TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A múlt heti csúnya esés után szépen emelkednek az indexek Nyugat-Európában és Amerikában, de szenvednek a technológiai cégek, az ipar viszi a prímet. A BUX a jobbak közé tartozott, de szinte csak az OTP öt százalékos ugrásának köszönheti ezt. A forint meglepően stabil volt. A nap nagy nyertesei az elektromos autókat gyártó, főleg kínai vállalatok voltak.

Azután, hogy a múlt hét március óta nem látott részvénypiaci esést hozott, ma szép korrekció bontakozott ki a fontosabb tőzsdéken felfelé. A német index 2,0, a francia 2,1, a brit 1,4 százalékos pluszban végzett, Varsóban 2,7 százalékos volt az ugrás. Amerikában 1,1 százalékkal emelkedik az S&P 500, a technológiai papírok Nasdaq 100-as indexe viszont stagnál. Ezúttal az ipari részvények viszik a prímet, a Dow Jones Ipari Átlag 1,6 százalékkal van feljebb.

A BUX index két és fél százalékkal ment fel, elsősorban az OTP húzta. A bankpapír 5,4 százalékkal ugrott meg, 10 340 forintig jutott. A Richter 0,7 százalékkal 6470-re emelkedett, a Mol viszont fél százalékkal süllyedt 1520-ig. A Magyar Telekom 2,3 százalékkal ment fel, az Opus három és fél százalékkal, a CIG Pannonia négy és fél százalékkal drágább.

Stabil forint, szeszélyes olaj

A forint ma alig ingadozott, az esti 366,60 forintos euróár mindössze 20 fillérrel magasabb a péntek estinél. A nemzetközi devizapiacon is kevés volt a mozgás, a dollár kis mértékben erősödött. Az arany 0,8 százalékkal ment fel, egyelőre alulról ostromolja az 1900 dolláros szintet. Az ezüst két százalékkal drágult.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Az olaj nagy utat járt be, délelőtt még három százalékos mínuszban volt, estére 1,9 százalékos pluszba jutott. Az esés egyik magyarázata volt, hogy a líbiai termelés az utóbbi napokban is újra jelentősen nőtt. A másik az európai lezárások sora. Egy harmadik, hogy Donald Trump leköszönő elnök egyik utolsó rendelkezéseként aláírt egy rendeletet az amerikai kőzethasításos technikával dolgozó termelők védelmében.

De mitől tért magához az árfolyam délután? Nem tudni, de gyakori volt mostanában, hogy az olaj a részvényekkel együtt mozgott. Vagyis az általános tőkepiaci optimizmus az olajra is pozitívan hatott.

Izgalmas hetünk lesz

Az ISM feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index az USA-ban 59,3 lett, a várakozás 55,8 volt. A szeptemberi mutató pedig csak 55,4 pont. Reggel Kínából is jó beszerzésimenedzser-indexek érkeztek. A részvénypiaci emelkedés lehet természetes korrekció is a múlt heti csúnya esés után. A holnapi elnökválasztáson kívül a heti izgalmakat növeli, hogy csütörtökön a Federal Reserve is ülést fog tartani.

Elektromos autó (Pixabay.com) Elektromos autó (Pixabay.com)

Európában az olaj- és energiaszektor, a bankok és az autóipar egyaránt jól teljesítenek. Lehet, hogy a bankok iránti általános optimizmus hajtotta fel az OTP árát is. A héten is jön sok gyorsjelentés, mint a Nintendo, a Macquarie Group, a Toyota Motor, az Alibaba Group és az AstraZeneca számai.

Jelentenek a magyar nagyágyúk

A BUX index visszatesztelte a szeptemberi mélypontot, ahonnan sikerült felfelé elrugaszkodnia az árfolyamnak. Eleve izgalmas hét elé nézünk, amit a magyar piacon tovább fokoz, hogy mind a négy blue-chip vállalat a héten teszi közzé negyedéves jelentését írja az Erste Befektetési Zrt.

