TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Jónak látszó hír érkezett a hétvégi G-20 találkozóról, a tőzsdék látszólag kitörő örömmel fogadták. A pénz– és tőkepiacokon a kockázatosabb eszközök ára ma valósággal száguld, de a kommentárok egy része is bizakodó. De csak egy része. Van, aki épphogy minimumról beszél, más azért aggódik, mi lesz április 1. után.
Donald Trumpot karikírozó, nyolc méter magas, felfújható kakas egy kínai gyár udvarában.  (MTI/EPA/Csu Csün)

A G-20 találkozó talán legfontosabb része a Donald Trump amerikai elnök és Hszi Csin-ping (Xi Jinping) kínai vezető közötti szombati megbeszélés, vacsora volt. Itt lényegében arról egyeztek meg, hogy tovább tárgyalnak a vámokról, technológiákról, szellemi termékekről és a többi vitás kérdésről, és addig is 90 napig nem emelik tovább a vámokat. Egyfajta tűzszünetet kötöttek.

A Marketwatch szerint patthelyzet alakult ki az USA és Kína közötti kereskedelmi vitában. Donald Trump amerikai elnök egyébként még vasárnap is kiadott egy Twitter-üzenetet, amelyben azt írta, a kínaiak beegyeztek az amerikai kocsik 40 százalékos vámjának csökkentésébe és megszüntetésébe. (Amint az első hozzászólás epésen megjegyzi: Aha, jól felhajtod, aztán megünnepled, amikor sikerül megint csökkenteni.)

Emellett Európában ma az autógyárak részvényei emelkednek őrült ütemben, mivel a BMW, a VW és a Daimler vezetői az USA-ba utaznak, hogy Trump elnökkel találkozzanak. Elképzelhető, hogy valamiféle különalkut próbálnak kötni vele.

Trump Twitter-oldala

Persze benne van a pakliban, hogy a következő 90 napban sem sikerül majd megegyezni a kínaiakkal. “A semminél jobb” – mondják a fanyalgók a mostani helyzetről.

Eredmény a közös nyilatkozat

A G-20 államok vezetői is kiadtak egy közös nyilatkozatot, bár ebben állítólag most tényleg több a kérdés, mint a válasz. De ilyen konfliktusok mellett, mint a kereskedelmi vita, a Khashoggi-gyilkosság vagy az ukrán-orosz fegyveres konfliktus, ez a közlemény egy minimumszintű kompromisszumot takar. Néha az is eredmény, ha a hasonló találkozókon egyaránt születik ilyen nyilatkozat.

A német Faz.net értékelése szerint amikor a nyugati demokratikus országok vezetői diktatúrák vezetőivel találkoznak, amikor Nyugaton is előre törőben a nacionalizmus, akkor minden kis eredménynek örülni kell. Úgy látják, hogy a jelenlegi nagyhatalmak és az erős feltörekvő riválisok között egyre nehezebb az érdekviszonyokat kiegyensúlyozni.

Sok a dudás a csárdában

De ez a “multipoláris”, azaz több hatalmi központú világ hátulütője: ahol nincs igazi hangadó, ott sok karmester jöhet egyszerre. (Vagy ahogy nálunk mondják, több dudás lesz egy csárdában.)

Vlagyimir Putyin orosz elnök meg nyilatkozása Ukrajnával kapcsolatban azonban nagyon negatív volt: kizárta a békét a jelenlegi ukrán vezetéssel. Az orosz elnök másban is alakított. Miközben Mohammed bin-Szalmán szaúdi trónörökös a világ vezetőinek csoportjában az újságíró-gyilkosság fényében érthető módon háttérbe szorult, Putyin pacsival és kézfogással üdvözölve őt. (Lásd a nap képét.)

Mitől mennek az árfolyamok?

A tőzsde általában már a jövőt, a jövőbeli kilátásokat árazza be, néha látszólag jól, néha rosszul. Akkor a tőzsdei befektetők kollektív tudása most jónak értékeli a találkozó eredményeit? Nem biztos. Amerikai tőzsdei kommentárok utalnak arra, hogy az árfolyamok már a G-20 találkozó fontosabb része előtt felmentek a múlt héten.

Mégpedig alighanem azért, mert az amerikai jegybank szereplőt betöltő Fed vezetői “galamblelkű” (“dovish”) megnyilatkozásokat tettek. Ezzel csökkentek a kamatemelési sorozat várható mértékére való várakozások, ami jó a tőzsdéknek, más kockázatos befektetéseknek.

Mi lesz április 1-jén?

A Bloomberg által megkérdezett elemzők szerint a fejlemény mindenképp pozitív, és hozzájárulhat egy év végi, esetleg januári ralihoz. Ám nagyobb emelkedéshez tartósabb megállapodásra is szükség lenne.

