BUX
35 050.92
-1.25%
-444.00
OTP
9 720.00
+0.21%
+20.00
MOL
2 000.00
-1.96%
-40.00
RICHTER
6 760.00
-2.59%
-180.00
MTELEKOM
384.00
-0.13%
+0.00
 
2017. március 2. 12:15

A közepes és kisebb tőzsdei cégek forgalmának növelését próbálják elérni a Budapesti Értéktőzsdénél, az egyik módszer az lenne, ha a közkézhányadot, tehát a szabadon forgó részvények mennyiségét növelni lehetne. Az Alteo megújuló energiaforrásokat és hagyományos, de környezetbarát módszereket vegyít egymással, az energetikai értéklánc lényegében teljes spektrumára kiterjedő szolgáltatási portfóliót kínál nagyvállalati ügyfeleinek.

Kovács Domonkos, Alteo

Az Alteo és az Appeninn részvételével indult a Privátbankár és a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) közös rendezvénysorozata, a „BÉT Akadémia - Professzionális Befektetői Fórum”, amelynek célja, hogy első kézből kapjanak az intézményi befektetők információkat a tőzsdei cégekről. Sokszor elhangzik a közepes vállalatokkal kapcsolatban, hogy nem elég nagy a likviditásuk, kevés róluk a hír, ezen is szeretnénk a rendezvénnyel változtatni – mondta el Végh Richárd, a BÉT vezérigazgatója.

A másodpiaci likviditást a cég mérete, a közkézhányad határozza meg elsősorban, ezért a közepes méretű cégekkel folyamatosan konzultálni szeretnének arról, hogyan lehetne megnövelni a közkézhányadot. A tőzsde maga két dolgot tehet, egyrészt az elérhető információkat próbálja meg eljuttatni a befektetőkhöz, másrészt a másodpiaci likviditás szempontjából fontos árjegyzést és az elemzések készítését próbálják meg ösztönözni.

Már 70 céggel beszéltek

Tavaly augusztustól októberig kísérleti jelleggel öt cégre árat jegyeztek brókercégek, amivel érezhetően hozzá tudtak járulni a forgalom növekedéséhez, a kísérlet eredményesnek tűnt. Az idén tervezik egy hasonló folyamatos árjegyzési rendszer kidolgozását.

Az új kibocsátók megjelenése érdekében azonosították azokat a cégeket, amelyek tőzsdére jöhetnek, mintegy 300 ilyet találtak. Ezután személyes megbeszéléseket szerveztek ezekkel a társaságokkal. Már 70 ilyen találkozón vannak túl.

Itt a decentralizálás

Kovács Domonkos, az Alteo M&A és tőkepiaci igazgatója szerint a 2000-es évek második felétől új korszak kibontakozásának lehetünk tanúi az energetikában, a centralizált, nagy erőművi rendszerektől elmozdulás történik a decentralizált, helyi energetikai rendszerek irányába. A klímavédelem szempontjai, a tiszta energia iránti igény is felerősödött.

A régi rendszer kezd átalakulni, a decentralizált, egyéni igényekre szakosodott energiaszolgáltatás irányába tartunk. Hasonlóan ahhoz, mint ahogy a távközlésben is a nagy szolgáltatók egyeduralmának rendszere a kilencvenes években teljesen felbomlott a dereguláció és az ügyféligények jelentős változásainak eredményeként.

Hagyományos és megújuló vegyesen

Az Alteo-t sokszor tévesen megújuló-energetikai cégnek azonosítják be, ez azonban csak részben igaz – mondta az igazgató. A fő gond, hogy az új energetikai forma a korábbi nagy hálózatokra csatlakozik, ami nem teljesen felel meg a mai igényeknek. Ne a hálózattól várjuk azt, hogy kiegyenlítse a megújuló energia ingadozásait, tegyük meg ezt mi magunk – mondja a szakember.

Például hatékony, alacsony károsanyag-kibocsátású földgáztüzelésű erőműveket is alkalmaznak a megújuló energiaforrások mellett, az ügyfél egy komplett portfóliót kap, „megbízhatóság, hatékonyság, klímatudatosság” jelszavakkal. Az Alteo alapvetően az ipari ügyfelekre fókuszál, a lakossággal legfeljebb nagyon áttételesen van kapcsolatban.

Dinamikus növekedés

A cég dinamikusan nő, három év alatt megháromszorozta árbevételét, ami főleg abból adódik, hogy befektetnek és új projekteket valósítanak meg. De gázkereskedelmi és villamos-kereskedelmi tevékenységük is van (2016-tól, illetve 2009-től), ahol organikusan, nagyobb befektetés, tőkeigény nélkül is lehet bővülni. A januári hideg egyébként a gázkereskedelmi üzletágnak nagyon jót tett.

Nagyvállalati, blue chip ügyfelei közé tartozik a Mol Petrolkémia, a BorsodChem, az Audi, a Heineken. A Mol Petrolkémia és a BorsodChem növeli kapacitásait, aminek jelentős energetikai vonzata van.

Rendszeres osztalék várható

A tavalyi IPO után közel tízmilliárd forintos tőzsdei kapitalizációval és 23,4 százalékos közkézhányaddal rendelkeznek, a menedzsment kezében 4,5 százalék van. A Wallis-csoporté 67,4 százalék. A cég 2015 után már fizetett részvényenként 120 forint osztalékot, és hosszabb távon is a növekedést az osztalékfizetéssel összehangolni törekvő társaságként definiálja magát.

Hogyan teremthető meg a likviditás egy részvénynél? – tette fel a kérdést Barlai Róbert, az OTP treasury igazgatója. Olyan típusú tranzakciókat kell a tőzsdére hozni, ahol egészséges arányban megoszlik a lakossági és az intézményi befektetői kör vásárlása a kibocsátásból. Nemcsak az ár maximalizálására kell törekedni, valamilyen áremelkedési potenciált érdemes a befektetőknél hagyni, hogy ez később új befektetőket hozzon a részvény piacára. A szakember reméli, hogy sikerül jól működő árjegyzői rendszert meghonosítani a közepes és kisebb részvénytársaságok piacán.

A megújulók és az atomenergia

Kovács Domonkos szerint hatalmas diszkontot kapott az Alteo részvénye a kibocsátásnál, messze az indokolt értékeltségi szinttől, aminek az alacsony likviditás lehet az egyik oka.

Tordai Péter

Milyen a jövője a megújuló energiának a teljes energiatermelésen belül? - erről beszélt Tordai Péter, az E2 Hungary pénzügyi igazgatója. A megújulók 2040-ig várhatóan 78 százalékkal nőnek majd, némileg meglepő módon a nukleáris energia is hasonló felfutást élhet át. Az energiafelhasználás növekedése nagyrészt elektromos áramból fog jönni (electrification).

Éjszaka otthon, vagy nappal a kúton?

A napenergia és más alternatív energiaforrásból származó energiafajták ára a jövőben tovább csökkenhet, a hatékonyság ma is növekszik. A szél- és napenergia lehet a domináns közöttük. Az energiatárolási technológiák fejlesztésén nagyon sok múlik majd, az akkumulátor-technológiák fejlődése még az alternatív energiatermelésnél is gyorsabban növekszik. Még hatalmas fejlődés várható e téren.

Nem lehet tudni, melyik technológia lesz a befutó, az elektromos gépkocsiknál például lehet, hogy a töltési technológia fejlődik és eredményez sokkal gyorsabb töltést, de az is lehet, hogy az akkumulátorok fognak nagyobb, például ezer kilométeres távolságot lehetővé tenni. Az utóbbi esetben a felhasználók várhatóan otthon, éjszaka fogják tölteni autóikat, nem töltőállomásokon – mondta a szakember.

(A sorozat második része az ingatlanpiacról és az Appeninn Nyrt-ről itt látható>>>.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Tudjuk, mit csináltál áprilisban, újra tőzsdén a Pick szalámigyár
Eidenpenz József | 2020. május 22. 19:17
A videojátékok piaca hatalmas emelkedést mutatott áprilisban, de vették a hardvereket is. Sokan nyilván ezzel ütötték el az időt a karantén alatt. A tőzsdéken stagnálás vagy enyhe esés látható, a BUX kicsit jobban süllyedt, főleg a Mol miatt. Gyengült a forint is.
Részvény / Deviza / Áru Kína berúgta az ajtót – kisbefektetőknek már nem adnak el olajat?
Eidenpenz József | 2020. május 22. 11:41
Végleg rá akar telepedni Kína Hong Kongra, a tőzsdeindex majdnem hat százalékkal zuhant, Amerika válaszlépésekkel fenyeget. Az európai tőzsdék esése azonban mérsékelt, a BUX is az átlagot hozza, az OTP egy százalék alatti mértékben gyengül. Megint visszapattant 349 forint környékéről az euró. Egyes cégek nem akarnak olajat eladni olyan alapoknak, amelyekbe a kisbefektetők szállnak be. Drága lett bitcoinozni.
Részvény / Deviza / Áru A TikTok lassan annyit ér, mint Magyarország GDP-je
Eidenpenz József | 2020. május 21. 18:42
Az amerikai munkanélküliségi adat látszólag megfelelt a várakozásoknak, de a tőzsdéket nem tudta jobb kedvre deríteni. A kereskedelmi háború árnya és globálisan romló vírusstatisztikák nyomasztják a befektetőket. A BUX viszonylag jól teljesített, legalább az OTP meg tudta tartani tegnapi záróárát. A forint tovább erősödött. Újított a Facebook, sokat ér a Tiktok.
Részvény / Deviza / Áru Ez egy új fejezet? Trump nekiment személyesen a kínai elnöknek is
Eidenpenz József | 2020. május 21. 12:09
Főleg az amerikai-kínai kapcsolatok romlása miatt esnek ma a tőzsdék. Donald Trump elnök ezúttal személyesen a kínai elnököt is támadta, amire eddig nem volt példa. A szenátus közben elfogadott egy szabályozást, ami alapján kidobhatják az amerikai tőzsdékről a kínai nagyvállalatok részvényeit. A BUX is süllyed, a forint viszont erősödik.
Részvény / Deviza / Áru 100 készülő oltásból ötnek van esélye? – lassan csúcsot döntenek az amerikai részvények
Eidenpenz József | 2020. május 20. 19:24
Jó a hangulat a tőzsdéken, a befektetők bíznak benne, hogy újabb mentőcsomagokat adnak a gazdaságnak. Mentőövet készülnek dobni az európai autóiparnak is. A legalább százféle készülő oltóanyagból készült egy ötelemű lista, amely az esélyesebbeket tartalmazza. A BUX szerényen emelkedett, a forint stabil volt.
Részvény / Deviza / Áru Csalódás érte az oltásban reménykedőket, aranyat vesznek a legnagyobb kutyák
Eidenpenz József | 2020. május 20. 11:51
Ma Európában stagnálásszerű állapot látható, miután tegnap este az amerikai piacot csalódásként érték az oltóanyagok várható elkészültével kapcsolatos szakértői vélemények. A BUX fél százalékkal esik, a forint kissé gyengül, vezető papírjaink nem mutatnak nagy mozgásokat. A világ legnagyobb és leghíresebb alapkezelői szorgalmasan veszik az aranyat.
Részvény / Deviza / Áru Többet kéne tenniük az államoknak a válság ellen, 350 alatt volt az euró
Eidenpenz József | 2020. május 19. 19:18
A Fed ugyan mindent megtesz az amerikai gazdaság élénkítése érdekében, de az eszköztárának hatóereje véges, csak egy részét tudja elhárítani a károknak – erre célzott a Szenátus előtt Jerome Powell. A beszéd így nem volt túl erős, és csak szerény pluszt tudott előidézni a tőzsdeindexekben. Az európai tőzsdék nagyon vegyesen teljesítettek, a BUX emelkedni tudott. A forintnak különösen jó napja volt, 350 alatt is volt az euró.
Részvény / Deviza / Áru Kevés a Merkel-Macron páros 500 milliárd eurója, de a BUX tartja magát
Eidenpenz József | 2020. május 19. 12:01
Angela Merkel és Emmanuel Macron 500 milliárd eurós gazdaságfejlesztési programról állapodtak meg tegnap a koronavírus által különösen sújtott gazdaságok számára. Ez azonban csak harmada annak, mint amit az EKB korábban szükségesnek vélt, így a tőzsdék ma csalódottnak tűnnek. A BUX viszont tartja magát az OTP-nek köszönhetően, és a forint is erősödik.
Részvény / Deviza / Áru Egy nap két oltóanyagról is jó hír jött, száguldanak a tőzsdék
Eidenpenz József | 2020. május 18. 19:03
Délelőtt egy brit, délután egy amerikai cég közölt biztató híreket a készülő oltóanyagáról. Ezen kívül a Fed elnökének tegnapi interjúja és az olajár emelkedése is pozitív hatású volt a tőkepiacokra. A kínai olajkereslet állítólag már elérte a járvány előtti szintet. Szépen drágult az OTP és a Mol is, valamint erősödött a forint.
Részvény / Deviza / Áru Jövő év végéig húzódhat a normalizálás, sok kormányzati segítség kell még
Eidenpenz József | 2020. május 18. 11:40
A tőzsdék szépen emelkednek ma, aminek fő oka a javuló vírusstatisztikákban és a Fed-elnök interjújában keresendő. Az elnök egyrészt ugyan pesszimista volt, szerinte jövő év végéig is eltarthat a gazdaság normalizálása. Másrészt viszont újabb kormányzati beavatkozásokat, likviditás-bővítést tartott szükségesnek. Az OTP és a Mol Európával együtt száguld, a nemesfémek ára is robbant.
hírlevél