TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A Volkswagen 12 milliárd eurót keresett tavaly, és újabb e-offenzívát hirdetett, növelve az e-autók eladási terveit. A Dow Jonest a Boeing húzza le, de az amerikai technológiai cégek ma is emelkednek. A BUX esett, főleg az OTP miatt, ahol az elnöki és a vezérigazgatói poszt szétválasztása van napirenden. A CIG Pannónia tőkecsökkentéssel oldja meg az osztalékfizetést.

A várakozásoktól kissé elmaradt az infláció az USA-ban februárban, ami csökkenti a kamatemelés valószínűségét. Úgy tűnik, az utolsó pillanatban ugyan, de mégis létrejön a megegyezés a rendezett Brexit feltételeiről. A dollár esett, az euró erősödött. Ezek a főbb hírek az európai tőzsdéket kicsi mínuszba, az amerikai társaikat azonban szép pluszba lendítették.

A német index 0,2 százalékkal csökkent ma, a francia társa 0,1 százalékkal emelkedett. Harmad százalékkal emelkedett ugyan London, de az angol font erőteljes gyengülése mellett. Az USA-ban ma is a technológiai szektor vezet, emiatt az S&P 500 0,4, a Nasdaq indexe 0,6 százalékkal emelkedett. A Dow Jones ipari átlagot főleg a Boeing húzza le, 0,4 százalékkal esik.

A BUX index fél százalékkal csökkent, főleg mivel az OTP 1,1 százalékkal 11 970-re süllyedt. Szétválasztaná az elnöki és a vezérigazgatói posztot az OTP közgyűlése az előterjesztések szerint. Jelenleg mindkettőt Csányi Sándor tölti be. Az osztalékjavaslatot is közzétették, ez 221,35 forint lehet a tavalyi 219 után.

Alaptőkét csökkentene a CIG Pannónia

A Mol 0,3, a Richter 0,2 százalékkal süllyedt, a Magyar Telekom fél százalékkal emelkedett. A nyertesek közé tartozik a 4ig és a CIG Pannónia is öt és négy százalékos emelkedéssel, a vesztesek közé pedig az Opus 2,3 százalékos eséssel. A forint kissé erősödött, 315,10 az euró ára este.

További árfolyamok itt láthatók

Csökkentené alaptőkéjét a CIG Pannónia, 660 millió forinttal – derül ki a cég közgyűlési meghívójából. A lépés célja, hogy “a részvényesek az osztalékfizetésnél kedvezőbb módon részesedjenek a társaság felosztható eredményéből”. A papírok névértéke 40 forintról 33 forintra csökkenne, a kifizetés mintegy hárommilliárd forint, részvényenként 31,96 forint lehet. A lépés az osztalékot helyettesítené, azt ugyanis nem fizetnének.

Trump, a repülőmérnök

A Volkswagen 12,1 milliárdos, hat százalékkal bővülő adózott egész évi eredményt tartalmazó gyorsjelentése után új “e-offenzívát” hirdetett. A 2028-ig korábban tervezett 50 elektromosautó-modell helyett már 70-et készítene. A következő tíz évre pedig 15-ről 22 millióra emelték az eladni szándékozott e-autók számát. A konszern öt év alatt 44 milliárd eurót készül elektromos autókkal kapcsolatos technológiák fejlesztésére fordítani. A részvény ennek ellenére – vagy éppen ezért – 1,8 százalékkal esett ma.

Az olaj árát a Venezuelában romló helyzet, az ismétlődő áramszünetek emelik, igaz, csak kis mértékben. Áram híján az olajkutak egy részét sem tudják üzemeltetni. A Boeing részvénye ma is több mint hét százalékkal esik a hétvégi baleset nyomán. A kérdéses típus felszállását ugyanis egyre több országban tiltják meg.

Még Donald Trump is megcsillogtatta repülőmérnöki képességeit, és arról beszélt egy Twitter-üzenetben, hogy nem kéne annyi kompjútert zsúfolni azokba a repülőkbe. Azok a régi jó, egyszerű dolgok, azok az igaziak.

Euró-rali jön?

Az idén is tovább esett az euró és erősödött a dollár, de a francia Credit Agricole Bank szerint ebben változás jöhet – írta a Bloomberg. Az euró-shortok mennyisége nagyon magas szinten van, és már rengeteg rossz hír és várakozás beépülhetett az árfolyamba. Euró-ralira számítanak, ami valószínűleg nem tenne jót az európai részvényáraknak. (Rontaná az exportőrök helyzetét.)

Ma viszont gyengült a dollár, ennek következtében a nemesfémek is feljebb mentek. Az arany újra ostromolja az 1300 dolláros szintet.

(Részvényindexek és befektetési alapok teljesítményéről a Lehman-válság mélypontja óta “Tíz éve volt a gödör alja – melyik befektetési alapunk jött ki legjobban belőle?” című cikkünkben írtunk.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Koronavírus mindörökké? Megőrülnek a karantén-részvényekért
Eidenpenz József | 2020. október 21. 18:59
Európában ma nagyon rossz volt a tőzsdék hangulata, aminek fő oka a koronavírus-járvány terjedése és annak gazdasági következményei. Amerikában sokkal kisebb a süllyedés, Budapest pedig megúszta stagnálással, de a forint megint gyengül. Egy német és egy magyar cég is elektromos töltőket telepít. Bejelentkezett az Uber a Daimler-BMW duónál több mint egymilliárd euróval.
Részvény / Deviza / Áru Jön az elektromos Hummer, a W-válságtól rettegnek a tőzsdék
Eidenpenz József | 2020. október 21. 12:10
Nagyon rossz a hangulat Európa tőzsdéin, mert a járványügyi hírek és a kapcsolódó gazdasági kilátások egyre rosszabbak. Egész országokat nem zárnak le, de több milliós régiókat igen. Itthon a BUX index viszonylag jól tartja magát, a forint is stabil. Egy gyógyszermulti szerint inkább a jövő év második felében lesz tömeges az oltás. Két éven belül hét elektromos pickupot fognak piacra dobni.
Részvény / Deviza / Áru Meddig bírják még a légitársaságok? Eladó a Lamborghini és a Bugatti?
Eidenpenz József | 2020. október 20. 19:07
Az amerikai gazdaságsegítő csomagra várnak a tőzsdék, a Wall Street egyelőre optimista. Európában elromlott a hangulat, főleg a német tőzsde zárt jelentős mínuszban, néhány index tartani tudta magát. Pesten szerény pluszban zárt az index, az OTP emelkedését a Mol esése semlegesítette. A forint megnyugodott  az MNB kamatdöntése után. A Volkswagen állítólag átgondolja luxusmárkáinak sorsát, ami az eladás is lehet.
Részvény / Deviza / Áru Folyik a versenyfutás az oltásért, tízezer felett járt az OTP
Eidenpenz József | 2020. október 20. 11:37
Számos gyorsjelentés érkezett, közöttük jó néhány kedvező is. Az igazi kérdés azonban az, hogy ma késő estig sikerül-e megállapodnia a két nagy politikai erőnek az Egyesült Államokban a következő gazdasági mentőcsomagról. Itthon a BUX ma is szépen emelkedik, az OTP tízezer felett is járt. A forint azonban gyengécske az MNB kamatdöntő ülése előtt.
Részvény / Deviza / Áru Velünk marad a gyenge forint? Izgalmas szinten a Mol
Eidenpenz József | 2020. október 19. 18:54
Elromlott a délelőtti jó klíma a tőzsdéken a délutáni órákra, Európában az újabb és újabb járványügyi korlátozások, Amerikában pedig a bizonytalan politikai helyzet és a gazdasági mentőcsomag elmaradása rontottak a hangulaton. A BUX azonban szép pluszban tudott végezni. A forint viszont tovább gyengélkedik, kérdés, lép-e erre valamikor valamit az MNB. Nagyot esett a Gripen vadászgépek gyártója.
Részvény / Deviza / Áru Vállalatok helyett a lakosságot kéne támogatni, megállíthatatlannak tűnik a forintgyengülés
Eidenpenz József | 2020. október 19. 12:18
Teljes gőzzel beindult a gyorsjelentési szezon, az európai indexek emelkedését főleg néhány jó eredménnyel magyarázzák. Amerikában pedig feléledt a gazdaságsegítő csomaggal kapcsolatos remény. Egy híres amerikai közgazdász szerint inkább a lakosságot kellene segíteni, nem a vállalatokat. A forint ma viszonylag stabil, de az egyik brókercég szerint további gyengülésre van ítélve.
Részvény / Deviza / Áru Hét fiatal fiú hatmilliárd dollárt ér a tőzsdén, költekezni kezdtek az amerikaiak
Eidenpenz József | 2020. október 16. 18:36
Pár rossz nap után ismét emelkedő üzemmódba váltottak a tőzsdék, több jó hír is érkezett. Nőttek az amerikai kiskereskedelmi eladások, kedvezőek az egyik kísérleti oltóanyag kilátásai, és számos vállalati hír is javította a hangulatot. A BUX szerény emelkedéssel kellett beérje, de legalább a forint gyengülése megállt. Egy dél-koreai tiniegyüttes teszi ki egy tőzsdére vitt cég bevételének 88 százalékát, a részvények hatalmas emelkedést értek el.
Részvény / Deviza / Áru Nem tett jót a járvány a Graphisoft Park SE-nek
MTI | 2020. október 16. 13:48
A Graphisoft Park SE ingatlanállományának valós piaci értéke mintegy 6,5 százalékkal, 246 millió euróra csökkent, részben a koronavírus-járvány hatása miatt - közölte a társaság pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Szaporodnak a sofőr nélküli autók San Francisco utcáin, jó hírek a Daimlertől
Eidenpenz József | 2020. október 16. 11:50
Ma ismét pluszban vannak az európai tőzsdeindexek, főleg néhány jó vállalati hír hatására, például az autószektorból és a luxuscikkek piacáról. A BUX index kis pluszban van, mindegyik részvényünk emelkedik, de a forint kissé gyengül. Pezseg az élet az elektromos és önvezető autók szektorában. A Robinhood-felhasználók elleni hackertámadásnak sokkal több áldozata lehet, mint ahogy korábban tudni lehetett.
Részvény / Deviza / Áru Hidrogénnel hajtaná repülőit az Airbus, nem stabilizálta a forintot az MNB
Eidenpenz József | 2020. október 15. 18:47
Európában nagyobb, az Egyesült Államokban mérsékeltebb esés volt ma tőzsdéken, Budapest jól megúszta 0,9 százalékkal. A forint folytatta gyengülését, amit az MNB sem próbált megakadályozni. A légitársaságok részvényei lejtőre kerültek. Az Airbus 15 év múlva hidrogén-hajtású repülőgépeket gyártana. A PSA búcsút mondhat kisautóinak.
Friss
hírlevél