6p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A tőzsdéken nyugalmas napokra van kilátás az amerikai ünnepek miatt, Budapesten a Richter húzza az indexet. A forint némileg gyengült, amit elsősorban a dollár erejével magyaráznak. Csiki-csuki folyik az AI-szektor élén, hatalmas büntetést róttak a világ legnagyobb kriptótőzsdéjére.

Európában szolid emelkedés látható majdnem minden tőzsdén, a német és francia indexek 0,4 százalékkal mennek fel, a londoni viszont stagnál. Az amerikai határidős indexek csekély, egy ezrelékes pluszban vannak.

A hét további részében inkább csendes kereskedés valószínű. Hiszen csütörtökön a hálaadás miatt zárva tartanak majd az amerikai tőzsdék, pénteken pedig a fekete péntek okán rövidített kereskedés lesz.

A BUX index nem igazán találja az irányt, csak egy ezrelékkel emelkedik, emögött a Richter áll az élen 1,3 százalékos drágulással. Az OTP 0,1, a Mol 0,5 százalékkal süllyed. Az MBH Bank és az MBH Jelzálogbank részvénye pár napja meredeken emelkedő árfolyammal és nagy forgalommal tűnik fel.

Mitől gyengül a forint?

Az euró ma 380,90 forint, lényegében ugyanott van, mint tegnap este. Délelőtt azonban járt hajszállal 382 felett is az árfolyam. Az MNB keddi kamatdöntése nem okozott meglepetéseket, így a brókercégek inkább a dollár erősödésével hozzák összefüggésbe a forint kis mértékű gyengülését.

Árfolyamok és grafikonok

Az európai gázár két százalékkal emelkedik, az olaj ára viszont közel egy százalékkal csökkent.

Hozta a papírformát az MNB

Újabb 75 bázisponttal csökkent a hazai kamatszint, a döntés nem okozott meglepetést. Nem változott ugyanis a legfontosabb üzenet – írta az Equilor Befektetési Zrt. Az MNB a jövőben a kamatokról

lépésről lépésre, körültekintően, adatvezérelt módon, az inflációs pályát befolyásoló tényezők és a kockázati környezet alakulásának függvényében dönt.

A “lépés mértéke megfelelt a vártnak” az Erste Bank elemzői szerint is. Ha nem változik érdemben a környezet, akkor az előttünk álló hónapokban is alkalmanként 75 bázisponttal csökkenhet a kamat – írták.

Mekkora lesz a magyar reálkamat?

Az októberben megtalált, “75 bázispontos optimális ütemben” folytatódott a kamatcsökkentési ciklus – kommentálta a kamatdöntést Kiss Péter, az Amundi befektetési igazgatója. Virág Barnabás alelnök múlt heti, eddigi legerősebb előretekintő iránymutatása alapján

ez nem is volt kérdés a piac számára, ráadásul februárig hasonló ütemezésre lehet számítani.

A jegybank célja az iránymutatással a jelenleginél nagyobb csökkentési várakozások hűtése lehet, ami azonban a jegybank hitelességét is javítja. Az Amundi várakozásai szerint az alapkamat év végére 10,75 százalékra, 2024 végére pedig hat százalékra süllyedhet.

Jövőre folyamatosan pozitív reálkamatot láthatunk, de annak mértéke az év eleji négy százalékról év végére fokozatosan egy százalék környékére csökken tették hozzá.

Csiki-csuki az AI-szektor élén

A múlt héten kirúgták. Aztán a Microsoft pár nap múlva fel is vette. Aztán inkább mégis visszavették. Egy héten belül ennyi minden történt Sam Altman, a híres ChatGPT-t fejlesztő OpenAI csúcsmenedzsere életében. A napokban még a Microsoft árfolyamát is felfelé tolta az AI-guru szerződtetése, erre most újabb fordulat következett. Állítólag az alkalmazottak fele, több száz fő ott akarta hagyni a céget a vezér távozásának hírére.

A ChatGPT tavaly novemberi bemutatása valóságos mesterségesintelligencia-mániát váltott ki, ami máig sem igazán szűnik. Az idei év nagy nyertesei a részvénypiacon többnyire ehhez az üzletághoz kötődnek.

Remekelt az Nvidia

Például az Nvidia csipgyártó, amely tegnap tette közzé gyorsjelentését. Rekordnagyságú, 18,1 milliárd dolláros árbevételt jelentett az októberben véget ért harmadik negyedévre, ezzel jelentősen felülmúlta az elemzői várakozásokat. Az egy részvényre jutó eredmény 4,02 dollár lett a várt 3,37 dollárral szemben, az árbevétel 1,94 milliárd dollárral magasabb, mint az elemzői konszenzus – írta az Equilor Befektetési Zrt.

Kilátásai azonban nem felhőtlenek, többek között az AMD konkurenciájával és (főleg a Kína felé történő) exportkorlátozásokkal is számolnia kell a jövőben. Az árfolyam a zárás utáni kereskedésben 1,7 százalékkal esett.

Turbózza a növekedést az AI?

A mesterséges intelligencia (AI vagy MI) miatt az amerikai Goldman Sach befektetési bank felfelé módosítja GDP-előrejelzéseit. Szerintük a fejlett gazdaságokban a jelenlegi munkafolyamatok 25, a fejlődő piacokon pedig 10-20 százalékát automatizálják. Az így felszabaduló munkaerő a gazdaság más területein használható fel – írja a Total Return blog.