Amikor újra közeledik majd a most elhatározott tűzszünet április 1-jei vége, ismét nagy nyomás helyeződhet majd a részvényekre.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Árcsökkentés a Teslánál, lényeges nap lehet a mai a forint életében
Eidenpenz József | 2020. október 1. 11:46
Európában vegyes a tőzsdeindexek teljesítménye, a BUX az OTP miatt szépen emelkedik. Amerikában újabb emelkedésre van kilátás a tőzsdén kívüli árak szerint. Még él a remény, hogy új gazdaságélénkítő csomagot fogadnak el Washingtonban, bár az álláspontok eléggé messze vannak egymástól. Fontos tárgyalások kezdődnek az EU-ban, vészesen fogy az idő a Brexit-megegyezéshez. A Tesla árat csökkentett Kínában, lényeges MNB-tender van ma.
Részvény / Deviza / Áru Jön a 15 perces koronavírus-teszt, hamar feledték a tv-vitát
Eidenpenz József | 2020. szeptember 30. 18:48
A terjedő járvány, az elnökjelöltek katasztrofális vitája és a bejelentett leépítések ellenére az amerikai tőzsdék szép pluszban járnak. Érkezett egy kedvező munkaerőpiaci adat is, és tárgyalnak az esetleges újabb gazdasági mentőcsomagról. Itthon a BUX szépen felülteljesítette Európát, elsősorban a Molnak köszönhetően, de két másik részvényünk is felfelé tartott. Erősödött a forint is.
Részvény / Deviza / Áru Sokkolta a piacokat a katasztrofális elnökjelölti vita, Csányi OTP-t vett
Eidenpenz József | 2020. szeptember 30. 11:32
Az éjszakai amerikai elnökjelölti vita teljes káoszba torkollott, valószínűleg nem volt nyertese, csak vesztese. A részvénypiacok mára mínuszba fordultak, bár egyelőre mérsékelt a süllyedés. A BUX nulla körül jár, az OTP esését a Mol emelkedése ellensúlyozza. Jó hír alig érkezett, járvány, borúlátó prognózisok, elbocsátások, korlátozások mindenhol.
Részvény / Deviza / Áru Jönnek a robotújságírók
Márkázott tartalom | 2020. szeptember 30. 09:26
1994: Egy személyes emlék Negyedéves egyetemista koromban rövid ideig a Világgazdaságnál gyakornokoskodtam Golubeff Lóri jóvoltából, aki az értékpapírpiacok szekció vezetője volt akkoriban.  Nagy örömmel buszoztam fel a Naphegy téri szerkesztőségbe, büszkeséggel töltött el, hogy a vezető gazdasági napilap szerkesztőségét erősíthetem. Ez még az az időszak volt, amikor az újság táblázatos formában közölte valamennyi magyar bank napi devizajegyzését és kamatait.
Részvény / Deviza / Áru Pilótának ne akard küldeni a gyereked, újra lejtőn az olaj is
Eidenpenz József | 2020. szeptember 29. 19:02
A tegnapi nagy emelkedést ma részben korrigálják a tőzsdék, szomorkás a hangulat Európában és az USA-ban egyaránt. Mindenki az amerikai elnökjelöltek a kampányban első, késő esti tévévitáját várja. A Lufthansa szélnek ereszt 700 pilótakadétot, a MN gyorsítja az elbocsátásokat. Egy lengyel internetes áruház viszont hatalmas tőkebevonásra készül.
Részvény / Deviza / Áru Már Musk szerint is túl drága a Tesla, éjjel vitáznak majd az elnökjelöltek
Eidenpenz József | 2020. szeptember 29. 11:47
A hétfői nagyszerű tőzsdenap után kedden sok befektető kivár az amerikai elnökjelöltek televíziós vitája előtt. Az árfolyamok stagnálnak vagy szerényen lefelé csorognak, itthon az OTP és a Richter esik, a Mol és a Telekom, valamint a forint stagnál. Már vezére szerint is drága a Tesla, orbitális pályán mozog viszont a Virgin Galactic űrvállalkozás.
Részvény / Deviza / Áru Az autóipari munkahelyeket megszüntetik, ugye?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 28. 19:15
Sorra jönnek hírek német autógyárak és beszállítóik foglalkoztatotti létszámának csökkentéséről, gyáregységek bezárásáról. Közben azonban az iparági jövőjét sok szakember viszonylag pozitívan látja, mert erős például a kínai export. Mi az oka ennek a kettősségnek? Lehet, hogy a koronavírus csak ürügy a leépítésekre? Lehet, hogy ezek az állások eleve megszűnésre voltak ítélve?
Részvény / Deviza / Áru Felrobbant a Mol, elszállt az OTP
Király Béla | 2020. szeptember 28. 18:59
Pozitívra váltott a nemzetközi tőzsdei hangulat, amelynek a magyar tőzsde nagy nyertese lett. A hétfői kereskedésben az OTP és a Mol is jelentős emelkedéssel zárt.
Részvény / Deviza / Áru Benzin– és dízeltilalom jöhet Németországban, szárnyakat kapott a Mol
Eidenpenz József | 2020. szeptember 28. 11:54
Remekül kezdődött a hét a tőzsdéken, ami jó kínai ipari adatoknak és a vállalatfelvásárlási hullámnak köszönhető, de az amerikai mentőcsomaggal kapcsolatos reményeknek is. Európát a német index vezeti, de a BUX sem maradt le tőle sokkal. A Molt valószínűleg a sajátrészvény-vásárlásokról szóló hír mozgatta meg. Felmerült, hogy idővel Németországban is be kéne szüntetni a hagyományos üzemanyagú autók eladását.
Részvény / Deviza / Áru Megroggyant a forint, merre tovább, MNB? – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 25. 19:32
Izgalmas hét volt a devizapiacon, a forint ugyanis felült a hullámvasútra, amelynek tempóját részben az MNB lépései határozták meg.
hírlevél