6p

Figyelem! Jelentősen módosulnak a cégekre vonatkozó ESG-előírások!

Alapjaiban változtathatja meg a cégek – nemcsak a nagyvállalatok, köztük a bankok és biztosítók, hanem a kis- és középvállalkozások (kkv) – működését, hogy a jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik.

Ne maradjon le, legyen naprakész az egyik legnagyobb horderejű kérdésben!

Jelentkezzen most konferenciánkra! >>

A forint a kamatcsökkentés ellenére erősödik, már 372 alatt is előfordult. A Telekom viszont egyre lejjebb csúszik az aukció után. Nagy-Britanniából jó adat érkezett, Németországból rossz, de a prímet az amerikai adósságplafon viszi. Az ethernél olyasmi történt, ami 2016 óta nem.

Ma az európai tőzsdéken enyhe, 2-4 ezrelékes esés jellemző, az amerikai határidős indexek is hasonlóan viselkednek. Az amerikai adósságválság továbbra is komoly bizonytalansági tényező. Ennek ellenére tegnap az Nvidia jó jelentése – és a mesterségesintelligencia-őrület – hátán a Nasdaq indexe nagyot ugrott, 2,5 százalékkal. Miközben a Dow Jones ipari átlag még esett is egy kicsit.

Ma Nagy-Britanniából jó kiskereskedelmi eladási számok érkeztek, az elemzők várakozásait felülteljesítve. Tegnap viszont a német GDP elmaradt a prognózisoktól. Az USA-ból ma délután még a személyi kiadások inflációs indexe és a Michigani Egyetem fogyasztói hangulati felmérése érkezik, amik fontosak lehetnek befektetési szempontból, a kamatpálya szempontjából.

Hétfőn számos európai tőzsdén és az Egyesült Államokban is szünetel majd a kereskedés.

Esett a Telekom az aukció után

Itthon a BUX index 0,2 százalékos pluszban van, főleg a Richter egy százalékos emelkedésének köszönhetően. Az OTP kissé süllyed, a Mol minimális mértékben emelkedik. Jelentése után az AutoWallis három százalékkal megy fel.

A Magyar Telekom 14,6 milliárd forint értékben fogadott el ajánlatokat a tegnapi részvény-visszavásárlási aukción, darabonként 443 forintos átlagáron. Ez után azonban határozottan esni kezdett, és ma is folytatja, 1,1 százalékkal 418-ra süllyedt.

Ismét erősödő pályán a forint

Az euró/forint ma már csak 372 körül forog, ami további 0,5 forintos csökkenés tegnap estéhez képest is. Már csütörtökön is volt egy erősödő szakasz, talán mert a kormány a költségvetés helyzetéről beszélt és kincstári optimizmusának adott hangot.

Árfolyamok és grafikonok

Az európai gázár ma alig változik, 25,40 eurón áll Hollandiában. A kőolaj is stagnál, az ipari fémek viszont szépen emelkednek.

Merre tovább, forint?

Tartani tudja magát a forint a jelenlegi környezetben is, az EUR/HUF 372 forint környékén jár, az 50 napos mozgóátlagról pattant vissza a napokban – írta a KBC Equitas.

Az irányadó kamat csökkentését követően sem játszódott le érdemi forintgyengülés, így lehet még tér az árfolyam előtt, hogy folytassa a csökkenő trendet.

A 368-370 forintos szintek áttörése viszont egyelőre túl nagy falatnak tűnik a forint számára, itt alakultak ki a fontosabb támaszvonalak – véli a brókercég.

Közeleg a nagy megegyezés?

A republikánusok és a Fehér Ház álláspontja közeledik egymáshoz az amerikai adósságlimit emelésével kapcsolatban, de még mindig nem jutottak megállapodásra a közelgő fizetésképtelenség elhárításáról – írja a Bloomberg. Patrick McHenry képviselő szerint a két tábort megosztó kérdések listája egyre rövidebb. Amennyiben hamarosan sikerül megállapodni, valószínűsíthetően kedden lesz a képviselőházi szavazás napja.

A szenátusnak ezután gyorsan kell cselekednie, hogy a megállapodást még június 1-je előtt Biden asztalára küldhesse, amikor Janet Yellen pénzügyminiszter szerint a kifogyhatnak a készpénzből.

Az adósságplafonról szóló megállapodás gazdasági hatásai 2024-ben és még 2028-ban is hatással lesznek az elnökjelöltekre teszi hozzá a portál.

A kínai fellendülés csalódást kelt

Kína visszafogott gazdasági fellendülése és Peking vonakodása a nagyszabású gazdaságélénkítő intézkedések bevetésétől világszerte visszhangot kelt, és a nyersanyagárakra, részvénypiacokra is rányomja a bélyegét. Egyre nagyobb az aggodalom, hogy járvány miatti korlátozásokból való kilábalás elvesztette lendületét.

A főbb részvényindexek csökkentek, a jüan is a szorult helyzetben lévő gazdaságot tükrözi vissza, miután áttörte a hét dolláros szintet. Az építőipar aktivitása kiábrándító, az ingatlanértékesítés pedig lassul. A közgazdászok 5,5 százalékra csökkentették a kínai GDP növekedésére vonatkozó előrejelzésüket erre az évre – írta a Bloomberg.

Nem kapzsik, nem rémültek a bitcoin-befektetők

A kriptovaluták esése megállt, a bitcoin és az ether egy százalék körüli mértékben emelkedik (26 500, illetve 1817 dollár környékére). A Glassnode elemzőcég szerint a bitcoin árfolyama a “–61,8 százalékos arany Fibonacci-arányra” esett. Ez 26 200 dollárnál van, ahová az árak a héten leestek. A hetek óta tartó konszolidációt és lassú leértékelődést követően a “félelem és kapzsiság indexe” (Bitcoin Fear and Greed Index) semleges státuszban maradt, 49-nél, ahol az elmúlt két hétben volt.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Jól jelek az ethernél

Az ether (ETH) érmék száma a tőzsdéken 2016 júliusa óta nem látott mélypontra süllyedt, a nemrég felszabadult lekötött (stake-elt) etherekwt a jelek szerint felszívta a piac. Csütörtökön az összes ether 14,85 százalékát tartották a központosított tőzsdéken (CEX-eken). A piac nem látott ilyen alacsony szintet egészen 2016 nyara, az ether őskora óta.

Az ether/BTC árfolyam. Sokáig jóval olcsóbb volt az ether. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Az ether/BTC árfolyam. Sokáig jóval olcsóbb volt az ether. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Ezzel szemben a 2021-es bikapiac idején például a tőzsdei egyenleg 25-26 százalék körül volt. Az alacsony tőzsdei állomány jellemzően jó jel, emelkedést jelez előre, mivel azt jelenti, hogy a megvásárolható éterek kínálata korlátozott.

Jelentett az AutoWallis

Kicsivel százmilliárd forint feletti első negyedéves árbevétellel és 11,5 forintos egy részvényre jutó eredménnyel zárta 2023 első negyedévét az AutoWallis Csoport. Árbevétele ezzel 74, EBITA-ja 81, míg nettó nyeresége 156 százalékkal növekedett az előző év azonos időszakához képest. A bővülés összetevői között organikus és akvizíciós tényezők egyaránt állnak – közölte a cég.

Az előző év azonos időszakához képest 86 százalékkal több, összesen 13 800 darab gépjárművet értékesítettek a negyedévben. A nagykereskedelmi üzletág árbevétele 71, míg a kiskereskedelmié 80 százalékkal bővült.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 12845 12810 13400 -2,21% 0 0 22 243 722 615 HUF 2023-09-22 17:14:40
MOL 2786 2770 2808 -0,14% 0 0 1 172 672 516 HUF 2023-09-22 17:05:27
MTELEKOM 533 525 533 +0,76% 0 0 215 140 434 HUF 2023-09-22 17:05:14
RICHTER 9200 9000 9320 +1,88% 0 0 1 816 759 185 HUF 2023-09-22 17:07:42
OPUS 342 338 347 -0,87% 0 0 115 381 705 HUF 2023-09-22 17:05:18
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Nézze csak, már megint mi történt a forinttal?
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 22. 18:48
Nem sok okot adott az örömre a forint. 
Részvény / Deviza / Áru Nyugtalanul ért véget a hét Budapesten
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 22. 17:56
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 213,42 pontos, 0,38 százalékos csökkenéssel 55 376,10 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru A közgazdászok beszélték le a forintot és az OTP-részvényt
Eidenpenz József | 2023. szeptember 22. 12:02
A több mint fél tucatnyi eheti kamatdöntés sokkját próbálja kiheverni a tőkepiac, amik egy része rosszul, azaz kamatemeléssel végződött. Ma már látunk emelkedő indexet is de azért nem túl jó a hangulat. A BUX plusza elsősorban a Richternek köszönhető, a forint csak egy részét korrigálja a tegnapi esésnek. Miért nem esik még jobban a Bitcoin?
Részvény / Deviza / Áru Nem kell ideskednie, ha tegnap este nem vett eurót
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 22. 07:23
Alig változott a forint árfolyama az előző délutáni jegyzéséhez képest péntek reggelre a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Őrült hullámvasútra került a forint
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 19:33
A hazai fizetőeszköz ugyanis kora délután öt egységgel volt gyengébb az euróval szemben.
Részvény / Deviza / Áru Varga Mihály lebeszélte az OTP-t
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 18:09
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1789,86 pontos, 3,12 százalékos csökkenéssel, 55 589,52 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Lefelé mozdult ki a forint a sávból, Indiába mennek a nagy pénzek
Eidenpenz József | 2023. szeptember 21. 12:07
Elromlott a hangulat a részvénypiacokon a Fed kamatdöntése után, és Budapesten is mindhárom nagy részvényünk lefelé tart. Ráadásul ma még több európai jegybank ülésezik, mindenütt a kamatemelés van napirenden. Óriási kamatemelés következik Törökországban, duplán fókuszba került India. Duplázhatnának a pesti ingatlanárak?
Részvény / Deviza / Áru Baljósan indította a napot a forint
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 07:54
Gyengült csütörtök reggelre a forint az előző esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru 10 veszélyes kriptós csalási forma 2023-ban
Eidenpenz József | 2023. szeptember 21. 05:39
A bűnözők előszeretettel próbálkoznak a kriptovaluta-piacon, ahol sok tapasztalatlan kisbefektető próbál szerencsét, megfelelő ismeretek nélkül. A leggyakoribb módszerek között van olyan, amely szinte egyidős az emberiséggel, és olyan is, amelyet a másodperc tört része alatt, teljesen számítógépesítve hajtanak végre. Mi is könnyen csapdába eshetünk.
Részvény / Deviza / Áru Szabadultak az OTP-részvényektől a befektetők
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 20. 17:38
A vezető részvények közül csak a Mol tudott erősödni. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG