TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Ez a rossz hírünk ma a síelni, vagy melegebb éghajlatra indulók számára. A külföldön (is) befektetők számára azonban változatlanul a koronavírus a sajnálatos slágertéma, de mellette a fókuszba az is bekúszhat, hogyan reagálnak a részvények a kibocsátóik által közzétett negyedéves gyorsjelentésekre.

Az utóbbi hónapokban több negatív árfolyamrekordot is felállított forint ezúttal a tegnapi, váratlan cseh kamatemelés hatására kezdett gyengülni, miután annak következtében a befektetők számára a 2,25 százalékos kamatozású korona még vonzóbb lett a csak 0,9 százalékot hozó hazai fizetőeszközzel szemben. S meglehet, itt még nincs vége a hazai fizetőeszköz – és emiatt a külföldre utazni szándékozók és az importálók – megpróbáltatásainak, ha ugyanis ma a román jegybank is szigorít, az még tovább ronthatja a forint helyzetét. Nem véletlen, hogy elemzők már 340-es euróárfolyamot vizionálnak, de korábban volt már 350-es prognózis is.

Ami a többi piacot illeti, a 75 milliárd dollár értékű amerikai termékre kivetett kínai vámok február 14-étől érvényes csökkentésének híre immár négynaposra növelte a tengerentúli tőzsdék emelkedését – az S&P 500-as új csúcsot is felállított –, míg Európában a kedvező vállalati gyorsjelentések váltottak ki drágulásokat. A ma hajnalban kinyitott ázsiai tőzsdék viszont egy kivételével estek, egyedül Kína zöldült, a 11 órakor publikálandó kereskedelmi adatait övező – eszerint optimista – várakozás nyomán. Az öreg kontinens piacai viszont egyöntetűen lefelé vették az irányt.

Az olaj valamelyest drágult, miután Oroszország hajlik arra, hogy mérsékelje kitermelését, válaszként a globális kereslet koronavírus miatt várható csökkenésére. Ám a Brent-típus jegyzése így is alig haladja meg az 55, míg az észak-amerikai könnyűolajé (WTI) az 51 dollárt.

A globális problémák esetén menedékeszköznek számító arany ezúttal nem töltötte be ezen szerepét, nagyon úgy tűnik, hogy november eleje óta a legrosszabb hetét zárja.

A forint mellett az alábbi tényezők foglalkoztathatják a pénz- és tőkepiacokat:

1. Kínai vírusellenes intézkedések

Hszi Csinping elnök kezdeményezésére a kínai bankok olcsó finanszírozást nyújtanának a koronavírus által leginkább érintett régiókban, miközben a kór miatt fizetésképtelenné váló cégek különleges elbírálásban részesülhetnek, a befektetési bankok segítenének a vírus ellen küzdő cégek kötvénykibocsátásaiban, az alapkezelők pedig beszüntethetik az érintett értékpapírok eladását. Szükség is van a negatív hatások enyhítésére, miután például egyre elhúzódnak a gyárbezárások, tegnap a Toyota jelentette be, hogy február 16-áig biztosan nem kezdi meg a termelést a kínai üzemében.

2. Újabb lehangoló német adatok

A gyári megrendelések decemberben 2,1 százalékkal maradtak el a novemberitől, a piac által várt 0,6 százalékos bővüléssel szemben, az előző év azonos időszakához képest pedig 8,7 százalékos volt a csökkenés.

Ma az Egyesült Államokban délután publikálandó munkanélküliségi és nem mezőgazdasági foglalkoztatási adatokra érdemes figyelni.

3. Hétéves csúcson a cseh korona

Annak hatására, hogy az ország jegybankja váratlanul negyed százalékponttal, 2,25 százalékra emelte az alapkamatát, a korona euróval szembeni árfolyama benézett a 25-ös szint alá.

4. Vegyes vállalati gyorsjelentések

A Twitter részvényei 15, a Raiffeisen Bankéi 3 százalékkal drágultak az előző negyedéves eredményeik láttán. Ezzel szemben a Twillo papírjainak árfolyama 7 százalékot zuhant, mivel bár a tavaly október-december közötti időszaka erősre sikeredett, az előrejelzés elmaradt a várakozásoktól. Ugyancsak gyengültek, 3 százalékkal a YUM! Brands részvényei, hiába lett ugyanis több a cég árbevétele a piac által vártnál, a profitja csalódást keltett. A piaczárás után jelentett Uber kedvező adatokat – a vártnál magasabb árbevételt és kisebb veszteséget – tett közzé.

Idehaza a Richter rekordbevétel mellett veszteségről számolt be, amelyre több mint 2 százalékos mínuszban nyitottak.

5. Részvényeit vásárolja vissza a Graphisoft Park

Az ingatlancég a március 2-ára összehívott közgyűlésén kér felhatalmazást ahhoz, hogy április 3-án egy aukción 33 millió euró értékű részvényeit vásárolja vissza.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Nem lesz több segélycsomag? Fúziók a bankszektorban?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 22. 19:00
Mára megnyugodtak a tőkepiacok, az indexek többsége emelkedik, bár kivételek is vannak. A BUX előnye a nap végére csökkent, végül csak 0,2 százalékos pluszban végzett. Főleg a Mol tartotta meg, miközben az OTP folytatta az esést. Az MNB nagy napján tovább drágult az euró, nincs már túl messze a tavasszal beállított történelmi csúcstól. Fúziókról beszélnek az európai bankszektorban, nem várható második csomag az USA-ban.
Részvény / Deviza / Áru A forint gyengülése hosszú távú trend, a pénzbőség hajtja az árupiacokat
Eidenpenz József | 2020. szeptember 22. 13:05
A magyar gazdaság 2022-re érheti el a válság előtti szintet, a forintnak pedig lehetnek erősödő szakaszai, de hosszú távon megmaradhat a lassú gyengülő trend – mondja az Equilor Befektetési Zrt. A pénzbőség meglepetéseket hozott az árupiacokon is, több terméknél kitarthat az emelkedés lendülete. Az OTP-t alulsúlyozásra, a Richtert felülsúlyozásra javasolják.
Részvény / Deviza / Áru A hétfői vérfürdő után is gyengélkedik az OTP
Király Béla | 2020. szeptember 22. 11:40
Hétfőn jelentősen gyengült a forint, és kedden délelőtt sem mutatott erőt. A magyar fizetőeszköz szempontjából nagy kérdés, miként dönt kora délután az MNB, ez ugyanis befolyásolhatja a forint mozgását. A tőzsdék a hétfői zuhanás után kedden délelőtt korrigáltak, ugyanakkor az OTP csak minimálisan tudott emelkedni a beszakadás után.
Részvény / Deviza / Áru A tőzsdekrach oka 200 ezer halott Amerikában, 400 ezer fertőzés Magyarországon?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 21. 18:55
Csúnya, két-három hónapja nem látott mélyrepülést mutatnak a tőzsdék, részben a járvány rohamos terjedése, részben az amerikai stimulus hiánya, részben pedig a bankszektor problémái miatt. A német index különösen nagyot esett, de a BUX sem sokkal maradt el tőle. A forint is gyengült, a dollár viszont erősödött, ami az árupiacokat is a mélybe lökte. Amerikában ráadásul még politikai komplikációk is felmerültek.
Részvény / Deviza / Áru Túlzás volt a reggeli OTP-zuhanás? Megvan a TikTok-megoldás
Eidenpenz József | 2020. szeptember 21. 11:31
A koronavírus súlyosbodó második hullámával és szigorodó biztonsági intézkedésekkel, valamint a bankszektor teljesítményével magyarázzák, hogy ma is nagyon rossz a tőzsdék hangulata. A tőzsdeindexek esése a két-három százalékot is eléri, közéjük tartozik a hazai BUX-index is. Az OTP különösen nagyot esett, ennek magyar és európai okai is vannak. A forint gyengül, a dollár erősödik.
Részvény / Deviza / Áru Nagyot esett az OTP, megvan, miért emelkedik a Telekom
Eidenpenz József | 2020. szeptember 18. 18:49
Rossz hangulatban telik a hét utolsó napja a tőzsdéken, Európában főleg a magas fertőzésszámok okoznak aggodalmakat. A BUX index az európai átlaghoz hasonlóan esett, üde színfolt volt a Magyar Telekom, amely egy tenderrel kapcsolatban kapaszkodott feljebb. Az euró/forint makacsul 360 felett tartózkodott, az olaj drágulása viszont leállni látszik.
Részvény / Deviza / Áru Tik-tak, tik-tak: ma dönt Trump a TikTokról, holnap a kormány a hitelmoratóriumról
Csabai Károly | 2020. szeptember 18. 11:26
Úgy tűnik, a világgazdaság mielőbbi kilábalásával kapcsolatos aggodalmak az amerikai és az európai piacokat jobban megfektették, mint az ázsiaiakat, ez a nemesfémek malmára hajtották a vizet. Az olaj erős hetet zárt, ami baljós előjel a számunkra, vége szakadhat ugyanis a hazai üzemanyagárak csökkenésének. Az OTP és a forint árfolyamát a hiteltörlesztési moratóriumról holnap belengetett döntés bizonytalan kimenetele tarthatja nyomás alatt. Az USA-ban pedig a vigyázó szemek Trumpra vetődnek atekintetben, hogyan dönthet az amerikai elnök a TikTokról.
Részvény / Deviza / Áru Ezután jön csak a járvány neheze? A Tesla 3+1 ütőkártyája
Eidenpenz József | 2020. szeptember 17. 19:10
Európában kicsit, Amerikában nagyon rossz – így foglalhatnánk össze a mai tőzsdei hangulatot. Budapesten pedig valahol a kettő között. A befektetőknek a jelek szerint nem sok okuk van a vásárlásra, a legtöbb gazdasági adat inkább felemás, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed pedig tegnap este csalódást okozott. Lehet, hogy télen újabb válságra számíthatunk?
Részvény / Deviza / Áru Több mint kínos, ami kiderült a tőzsde sztárjáról
Király Béla | 2020. szeptember 17. 18:48
Az idei első félévben a Nasdaq legjobban teljesítő részvénye a Nikola elektromos teherautó-gyártóé volt. Igaz a gyártót akár idézőjelbe is tehetnénk, hiszen a vállalatról kiderült, hogy ettől továbbra is nagyon messze van.
Részvény / Deviza / Áru Augusztusban megint beomlott az európai autóipar, retikülökkel folyik az adok-kapok
Eidenpenz József | 2020. szeptember 17. 11:47
Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed egyesek szerint csalódást okozott a piacoknak, mások szerint kellemes meglepetést. A tegnap esti amerikai esés mindenesetre folytatódik Ázsiában és Európában egyaránt. Kontinensünkön szenvednek a bankok és az autóipar. A BUX hozza az európai átlagot, főleg az OTP húzza le. Az új jelszó a “Hópehely” a technológiai részvények piacán, folytatódik a luxusóriások harca.
Friss
hírlevél