezer alatti saját részvény vásárlásról adott hír.
Részvény / Deviza / Áru Lába kelt százmillió dollár értékű kriptopénznek
Privátbankár.hu | 2022. június 25. 09:54
Ez hónapok alatt már a harmadik hasonló nagyságrendű eset.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG