5p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Stabil maradt a forintárfolyam a keddi kamatdöntés után. A technológiai részvények amerikai indexe csúcsot döntött, már azelőtt, hogy a szektor sztárja, az Nvidia előhozakodna a legújabb számaival. 

Szerdán délelőtt az euró jegyzése 386 forint felett járt, a dollárért pedig 356 forintot kértek a devizakereskedők. Mindez visszafogott forintgyengülést jelent, egyben azt mutatja, hogy a Magyar Nemzeti Bank keddi kamatdöntése nem generált komolyabb mozgásokat a devizapiacon.

Stabilitás volt jellemző kedden a forint árfolyamára, ami végül 385-386 körül mozgott az euróval szemben. Az újabb kamatvágás a piaci várakozásoknak megfelelő volt, technikailag pedig a 200 napos mozgóátlag körül tanyázik az euró/forint árfolyam. Látni kell, hogy a korábbi hetek erősödése után így már stabilizálódott a jegyzés, nagyjából a január végi szinteken - derül ki a K&H Értékpapír piaci kommentárjából

Árfolyamok és grafikonok

A forint mostani árfolyama alapján idén összességében 0,8 százalékkal gyengült az euróval szemben. A régiós devizák közül a cseh korona 0,1 százalékot veszített értékéből az euróval szemben. A lengyel zloty azonban 2 százalékkal erősödött. Ebben a versenyben tehát a magyar deviza van a sor végén. 

Csúcsdöntés odaát

Miközben kedden az MNB-döntés volt a fókuszban a magyar piacon, az amerikai részvénypiacokon szerény pluszt termeltek az indexek. A Dow Jones 0,17, az S&P 500 0,25 százalékkal ment feljebb. A technológiai szektor mutatója, a Nasdaq szintén minimális, 0,2 százalékos pluszt ért el, ám ez is elég volt az új rekordhoz. A technológiai ágazat fő attrakciója szerdán a mesterséges intelligencia felértékelődésében a chipjeivel főszerepet játszó Nvidia gyorsjelentése lesz, a társaság várhatóan piaczárás után teszi közzé a negyedéves adatait. 

Új rekordot állított fel a Nasdaq
Új rekordot állított fel a Nasdaq
Fotó: Pixabay

Összességében valamennyi részvénypiac számára a legfontosabb, hogy milyen kamatpálya várható Amerikában és milyen döntésekre készül az Európai Központi Bank. Ezen a téren hírözönnel rukkoltak elő a jegybankárok. 

Christopher Waller, a Fed kormányzótanácsának tagja „még több” jó inflációs adatot szeretne látni ahhoz, hogy a jegybank elkezdhesse vágni a kamatokat, főleg, ha a munkaerőpiac nem kezd el gyengülni. A tisztviselő szerint valamikor az év végén vághat majd a Fed. Michael Barr Fed alelnök megerősítette a jegybankárok által gyakran hangoztatott „magasabban, hosszabban” szókapcsolatot, majd hozzátette, hogy szerinte a jelenlegi kamatszint restriktív. Raphael Bostic, az atlantai Fed vezetője a hosszú távú semleges kamatszintről értekezett, amelyről szerinte folyamatos viták folynak a jegybankon belül. Bostic álláspontja szerint ez a szint magasabban lehet, mint a pandémiát megelőző időszakban volt, de erről még nincs megegyezés a Fed-en belül. A „magasabban, hosszabban” álláspontot két másik amerikai jegybankár is megerősítette kedden, Loretta Mester (Cleveland) és Susan Collins (Boston) szerint is „többhavi olyan inflációs adatra lesz szükség, amely azt mutatja, hogy az lefelé tart”, ahhoz hogy a jegybank lazítani tudjon a jelenlegi monetáris kondíciókon - idézte az amerikai jegybakárokat az Erste összefoglalója

Christine Lagarde EKB-elnök kedden megismételte korábbi üzenetét, mely szerint nagyon valószínű a júniusi kamatvágás, ezt követően azonban adatvezérelt üzemmódra váltanak. Hasonlóan fogalmazott a Bundesbank elnöke, Joachim Nagel is. Ugyanakkor egyikük sem jelezte, hogy ne érezné reálisnak a piaci várakozásokat, melyek júniusra, szeptemberre és decemberre áraznak 25-25 bázispontos kamatcsökkentést, igaz, utóbbit csak körülbelül 70 százalékos valószínűséggel.

Ezek után a legfontosabb ázsiai mutatók közül a tokiói Nikkei 0,8 százalékos veszített értékéből, hongkongi társa 0,2 százalékkal került lejjebb, míg a Sanghai Composite Index megúszta stagnálással. A szerdai európai nyitás után, nem sokkal 11 óra előtt az eladók voltak többségben. A londoni FTSE-100 vesztesége 0,5 százalékos volt ekkorra, a frankfurti DAX 0,4, a párizsi CAC pedig 0,2 százalékos mínusznál tartott. 

A budapesti tőzsde irányadó indexe, a BUX szintén pirosba került, 0,1 százalékos mínuszban volt 11 óra körül. A vezető papírok vegyesen szerepeltek. A Mol 0,9, a Magyar Telekom 0,2 százalékos többletével szemben állt az OTP 0,8, a Richter 0,4 százalékos gyengülése. 

Méregdrága arany

Az árupiacok egyik legfontosabb eseménye, hogy a Morgan Stanley elemzői új célárfolyamot "adtak" az aranyra: 2760 dollárra várják a nemesfém jegyzését, annak ellenére, hogy már most is sorra dönti meg a történelmi csúcsait a nemesfém. Jelenleg 2400 dollár feletti szintről van szó, de a gyengébb dollár, a csökkenő hozamkörnyezet, illetve a jegybanki aranyvásárlások is segítik a felfelé vezető útját. Emellett az ezüst is újult erőre kapott, így fontos ellenállásokat tört át a hetekben és már 2013-as szinteken jár. 

Az olajár viszont csökkent szerdán, sorozatban harmadik napja, ami több tényezővel magyarázható. Részben azzal, hogy az amerikai piacon látható inflációs nyomás miatt visszafogottabb a fogyasztás. Emellett az amerikai üzemanyag-készletek bővültek a legfrissebb adatok szerint, miközben az elemzők csökkenésre számítottak. 

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

A kriptopiac legfontosabb szereplői közül a Bitcoin és az Ethereum is a negatív tartományba került. Előbbi 0,3, utóbbi 1 százalékkal értékelődött le egy nap alatt.  

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17565 17445 17680 +0,75% 0 0 3 970 999 660 HUF 2024-06-12 17:10:15
MOL 2866 2850 2884 +0,42% 0 0 1 622 210 736 HUF 2024-06-12 17:05:18
MTELEKOM 1054 1026 1062 +2,93% 0 0 1 124 405 982 HUF 2024-06-12 17:10:35
RICHTER 9240 9235 9385 -0,05% 0 0 2 926 841 890 HUF 2024-06-12 17:07:37
OPUS 419 406 424 0,00% 0 0 319 043 204 HUF 2024-06-12 17:07:55
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Fel fog sóhajtani, ha meglátja ezt a forintárfolyamot
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 18:46
Egy időre legalábbis. Kicsit eltávolodtunk a 400-tól.  
Részvény / Deviza / Áru Nem tudni, miért, de jó napot zárt a pesti tőzsde
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 18:37
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 455,8 pontos, 0,65 százalékos emelkedéssel 70 237,82 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Rendíthetetlenül gyenge a forint, fontos bejelentés jött a Richtertől
Eidenpenz József | 2024. június 12. 12:39
Szerdán végre egy kis reménysugár látszik az európai részvénybefektetők számára, pluszban vannak a tőzsdeindexek. A BUX közülük is kiemelkedik, nagyon közel van történelmi csúcsához. A forint is erősödött egy kicsit, de azért nem túl izmos, drágul az olaj és a földgáz. Fontos bejelentés érkezett a Richtertől, kihasználta a helyzetet a GameStop, még várni kell az Ethereum ETF-re.
Részvény / Deviza / Áru A forint képtelen volt átlépni a határt
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 06:39
Az euró 395 forint felett nyitja a szerdai kereskedést. 
Részvény / Deviza / Áru Ez fájni fog a külföldön nyaralóknak: hirtelen nagyot léptünk a 400 forintos euró felé
Privátbankár.hu | 2024. június 11. 19:46
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben kedden kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru A nap végére tartogatta a nagy meglepetést a Richter: bevásároltak Belgiumban
Privátbankár.hu | 2024. június 11. 19:12
Olyan megállapodást jelentettek be kedden, ami segíthet a Richternek abban, hogy Európa vezető nőgyógyászati piaci szereplőjévé váljon.
Részvény / Deviza / Áru Spekulánsok tették tönkre a hangulatot kedden
Privátbankár.hu | 2024. június 11. 18:01
A szokásosnál kisebb forgalomban vegyesen teljesítettek a magyar bluechipek kedden.
Részvény / Deviza / Áru 400 forintig is mehet az euró, Musk ketrecbe zárná az iPhone-t
Eidenpenz József | 2024. június 11. 12:39
Az európai tőzsdéken kedden sincs jó hangulat, ehhez képest a BUX index stagnálása jó hírnek számít, főleg a Molnak köszönhető. A forint is tovább gyengélkedik, az euróval szemben a 395-ös határt teszteli. Siri okos lesz, Elon Musk viszont veszélyesnek tartja, ha az Apple-termékekbe építik be a mesterséges intelligenciát. Minipánik volt a bitcoinnál.
Részvény / Deviza / Áru Hogyan alakul a forintárfolyam nyaralás előtt?
Privátbankár.hu | 2024. június 11. 09:01
A közelmúltban is számos tényező mozgatta a kurzust, és a héten is várható fontos kamatdöntés.
Részvény / Deviza / Áru Az euróárfolyamot látva kimegy az álom a szeméből!
Privátbankár.hu | 2024. június 11. 07:33
Erősödött a forint árfolyama kedd reggel a hétfő esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG