<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Vegyes a kép az európai tőzsdéken, és az amerikai határidős indexek is esnek, de Ázsiában a pluszok domináltak ma. A BUX stagnál, a forint gyengül, de a délután mindent megváltoztathat, hetekre kijelölheti a forint útját. Egy cég újabb dollár-százmilliókat fordított bitcoin-vásárlásra.

Négy hetes mélypontról szépen emelkedtek tegnap a tőzsdék, az amerikai piaccal az élen. Ma azonban ismét szerény gyengülés a jellemző, Frankfurtban 0,4, Párizsban 0,2 százalékkal süllyed az irányadó index. Londonban van ugyan 0,2 százalék emelkedés, de az amerikai határidős indexek is kissé esnek.

Japánban a Nikkei 225 három százalékkal ugrott meg ma reggel. A tőzsdéken ma Jerome Powell Fed-elnök kongresszusi meghallgatására figyelnek.

Budapesten szerény pluszból nullába húzódott vissza a BUX index a délelőtt folyamán. A Mol 1,4 százalékos emelkedése, az OTP és a Richter 0,4 százalékos csökkenése a fő esemény. A Telekom 0,7 százalékkal veszít értékéből, a nyertesek között a Rába és a Graphisoft park tűnik ki kettő, illetve másfél százalék körüli plusszal.

Árfolyamok és grafikonok

A forint a kamatdöntés előtt tegnap nagyot erősödött, 356 közeléből fordult vissza az euró. Ma kissé újra gyengült fizetőeszközünk, 353,80 az euró, egy forinttal többe kerül. Az árupiacokon az olaj kissé korrigálja a tegnapi nagy emelkedést, a Brent este 2019 áprilisa óta először érte el a 75 dollárt.

A Brent típusú olaj árfolyama (Tradingview.com)A Brent típusú olaj árfolyama (Tradingview.com)

Nagy esemény lesz ma

Közel tíz év után ma először emelhetik az alapkamatot Magyarországon (bár más eszközök kamatát módosította már felfelé a jegybak az utóbbi években is). Az alaphír szokás szerint 14:00 órakor jön majd ki, utána sajtótájékoztatót tartanak. A várakozások szerint gyakorlatilag biztos a kamatemelés, a kérdés inkább, hogy a jövőre vonatkozóan milyen kommentárok, jelzések érkeznek. Az MNB friss gazdasági előrejelzése és inflációs jelentése is ma jön ki. (Az MNB kamatdöntéséről részletesebb előzetesünk itt.)

Mi várható az MNB-től?

A pontos mérték még kérdés – írja a KBC Equitas.

Az elemzői konszenzus 30 bázispontos emelést vár, amely a jelenlegi 0,6 százalékos alapkamatot 0,9 százalékra emelné. Emellett az egynapos betéti és egynapos hitel kamatlábak esetleges változásait is érdemes figyelni. Az irányadó egyhetes betéti ráta várhatóan az alapkamattal együtt emelkedik, akár egy szintre is kerülhet a két eszköz.

Az Erste Befektetési Zrt. szerint az MNB mai sajtótájékoztatója több hétre meghatározhatja a forint mozgását. Nagy kérdés, hogy egy kamatemelési ciklus kezdetén vagyunk-e, vagy csak egy egyszeri lépésről van szó.

Eurócentek (Pixabay.com)Eurócentek (Pixabay.com)

Gyengeség és visszarendeződés a piacokon

Visszarendeződésről beszél az Erste Befektetési Zrt. reggeli kommentárja a részvénypiacon. De még érdekesebb szerintük az amerikai tíz éves hozam mozgása:

Azt követően, hogy 1,4 százalék alá bukott a hozam, rekord sebességgel visszament az 1,5 százalék körüli tartományba, ahol a Fed szigorú hangvétele előtt tartózkodott. Visszaálltunk a múlt hét eleji szintre. (A részvénypiacon) a félelem egyelőre csak átmeneti volt, de a technikai képben mégis csak van némi gyengülés. Több index is tetőt épít már egy ideje.

Az emelkedés folytatódását várja a nagyágyú

A JPMorgan (JPM) stratégái optimisták maradtak a Reuters tudósítása szerint, annak ellenére, hogy a múlt heti FOMC találkozón a Fed meglepetést okozott szigorításpárti hozzáállásával.

De ez nem változtatja meg a piaccal kapcsolatos előrejelzéseinket. A reflációs várakozások éles, technikai alapú visszahúzódást okoztak, de a korábbi kereskedés visszaállására számítunk. Ezt az árfolyammozgást lehetőségnek tekintjük a ciklikus részvényekből és az árupiaci termékekből való kitettség növelésére idézik az óriás befektetési bankot.

Megint Kína nyomasztja a bitcoinosokat

Kissé ma is tovább süllyedt a bitcoin, jelenleg 32 600, miután a kínai hatóságok tovább keménykednek, és most a nagyobb pénzintézeteket, fizetési szolgáltatókat tanácsolták el a kriptodevizákhoz kapcsolódó műveletektől. Az ether nagyobbat esett, már 2000 dollár alatt jár, az alternatív kriptodevizák pedig sok esetben százalékban két számjegyű mértékben zuhannak.

Jó hír viszont, hogy a Microstrategy nevű cég újabb 489 millió dollárért vásárolt bitcoint. Ezzel eddig 2,74  milliárdot költött rá, az átlagos bekerülési ára pedig 26 080 dollár.

Jön a 4iG-osztalék

A 4iG a részvényeseinek 2,2 milliárd forint osztalékot fizet, ez részvényenként 22,49 forintot jelent – írta a KBC Equitas. Ez a tegnapi záróárfolyammal számolva 3,5 százalék körüli osztalékhozamot jelent. A kifizetés kezdőnapja július 26., legkésőbb július 15-én lehet megvásárolni az osztalékszelvénnyel forgó részvényeket.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 15680 15535 15700 +0,35% 0 0 5 889 151 070 Ft 2021-07-27 17:10:22
MOL 2338 2326 2364 -0,43% 0 0 789 353 788 Ft 2021-07-27 17:05:15
MTELEKOM 426 422 427 +0,35% 0 0 58 519 434 Ft 2021-07-27 17:05:25
RICHTER 7965 7905 8005 +0,13% 0 0 946 239 235 Ft 2021-07-27 17:05:09
OPUS 237 235 238 +0,85% 0 0 5 171 277 Ft 2021-07-27 17:09:18
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Az OTP-tulajdonosok örülhettek a legjobban a mai kamatemelésnek, meglódult a forint
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 27. 18:04
Alacsony volt a forgalom a budapesti tőzsdén, de az OTP vezérletével legalább pluszban zárt a tőzsdeindex. A forint estére tovább erősödött.
Részvény / Deviza / Áru Izgalmas témák: bitcoin-árrobbanás, árupiaci őrület, osztrák munkavállalás
Privátbankár.hu | 2021. július 27. 13:15
Mi lehetett a hétfői bitcoin-árrobbanás oka? Rézhiány van-e már, és meddig mehet a vörös fém árfolyama? Miért nem dobnak több rezet a piacra? Miért van a válság ellenére is csúcson az Ausztriában dolgozó magyarok száma? Ezekről beszélt lapunk munkatársa a trend FM reggeli adásában. (Hangfelvétellel.)
Részvény / Deviza / Áru Az osztalékvadászoknak is érdemes az ESG-részvények felé fordulni
Privátbankár.hu | 2021. július 27. 12:28
A részvényjövedelemre törekvő befektetők jellemzően két dolgot tartanak szem előtt, az egyik a vonzó hozam, a másik az osztaléknövekedési potenciál. A Fidelity International kutatása szerint összefüggés van egy-egy cég fenntarthatósági jellemzői és historikus osztaléknövekedése között. A múltbeli teljesítmény persze nem jelent a jövőre vonatkozó garanciát, de az eredmények azt mutatják, hogy az ESG-ben élen járó vállalkozások a közgazdasági környezettől függetlenül nagyobb eséllyel kínálnak vonzó, hosszú távú hozamnövekedést, mint a sereghajtók. A stabil osztaléknövekedés némileg enyhítheti az emelkedő árfolyamokkal jellemezhető időszakok hatásait.
Részvény / Deviza / Áru Gyengüléssel várja a forint az MNB-t, fényesen teljesít a Lucid és a Tesla
Eidenpenz József | 2021. július 27. 11:25
Az európai tőzsdék jelentős mínuszban vannak, de igazán nagyot a távol-keleti indexek estek. A BUX jól tartja magát, de a forint tovább gyengült az MNB ülése előtt, 362 felett is volt az euró. Jelentett a Tesla, jól alakult a Lucid első napja. Visszapattant a bitcoin a 40 ezer dollárról.
Részvény / Deviza / Áru Alacsony forgalom mellett csökkent a BUX
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 26. 17:33
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 538,93 pontos, 1,13 százalékos csökkenéssel, 46 952,76 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Nem drágul az OTP, legalább öt okból száguld a bitcoin
Eidenpenz József | 2021. július 26. 11:28
Nagy rali van a kriptodeviza-piacon, amit több jó hír találkozása és egy emiatt indult short-zárási hullám idézhetett elő. A részvénypiacon viszont rossz a hangulat, Ázsiában különösen nagy esések voltak, ami mögött a kommunista párt állhat. A forint gyengécske az MNB holnapi kamatdöntése előtt, a BUX-ot főleg az OTP húzza le.
Részvény / Deviza / Áru Bitcoint vegyünk vagy bitcoin-bányászt? Újabb kriptodeviza-vállalkozók mennek tőzsdére
Eidenpenz József | 2021. július 25. 05:23
Újabb kriptodeviza-társaságok mennek a hagyományos tőzsdékre, köztük egy bányászcég is. Korábban azonban már számos társa megtette ezt a lépést, így van bőven kínálat hasonló részvényekből. De a konkurencia a szektorban erős, egyes részvények jól teljesítettek még a bitcoinhoz képest is, mások messze alulmúlták azt.
Részvény / Deviza / Áru Meglepő mínusszal zárták a hetet a budapesti parketten
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 23. 18:38
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 265,19 pontos, 0,56 százalékos csökkenéssel, 47 491,69 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Hét éve nem látott ugrás a kávéárakban, alulteljesít a BUX
Eidenpenz József | 2021. július 23. 11:39
Az európai hangulatot a laza EKB és egyes jó gyorsjelentések alapozták meg. A BUX viszont kissé süllyed, a forint gyengül. Több éves csúcson az amerikai gázár, kilőtt a kávé és a fűrészáru ára. Újabb kriptodeviza-cégek jönnek a hagyományos tőzsdére.
Részvény / Deviza / Áru Jászai Gellért a hét szinte minden napján növelte befolyását a 4iG-ben
Privátbankár.hu | 2021. július 23. 09:31
A Jászai Gellért kizárólagos tulajdonában lévő alapkezelő magántőkealapja napok óta újra veszi a társaság részvényeit.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos