BUX
36 489.42
+1.55%
+558.00
OTP
11 210.00
+4.18%
+450.00
MOL
1 859.00
+0.05%
+1.00
RICHTER
6 820.00
+0.37%
+25.00
MTELEKOM
383.00
-0.52%
-2.00
 
2019. november 11. 17:30

Az alternatív energiaszolgáltató tőzsdei részvénye 40 százalékkal kerül többe most, mint 2017 elején, amikor megkezdődött a társaság hároméves stratégiájának megvalósítása. Ebből az alkalomból érdemes visszatekinteni, alaposabban beleásni magunkat a részletekbe.

Ma napközben 2,2 százalékos pluszban is állt az Alteo Nyrt. tőzsdei részvénye. Így fogadták a befektetők, hogy az alternatív energiaszolgáltató közzétette, az idei első háromnegyedévét az előző éviéhez képest több mint 40 százalékkal magasabb árbevétel mellett csaknem két és félszer testesebb profittal zárta.

Abban, hogy az Alteo-csoport 2019 kilenchavi forgalma 17,9 milliárd forint lett, a villamosenergia- és a földgáz-kiskereskedelem, valamint a hő- és villamosenergia-termelés növekedése elsősorban mellett a befejeződött beruházások és felvásárlások játszottak közre – derül ki a tőzsde honlapján ma reggel nyilvánosságra hozott befektetői prezentációból.

Finisben a stratégia

Az egy évvel ezelőtti 1,1 milliárddal szemben ezúttal 2,8 milliárdos konszolidált kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredmény (ebitda) mögött pedig főként az energiatermelési és a kiskereskedelmi tevékenység dinamikus növekedése, valamint az Alteo tulajdonába került, Bőny térségben található 25 megawattos (MW) szélerőműpark belépése áll.

Végéhez közeledik a 2017-ben kijelölt hároméves stratégia végrehajtása, amely keretében a Wallis Asset Management Zrt. közel 64 százalékos tulajdonában lévő vállalat eddig összesen 20 milliárd forintot meghaladó befektetést, illetve fejlesztést valósított meg. A megújuló energiát hasznosító erőművi portfóliója hozzávetőleg 45 megawatt kapacitással bővült, miközben megszerezte a Zugló-Therm Energiaszolgáltató Kft.-t, amely az Alteo szabályozási központjának rendkívül fontos elemévé vált.

Eredményes K+F+I

A hároméves program alatt az Alteo összesen 1,1 milliárd forint összegű K+F+I programot is végrehajtott ­– ez szeptemberben zárult le –, amelyre az alternatív energiaszolgáltató félmilliárd forint támogatást nyert el. E projekt keretében tavaly augusztusban megkezdte az üzemszerű termelést egy villamosenergia-tároló rendszer.

Fontos szolgáltatási szerződéseket is sikerült kötnie az Alteonak, meghosszabbította például a TVK-Erőmű Kft.-vel meglévő hosszú távú üzemeltetési és karbantartási szerződését, valamint tető alá hozta az erőmű fő- és segédberendezéseinek élettartam-hosszabbításra vonatkozó vállalkozói kontraktust.

Üdítő kivétel

Fejlesztéseihez forrásokat a már említett állami támogatás mellett az Alteo a piacról is bevont. A sok NER-es cég között üdítő kivételt jelentett, hogy a korábban már több sikeres kötvénykibocsátást lebonyolított társaság is részt vett a Magyar Nemzeti Bank (MNB) növekedési kötvényprogramjában. Az októberben 8,8 milliárd forint értékben kibocsátott papírjainak közel felét, 4,3 milliárdnyit az MNB már az aukción lejegyezte, majd a másodlagos piacon további 1,65 milliárd értékben vásárolt – így csaknem teljes egészében kipipálta azt, a program által biztosított lehetőséget, miszerint a jegybank az elsődleges és a másodlagos piacon egy sorozatból maximum 70 százalékos értékig is vásárolhat.

Jó tőzsdei befektetésnek bizonyultak az Alteo részvényei, hiszen azok ma mintegy 40 százalékkal magasabban forognak, mint a 2017-19-es stratégia megvalósításának megkezdése előtt. Ezen belül különösen az utóbbi egy év volt eredményes, aki ugyanis tavaly novemberben vásárolt az energiacég papírjaiból, az közel 25 százalékos árfolyamnyereségre tehet szert.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Az utazási irodák 85 százaléka csődtől fél, nagyot ugrott az OTP
Eidenpenz József | 2020. július 6. 18:50
Kiváló a hangulat a világ fontosabb tőzsdén ma is, aminek részben a Kínához, a kínai gazdasághoz fűzött remény, részben egy jó amerikai szolgáltatóipari adat lehet az oka. Egy német kutatóintézet szerint a cégek 21 százaléka csődtől tart, de a turizmusban ez az arány inkább 60-90 százalék közötti. A BUX is emelkedett, főleg az OTP négy százalékos ugrása vitte fel. A forint stabil, megindultak viszont a nemesfémek.
Részvény / Deviza / Áru Piros shortban sírdogálhatnak a Tesla-shortosok, kapkodnak a kínai részvények után
Eidenpenz József | 2020. július 6. 11:20
Remekül indult ez a hét is az európai tőzsdéken, de az igazi ugrás Ázsiában volt. Szépséghiba, hogy a nagy emelkedést egy kínai kormányközeli lap kincstári optimizmusa indíthatta el. A BUX is emelkedik, de elmarad úgy Lengyelországtól, mint Nyugat Európa nagy részétől. Elon Musk már megint kitalált valami csodásat hívei és ellenségei szórakoztatására.
Részvény / Deviza / Áru Tízezreket bocsátanak el a német autógyárak, hát még a beszállítók
Eidenpenz József | 2020. július 3. 18:35
Ma Európában egy százalék körüli mértékben estek a részvényindexek, miközben Amerika zárva volt. Budapesten is hasonló a helyzet, a forint is megindult lefelé. A rossz hírek közé tartozik, hogy nő a feszültség India és Kína között, ráadásul megnyílt a kereskedelmi háborús front. Több tízezer embert küldhetnek el a német autógyárak, és további tízezrekről beszélnek a beszállítók körében.
Részvény / Deviza / Áru Megjött a rettegett mutáció? De legalább nyitnak a pubok
Eidenpenz József | 2020. július 3. 11:54
A vártnál valamivel jobb beszerzésimenedzser-indexek érkeztek az európai országokból, miközben továbbra is nagyon rosszak a járványügyi hírek Amerikában. Komolyan felmerült, hogy a vírus már mutálódik. Az USA ma zárva van, így Európa egy kicsit el van veszve, irány nélkül oldalaz. Nem úgy a BUX index, amelynek minden fontosabb komponense pluszban van, és a forint is stabil.
Részvény / Deviza / Áru Itt az új 4iG elemzés: határ a csillagos ég?
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 10:14
Angol nyelvű elemzést készített a 4iG-ról az Edison Investment Research annak apropóján, hogy változtak a társaságban a tulajdoni viszonyok. Az elemzésben található számok alapján szép jövő elé néz a magyar informatikai vállalat.
Részvény / Deviza / Áru Kirobbanó formában a tőzsdék, a Richter vezette az emelkedést Pesten
Eidenpenz József | 2020. július 2. 18:55
Nagyon jó volt a tőkepiaci hangulat egész nap, de még külön lendületet kapott, amikor közzétették délután az amerikai munkaerő-piaci adatokat. Az európai tőzsdeindexek egy része három százalék körüli emelkedést is elért, de a BUX 2,3 százaléka is szép. A forint is erősödött. Az egyik brókercég szerint olcsó a Magyar Telekom, a másik viszont arról ír, miért esett tegnap akkorát a Mol.
Részvény / Deviza / Áru Aprócska autógyár lett a világ legértékesebbje
Király Béla | 2020. július 2. 14:31
Amikor egy adott szektoron belül a részvényárak erősen eltérő értékeléssel bírnak, rendre felmerül, hogy mennyire megbízható a tőzsdék értékítélete. Nem kérdéses, hogy ez a Toyota trónfosztása kapcsán is téma lesz.
Részvény / Deviza / Áru Lezárták fél Amerikát, a tőzsdék meg mámorban úsznak
Eidenpenz József | 2020. július 2. 11:40
Annak ellenére, hogy a koronavírus-járvánnyal, a készülő oltásokkal kapcsolatos hírek cseppet sem megnyugtatók, nagyon szépen emelkednek az indexek Európában. Ezúttal a BUX is csatlakozott, mindegyik vezető papírunk szépen drágul. A német autóipar szereplői lassú élénkülését várnak a következő hónapokra. A McDonald’s felfüggesztette üzleteinek újranyitását.
Részvény / Deviza / Áru Fantomárak, dühös brókerek – miért omlott össze ma a pesti és frankfurti kereskedés?
Eidenpenz József | 2020. július 1. 18:43
Európában vegyes volt a tőzsdék hangulata, az USA-ban viszont pluszban nyitottak az indexek, miután nőtt a remény arra, hogy elkészül a vírus elleni oltás. Emellett néhány gazdasági adat is viszonylag jól alakult. Az olajkészletek is többet estek a vártnál. Itthon a BUX index viszont 1,1 százalékkal esett, a forint viszont végre erősödött. De mi okozhatta a délelőtti leállást?
Részvény / Deviza / Áru Mészáros Lőrincék kiszálltak a 4iG-ből
Privátbankár.hu | 2020. július 1. 18:30
A 4iG Nyrt. elnök-vezérigazgatója tőzsdén kívüli ügyletekkel meghatározó, többségi befolyást szerez a 4iG Nyrt.-ben. Az eladó a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Opus és a Konzum PE Magántőkealap.
hírlevél