<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Tovább esnek az árfolyamok az európai tőzsdéken és Budapesten is, a forint is gyengül, főleg a dollárhoz képest. Az energiahordozók ma esnek. A réz viszont egy elemzés szerint hatalmasat drágulhat a következő években. Kamatharakirit követtek el Törökországban, egymillió Teslában kell szoftvert frissíteni.

Ma is rossz a tőzsdék hangulata, a német, francia, brit indexek 1,2-1,5 százalékkal esnek. Az amerikai határidős indexek is egy százalék körüli esést produkálnak. A piacok a romló makrogazdasági helyzet fogságában vergődnek.

Nem éppen kellemes ilyen szempontból, hogy az EU a nyolcadik Oroszország elleni szankciós csomagról tárgyal. Kisebb jó hír volt viszont tegnap, hogy a pénzpiacok meglepetésére a brit jegybank kevésbé emelte tegnap az irányadó kamatlábat, 0,5 százalékponttal a várt 0,75 százalékpont helyett. A spanyol GDP és a francia beszerzésimenedzser-index is valamivel jobb lett a vártnál.

A fő félelem továbbra is az infláció-kamatemelés-recesszió hármashoz kapcsolódik. A héten az amerikai és brit jegybankok mellett a svéd, norvég, svájci, hongkongi és dél-afrikai intézmények is kamatot emeltek. (A múlt héten pedig az EKB.)

Megbüntették az OTP-t

Itthon a BUX index pluszban kezdett ugyan, de most már 1,2 százalékkal esik, hasonlóan az európai átlaghoz. Az OTP 1,4, a Mol és a Richter 1,0, a Telekom 0,2 százalékkal süllyed. Nyertes az Alteo 3,3 százalékos emelkedéssel, vesztes az Opus 1,6 százalékos értékvesztéssel.

Árfolyamok és grafikonok

Az MNB 89 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki az OTP-bankcsoportra, de hangsúlyozta, hogy a feltárt hibák nem hordoznak rendszerkockázatot, nem érintik a bankcsoport megbízható működését. Az olaj két százalékos mínuszban van ma, az európai gázár egy százalékkal süllyed.

Jövő héten erősödhet a forint?

Az euró egy forint körüli emelkedést produkált ma, így a 406 forintos szintet ostromolja. A dollár tovább erősödött az euróhoz képest, így már 416 forint. Tegnap nem változtatott az egyhetes kamat mértékén a jegybank, de Virág Barnabás alelnök jelezte, hogy jövő héten kamatemelés következhet, ez erősíthetné a forintot is.

Az EUR/USD sem tud visszamenni a paritást jelentő egy dolláros szint fölé, ez pedig továbbra is kedvezőtlen hír a régiós devizáknak – írja a KBC Equitas.

Virág Barnabás jelezte, hogy hamarosan elkezdik vizsgálni a szigorítási ciklus lezárását. 2023-ban jelenhetnek a gazdaságot fékező tényezők, ez pedig az infláció alakulására is kihatással lehet.

Kamatharakiri Törökországban

Míg a világ legtöbb jegybankja kamatemeléssel igyekszik megfékezni az inflációt, a török jegybank (megint) olajat önt a tűzre. Ez történt tegnap is, az évi 80 százalék körüli infláció ellenére 13-ról 12 százalékra vágták vissza az irányadó kamatot. Ezt támogatja Recep Tayyip Erdogan török elnök, aki magát a kamatlábak ellenségének nevezi.

Törökország. Fotó: Pixabay
Törökország. Fotó: Pixabay

A lépést a német N-Tv.de “kamatharakirinek” nevezte el, mivel ez a török líra gyengülését fokozhatja, ami megdrágítja az importot, amelytől a nyersanyagokban szegény Törökország függ. Tehát még tovább növelheti az inflációt. A hírre a török líra csak átmenetileg gyengült, ma enyhén erősödik, de lehet, hogy csak régen beépült már ez az unortodox politika az árfolyamba. Egy év alatt végülis az euró 79, a dollár 112 százalékkal drágult török lírában kifejezve.

Hatalmas rézáremelkedés következik?

A réz ára március óta közel harmadával esett. A befektetők attól való félelmükben adják, hogy a globális recesszió visszafogja a keresletet – írja a Bloomberg. Ám a legnagyobb bányászok és fémkereskedők közül néhányan arra figyelmeztetnek, hogy néhány éven belül hatalmas hiány fog kialakulni a világ egyik legfontosabb féméből. Ez is visszafoghatja majd a globális növekedést, felpörgetheti az inflációt. (Mint ma az energiahordozók.)

A réz és az alumínium amerikai árutőzsdei ára. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A réz és az alumínium amerikai árutőzsdei ára. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

A közelmúltbeli alacsony árak és az abból fakadó beruházáshiány súlyosbítja majd a helyzetet. A bányák termelése az előrejelzések szerint 2024-ben már kezd kifulladni. A Newmont például néhány nappal ezelőtt félretette egy kétmilliárd dolláros perui arany- és rézprojekt terveit. A Freeport-McMoRan, a világ legnagyobb tőzsdén jegyzett rézszállítója szintén arra figyelmeztetett, hogy az árak jelenleg nem elegendőek az új beruházások támogatásához.

Egy új bánya kifejlesztése és üzembe helyezése legalább tíz évet vesz igénybe. Eközben magas lesz a kereslet, a jövő elektromos lesz, és rengeteg rézre lesz szükség. Az S&P Global tanulmánya szerint a fém iránti kereslet 2035-re évi 50 millió tonnára fog nőni, meg fog duplázódni.

Újabb fontos kriptovaluta-fejlesztés történt

A kriptovaluta-piacon stagnálásszerű állapot van, nem egyértelmű a kép. A bitcoin kissé süllyed, az ether két százalékkal emelkedik (19 070, illetve 1315 dollár). Lemondott a Kraken kriptotőzsde vezére, Jesse Powell, de elnökként és fő részvényesként továbbra is marad. A cég részvényeit tőzsdére készülnek vinni, de erről nincs túl sok konkrétum.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Enyhe pluszban van a nyolcadik legnagyobb kapitalizációjú kriptó, a cardano is, amely tegnap sikeres rendszerfrissítést (hard fork-ot) hajtott végre “Vasil” néven. Ez a hírek szerint gyorsítani fogja és olcsóbbá teszi majd a rendszer műveleteit, az okosszerződéseket.

Egymillió Teslának kell szoftverfrissítés

Az USA-ban biztonsági aggályok miatt 1,1 millió Tesla-járműnek kell frissíteni a szoftverét. A Szövetségi Közúti és Járműbiztonsági Hivatal (NHTSA) jelentése szerint fennáll a veszélye annak, hogy az utasok ujjai beszorulnak, amikor az ablakot becsukják. A Tesla-járművekben van egy rendszer, amely automatikusan érzékeli az ellenállást, és megakadályozza az ablakok becsukódását, ha valami az útba kerül.

Egyes Model 3, Y, S és X szériáknál azonban az ellenállást nem mindig érzékelik megbízhatóan. A Tesla közölte, hogy nincs tudomása a meghibásodás okozta balesetekről vagy sérülésekről. Az érintett autótulajdonosokat november 15-től értesítik.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 10560 10535 10615 -0,05% 10560 10595 378 210 885 Ft 2023-02-07 09:28:43
MOL 2686 2680 2710 +0,15% 2684 2686 87 216 230 Ft 2023-02-07 09:28:44
MTELEKOM 375 371 375 +1,21% 371 374 1 686 630 Ft 2023-02-07 09:18:05
RICHTER 8080 8050 8110 +0,12% 8075 8100 53 002 100 Ft 2023-02-07 09:26:23
OPUS 131 128 131 +0,92% 129 130 792 397 Ft 2023-02-07 09:05:36
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru Kedd reggel is izmozik a forint a devizapiacon
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 07:40
A vezető valutákkal szemben erősödött a jegyzése.
Részvény / Deviza / Áru Fejre állt a világ: a kirúgásokat jutalmazza a piac
Király Béla | 2023. február 6. 19:22
A technológiai óriások jó ideig hatalmas növekedést értek el negyedévről negyedévre. A recessziós környezetben viszont jellemzően mindannyian megtorpantak, ami komolyabb áresést hozott tavaly. Az elmúlt hetekben publikált negyedéves számok általában visszaesést jeleztek a korábbi eredményekhez képest, ennek ellenére a részvények remekelnek.
Részvény / Deviza / Áru Csak a rossz hírekről szólt ma Budapesten a nap
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 18:36
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 602,48 pontos, 1,33 százalékos csökkenéssel, 44 793,85 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Érdemes-e most eurót váltani?
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 15:51
Jellemző, hogy komolyabb forintgyengülés esetén pánikszerűen vesznek a magyarok eurót. Pedig az jár jól, aki akkor vált, amikor kevesebbet kell fizetni a közös valutáért.
Részvény / Deviza / Áru Pocsék a hangulat, amerre nézünk, meglepetésként árat emel a Tesla
Eidenpenz József | 2023. február 6. 12:26
A tőzsdéken továbbra is nagyon rossz a hangulat, a pénteki amerikai adatok komoly kétségeket vetettek fel a rali tartósságával kapcsolatban. A BUX az európai átlagot követi, a forint gyengült. Sok árcsökkentés után meglepő módon árat emelt a Tesla, óriási felvásárlás készül az aranypiacon. A kriptodeviza-hackerek éve volt a tavalyi.
Részvény / Deviza / Áru Gyengélkedik a forint
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 07:50
Gyengült a forint hétfő reggelre a péntek esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben: 0,1 százalékkal az euró és 0,5 százalékkal a dollár és a svájci frank ellenében.
Részvény / Deviza / Áru Pirosban zárt a pesti börze
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 18:04
Eladói nyomás volt ma a BUX-on. 
Részvény / Deviza / Áru Tartja magát a forint, külföldről fogják elkapkodni a magyar állampapírokat?
Eidenpenz József | 2023. február 3. 11:55
A három nagyon fontos jegybanki döntés által uralt hét végére kifulladt a részvénypiacok emelkedése és a dollár gyengülése, az indexek kisebb-nagyobb mínuszokban vannak. A forint erősödése is megállt, 385 környékén tétovázik az euró. Megtorpant a lengyel részvénypiac emelkedése, rejtett értelmű paragrafusokkal szabályoznák a kriptodeviza-szektort.
Részvény / Deviza / Áru Mutatjuk, örülhet-e, akinek forintja van
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 07:33
Vegyesen alakult péntek reggelre a forint árfolyama.
Részvény / Deviza / Áru Kaphatnánk egy kis nyugdíjat a részvények hozamából is?
Eidenpenz József | 2023. február 3. 05:44
A nyugdíjak kifizetése Németországban, ahogyan Magyarországon is, egyre nagyobb terhet jelent a társadalom elöregedése miatt. A kormány most egy részvényalapú nyugdíj létrehozását tervezi, amely kiegészíthetné az eddigieket. Mások ezt máris hevesen támadják. Érdemes vajon a nyugdíjakkal tőzsdézni? Megérte volna az utóbbi tíz évben?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG