BUX
36 085.77
+2.49%
+875.00
OTP
10 240.00
+5.19%
+505.00
MOL
2 014.00
+0.70%
+14.00
RICHTER
6 905.00
+1.25%
+85.00
MTELEKOM
395.00
+1.28%
+5.00
 
2019. május 6. 17:09

Nem tudni, mivel fog folytatódni Trump twitter-üzenete, amelyben újabb vámokkal fenyegette meg Kínát, de lehet, hogy az idei szép tőzsdei árfolyam-emelkedés egyik pillérét ezzel lerombolják. Ráadásul a dolog nem biztos, hogy megáll Kínánál, a német autógyárak is sorra kerülhetnek. Ami minket is érinthet.

Mindenki azt találgatja, Donald Trump vasárnapi twitter-üzenete a kínai áruk további megvámolásáról csak taktikai, “tárgyalás-technikai” húzás volt-e. Vagy komolyabb, a tárgyalásokat megakasztó, a kereskedelmi háború folytatásra utaló nézeteltéréseket tárt fel.

Úgy nyilatkozott, hogy mivel lassan haladnak a tárgyalások, ezért a jelenlegi tíz százalékos vámot megemelné 25 százalékra 200 milliárd dollárnyi árura. Azzal kapcsolatban, hogy a tárgyalások ennek ellenére folytatódnak-e, egyelőre nem lehet világosan látni. Eredetileg e hét szerdán folytatták volna, és az utolsó kör lehetett volna.

A Bloomberg szerint a kínai külügyminiszter azt nyilatkozta, el fognak utazni Washingtonba tárgyalni, de azt sem tudta cáfolni, hogy az út elhalasztását fontolgatják-e. Ma Trump tovább magyarázta a bizonyítványt, azt állítva, hogy 500 milliárdot veszít országa évente a kínaiakkal való kereskedelmen. A tőzsdék pedig nagyot estek. (Európában délelőtt két százalék körüli mértékben, az USA főbb indexei délután ötkor 1,3 százalékos esést mutattak.)

Három pilléren nyugodott az emelkedés

A tavaly év végi korrekció után a tőzsdék idei emelkedését elsősorban három fontos dolog éltette. Az egyik az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalás, ami sokáig biztatóan alakult. Még pénteken is úgy tűnt, minden sínen van, sorozatban jöttek pozitív – bár konkrétumokat nélkülöző – nyilatkozatok az utóbbi hónapokban.

A másik láb a Fed volt, amely úgy döntött, hogy legalábbis felfüggeszti a kamatemelési ciklusát. Ez egyelőre szilárdnak látszik, nincs jele, hogy az idén másként döntenének. A harmadik lábnak a gyorsjelentéseket nevezhetjük, itt sincs gond.

Kinyírta a piacokat?

Az S&P 500 amerikai részvényindex cégeinek 78 százaléka jelentett péntekig, és nagy többségük eredménye meghaladta a várakozásokat. (Igaz, az összesített eredmények valamivel elmaradnak ugyan a tavaly ilyenkor regisztrált szinttől, de erre már számított a piac.)

Az S&P 500 amerikai részvényindex (Stockcharts.com)

Trump kinyírta a piacokat - értékelte az Erste Befektetési reggeli hírlevelében. Ez derült égből villámcsapásként érte a befektetőket. “Egy ilyen lépés további 0,4 százalékponttal csökkentené a kínai növekedést éves szinten. Csak csendben mondjuk, hogy azért ez az amerikaiaknak is fájna” – kommentálta a brókercég.

A Bloomberg szerint a kínai növekedést az eddig bevezetett intézkedések 0,5 százalékponttal vetették vissza, a vámok emelésével ez 0,9 százalékpontra emelkedne. A Shanghai Composite index volt eddig a nap vesztese, 5,6 százalékos zuhanással.

Nem csak Kína a tét

Az Erste emlékeztetett rá, hogy a napokban az amerikai indexek sikertelenül próbálkoztak új csúcsok felállításával. “Érett a lefordulás. Ezt most sikerült megsegíteni. Ugyanakkor azt gondoljuk, hogy ez csak „segítség” a piacoknak a korrekcióhoz, hogy később újult erővel, valószínűleg egy megállapodással a zsebben induljanak majd új ostromra” – értékelte a helyzetet az egyik nagy brókercég.

Vannak, akik arról is említést tesznek, hogy nem a kínai-amerikai ellentét az egyetlen, ami fejfájást okozhat a tőkepiacoknak. Donald Trump már az európai autógyártókat is megfenyegette néhányszor vámokkal, legutóbb nem is olyan régen. (Valamint a japánokat is.)

Német autó, magyar gyár

Ezért lehet, hogy a Stoxx 600 Automobiles & Parts iparági index 2,9 százalékkal szakadt be, míg a “sima”, átfogó európai index, a Stoxx 600 már csak 1,1 százalékos mínuszban van éppen. Az európai autógyárak ráadásul sok más problémával is küzdenek, az eladási számok hónapok óta rosszak, a dízelbotrány következményei sem múltak el, az elektromos autózásra való felkészülés pedig sokba kerül. (Magyarország pedig főleg német gyárak beszállítója.)

Szenvedhet a GE is

A 24/7 Wall Street oldal összegyűjtött néhány nagy nevet, amelyeknek nagyon rosszat tenne a kereskedelmi megegyezés elmaradása,a vita elmérgesedése. A listán van az Apple, amelynek legutóbbi gyorsjelentésében éppen a kínai gazdaság szerény javulása miatt lehettek kedvező számok.

Az Alibaba kínai online kereskedő óriás, amely óriási tömegű árut szállít külföldre. A Caterpillar és a Boeing repülőgépgyártó, amelyek számára fontos piac Kína.További cégek a Magyarországon több mint 5000 dolgozót foglalkoztató GE (General Electric), a General Motors, a Qualcomm chipgyártó.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru 3000 felett az S&P, tízezer fölé ugrott az OTP
Eidenpenz József | 2020. május 26. 18:53
Az amerikai részvénypiac a tegnapi zárva tartás után ma igyekezett bepótolni a lemaradást Európához képest, de nem sikerült neki. Az S&P 500 index így is 3000 pont felett jár, miközben Európa tovább menetelt. A BUX-ra sem lehetett panasz, főleg az OTP remekelt, öt százalék feletti ugrást produkált. A forint erős, annak ellenére, hogy az MNB ma nem sokat mondott a kamatdöntés után.
Részvény / Deviza / Áru Ebben a két országban júliustól már teljesen megszűnhetnek a korlátozások
Eidenpenz József | 2020. május 25. 18:51
Németországban és Spanyolországban is megvan a menetrendje, mikor szűnhet meg az utolsó korlátozás is. Szerdán az Európai Bizottság új előterjesztést mutathat be, amelyet az EU vezetői végre személyesen tárgyalnak meg. Újból megnyílik a virtuális térbe száműzött tőzsde New Yorkban. Ilyen hírek nyomán ma az európai részvények két százalék körüli emelkedést értek el.
Részvény / Deviza / Áru Indul a csőd-cunami, emelkedünk, mert mindenki esést vár
Eidenpenz József | 2020. május 25. 11:53
Jó a hangulat a tőzsdéken, látszólag különösebb ok nélkül, bár valószínűleg a tovább javuló járványstatisztikák sokat nyomnak a latban. Hong Kongban újra tüntetnek, az USA és Kína szócsatákat vív. A munkanélküliség-hullámot hasonló csődhullám követheti a vállalati és az ingatlanszektorban. Azért emelkedhet a tőzsde, mert mindenki esést vár.
Részvény / Deviza / Áru Három hónapja kezdődött a krach – hol tart a forint a globális deviza-roncsderbiben?
Eidenpenz József | 2020. május 25. 06:07
Úgy érzed, gyenge a forint? Akkor nézd meg, hol tart ehhez képest a cseh korona, a brazil reál vagy a török líra. De még Norvégia vagy Kanada sem úszta meg, jelentősen leértékelődött fizetőeszközük a vírusválság által okozott tőkepiaci krach közepette. Az is érthetővé válik, miért fordulnak mostanában sokan az aranyhoz.
Részvény / Deviza / Áru Tudjuk, mit csináltál áprilisban, újra tőzsdén a Pick szalámigyár
Eidenpenz József | 2020. május 22. 19:17
A videojátékok piaca hatalmas emelkedést mutatott áprilisban, de vették a hardvereket is. Sokan nyilván ezzel ütötték el az időt a karantén alatt. A tőzsdéken stagnálás vagy enyhe esés látható, a BUX kicsit jobban süllyedt, főleg a Mol miatt. Gyengült a forint is.
Részvény / Deviza / Áru Kína berúgta az ajtót – kisbefektetőknek már nem adnak el olajat?
Eidenpenz József | 2020. május 22. 11:41
Végleg rá akar telepedni Kína Hong Kongra, a tőzsdeindex majdnem hat százalékkal zuhant, Amerika válaszlépésekkel fenyeget. Az európai tőzsdék esése azonban mérsékelt, a BUX is az átlagot hozza, az OTP egy százalék alatti mértékben gyengül. Megint visszapattant 349 forint környékéről az euró. Egyes cégek nem akarnak olajat eladni olyan alapoknak, amelyekbe a kisbefektetők szállnak be. Drága lett bitcoinozni.
Részvény / Deviza / Áru A TikTok lassan annyit ér, mint Magyarország GDP-je
Eidenpenz József | 2020. május 21. 18:42
Az amerikai munkanélküliségi adat látszólag megfelelt a várakozásoknak, de a tőzsdéket nem tudta jobb kedvre deríteni. A kereskedelmi háború árnya és globálisan romló vírusstatisztikák nyomasztják a befektetőket. A BUX viszonylag jól teljesített, legalább az OTP meg tudta tartani tegnapi záróárát. A forint tovább erősödött. Újított a Facebook, sokat ér a Tiktok.
Részvény / Deviza / Áru Ez egy új fejezet? Trump nekiment személyesen a kínai elnöknek is
Eidenpenz József | 2020. május 21. 12:09
Főleg az amerikai-kínai kapcsolatok romlása miatt esnek ma a tőzsdék. Donald Trump elnök ezúttal személyesen a kínai elnököt is támadta, amire eddig nem volt példa. A szenátus közben elfogadott egy szabályozást, ami alapján kidobhatják az amerikai tőzsdékről a kínai nagyvállalatok részvényeit. A BUX is süllyed, a forint viszont erősödik.
Részvény / Deviza / Áru 100 készülő oltásból ötnek van esélye? – lassan csúcsot döntenek az amerikai részvények
Eidenpenz József | 2020. május 20. 19:24
Jó a hangulat a tőzsdéken, a befektetők bíznak benne, hogy újabb mentőcsomagokat adnak a gazdaságnak. Mentőövet készülnek dobni az európai autóiparnak is. A legalább százféle készülő oltóanyagból készült egy ötelemű lista, amely az esélyesebbeket tartalmazza. A BUX szerényen emelkedett, a forint stabil volt.
Részvény / Deviza / Áru Csalódás érte az oltásban reménykedőket, aranyat vesznek a legnagyobb kutyák
Eidenpenz József | 2020. május 20. 11:51
Ma Európában stagnálásszerű állapot látható, miután tegnap este az amerikai piacot csalódásként érték az oltóanyagok várható elkészültével kapcsolatos szakértői vélemények. A BUX fél százalékkal esik, a forint kissé gyengül, vezető papírjaink nem mutatnak nagy mozgásokat. A világ legnagyobb és leghíresebb alapkezelői szorgalmasan veszik az aranyat.
hírlevél