Péntek reggel jön az OTP és a Mol jelentése, péntekre jelezték előre a Richtert is. Szerdán jön a Magyar Telekom gyorsjelentése. A KBC Equitas szerint kedvező időszakon lehet túl a cég.

Hamarosan jönnek a Telekom harmadik negyedéves számai, és várakozásunk szerint enyhén növekedhettek a cég bevételei tavalyhoz képest. Miközben a profit még ennél is szebb javulást mutathatott. A trendek alapvetően kedvezőek, az adat iránti igény továbbra is erős, így az éves célok teljesítése is egyre reálisabbnak tűnik.

Száguldanak az elektromos autók gyártói

Az amerikai választások előtti napon nagyot ugrottak az elektromos járművekkel foglalkozó cégek részvényei.

Nehéz megmondani, hogy ez az ágazat eddigi elemi erejű emelkedésének része-e, vagy a választások várható kimenetelére történő pozicionálás írja a SeekingAlpha. Különösen a kínai gyártóknál hatalmas az ugrás. A Xpeng (XPEV) 10,5, a Nio (NIO) 9,7, a Li Auto (LI)  12,8, az Electrameccanica (SOLO) 4,3, a Niu Technologies (NIU) 11,2 százalékkal megy fel. A Workhorse Group (WKHS) papírja öt százalékkal drágul, a Tesla 2,4 százalékkal megy fel. Nemrég feljebb is volt és újra meghaladta a 400 dollárt. A Nikola ára is három százalékkal magasabb.

Ötezer autót szállított le a Nio

Az elektromosjármű-részvények jó teljesítménye mögött az is lehet, hogy egy reggeli hír szerint a kínai kormányzat az elektromos autók arányának jelentős növelését tűzte ki célul. (Lásd délelőtti cikkünket.) De az a hír is, hogy a Nio 5055 járművet szállított októberben.

A Nio közzétette, hogy 5055 járművet szállított októberben, ami év/év alapon 100,1 százalékos növekedés. A szállítások 2695 ES6-ból, 1477 ES8-ból és 883 EC6-ból álltak. Az összes ez évi szállítások ezzel elérték a 31 430 darabot, ami 111,4 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Felrobbantak a piacok: rekordszint körül a Bitcoin, történelmi csúcson a Dow
Király Béla | 2020. november 24. 18:47
A befektetők úgy vásárolnak, mintha nem lenne holnap, számos eszköz állított fel kedden újabb történelmi rekordot, vagy közelítette még látványosan az évekkel korábban felállított csúcsszintet. A járvány várható kezelése, a potenciális vakcinákról érkező kedvező hírek nagyot lendítettek a piacokon.
Részvény / Deviza / Áru Nem Trump lelépése az egyetlen dolog, aminek ma lehet örülni a piacon
Gáspár András | 2020. november 24. 11:22
Trump ujjait egyesével kell lefejteni a kormányrúdról, de lassan csak beletörődik abba, hogy át kell adnia a hatalmat - a befektetők örülnek a bizonytalanság elmúlásának, és a tömeges oltások közeledtével a gyors gazdasági fellendülésben bíznak, amit az USA-ban egy régi ismerős arc pénzügyminiszteri kinevezése is segíthet. Budapesten a CIG vezeti a tőzsdei erősödést, a BUX azonban továbbra is csak oldalazni tud - a forint pedig teljesen beállt.
Részvény / Deviza / Áru Elfogyott a nap végére a reggeli optimizmus
Király Béla | 2020. november 23. 19:08
A tőzsdéken reggel még kitörő lelkesedéssel fogadták az újabb vakcinával kapcsolatos információkat, a nap végére viszont elfogyott az optimizmus. A magyar piac minimális pluszban zárt, az európai börzék viszont mínuszba csúsztak.
Részvény / Deviza / Áru Tovább gyengül a forint, ki tudja hol áll meg?
Csabai Károly | 2020. november 23. 11:58
Jó hangulatban vágtak neki a mai napnak a befektetők, a kedvezőnek tűnő vakcinahírek hatására veszik a részvényeket, a hazai blue chipeket is, így a BUX-index is méretes pluszban kezdte a napot. Az olaj is drágul, ami arra utal, hogy a szerdától – igaz, megint csak a gázolajra – érvényes drágulás folytatódhat. Az arany gyengül és a forint is: euróval szembeni árfolyama ismét a 360-as szint fölé került és nem zárható ki, hogy a következő napokban még ennél többet is kell majd fizetni az uniós pénz egységéért.
Részvény / Deviza / Áru A járvány miatt megint óvatosabbak lettek a befektetők
Privátbankár.hu | 2020. november 20. 19:20
Pénteken az európai piacokon mérsékelt emelkedést, míg az óceán túlpartján kisebb esést láthattunk. A koronavírus továbbra is meghatározó a befektetők viselkedése szempontjából.
Részvény / Deviza / Áru GVH: mehet az AutoWallis felvásárlási akciója
MTI | 2020. november 20. 17:34
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jóváhagyta, hogy az AutoWallis többségi részesedést szerezzen a nyugat-magyarországi régióban meghatározó pozíciót betöltő, 130 embert foglalkoztató Iniciál Autóház Kft.-ben - közölte az AutoWallis Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Beszélt Orbán Viktor, zuhant a forint
Csabai Károly | 2020. november 20. 11:36
Reggel 8 óra után a hazai fizetőeszköz az euróval szemben viszonylag nagy mértékben, egy egységgel gyengült. Nem sokkal azután, hogy a miniszterelnök a Kossuth Rádióban árult el részleteket az EU-költségvetéssel kapcsolatos kormányzati vétó után várható fejleményekről. Később ugyan a forint ledolgozta a veszteségét, rendkívül bizonytalan, az árfolyama hogyan alakul a következő napokban.
Részvény / Deviza / Áru Óriási kamatemelés a törököknél, nagy kanyart írt le ma a Mol
Eidenpenz József | 2020. november 19. 18:51
Bár a napokban még rekordot döntöttek, mára kifulladt a tőzsdék emelkedése, a befektetők számára súlyosabb a rövidtávon romló járványhelyzet, mint az oltások jelentette távolabbi ígéret. Ismét veszik a “maradjotthon–részvényeket”, az online és technológiai ászokat. A BUX is süllyedt, viszont a forint erősödni tudott. Ritkán látni akkora kamatemelést, mint ma Törökországban.
Részvény / Deviza / Áru Már nem hatnak az oltóanyag-hírek, gyengülésnek indult a forint
Eidenpenz József | 2020. november 19. 11:43
Az oltóanyagokról szóló újabb és újabb jó hírek egyre kisebb hatást váltottak ki a napokban a tőzsdéken, végül a hatás teljesen elmaradt. Közben Amerikában új lezárások indultak. Süllyednek a vezető indexek, az európai átlagnak megfelelően esik a BUX is. Újra gyengülésnek indult a forint, az arany, az ezüst, az olaj, a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru Betiltaná a benzineseket a ZETA, megtáltosodott az OTP
Eidenpenz József | 2020. november 18. 19:08
Enyhén optimista a hangulat a világ tőzsdéin, a jó oltáshírek és a rossz vírusszámok között őrlődve. A BUX viszont az európai átlag többszörösét hozta ma, főleg az OTP és a Richter húzta. Az elektromosautó-piacon érdekelt cégek új érdekvédelmi szervezetet hoztak létre, amely nemcsak a környezetkímélő járművek támogatását, hanem a környezetszennyezők tiltását is szorgalmazza. Joe Biden ebben partner lehet.
Friss
hírlevél