Az elemzés egy tízéves adaptációs időszak után az USA-ban és a fejlett gazdaságokban évi 1,5 százalékpontos termelékenység-növekedést jelez előre. A listán Magyarország is szerepel, 1,3 százalékpontos termelékenység-bővüléssel, ami megegyezik a globális átlaggal. Ez azonban még egy konzervatív forgatókönyv, nem számítanak exponenciálisan berobbanó növekedésre, mint egyes szakértők.

Lemondott a Binance-vezér

A főbb kriptovaluták esnek, a bitcoin két százalékkal 36 600 dollár környékére ment le, a Binance-féle BNB tíz százalékos mínuszban áll. A hangulatnak nem tesz jót, hogy az amerikai hatóságok a jelek szerint hadjáratot indítottak a szektor ellen.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

A világ messze legnagyobb kriptovaluta-tőzsdéje, a Binance vezérigazgatója, Changpeng Zhao (CZ) maga jelentette be a Twitteren, hogy lemond a cég vezetéséről.

Hibáztam, és vállalnom kell a felelősséget. Ez a legjobb a közösségünknek, a Binance-nek és magamnak is írta.

Négymilliárd dolláros kiegyezés készül?

CZ lépése aligha független attól, hogy a Binance négymilliárd dolláros büntetéssel néz szembe az amerikai igazságügyi minisztériumtól. A folyó büntetőeljárás ugyanis megegyezéssel zárulhat. A kriptotőzsde ellen állítólagos pénzmosás, banki csalás és szankciók megsértése miatt indult vizsgálat.

Vádolják, hogy nem tartotta be a terrorizmus ellen hozott rendelkezéseket. A jó hír, hogy a Binance működése így viszont a Bloomberg szerint folytatódhat, ha a Binance a jövőben megfelel bizonyos követelményeknek.

Az ether és a Binance BNB érméje. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Az ether és a Binance BNB érméje. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Nem mellesleg a 10. legnagyobb tőzsdét, a Krakent is beperelte az amerikai értékpapír- és tőzsdefelügyelet (SEC) a héten. Pedig ez a cég februárban már kifizetett 30 millió dollár büntetést egy jogi eljárás nyomán. (A kifogásolt stake-elési, azaz kriptovaluta-lekötési programját pedig bezárta.)

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 18840 18685 18865 +0,29% 18840 18845 510 867 885 HUF 2024-07-23 09:53:33
MOL 2846 2830 2866 +0,21% 2848 2852 81 737 868 HUF 2024-07-23 09:59:21
MTELEKOM 1084 1078 1090 -0,37% 1082 1084 17 550 792 HUF 2024-07-23 09:54:43
RICHTER 9885 9800 9895 +0,46% 9885 9890 95 189 630 HUF 2024-07-23 09:59:41
OPUS 438 438 438 -0,57% 438 439 5 010 282 HUF 2024-07-23 09:34:00
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Most már dollárt is megéri váltani
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 18:18
Erősödött hétfőn a forint a kora reggeli jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.
Részvény / Deviza / Áru Megint nőni tudott a BUX
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 17:35
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 434,99 pontos, 0,6 százalékos emelkedéssel 73 375,88 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Finn tőkebefektetővel egyesül az OXO Technologies
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 17:06
Egyesül a 3TS Capital Partnerrel az OXO Technologies, miután többségi tulajdont szerez a finnországi magántőke- és kockázatitőke-társaságban - közölte az OXO Technologies Holding Nyrt. hétfőn az MTI-vel.
Részvény / Deviza / Áru Joe Biden visszalépése bedönti a tőzsdét és elszabadítja a kriptodevizákat?
Bózsó Péter | 2024. július 22. 12:20
Az amerikai elnök visszalépése az elnökválasztási küzdelemből és a kínai jegybank váratlan kamatdöntése mozgatja a piacokat. A Ryanair kiábrándító eredményeket közölt. A kriptopiac a kriptobarát Donald Trump választási győzelmi esélyeit latolgatja. A forint erősödik.
Részvény / Deviza / Áru Csúnyán elbántak a Ryanairrel az elkeserítő számok láttán
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 12:03
A Ryanair profitja 360 millió euró lett, ami jóval elmarad az elemzői konszenzustól és a tavalyi profittól is. 
Részvény / Deviza / Áru Dollár kontra Biden: erre figyelnek a piaci szereplők
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 08:16
Biden lépése egyelőre nem okozott felfordulást a devizapiacon. 
Részvény / Deviza / Áru Kardinális döntés elé néz a forint
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 06:41
Hétfő reggelre alig változott a magyar deviza euróval szembeni jegyzése, amely a Magyar Nemzeti Bank keddi döntése után kaphat új irányt. 
Részvény / Deviza / Áru Kapott egy gyomrost az euró a forinttól
Privátbankár.hu | 2024. július 19. 18:50
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben pénteken kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Elszállt a budapesti tőzsde
Privátbankár.hu | 2024. július 19. 17:55
A részvénypiac forgalma 11,5 milliárd forint volt, a vezető részvények ára vegyesen változott az előző napi záráshoz képest.
Részvény / Deviza / Áru Nem bírta 390 forint alatt az euró, szemüveget a Facebook-nak
Eidenpenz József | 2024. július 19. 12:19
Rossz a hangulat, a részvényindexek többsége jelentősebb mínuszban van, a BUX egyenlőre megúszta minimális gyengüléssel. A forint nagyjából stagnál, egyre inkább az MNB keddi kamatdöntése befolyásolhatja. Szemüveggyártót vehet a Facebook, vadászat folyik az árnyékflottára, azaz orosz az olajszállító hajókra. Jó jelentést, de pesszimistább előrejelzést tett közzé a Netflix.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG