<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Tovább esnek az árfolyamok az európai tőzsdéken és Budapesten is, a forint is gyengül, főleg a dollárhoz képest. Az energiahordozók ma esnek. A réz viszont egy elemzés szerint hatalmasat drágulhat a következő években. Kamatharakirit követtek el Törökországban, egymillió Teslában kell szoftvert frissíteni.

Ma is rossz a tőzsdék hangulata, a német, francia, brit indexek 1,2-1,5 százalékkal esnek. Az amerikai határidős indexek is egy százalék körüli esést produkálnak. A piacok a romló makrogazdasági helyzet fogságában vergődnek.

Nem éppen kellemes ilyen szempontból, hogy az EU a nyolcadik Oroszország elleni szankciós csomagról tárgyal. Kisebb jó hír volt viszont tegnap, hogy a pénzpiacok meglepetésére a brit jegybank kevésbé emelte tegnap az irányadó kamatlábat, 0,5 százalékponttal a várt 0,75 százalékpont helyett. A spanyol GDP és a francia beszerzésimenedzser-index is valamivel jobb lett a vártnál.

A fő félelem továbbra is az infláció-kamatemelés-recesszió hármashoz kapcsolódik. A héten az amerikai és brit jegybankok mellett a svéd, norvég, svájci, hongkongi és dél-afrikai intézmények is kamatot emeltek. (A múlt héten pedig az EKB.)

Megbüntették az OTP-t

Itthon a BUX index pluszban kezdett ugyan, de most már 1,2 százalékkal esik, hasonlóan az európai átlaghoz. Az OTP 1,4, a Mol és a Richter 1,0, a Telekom 0,2 százalékkal süllyed. Nyertes az Alteo 3,3 százalékos emelkedéssel, vesztes az Opus 1,6 százalékos értékvesztéssel.

Árfolyamok és grafikonok

Az MNB 89 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki az OTP-bankcsoportra, de hangsúlyozta, hogy a feltárt hibák nem hordoznak rendszerkockázatot, nem érintik a bankcsoport megbízható működését. Az olaj két százalékos mínuszban van ma, az európai gázár egy százalékkal süllyed.

Jövő héten erősödhet a forint?

Az euró egy forint körüli emelkedést produkált ma, így a 406 forintos szintet ostromolja. A dollár tovább erősödött az euróhoz képest, így már 416 forint. Tegnap nem változtatott az egyhetes kamat mértékén a jegybank, de Virág Barnabás alelnök jelezte, hogy jövő héten kamatemelés következhet, ez erősíthetné a forintot is.

Az EUR/USD sem tud visszamenni a paritást jelentő egy dolláros szint fölé, ez pedig továbbra is kedvezőtlen hír a régiós devizáknak – írja a KBC Equitas.

Virág Barnabás jelezte, hogy hamarosan elkezdik vizsgálni a szigorítási ciklus lezárását. 2023-ban jelenhetnek a gazdaságot fékező tényezők, ez pedig az infláció alakulására is kihatással lehet.

Kamatharakiri Törökországban

Míg a világ legtöbb jegybankja kamatemeléssel igyekszik megfékezni az inflációt, a török jegybank (megint) olajat önt a tűzre. Ez történt tegnap is, az évi 80 százalék körüli infláció ellenére 13-ról 12 százalékra vágták vissza az irányadó kamatot. Ezt támogatja Recep Tayyip Erdogan török elnök, aki magát a kamatlábak ellenségének nevezi.

Törökország. Fotó: PixabayTörökország. Fotó: Pixabay

A lépést a német N-Tv.de “kamatharakirinek” nevezte el, mivel ez a török líra gyengülését fokozhatja, ami megdrágítja az importot, amelytől a nyersanyagokban szegény Törökország függ. Tehát még tovább növelheti az inflációt. A hírre a török líra csak átmenetileg gyengült, ma enyhén erősödik, de lehet, hogy csak régen beépült már ez az unortodox politika az árfolyamba. Egy év alatt végülis az euró 79, a dollár 112 százalékkal drágult török lírában kifejezve.

Hatalmas rézáremelkedés következik?

A réz ára március óta közel harmadával esett. A befektetők attól való félelmükben adják, hogy a globális recesszió visszafogja a keresletet – írja a Bloomberg. Ám a legnagyobb bányászok és fémkereskedők közül néhányan arra figyelmeztetnek, hogy néhány éven belül hatalmas hiány fog kialakulni a világ egyik legfontosabb féméből. Ez is visszafoghatja majd a globális növekedést, felpörgetheti az inflációt. (Mint ma az energiahordozók.)

A réz és az alumínium amerikai árutőzsdei ára. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.A réz és az alumínium amerikai árutőzsdei ára. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

A közelmúltbeli alacsony árak és az abból fakadó beruházáshiány súlyosbítja majd a helyzetet. A bányák termelése az előrejelzések szerint 2024-ben már kezd kifulladni. A Newmont például néhány nappal ezelőtt félretette egy kétmilliárd dolláros perui arany- és rézprojekt terveit. A Freeport-McMoRan, a világ legnagyobb tőzsdén jegyzett rézszállítója szintén arra figyelmeztetett, hogy az árak jelenleg nem elegendőek az új beruházások támogatásához.

Egy új bánya kifejlesztése és üzembe helyezése legalább tíz évet vesz igénybe. Eközben magas lesz a kereslet, a jövő elektromos lesz, és rengeteg rézre lesz szükség. Az S&P Global tanulmánya szerint a fém iránti kereslet 2035-re évi 50 millió tonnára fog nőni, meg fog duplázódni.

Újabb fontos kriptovaluta-fejlesztés történt

A kriptovaluta-piacon stagnálásszerű állapot van, nem egyértelmű a kép. A bitcoin kissé süllyed, az ether két százalékkal emelkedik (19 070, illetve 1315 dollár). Lemondott a Kraken kriptotőzsde vezére, Jesse Powell, de elnökként és fő részvényesként továbbra is marad. A cég részvényeit tőzsdére készülnek vinni, de erről nincs túl sok konkrétum.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Enyhe pluszban van a nyolcadik legnagyobb kapitalizációjú kriptó, a cardano is, amely tegnap sikeres rendszerfrissítést (hard fork-ot) hajtott végre “Vasil” néven. Ez a hírek szerint gyorsítani fogja és olcsóbbá teszi majd a rendszer műveleteit, az okosszerződéseket.

Egymillió Teslának kell szoftverfrissítés

Az USA-ban biztonsági aggályok miatt 1,1 millió Tesla-járműnek kell frissíteni a szoftverét. A Szövetségi Közúti és Járműbiztonsági Hivatal (NHTSA) jelentése szerint fennáll a veszélye annak, hogy az utasok ujjai beszorulnak, amikor az ablakot becsukják. A Tesla-járművekben van egy rendszer, amely automatikusan érzékeli az ellenállást, és megakadályozza az ablakok becsukódását, ha valami az útba kerül.

Egyes Model 3, Y, S és X szériáknál azonban az ellenállást nem mindig érzékelik megbízhatóan. A Tesla közölte, hogy nincs tudomása a meghibásodás okozta balesetekről vagy sérülésekről. Az érintett autótulajdonosokat november 15-től értesítik.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 8002 7932 8194 -1,48% 8002 8010 2 733 082 248 Ft 2022-09-29 13:21:59
MOL 2374 2328 2384 +0,34% 2372 2376 702 422 254 Ft 2022-09-29 13:22:29
MTELEKOM 293 292 298 +0,34% 293 294 17 868 795 Ft 2022-09-29 13:18:29
RICHTER 7150 7110 7285 -0,69% 7140 7150 475 896 745 Ft 2022-09-29 13:22:02
OPUS 125 123 127 -3,10% 125 126 5 371 403 Ft 2022-09-29 12:59:10
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Mi jöhet még? 422 felett az euró, 8000 alatt az OTP
Eidenpenz József | 2022. szeptember 29. 12:18
Az euró új történelmi csúcsa 422,07 forint, a dolláré 436,36. Ismét esnek a részvények, az OTP 8000 alá süllyedt, de néhány papír zöldben áll Budapesten. Jól sikerült a Porsche tőzsdei bevezetése, viszont a Volkswagen esik, mint a kő. Klasszikus aukciós ház terjeszkedik a blokkláncon.
Részvény / Deviza / Áru Zuhan a forint – itt az újabb mélypont: 420,2 az euró
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 11:31
Az erősödő kockázatkerülés a magyar eszközök esetén fokozottnak tűnik, hiszen sem a lengyel zloty, sem a cseh korona nem produkált ilyen mértékű gyengülést.
Részvény / Deviza / Áru Esik a forint, történelmi mélyponton az euróval szemben is
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 09:41
Történelmi mélypontra került a magyar fizetőeszköz, hiszen csütörtökön délelőtt az euró árfolyama a 419-es szint fölé került.
Részvény / Deviza / Áru Reggelre kicsit magához tért a forint
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 07:49
Közel egy százalékkal erősödött a forint csütörtök reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Pocsék hangulat Budapesten, a forint sem talált magára
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 17:51
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 817,76 pontos, 2,12 százalékos csökkenéssel, 37 731,27 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Visszatért a magyar unortodoxia? Már 432 forint is volt a dollár
Eidenpenz József | 2022. szeptember 28. 12:01
Mire megírtuk volna, hogy 430 lett a dollár, addigra a 431, majd a 432 is megvolt, az euró 412. Az európai és magyar részvények szakadnak, a dollár és a gáz drágul, az állampapír-hozamok emelkednek. Az MNB tervezett lépéseit megint unortodoxnak tartják. A guru szerint csak enyhén túlértékeltek az amerikai részvények.
Részvény / Deviza / Áru Szabadesésben a forint, 431 felett is járt a dollár
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 11:15
Újabb történelmi mélypont, soha nem került még ennyi forintba egy dollár.
Részvény / Deviza / Áru Berobbant a gázár - ez lehetett a szabotázs célja?
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 10:08
Jókorát ugrott a gázár a hírek hatására.
Részvény / Deviza / Áru Történelmi mélyponton járt a forint ma reggel
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 07:56
Most épp a dollárral szemben, de az euróval szemben sem ébredt acélosan.
Részvény / Deviza / Áru Pénzügyi követeléssel állt elő az orosz értéktár
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 27. 18:38
Kiakadtak az uniós szankciókon.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG